Донецьк-1981 на панорамної листівці

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Кінець 1970-х - початок 1980-х, можливо, хтось може назвати епохою найбільшого розквіту міста Донецька. У 1978 році в місті з'явився мільйонний житель , Тим самим столиця Донбасу перейшла в зовсім інший статус - міста-мільйонника. А цей статус в СРСР відкривав великі перспективи: можливість будівництва метрополітену , Отримання великих ресурсів і суспільних благ. Одним словом - ворота в світле майбутнє.

Це вже потім з метро так і не вийшло нічого, блага і ресурси теж розподілялися нерівномірно між мільйонниками. Тут на перше місце виходили неформальні відносини регіональної партійної еліти з республіканськими і центральними властями. А тут ще й смутні роки перебудови, економічний та інші кризи в СРСР.

А поки що: за вікном (точніше на листівці) 1981 рік. Донецьк живе, працює і розвивається. Дивимося і згадуємо (або відкриваємо для себе нове). Відразу обмовимося, що дата, 1981 рік, це дата виходу комплекту листівок. Фотографії можуть бути зроблені дещо раніше.

На обкладинку комплекту листівок потрапило будівлю донецької міськради, що на Радянській площі. До речі, фонтан зараз в рази краще. А той, що зображений на фото, придатний скоріше для поливу прилеглих газонів.

1. Природно, в перших рядах фотографій йде і головний пам'ятник міста - В.І. Ленін, що на однойменній площі.

Кінець 1970-х - початок 1980-х, можливо, хтось може назвати епохою найбільшого розквіту міста Донецька

На Радянській площі; пам'ятник В.І. Леніну

Леніну

Тильна сторона обкладинки набору листівок

Готель «Шахтар» з химерним конференц-залом, що нагадує космічний корабель прибульців. У наші дні ці споруди виглядає зовсім інакше.

Готель «Шахтар»

Палац спорту «Локомотив». Хоча ім'я палацу на фасад чомусь не влізло. Коли дивишся на сучасний вигляд палацу, то задаєшся питанням: невже не можна було зробити хоч трохи краще? Але, побачивши будівлю в первозданному вигляді, розумієш, що роки не кращим чином позначилися на зовнішності будівлі: фасадне скління надає йому легкості, а козирок цікаво «ширяє в повітрі».

Палац спорту

На скромну думку автора цих рядків, дати драматичному театру ім'я товариша Артема було найправильнішим рішенням. Є безліч чудових діячів культури, які були б більш доречні в даному випадку. Але, час усе розставив по своїх місцях, і сьогодні театр вже не носить ім'я полум'яного революціонера.

Сьогодні ось ці маленькі ялиночки, посаджені якось хаотично, виросли і, як часто в Донецьку буває, закривають фасад будівлі.

Сьогодні ось ці маленькі ялиночки, посаджені якось хаотично, виросли і, як часто в Донецьку буває, закривають фасад будівлі

Донецький драматичний театр ім. Артема

І слова про ялинках ... О, ця дивна любов висаджувати їли перед парадним входом в будівлі. Добре, що кілька років тому величезні дерева були прибрані. Тепер оперний театр не захований від очей, а гордо височіє над центральною вулицею Донецька.

Донецький театр опери і балету

В який тільки колір не був пофарбований Донецький вокзал: жовтий, зелений, бірюзовий. На цьому фото він - блакитний.

Желознодорожний вокзал

Сіро-зелене будівлю бібліотеки настільки похмуро, що навіть великий червоний транспарант цитуючи з останнього з'їзду КПРС не розбавив цю картину. Сьогодні все виглядає набагато симпатичніше.

Будівля обласної бібліотеки ім. Н.К. Крупської

Кінотеатр «Донецьк», який пізніше був «підвищений» до статусу кіноконцертного комплексу. Фото 1979 року народження, тому що саме в цьому році в радянський прокат вийшов фільм «Прорахунок лейтенанта Слейда» ( «Картопляний Фріц») / Potato Fritz. Це німецький пригодницький фільм в антуражі вестерну (ФРН). Звертає на себе увагу капітальний «афіша» над головним входом в кінотеатр.

Кінотеатр «Донецьк»

«Кінотеатр імені Тараса Шевченка», саме так написано на фасаді. Колись це був багатозальний кінотеатр ...

Кінотеатр ім. Т.Г. Шевченко

Монумент « жертвам фашизму ». Коричневий облицювальний камінь - друга вбрання пам'ятника. Першим були блакитні полімерні плити. Після того, як граніт став відвалюватися, встановили алюмінієвий профіль, який в 2011 поміняли знову на коричневий граніт.

Монумент жертвам фашизму

Ленінський проспект знаходить свій звичний вигляд - добудовується мікрорайон.

На Ленінському проспекті

Нові житлові будинки на вулиці Артема. Експериментальний проект, покращене планування. Балкони ще засклити не встигли.

На вулиці Артема

Шахтарська площа - місце, яке змінилося дуже сильно. Сьогодні ви не побачите тут подібних пейзажів: все забудовано. Вже немає автовокзалу «Північний» (Хоча топонім прижився і вживається досі). Незмінний лише символ Донецька - шахтар.

Один із символів того часу - червоно-білий туристичний Ікарус. На цей раз до нас в гості завітали працівники славного міста Богучар, що у Воронезькій області, РРФСР.

На цей раз до нас в гості завітали працівники славного міста Богучар, що у Воронезькій області, РРФСР

На Шахтарської площі

Дуже чорний товариш Артем. Мабуть, зовсім недавно перефарбували. Сьогодні він явно світлішою.

Пам'ятник Артему (Ф. Сергєєву). Скульптор В. Костін; архітектори Н. Яковлєв, Н. Піддубний, 1967 р

Вид на Перший міський ставок з боку вулиці Стадіонна. Не так багато охочих покататися на човнах ... Можливо це будній день і все на роботі?

Перший міський ставок. На листівці помилково вказано «Кальміуське водосховище»

Центральна площа Донецька - площа імені Леніна. Будівля на розі Постишева і Ілліча зараз має надбудови. Але, за великим рахунком, тут мало що змінилося

Площа В.І. Леніна

На цьому фото все змінилося: торговий комплекс змінив ім'я з «Ленінград» на «Юзівський», немає стільки звичних сучасному донеччанину торгових розкладок у підземного переходу, «Наш девіз: працювати без відстаючих, ефективно, з високою якістю!» Гасла радянської епохи поступилися місцем всіляких рекламних носіїв і неоновим вивісок. Природно, зробити знімок з такого ракурсу вже ніяк не вийде: заважає «Золоте кільце», до речі, часто критикується за свій зовнішній вигляд.

Торговий комплекс «Ленінград»

Торговий центр «Білий лебідь» ще має фасадне скління, але вже без автентичного шрифту на фасаді. Будівельний кран на задньому тлі говорить про те, що новий корпус ще тільки будується. На початку 2000-х на площі перед торговим центром з'явиться фонтан.

Універмаг «Білий лебідь»

  • Комплект листівок підготовлений видавництвом «Мистецтво», г. Киев в 1981 році. Фото Леоніда Едуардовича Фрейманіс.

Коли дивишся на сучасний вигляд палацу, то задаєшся питанням: невже не можна було зробити хоч трохи краще?
Можливо це будній день і все на роботі?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online