Як дізнатися, чому не дають кредит?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Сьогодні практично будь-яка людина працездатного віку, що має паспорт, прописку, стаж роботи і регулярні доходи, при бажанні може взяти в банку посильний кредит Сьогодні практично будь-яка людина працездатного віку, що має паспорт, прописку, стаж роботи і регулярні доходи, при бажанні може взяти в банку посильний кредит. Однак не все так просто, як здається на перший погляд.

Адже згідно зі статистикою з 100% заявок в цілому за всіма видами кредиту банки відмовляють, як правило, в 30% випадків. І найчастіше - без видимих ​​на те причин.

Вся справа в тому, що перед ухваленням рішення про надання позики, банки проводять щодо потенційних позичальників процедуру скорингу або оцінку їх матеріального статусу і платоспроможності, а також в цілому вивчають особистість клієнта. І саме в цей момент, якщо що-небудь здасться кредитору підозрілим, і приймається негативне рішення по видачі кредиту. І одна справа, якщо відмовили тільки в одному банку, і зовсім інша - якщо відмовляють всі банки поспіль. Але як дізнатися, чому не дають кредит в банку?

Рішення 1. Звернутися безпосередньо до кредитного менеджера банку

Звичайно, банки мають право відмовити в кредиті без пояснення причин своєї відмови. Але все-таки в більшості випадків, якщо ввічливо попросити менеджерів пояснити і прокоментувати таке рішення банку, то зазвичай - вони йдуть на поступки. Більш того, деякі банки самі охоче коментують причини відмови, а часом, перед остаточним прийняттям рішення, навіть радять потенційним позичальникам, щоб уникнути відмови, поміняти умови кредиту. Наприклад, знизити суму позики, знайти інших поручителів, збільшити термін кредитування і т.д. Безумовно, таке привітність чекає позичальників далеко не у всіх кредитних організаціях, але, тим не менше, - зустрічається в наш час не так вже й рідко.

Рішення 2. Дізнатися свою кредитну історію

Відповісти на питання, чому вам відмовили в кредиті, може допомогти і ваша кредитна історія, яку будь-який співвітчизник може замовити в Центральному каталозі кредитних історій. Звернувшись до каталогу, можна також дізнатися і в яких бюро кредитних історій знаходиться ваша історія, і в кожному з них - запросити кредитний звіт по всій вашій історії. При цьому звіти можна запитувати необмежену кількість раз, не вказуючи причин запиту. Тільки ось безкоштовно кредитний звіт надається лише один раз, а всі наступні звіти - робляться за певну плату.

Кредитний звіт надається максимум протягом 10 днів після його замовлення в електронній формі або у вигляді паперового документа. Причому спочатку відправляється запит в Центральний каталог кредитних історій для з'ясування, в яких бюро лежать ваші історії, а вже потім можна звертатися в бюро за безпосереднім отриманням звіту.

Запросити інформацію в Центральному каталозі можна або через сайт Банку Росії в інтернеті, використовуючи ваш код, або без використання коду через бюро кредитних історій, поштове відділення, що надають сервіс телеграфного зв'язку, або кредитну організацію. Сам же код, який потрібен для запиту, необхідно створювати при укладанні кредитних договорів, але, на жаль, не всі кредитори підказують своїм позичальникам, що їм потрібно сформувати цей код. У підсумку, якщо коду у позичальника немає, для відправки запиту доведеться звернутися в одне з бюро кредитних історій або який-небудь банк для отримання цієї послуги, але вже на платній основі.

Отримавши свій кредитний звіт на руки, можна проаналізувати свою кредитну історію, яка покаже навіть найдрібніші промахи в вашому «співпраці» з банком: наприклад, якщо ви прострочили щомісячний платіж по кредиту навіть на пару днів - це буде обов'язково зафіксовано в вашої кредитної історії. Детальніше про те, як дізнатися кредитну історію читайте тут .

Рішення 3. Самостійно проаналізувати ймовірні причини відмови

Якщо банк вам не повідомив причину відмови в кредиті, а запросити кредитну історію - немає можливості, то можна спробувати проаналізувати ймовірні причини відмови по кредиту самостійно, особливо, якщо вам відмовили в декількох банках відразу. Ось найбільш часті з них.

Найпоширенішою причиною відмов у кредитуванні був і як і раніше залишається низький рівень заробітної плати та неможливість підтвердження додаткових доходів. І може вам і здається, що ви потягнете величину запитаного позики, банки, як правило, люблять перестраховуватися, і в разі сумнівів у вашій платоспроможності - скоріше візьмуть негативне рішення. Те ж саме стосується і усвідомлено завищених доходів, які прописуються в довідках 2 ПДФО в невеликих приватних компаніях (ІП), яким кредитори не довіряють апріорі, і де нерідко, на ділі видаються «сірі» зарплати в конвертах.

Далі за списком поширених причин відмови в кредиті варто недостовірна або навіть свідомо помилкова інформація про позичальника, яку виявила служба безпеки під час розгляду заявки. Це може бути як липова довідка про доходи, реєстрація за місцем проживання, підроблений диплом, військовий квиток, так і просто випадково спотворені дані про позичальника. Наприклад, не так вказаний робочий телефон, на який можна дзвонити служба безпеки може потрапити навіть в приватну квартиру, може привести тих же співробітників служби безпеки до думки, що ви їх вводите в оману і т.д. Крім того дуже часто причинами відмови стають погані кредитні історії в інших банках, прострочення платежів за кредитними картками, великі борги за комунальні послуги та ін.

Важливу роль відіграє і «соціальний статус» потенційного позичальника, починаючи від його освіти і посади на роботі, до сімейного стану, місця проживання і т.д. Так, часті переїзди і зміни місця роботи, шлюборозлучний процес, адміністративні та кримінальні правопорушення, навіть позбавлення водійських прав - можуть стати причинами відмови в кредиті. А часом навіть зовнішній вигляд потенційного клієнта банку може викликати підозри у кредитора через його невідповідність статусу позичальника, його заробітної плати і т.д.

Таким чином, напевно дізнатися, чому не дають кредит в банку, на ділі - дуже складно. Набагато простіше - попередити відмову, ретельно перевіривши і підготувавши всі необхідні документи по кредиту, а також попередньо проконсультувавшись з менеджером по телефону.

Читайте також:

Коментарі (0)

19 Березень 2014

Але як дізнатися, чому не дають кредит в банку?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online