Круті пандуси і високі щаблі: гуляємо з коляскою по дворах

  1. ЖК на Карла Лібкнехта
  2. ЖК на Далекосхідної
  3. ЖК на Верхній Набережній

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Чи часто ви замислювалися про те, наскільки комфортно облаштована середу там, де ви живете? Я стала звертати на це увагу тільки після народження дитини. Перші півроку, намотуючи з коляскою кола, я міркувала про те, як непросто гуляти з маленькою дитиною. Територія навколо будинку, де ми жили, не була пристосована для вільного пересування: вузькі тротуари, відсутність з'їздів, слизька плитка і велика кількість машин у дворі. І ось тепер, чітко розуміючи, як не повинно бути, ми вирушили на перевірку.

ЖК на Карла Лібкнехта

Перший житловий комплекс знаходиться на вулиці Карла Лібкнехта і складається з декількох блоків-секцій. Перевірити його попросили читачі, надіславши фото дитячого майданчика, навколо якої стоять невеликі будиночки. Це будови підземної парковки, а на їх дахах і козирках весело грають діти.

Це будови підземної парковки, а на їх дахах і козирках весело грають діти

Фото дитячого майданчика від читачів

Отже, перше враження хороше. Закритий, чистий двір. Всі в'їзди / виїзди обладнані автоматичними шлагбаумами. Ми залишили машину з боку Карла Лібкнехта, благо парковка дозволяла. Поспішили на подвір'я.

І перша перешкода - сходи. Поруч передбачений пандус. Перила зроблені на різних рівнях, щоб і люди в інвалідних кріслах змогли піднятися. В даному випадку поручні мають величезне значення: без них неможливо самостійно піднятися або спуститися, так як пандус має пристойний ухил. Коли я піднімалася по цій споруді, мене не покидала думка, що закотити наверх дитячу коляску можна, але заїхати в інвалідному кріслі без сторонньої допомоги навіть при наявності перил - навряд чи. Але, як то кажуть, спасибі, що вони просто є.

І тут я побачила ще один підйом. Піднятися можна по сходах або по пандусу. Незважаючи на невеликий кут нахилу, через відсутність поручнів людина в інвалідному кріслі просто не зможе подолати його.

Йдемо далі. Порадували з'їзди, які були організовані на пішохідних доріжках. Але ось підійти і скористатися ними - проблематично: їх перегородили припарковані вздовж тротуару машини. Повну неповагу до пішоходів.

Переходимо проїжджу частину - і знову сходи без пандуса, на хвилиночку, що ведуть на дитячий майданчик. Щоб її уникнути, потрібно обійти дитячий майданчик навколо, що незручно, особливо якщо ти гуляєш з маленькими дітьми. Піднятися з коляскою по сходах, якщо в ній дитина, неможливо: вона крута, а пандус проектом не передбачено. Беру коляску в руки (благо вона порожня) і піднімаюся. І ось той самий козирок, на якому гралися діти на фотографії. Він пошкоджений.

Ми в дитинстві де тільки не лазили, стрибали по дахах гаражів. Але робили це так, щоб батьки, не дай бог, не побачили. А тут, так би мовити, цілком легалізований розвага на висоті майже трьох метрів: з ганку на козирок, з козирка на дах. Так і напрошується питання: про що думали проектувальники і куди зараз дивляться мешканці цього ЖК?

Нарешті, я на дитячому майданчику. Простора, чиста, з каруселями, гірками та гойдалками. Є й обгороджене футбольне поле і кілька зон для маленьких дітей. Скрізь встановлені лавки і урни.

Молода мама Тетяна каже, що в окрузі це єдина хороша площадка, і вона зі своїм трирічним сином гуляє тут кожен день. Світлана, мама п'ятирічної дівчинки, зазначає безпеку майданчики: вона обгороджена і не потрібно боятися, що дитина вибіжить і потрапить під машину.

За діючими санітарними нормами і правилами (СанПіН), на даху підземної стоянки для автомобілів допускається розміщувати дитячі майданчики, спортивні, ігрові споруди, але за умови дотримання дистанції до вентиляційних шахт. Вона не повинна бути менше 15 метрів. Ще одна неодмінна умова - наявність озеленення.

Однак я бачу, що звідси легко потрапити на дахи будівель підземної автостоянки. А на дитячий майданчик виходять вентиляційні шахти, які відводять з гаража вихлопні гази. Зелених насаджень, які очищали б повітря, тут теж немає, як того вимагає закон.

З іншого боку майданчика організовані двоє сходів з пандусами. На них так само, як і на всьому майданчику, постелено м'яке протиковзке покриття - підніматися з коляскою легко.

Від дитячого майданчика прямуємо до під'їздів. Вишукую між машин вільний простір. Протискуватися з коляскою. В цей час помічаю, що в машину, яка загородила найближчий з'їзд, сідає чоловік з двома дітьми. Відсутність поваги до інших батькам вражає в черговий раз.

У цьому ЖК не передбачені пандуси. Тільки біля одного ганку організований повноцінний пандус, очевидно, з ініціативи самих мешканців вже після здачі будинку в експлуатацію. В інших випадках - сходи. Неозброєним оком видно, що перші сходинки в деяких випадках вище за інших, піднятися на них і без коляски-то непросто, а з коляскою або дитиною на руках - дуже складно.

Сходинки в цьому ЖК - окрема тема: вони високі і нерівні. До речі, визначення висоти сходинок при проектуванні також передбачено ГОСТом і СНиП (від 15 до 20 сантиметрів). Очевидно, забудовник про них не чув, як, мабуть, і Стройнадзор, який видавав дозвіл на введення будинків в експлуатацію. У деяких випадках сходи знаходяться і зовсім в жалюгідному стані і потребують ремонту.

І тут я доходжу до сходів в два прольоти, яка веде в магазин. Незважаючи на закони і програми про надання інвалідам безперешкодного доступу в магазини, аптеки, кінотеатри, місця громадського призначення в нашому місті не обладнані пандусами. І перед вами один з прикладів. Тут не те що інвалід не підніметься - і з порожньою коляскою зробити це неможливо. До речі, в одній з блок-секцій є продуктовий магазин, потрапити в який можна, подолавши за все три сходинки. Цей пандус встановлений, мабуть, з ініціативи власника, за що йому окреме спасибі.

Водостоки в ЖК організовані добре. На фото видно, що вся вода з даху йде по трубі вниз, а далі - по дощовому сливу на дорогу. Зливи закриті гратами. Така система, по-перше, дозволяє організовано відвести опади від фундаменту будинку, а по-друге, вода не підмиває пішохідні доріжки.

До машини спускаємося по тому ж довгому пандусу. Доводиться триматися за поручні, щоб не впасти. Проте з'їзд організований за правилами: в середині - майданчик (за нормами, вона повинна бути не менше 28-30 сантиметрів шириною - прим. Ред.) Для запобігання зісковзування помічника (якщо спускають людини в інвалідному кріслі).

ЖК на Далекосхідної

Вирушаємо на перевірку другого ЖК на вулиці Далекосхідна. Будинки введені в експлуатацію в 2017 році, а значить, повинні бути побудовані у відповідності з усіма сучасними містобудівними нормами і правилами. Житловий комплекс складається з декількох блоків-секцій, розділених дорогою.

З'їздів тут явно не вистачає: з боку дороги (між будинками) я знайшла всього один. Бордюри місцями високі, коляску піднімати важко. До того ж, будинки стоять на гірці - це ще більше ускладнює завдання для мам і людей в інвалідних кріслах.

Щоб пройти на дитячий майданчик від під'їзду, потрібно піднятися по сходах в п'ять сходинок. На ній немає з'їзду, а на останній сходинці встановлений бордюр. Переступати і повертаю направо у двір. Уздовж стіни організована пішохідна зона зі спуском, біля якого виявився припаркований автомобіль. Спасибі, що залишили місце для пішоходів, перегородивши, правда, частина дороги. І це при наявності знака «Парковка заборонена».

Ось до чого не можна причепитися - це до пандусах. Вони встановлені біля кожного ганку за всіма правилами: мають невеликий кут нахилу, а деякі з них, там, де сходи високі, побудовані з двома маршами.

Йдемо на дитячий майданчик. З'їздів і тут немає. Сам майданчик простора, відгороджена від проїжджої частини, як того вимагає закон. Правда, здивувало сусідство баскетбольного майданчика з містечком для малюків. Зони не відокремлені один від одного ні сіткою, ні декоративною перегородкою. Порушення.

У ЖК є ще один дитячий майданчик, яка привернула мою увагу відразу, як тільки ми під'їхали. Дитяче простір не обгороджене, хоча з одного боку закінчується обривом. У той час, як ігровий будиночок для малят стоїть на самому краю. З іншого боку майданчика - трансформаторна будка. Але ж відповідно до постановою Уряду РФ «Про порядок встановлення охоронних зон об'єктів електромережевого господарства та особливих умов використання земельних ділянок, розташованих в межах таких зон», існують обмеження для розміщення підстанції напругою понад 1000 вольт поблизу дитячих майданчиків.

Новенький житловий комплекс не справив сприятливого враження: за своїм станом він нічим не відрізняється від будинків, побудованих кілька років тому. Як це часто зустрічається, благоустрій прибудинкової території виконано «на коліні», аби отримати необхідні документи на введення житла в експлуатацію.

ЖК на Верхній Набережній

В цей день стояла перевірка ще одного житлового комплексу за порадою читачів. Виходжу з машини, оглядаюся. З'їздів не видно. Виявилося, в цьому ЖК з ними біда: їх практично немає. А потім я побачила ще одну довгу драбину - з грудей вирвався важке зітхання. Після трьох годин прогулянки з коляскою мої руки нили. Вкотре задалася питанням, чому забудовники ліплять сходи в переходах між будинками, забуваючи про тих, хто не зможе по ним піднятися.

Отже, звичним рухом втомлених рук піднімаю коляску і рухаюся у двір. 18 сходинок - і я на місці. На моєму шляху трохи пізніше виявиться ще одна драбина, ширина прольоту якої цілком дозволяє організувати підйом для колясок, але будівельники вважали це зайвим. Передбачається, що мами з колясками, як і люди в інвалідних кріслах, цілком можуть обійти (об'їхати) будинок навколо, щоб потрапити у двір або на дитячий майданчик.

Окремих документів, що регламентують установку пандусів для дитячих колясок, не існує, вони робляться в тому числі і для інвалідів, і для літніх людей.

В цілому ЖК справив хороше враження: у дворі чисто, багато зелені, доглянуті клумби. Відразу видно: люди піклуються про те місце, де живуть. Біля кожного під'їзду побудований пандус - тут причепитися ні до чого. Продумане водовідведення, як і в інших ЖК: вода не накопичується на тротуарах і біля основи фундаменту будинків.

Після того як ми з фотографом обійшли ЖК, я все-таки знайшла кілька з'їздів, один з яких перегородило авто, а інший упирався в паркан. Мабуть, передбачався вхід на дитячий майданчик, але потім вирішили його не робити.

Цього разу мені так і не вдалося знайти зразково-показовий двір. На жаль, більшість забудовників як і раніше вважають за краще підходити до питання благоустрою формально, забуваючи те пандус встановити, то з'їзд організувати. А тим часом над кожним проектом будинку трудиться не один фахівець. Цікаво, після закінчення будівництва вони задоволені результатами?

***
Надсилайте ваші фотографії незручних, безглуздих, непридатних до використання або, навпаки, зразкових пандусів для дитячих колясок і з'їздів на тротуарах по електронній пошті [email protected]. До фотографії прикладіть опис: вкажіть адресу будинку, як давно ви живете в цих умовах, до кого намагалися звертатися, які відповіді отримали.

Автор фото - Анастасія Владі

Так і напрошується питання: про що думали проектувальники і куди зараз дивляться мешканці цього ЖК?
Цікаво, після закінчення будівництва вони задоволені результатами?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online