Лікарняний лист по вагітності та пологах (листок непрацездатності)

  1. Законодавча база
  2. Якими органами і в які терміни видається бюлетень?
  3. На який термін надається листок непрацездатності?
  4. Чи можна звернутися за листком в більш пізній термін?
  5. Правила заповнення лікарняних листів
  6. Чи дадуть лікарняний по вагітності та пологах усиновителям?
  7. Додаткова одноразова виплата
  8. Ким і в які терміни виплачується допомога?
  9. документи
  10. особливості розрахунку
  11. Включаються і виключені періоди
  12. оподаткування
  13. Часто задавані питання
  14. Як оформити допомогу, якщо жінка працює в декількох організаціях?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Лікарняний лист по вагітності та пологах - це важливий документ, за допомогою якого жінці, яка народила або усиновила новонародженої дитини, нараховується грошова допомога по тимчасовій непрацездатності, яка виплачується з Фонду соціального страхування РФ, що закріплено законодавством РФ.

Видається бюлетень на загальному бланку, такому ж, який видають і при захворюванні. Однак він має ряд особливостей, які необхідно враховувати, щоб оформлення листа було правильним і коректним, і щоб можна було отримати допомогу без проблем.

Законодавча база

Головною підставою для надання жінці, яка чекає дитину, відпустки і виплати грошової соціальної допомоги вважається стаття 255 Трудового кодексу РФ.

Тривалість декретної відпустки встановлюється такими актами: ст. 7 Федерального закону «Про державну допомогу громадянам, які мають дітей» та ст.10 Постанови «Про обов'язкове соціальне страхування на випадок тимчасової непрацездатності та у зв'язку з материнством».

Якими органами і в які терміни видається бюлетень?

Лікарняний лист по вагітності та пологах видається акушером-гінекологом, у якого жінка перебувала під наглядом під час вагітності.

При відсутності вузькоспеціалізованого лікаря цей документ може видати лікар загальної медичної практики, наприклад, сімейний лікар. Якщо ж і такого фахівця в тому населеному пункті, де жінка проживає або перебуває на обліку, немає, то має право видати листок непрацездатності навіть лікар-фельдшер.

Видається бюлетень, коли термін виношування дитини досягає 30 тижнів. Якщо матуся чекає не одну дитину, то лікар порадить такій хворій відкрити лікарняний раніше - в 28 тижнів.

На який термін надається листок непрацездатності?

Загальна тривалість відпустки, який покладено більшості жінок, - 140 календарних днів. Але це тільки за умови, що жінка відчуває себе нормально, вагітність не ускладнена патологіями, термін пологів припало на певний лікарем період, а самі пологи не ускладнені.

У разі багатоплідної вагітності, патологічних пологів з великою крововтратою, необхідністю оперативного втручання, дородові або післяпологові періоди можуть збільшуватися.

Точніше на питання, скільки днів дається жінці у зв'язку з вагітністю та після пологів, відповість представлена нижче таблиця:

Особливості вагітності і пологівЗагальна к-ть днівКількість днів до пологівКількість днів після пологів

Вагітність і пологи без ускладнень, патологій 140 днів 70 днів 70 днів Вагітність нормальна, складні пологи 157 днів 70 днів 86 днів Багатоплідна вагітність 194 днів 84 днів 110 днів

Чи можна звернутися за листком в більш пізній термін?

Вихід в декретну відпустку - бажане подія. Однак буває, що жінка не поспішає на законних підставах готуватися до материнства, - наприклад, у неї важлива або цікава робота, яка вимагає її присутності.

У разі, коли жінка не потребує лікарняному листі з 30 тижнів через її бажання продовжувати працювати, її відмова лікар зобов'язаний зафіксувати в медичній карті пацієнтки. При цьому, в разі повторного звернення, бюлетень видається жінці на весь передбачений законодавством термін.

Слід розуміти, що якщо вагітна повністю відмовляється від листка непрацездатності, то грошова допомога їй не буде призначено.

Після пологів може бути виданий додатковий бюлетень, який оформляється пологовим відділенням.

Це відбувається тоді, коли багатоплідна вагітність виявляється безпосередньо під час перебігу пологів. Пологовий будинок оформить додатковий бланк терміном на 40 днів.

Правила заповнення лікарняних листів

В цілому, правила заповнення досить суворі, що вимагають обов'язкового виконання ряду умов, як медичними працівниками, так і роботодавцями, що накладає на них певні обов'язки.

Лікарняний дородовий і післяродовий оформляється на одному бланку, яким користуються при захворюваннях, тобто лікарняний відкривається і закривається лікарем відразу ж в один день. Якщо буде необхідно його продовжити, то цим займуться лікарі пологового будинку.

Всі записи здійснюються в спеціальних осередках, що мають вигляд квадратів, побудованих в ряд. Кожній літері відповідає один квадратик.

Заповнювати комірки необхідно друкованими великими літерами, тільки російською мовою.

Не можна допускати, щоб записи виходили за межі осередків. Це ж стосується печаток і підписів відповідальних осіб - вони повинні перебувати в межах відведених для них полів.

Звичайна кулькова ручка не повинна використовуватися при вписування інформації в лікарняний лист. Допускаються тільки гелеві, пір'яні або капілярні ручки з чорним чорнилом.

Це умова необхідна, щоб поліпшити автоматичне розпізнавання даних в бюлетені.

Не допускаються помилки, помарки, помилки - такий лікарняний лист підлягає заміні.

Не можна м'яти, рвати, складати бланк, оскільки це може ускладнити автоматичне розпізнавання інформації, і такий лікарняний можуть не прийняти. В такому випадку доведеться звертатися до медичної установи за одержанням дубліката .

Чи дадуть лікарняний по вагітності та пологах усиновителям?

Як закон ставиться до людей, які стали прийомними батьками новонародженого малюка? В даному випадку, біологічні та прийомні батьки є рівними перед законодавством, і усиновителям покладено лікарняний лист по вагітності та пологах.

Він, звичайно ж, має деякі особливості - видається тільки тим прийомним батькам, хто усиновив новонароджену дитину, яка не досягла трьох місяців.

Лікарняний відкривається з дня усиновлення, його тривалість становить 70 днів (у разі усиновлення більше однієї дитини, цей строк продовжується до 110 днів), причому відраховуються вони від дня народження дитини.

Додаткова одноразова виплата

Жінка повинна бути зацікавлена ​​в тому, щоб якомога раніше стати на облік в жіночій консультації, оскільки це допоможе їй отримати одноразову грошову допомогу.

Відповідно до Постанови «Про державну допомогу громадянам, які мають дітей» жінка, що чекає дитину і скористалася правом встати на облік в жіночу консультацію на ранніх термінах вагітності (до 12 тижнів), може розраховувати на отримання ще одного одноразової допомоги.

Воно може бути нараховано за місцем роботи, навчання, в територіальному органі ФСС або за місцем проживання в Управлінні соцзахисту населення.

Як правило, одноразова допомога видається разом з посібником по вагітності та пологах.

Ким і в які терміни виплачується допомога?

На допомогу по вагітності та пологах можуть розраховувати працюють і безробітні жінки, студентки очних відділень, жінки, які проходять військову службу, які всиновили дитину.

Виплачується допомога за рахунок коштів ФСС за місцем роботи або служби, якщо жінка безробітна, то допомога оформляється органами соціального захисту за місцем проживання.

Для отримання допомоги необхідно застрахованої особи звернутися за місцем виплат, причому дата виплат в десятиденний термін після подачі заяви повинна бути названа.

документи

Для оформлення допомоги жінка повинна надати:

  • лікарняний лист;
  • заяву, складену в довільній формі;
  • довідку про суму заробітної плати.

Надіслати документи можна поштою (завірені копії) або в електронній формі.

Зразок заяви на відпустку у зв'язку з вагітністю та пологами:

Зразок заяви співробітниці на відпустку по Бір

Зразок заяви співробітниці на відпустку по Бір

В яких випадках покладено лікарняний при ЕКЗ ? Читайте в нашій статті.

Чи оплачується лікарняний лист ІП? Дізнайтеся тут .

Чи допускається внесення виправлень в лікарняний лист? дивіться тут .

особливості розрахунку

Розрахунок допомоги ведеться на підставі даних про середній заробіток за останні два роки.

При цьому стаж жінки до уваги не береться.

Включаються і виключені періоди

Для нарахування допомоги необхідно правильно визначити розрахункові дні, на підставі яких буде визначатися середній заробіток.

До числа календарних днів у дворічному періоді включаються всі дні, крім:

  • днів невиходу на роботу через хворобу;
  • днів відпустки по догляду за маленькою дитиною з медичних міркувань;
  • періодів непрацездатності з повною або частковою заробітною платою, з якої не вираховувались страхові внески.

приклад:

Співробітниця Матвєєва працює в організації ТОВ «Байкал» з 2009 року. Її сумарний дохід за 2013 рік склав 370 000 рублей, за 2019 рік - 430 000 рублей.

Жінка протягом двох років не брала лікарняні, які не перебувала у відпустці по догляду за дитиною і не брала відпустку без збереження грошового утримання. Вагітність одноплідна, без патології.

Необхідно розрахувати розмір виплат за листком непрацездатності у зв'язку з вагітністю та пологами.

Алгоритм розрахунку:

1. Суму нарахувань за кожен рік порівнюємо з граничними розмірами бази для страхових внесків.

Межі по роках:

  • 2011 рік - 463 000 руб .;
  • 2012 рік - 512 000 руб .;
  • 2013 рік - 568 000 руб.
  • 2014 рік - 624 000 руб.

У нашому випадку суми заробітку не перевищують граничних розмірів бази. Крім того, вони перевищують і мінімальні розміри (МРОТ * 24 місяці).

2. Ділимо суму на кількість календарних днів у цих двох роках і отримуємо середній денний заробіток.

Отримуємо: (430 000 + 370 000) / 731 (враховуємо, що 2012 рік був високосним) = 1094,39 руб.

3. Розраховуємо загальну суму виплати, помноживши отриманий показник на кількість днів відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами.

Оскільки в нашому випадку вагітність одноплідна і без патологій, то множимо на 140 днів.

Отримуємо: 1094,39 * 140 = 153 214,80 рублів.

оподаткування

Держава йде назустріч жінкам, які готуються стати матір'ю, і максимально пом'якшує для них податковий тягар.

Так, згідно зі ст. 217 Податкового кодексу РФ сума допомоги по вагітності та пологах не підлягає оподаткуванню.

Часто задавані питання

Чи входить період декретної відпустки в стаж роботи?

Так, період перебування працівниці у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами включається до загального стажу роботи.

Роз'яснення Мінпраці РФ і ПФ РФ з даного питання дано в інформаційному листі:

Інформаціонное_пісьмо_Мінтруда_РФ_і_ПФР_от_4_ноября_2002_г

Як оформити допомогу, якщо жінка працює в декількох організаціях?

Якщо жінка зайнята на декількох місцях роботи, причому працює у даних роботодавців протягом двох і більше років, то вона може звернутися до кожного з роботодавців за призначенням і виплатою допомоги.

Якщо ж протягом зазначеного періоду вона працювала у інших (іншого) роботодавців, то їй видається один листок непрацездатності за основним місцем роботи.

Дане питання регулюється Федеральним законом № 255-ФЗ:

Федеральний_закон_от_29_декабря_2006_N_255-ФЗ

При цьому слід враховувати, що кожна організація при розрахунку допомоги може брати для розрахунку суми заробітної плати в розмірах, що не перевищують 624 тис. Руб. за 2019 і 568 тис.руб. за 2013 роки.

Це означає, що жінка може отримати загальну суму допомоги, що перевищує максимальний розмір цієї допомоги, встановлений законодавством на поточний рік.

На 2019 рік ця сума встановлена ​​в розмірі 670 тис.рублей наростаючим підсумком з початку року.

На який термін надається листок непрацездатності?
Чи можна звернутися за листком в більш пізній термін?
Якими органами і в які терміни видається бюлетень?
На який термін надається листок непрацездатності?
Чи дадуть лікарняний по вагітності та пологах усиновителям?
Як закон ставиться до людей, які стали прийомними батьками новонародженого малюка?
Ким і в які терміни виплачується допомога?
Чи оплачується лікарняний лист ІП?
Чи допускається внесення виправлень в лікарняний лист?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online