Як 130-й квартал перетворюється в «шанхайку»

  1. На звалищі візуального сміття Візит в 130-й квартал може шокувати закордонного туриста, адже іркутська...
  2. Як уникнути помилок

На звалищі візуального сміття

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Візит в 130-й квартал може шокувати закордонного туриста, адже іркутська «пам'ятка» все більше нагадує китайський ринок: кричуща настирлива реклама, лоткова торгівля, всюди величезні вивіски. На гуляють буквально нападають рекламні консолі, покажчики і штендери. Все це суперечить правилам благоустрою Іркутська і ще ряду документів, в яких прописані вимоги до розміщення зовнішньої реклами.

Наприклад, мінімальна відстань між консолями і покажчиками має бути не менше 10 метрів, при цьому їх слід розташовувати не на різній висоті, а на одній осі. Штендери і зовсім знаходяться поза законом. Правила посилили відносно недавно, з березня 2018 року на штендери накладена заборона .

Для вивісок і реклами, яка знаходиться прямо на будівлях, в правилах враховано безліч нюансів. Наведемо найбільш поширені в 130-му кварталі порушення.

На першому місці - сама конструкція вивіски. За правилами, на об'єктах культурної спадщини, будівлях, побудованих до 1953 року, на всіх будинках в межах історичного поселення «підкладки» бути не повинно - тільки окремо закріплені букви і логотипи. Заборонено вертикальне розташування літер на конструкціях - у заклади мережі «Шашликoff» така як раз є на самому видному місці. Всі написи повинні бути російською мовою. Використання іноземної мови дозволено, тільки якщо написання зареєстровано як товарний знак.

Заборонено вертикальне розташування літер на конструкціях

На даху будівлі можна розміщувати тільки одну інформаційну конструкцію і лише в разі, якщо в приміщеннях працює один заклад. Для будівель заввишки один або два поверхи допускається висота букв не більше 80 сантиметрів, а довжина вивіски не повинна бути більше половини від довжини даху. Якщо в одній будівлі два або більше орендарів, то вивісок на даху бути не повинно.

Правила забороняють заклеювання вікон і вітрин інформаційними матеріалами більш ніж на 10% від площі прозорій поверхні. Не допускається розміщення реклами, що закриває значну частину фасаду, скління вітрин, вікон, як на головних фасадах, так і переглядаються з вулиці бічних стінах. Цим грішать багато, наприклад китайський ресторан «Кунг-фу» і міні-готель «Сибірське подвір'я».

Не допускається розташування конструкцій на лоджіях і балконах, не можна встановлювати об'ємні конструкції, які спотворюють архітектуру будівель. Реклами не може бути на огорожах і перилах, в тому числі на літніх кафе і ларьках.

Торгові ряди на центральному променаді представляють особливий інтерес. Виявляється, у цих точок немає дозволу на роботу і влада не знала про їхнє існування аж до запиту.

З відповіді адміністрації Іркутська стало відомо, що лоткова торгівля перебуває на нерозмежованість землі, а значить, нею розпоряджається не місто, а регіон. Міністерство майнових відносин області повідомило, що «договірних відносин з розміщення» не існує.

Історія регресу

Ідея 130-го кварталу була сміливою для свого часу - до цього в Росії ніхто не брався за реставрацію цілого району дерев'яної забудови. У проекті робили упор на створення громадських просторів, квартал був в першу чергу орієнтований на пішоходів. Він посів перше місце в міжнародному архітектурному фестивалі «Зодчество», а в 2012 році, вже після відкриття великої частини «Іркутської слободи», його визнали одним з найбільш значущих архітектурних проектів Росії.

Проблеми почалися після банкрутства фонду «Іркутська слобода», який виконував функції керуючої компанії. З тих пір квартал стрімко погіршувався: нові заклади замовляли собі більш сміливі та яскраві вивіски, а «закладу-старожили» слідом за ними оновлювали свої. У червні 2015 року ця стурбувало мерію - тоді відбулася робоча нарада з приводу несанкціонованих будівель, рекламних конструкцій, недоглянутих газонів.

У листопаді 2015 року управління архітектури випустило «Рекомендації по розміщенню зовнішньої реклами та об'єктів інформаційного оформлення» в 130-му кварталі, але їм ніхто слідувати не став.

Через місяць стало відомо про створення нової керуючої компанії , Організованої власниками закладів. Вони планували «привести в порядок хаотичну рекламу, обмежити в'їзд транспорту на пішохідну зону, виключити самовільне будівництво тимчасових споруд, зокрема літніх кафе».

Після двох з половиною років незаконної реклами, торгівлі і самобудів стало тільки більше. Причину прояснив підприємець, член Громадської палати Іркутська Юрій Коренєв. За його словами, керуюча компанія (якщо точніше - товариство власників нерухомості) все ще існує, але працює «без підтримки адміністрації».

- Вона абияк жива, хоча половина власників її не підтримують. У неї немає ні грошей, нічого. Вона абияк збирає гроші на зарплату директора та все! Я роблю гарячкові спроби навести там порядок, але без адміністрації це ніяк не зробиш. Збираються наради, в громадській палаті розглядали, торгово-промислова палата збиралася. Але потім - нічого! - каже підприємець.

Юрій Євгенович нагадав, що значна частина громадських просторів належить місту, ще частина - регіону. Тому товариство власників, особливо в умовах обмеженого простору коштів, не може займатися перекладанням зливової каналізації і підтриманням мощених тротуарів.

- Різношерсті власники і орендарі - у кожного своя територія, за якої стежать, але що відбувається навколо - їм все одно. А на регламенти вони чхали! - обурюється Юрій Коренєв. - Захотіли якусь ганчірку повісити на повний фасад - і повісять. Напевно, адміністрація якось реагує, але що з того?

Як уникнути помилок

Проблеми 130-го кварталу можна розглядати і як цінний досвід. З цієї точки зору «Іркутська слобода» - не тільки «полігон», де вдалося відпрацювати нові законодавчі механізми, але і цілий набір завдань, які дозволять більш грамотно підходити до створення нових громадських просторів в Іркутську.

Яскравий приклад - вже нашумілий проект «Иркутские квартали», заявлений як «масштабування» і «продовження» 130-го кварталу. Він поки повторює долю попередника тільки з хорошого боку: частина територій вже змінилися, а ідея отримала визнання на федеральному рівні, отримавши золотий диплом всеросійського фестивалю «Архітектурна спадщина». Але що потрібно зробити, щоб у «Іркутський кварталів» не виникло проблем із засиллям візуального сміття?

- Передбачити потрібно кілька речей, - розповідає керівник проекту Сергій Маяренков. - Перше: реклама повинна розміщуватися в певних і запроектованих архітекторами місцях. Друге: реклама повинна гармоніювати з об'єктом, де вона розміщена. У об'єктів культурної спадщини, наприклад, особливі правила розміщення реклами, аж до заборони. Але треба розуміти, що коли професіонали в галузі архітектури та реклами роблять професійну і якісну роботу, то така реклама тільки прикрашає місто.

Причина проблем в 130-му кварталі, на думку Сергія Маяренкова, як раз і полягає в тому, що на певному етапі розвитку проекту його розробники закрили очі на питання узгодження.

- Думаю, що немає ніяких узгоджених фасадів і затверджених ескізів. Коли проект був на тій стадії, коли цим могли зайнятися, ми вже там не працювали. Ті, хто продовжував працювати над «Іркутської слободою», не приділили об'єкту належної уваги, - згадує він.

Сьогодні, продовжує Сергій Маяренков, змінити ситуацію в «Іркутської слободі» можна, тільки виправивши ту помилку, - потрібно, нарешті, узгодити всі рекламні конструкції і місця їх розміщення. Залучити до цієї роботи можна навіть не самих свідомих бізнесменів.

- Рухатися можна і законодавчо. Власникам ніхто не давав права порушувати закон. Є положення про рекламу, є правила землекористування і забудови, де прописують фасади будівель. Багато нормативних документів можна прийняти додатково, які зобов'язували б власника привести все в порядок, - вважає він.

Сергій Маяренков додав, що, працюючи над «Іркутська кварталами», автори проекту поставили собі за мету врахувати всі особливості роботи з «зовнішньою рекламою». Новий формат взаємодії з підприємцями вони вже формують.

Автор фото - Микита Пятков

Напевно, адміністрація якось реагує, але що з того?
Але що потрібно зробити, щоб у «Іркутський кварталів» не виникло проблем із засиллям візуального сміття?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online