Звичайне свинство

  1. допоміг випадок
  2. Головне питання
  3. Довідка «2000»

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Ігор КОСТІН

Наслідки відновлення вітчизняного тваринництва, про необхідність якого так багато говорить міністр АПК Микола Присяжнюк, сповна відчули на собі жителі райцентру Компаніївка (Кіровоградська обл.). Тим, що підприємці економлять на екології, вже нікого не здивуєш. Але у нас ще ніхто не намагався побудувати свинарник на місці масових розстрілів в період Великої Вітчизняної війни.

«Українське тваринництво відродилося, і це незаперечний факт, - на початку цього року міністр Присяжнюк випромінював оптимізм. - Підтвердженням є позитивна динаміка 2012 року, коли поголів'я ВРХ збільшилася на 10%, свиней - на 8%, птиці - на 20% ». Відзначимо, що в держбюджеті на 2013 р передбачено 650 млн. Грн. на розпочаті раніше програми підтримки тваринництва. «Планується направити ці кошти на стимулювання будівництва сучасних комплексів шляхом часткового відшкодування їх вартості», - обіцяв Микола Володимирович.

допоміг випадок

Ігор КОСТІН   Наслідки відновлення вітчизняного тваринництва, про необхідність якого так багато говорить міністр АПК Микола Присяжнюк, сповна відчули на собі жителі райцентру Компаніївка (Кіровоградська обл

Компаніївський свинокомплекс розводить елітних французьких поросят і отруює повітря жителям найближчих населених пунктів

Компаніївський свинокомплекс розводить елітних французьких поросят і отруює повітря жителям найближчих населених пунктів

Вікторія Дем'янчук:
«Ми доб'ємося історичної
справедливості -
свинарника на кістки не
буде »

В середині березня звичайна сесія Компаніївського райради розглядала депутатський запит про нестерпному смороді, що виходить з території свинокомплексу, який був побудований іноземним підприємством (ІП) «Ліга» майже три роки тому приблизно в 2,5 км від селища. На цій фермі, розрахованої на 60 тис. Голів, вирощують поросят французької елітної породи. «Це підприємство фактично належить Станіславу Берьозкіну», - пояснює Вікторія Дем'янчук.

(Г-н Березкін - відомий в Кіровограді підприємець, нині - народний депутат. До парламенту минулого скликання пройшов під прапором БЮТ, але дуже швидко його ідеологічна платформа зазнала кардинальних змін, і Станіслав Семенович приєднався до фракції Партії регіонів. Минулорічні вибори виграв по одномандатному округу № 100 вже як повноправний член ПР.- Авт.).

На свинокомплексі отримали роботу лише близько 70 жителів Компаніївки. Зате дихати, коли з боку свинарника дме вітер, стає неможливо.

Перед початком будівництва об'єкта проводились громадські слухання. Представникам Компаніївки організували екскурсію на аналогічний комплекс (правда, що належить іншим власникам) в Глобине Полтавської області. Тамтешні тваринники дійсно строго дотримуються технологій утилізації відходів. Керівництво «Ліги» обіцяло, що і їх ферма не завдасть будь-яких незручностей жителям селища.

Керівництво «Ліги» обіцяло, що і їх ферма не завдасть будь-яких незручностей жителям селища

Валентина Устенко:
«Щоб захистити пам'ять
загиблих, ми готові
перекрити трасу »

«Своїх обіцянок підприємство не стримало, - обурюється депутат райради Валентина Устенко, - ми не відчуваємо, що вони проводять біологічну очистку відходів. Мабуть, на цьому економлять ». Крім того, за проектом навколо свинокомплексу має бути розбите живе зелене огорожу санітарної зони, чого досі не зроблено. Лише в цьому році пообіцяли посадити по периметру ферми цукрове сорго (посухостійка злакова рослина).

Василь Скляренко:
«Такі тваринницькі
комплекси не можна розміщувати
ближче 20 км від населеного
пункту »

Цікаву інсайдерську інформацію повідомив Компаніївський підприємець Василь Скляренко. Йому довелося поспілкуватися з одним із французьких фахівців, які здійснювали пусконалагоджувальний процес на свинокомплексі. Після закінчення робіт іноземець дещо затримався в райцентрі, так як полюбив тутешню дівчину, на якій згодом і одружився. «Він розповів, що подібні свинокомплекси - мобільні, - розкриває нюанси Василь Володимирович. - Будинки легко розібрати і перемістити на інше місце, так як більше п'яти років на одній території без створення величезних екологічних проблем для місцевості ферма простояти не може. До того ж розміщувати її потрібно на відстані не менше ніж 20 км від найближчого населеного пункту. Принаймні так роблять у Франції ».

Чи збирається кудись рухати своє господарство «Ліга» після закінчення п'ятирічного терміну? У Компаніївці впевнені: це питання риторичне. Більш того, депутати райради дізналися (за їхніми словами, «абсолютно випадково»), що іноземна компанія має намір ощасливити їх ще однією фермою!

Більш того, депутати райради дізналися (за їхніми словами, «абсолютно випадково»), що іноземна компанія має намір ощасливити їх ще однією фермою

Тетяна Дзеркаль:
«Мешканців Компаніївки
навіть не сповістили про
будівництві у них під
носом свиноферми »

А справа була так. На весняній сесії районної ради один з народних обранців запитав у голови, що за будівництво ведеться біля дороги Компаніївка-Сасівка на території Терновий Балки в 3 км від населеного пункту. «Ні глава місцевої ради Володимир Білобровенко, ні керівник Компаніївської РДА Віктор Луценко відповіді на це питання не знали», - розповідає депутат райради Тетяна Дзеркаль. Але вже через кілька днів прийшла відповідь від пана Луценка, де він повідомив, що ділянку площею 13,1га переданий все того ж ІП «Ліга» після проведення аукціону на підставі розпорядження голови РДА ще від 1 серпня 2012 р

Обеліск пам'яті загиблих військовополонених

Крім того, з'ясувалося, що за цей час «Ліга» встигла отримати в державних органах всю необхідну дозвільну документацію для розробки проекту будівництва репродуктивного комплексу на 4,8 тис. Свиноматок.

В даному випадку громадські слухання не проводились. Зрозуміти власника можна. Побудувати ще один комплекс поруч з райцентром жителі гарантовано не дозволили б по перерахованим вище причин. Але найголовніше - на місці майбутньої свиноферми в роки Великої Вітчизняної війни знаходився концтабір «Тернова Балка», де фашисти розстрілювали людей. По суті ділянка являє собою величезну братську могилу. Поки документально відомо, що тут було знищено 800 радянських військовополонених - в пам'ять про них ще в радянські часи встановлений обеліск.

«Незабаром жителі району повідомили нам, що на ділянці передбачуваної забудови розпочато вирубка лісу, - продовжує Тетяна Іванівна. «Коли ми з депутатами райради приїхали до Терновій Балці, - згадує Василь Скляренко, - то переконалися, що зрізано вже близько сотні дерев». При цьому місцевий держлісгосп заявив, що ніякого дозволу на вирубку не давав.

Тернова Балка. Під час фашистської окупації тут був концтабір, сьогодні на цьому місці хочуть побудувати ферму

Головне питання

В кінці березня біля будівлі Компаніївської РДА пройшла акція протесту, в якій взяли участь більше сотні жителів селища. Здійняла галас і місцева преса. Керівництву ІП «Ліга» піти від пояснень було не можна, і вони з'явилися в кінці травня в обласній кіровоградській газеті.

По-перше, тваринники підкреслюють, що у них на руках є всі необхідні дозвільні документи. По-друге, повідомляють, що «об'єкт буде побудований за участю іноземних фахівців за сучасними голландським екологічним технологіям. Свиноферму обладнають найдосконалішою потрійною системою захисту від будь-яких екологічних загроз і непередбачених обставин. На фермі буде знаходитися 5-6 тис. Свинок, яких після досягнення зрілості відправлятимуть на Компаніївський свинокомплекс для поновлення маточного поголів'я ». По-третє, вони наполягають, що не проводили незаконну вирубку понад 100 дерев, а тільки «розчистили ділянку від чагарників. А пізніше - 12 березня невідомі особи вирубали 5 дерев, про що складено акт. Компанія після цього встановила на території охорону і звернулася в міліцію і прокуратуру з проханням знайти браконьєрів ».

І, нарешті, в ІП «Ліга» повідомили, що обеліск пам'яті полеглих солдатів «знаходиться на відстані 1 км від ферми і огороджений від будмайданчика широкої лісосмугою і балкою. Компанія звернулася до загону Кіровоградської обласної пошуково-громадської організації «Пам'ять». Вони провели всі необхідні дослідження і офіційно засвідчили відсутність об'єктів культурної спадщини і не знайшли ніяких слідів незареєстрованих поховань ».

Що тут скажеш? Наявністю будь-яких документів в Україні здивувати когось складно. Про те, як дотримуються іноземні технології свинарства в наших реаліях, ми вже бачили. Можу підтвердити, що дихати в окрузі нічим. Як протилежний приклад приведу ВАТ «Радгосп-комбінат« Сож »(Нова Гута, Гомельська обл., Білорусь), на якому мені довелося нещодавно побувати. Один з найбільших виробників м'яса в Білорусі має потужності з відгодівлі та вирощування 108 тис. Голів свиней. Запах за межами білоруської ферми не відчутний, і тільки безпосередньо на території підприємства починаєш розуміти - тут все-таки розводять тварин.

Бентежить оперативність, з якою пошуковий загін організації «Пам'ять» справив «всі необхідні дослідження» і видав «офіційне огляд». Насправді точну кількість закатованих у «Терновій Балці» людей поки не відомо. Так, відповідно до документами, представленими в книзі М.Скірди і О.Пархоменко «Вони билися з фашизмом», в концтаборі було розстріляно понад 5 тис. Осіб, в тому числі - мирного населення.

Територія поховання досі не визначена. За спогадами Валентини Устенко, коли ще в радянські часи в балці садили дерева, постійно траплялися страшні знахідки - людські черепи і кістки. Саме з цієї причини, незважаючи на мальовничу природу, ніхто з жителів селища ніколи не ходить сюди на пікніки.

«Щоб відновити історичну справедливість, - підкреслює Вікторія Дем'янчук, - на початку червня ми направили офіційні запити в архів концтаборів СБУ і всеукраїнську громадську організацію« Закінчимо війну »(Київ). Кияни допоможуть позначити площа могильника - у них є для таких робіт спеціальні сканери ».

Тетяна Дзеркаль каже, що депутати зверталися до представників «Ліги» і главі Компаніївської РДА з проханням виділити під об'єкт іншу ділянку. «Але вони хочуть будувати свинарник саме тут, адже зовсім поруч проходить автомобільна траса», - підкреслила Тетяна Іванівна. Поки зведення свиноферми призупинено, хоча бетонні стовпчики в землю вже вбиті. Що станеться, якщо широкомасштабні роботи все-таки почнуться? Більшість депутатів районної ради та мешканці Компаніївки незалежно від політичних пристрастей налаштовані рішуче. «Будемо блокувати трасу», - запевнила Валентина Устенко.

Довідка «2000»

Компаніївський районний рада:
28400, Кіровоградська обл., Компаніївський р-н,
смт Компаніївка, вул. Кірова, 4,
тел. (05240) 2-03-31, факс. 2-02-05,
[email protected] .

ФОТО АВТОРА

Шановні читачі, PDF-версію статті можна скачати тут ...

Чи збирається кудись рухати своє господарство «Ліга» після закінчення п'ятирічного терміну?
Що тут скажеш?
Що станеться, якщо широкомасштабні роботи все-таки почнуться?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online