Коли потрібна генеральна довіреність на нерухомість (квартиру)?

  1. приблизний зміст довіреності на продаж, здачу та інші дії з квартирою

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Генеральна довіреність на нерухомість надає довіреній особі права здійснювати операції з нею, в тому числі обмінювати, дарувати, продавати, здійснювати інші дії, необхідні для виконання цього доручення. Що являє собою цей документ, ми розповімо в даній статті.

Генеральна довіреність на квартиру

Приблизний зміст довіреності на продаж, здачу та інші дії з квартирою

Приблизний зміст довіреності на продаж, здачу та інші дії з квартирою

Відповідно до цивільного законодавства (стаття 185.1 Цивільного кодексу Російської Федерації), нотаріального завірення вимагають довіреності, що передбачають дії, які вимагають нотаріальної форми або ж тягнуть внесення змін або відомостей до державних реєстрів. Так як всі права на нерухомість фіксуються в державному реєстрі прав на нерухоме майно, що розглядається генеральна довіреність повинна бути складена в нотаріальній формі.

При складанні такої довіреності довіритель повинен розуміти наслідки своїх дій. Видаючи генеральну довіреність на квартиру, ви надаєте третій особі право розпоряджатися вашим нерухомим майном на свій розсуд на абсолютно законних підставах. Єдине обмеження з прав відчуження - це угода дарування. Подарувати вашу квартиру (або іншу нерухомість) можна тільки в тому випадку, якщо ви прямо передбачте в довіреності не тільки право дарування, а й ім'я обдаровуваного. Ну і, зрозуміло, заповідати нерухомість від вашого імені довірена особа теж не може, так як заповіт завжди складається в присутності заповідача і особисто їм підписується (за винятком випадків з рукоприкладчика).

При цьому довірена особа може обміняти, продати, здати в оренду (найм), закласти, зареєструвати будь-які зміни в державних органах, підписувати всі документи, необхідні для здійснення таких угод.

Не знаєте свої права?

Підпишіться на розсилку Народний Советнік'.
Безкоштовно, хвилина на прочитання, 1 раз в тиждень.

Для оформлення генеральної довіреності довірителю необхідно звернутися до будь-якого нотаріуса і при собі мати паспорт, свідоцтво про право власності на квартиру (або іншу нерухомість), документ, що підтверджує підстави переходу до вас права власності (договір купівлі-продажу, дарча, свідоцтво про право на спадщину ), а також копію паспорта або паспортні дані довіреної особи. Якщо довіреність передбачатиме право дарування, то необхідні також паспортні дані і повне ім'я обдаровуваного. Залежно від кожного індивідуального випадку, нотаріусом можуть бути запитані і інші документи.

Слід також розуміти порядок скасування такої довіреності. Справа в тому, що в разі скасування довіреності довіритель повинен повідомити про це не тільки довірена особа, але і всіх відомих їй третіх осіб, які вступили в правовідносини з представником. Ця умова в випадку з генеральною довіреністю дотримати може бути проблематично.

Нотаріуси рекомендують не видавати такого роду доручення. Краще прямо вказувати ті права, які має здійснити довіритель, щоб уникнути в майбутньому неприємних сюрпризів. І як показує судова практика, таку думку небезпідставно.

приблизний зміст довіреності на продаж, здачу та інші дії з квартирою

Тепер давайте розберемо приблизну структуру нотаріального доручення і її зміст.

  1. У самому верху вказується найменування документа ( «Довіреність»), місце його видачі і дата. До речі, дата видачі довіреності є обов'язковою умовою її дійсності.
  2. Далі йдуть прізвище, ім'я та по батькові довірителя, вказівка ​​громадянства, дати і місця народження, його повні паспортні дані, інформація про орган, що видав документ, адреса місця проживання. Після чого слідують дані про вашому нерухоме майно. Наприклад, адреса місця знаходження квартири, її площа, номер і дата видачі свідоцтва про право власності, підстава набуття права.
  3. Нижче вказується аналогічна інформація про довірену особу. Важливо сказати, що одна довіреність може містити вказівку на кількох представників. При цьому кожному можуть бути надані як індивідуальний обсяг прав, так і всі права, зазначені в довіреності.
  4. Далі слід інформація про те дорученні, яке ви довіряєте вчинити від вашого імені. У нашому випадку це вчинення будь-яких угод з зазначеним нерухомим майном, включаючи відчуження будь-яким незаборонених законом способом і здача в найм. Для цього представнику делегуються повноваження для подачі і отримання будь-яких документів, в тому числі довідок, виписок, заяв, пояснень, і підписи всіх документів, необхідних для належного виконання зазначеного доручення. А також представлення ваших інтересів в усіх державних і недержавних органах або перед фізичними особами з питань, що належать до доручення.
  5. Нижче вказуються: термін дії довіреності, вказівка ​​на можливість передоручення (або відсутність такої можливості), і ви підтверджуєте, що вам роз'яснені наслідки видачі довіреності і положення законодавства про довіреність. Потім ставиться особистий підпис особи, яка видала довіреність.
  6. Після всього вищевикладеного вказуються дані нотаріуса і ставиться його особистий підпис. Своїм підписом нотаріус підтверджує, що довіреність була здійснена в його присутності, він перевірив вашу особистість і дієздатність. Також вказується номер довіреності в реєстрі і відомості про стягнутої за послуги сумі.

Не знаєте свої права?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online