Рейтинг "Біржового лідера" банків Росії: як зробити PR ефективним

  1. Хто зможе дотягнутися до лідерів рейтингу популярності банків?
  2. Перспективи розвитку банківського сектора в Росії

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Банки - це складний і добре продуманий механізм впливу на економіку країни. Спочатку банківські операції зводилися до продажу, купівлі та розміну монет, прийому вкладів, видачі позичок, ломбардних і іпотечних операціях.
Але тепер банки надають безліч фінансових послуг, та й кількість подібних установ з кожним роком тільки зростає. І клієнт опиняється перед вибором, в якому банку краще здійснювати необхідні операції. Тут найбільшим попитом користуються «банки-старички», які вже не один рік працюють на фінансовому ринку і встигли довести свою надійність і компетентність.
Так які ж банки користуються популярністю у російського населення, а які ні? - розбиралися аналітики відділу "новини банків Росії" журналу "Біржовий лідер".
Найвищу частку на ринку банківських послуг займають банки, контрольовані державою: ВАТ «Ощадбанк», ВАТ «ВТБ», ВАТ «Газпромбанк». Банки з державною участю мають великі можливості щодо фінансування великого бізнесу за рахунок концентрації капіталу в декількох банках; завдяки їм держава проводить інноваційну та економічну політику, регулює ринок фінансових ресурсів і кредитів для розвитку середнього та малого бізнесу.
Рейтинг популярності банків Росії можна уявити по пошуковим запитам і згадками в Яндексі у вигляді такої таблиці:

Безперечно, одноосібним лідером за популярністю в Інтернеті і серед населення є ВАТ "Сбербанк Росії" (1991 р) - найбільший в Росії банк за обсягами операцій з юридичними і фізичними, його активи складають близько чверті банківської системи країни (26%), а частка в банківському капіталі приблизно 30%. На частку Ощадбанку припадає практично половина всіх приватних вкладів в РФ, а його кредитний портфель включає в себе третину всіх виданих в країні кредитів. Сбербанк має 17 територіальних банків і більше 19292 філій та відділень по всій території РФ. Дочірні банки Сбербанку є на Україна , в Казахстані , В Білорусії, в Німеччині , в Індії. Банк має велику кількість різних міжнародних нагород. Діяльність Ощадбанку можна розцінювати як позитивно, так і негативно. До переваг Ощадбанку можна віднести:
- широкий перелік послуг: кредити, депозити в російських рублях, доларах, євро , гривні , Фунтах, пластикові карти, грошові перекази, операційно-касове обслуговування, E-банкінг, застави нерухомості , Авто, чеки;
- відділення Ощадбанку є навіть в сільській глибинці; пропонує кредити на різні товари і послуги;
-величезний філіальна мережа по всій Росії;
- пропонує своїм клієнтам інформацію і в електронному вигляді - на ресурсі Sbergazeta.ru можна знайти всю необхідну інформацію, у вигляді аудіо-, відеоконтенту, інфографіки).
А у ж недоліків в роботі банку маса, і виливаються вони в вигляді претензії клієнтів.
Другу позицію популярності займає Альфа-Банк (1990 р) - універсальний банк, який працює як з юридичними, так і фізичними особами. Обслуговування фізичних осіб здійснюється також і за допомогою інтернет-банкінгу (система «Альфа-Клік»). У всьому світі працює понад 110 філій та відділень банку, в тому числі дочірні банки в Україні, в Казахстані, в Білорусі і Нідерландах. Представництва банку діють в Великобританії , США і на Кіпрі . Банк є членом міжнародної фінансової групи Альфа Груп і членом Асоціації російських банків. Позиції «Альфи» сильні майже у всіх сегментах банківського сектора, досить добре розвинена мережа підрозділів в Москві і в інших великих містах Росії. Крім того, банк відомий непоступливістю в питаннях погашення виданих кредитів.
Третє місце в рейтингу популярності належить Банку Москви (1995 г.) - один з найбільших комерційних банків Росії, що надає широкий спектр фінансових послуг для фізичних і юридичних осіб. Банк представлений практично у всіх економічно значимих районах країни і налічує близько 309 окремих підрозділів, включаючи операційні каси і додаткові офіси. У Москві і Московській області працює 135 офісів банку. Крім цього, послуги населенню виявляються в 474 поштово-банківських відділеннях столичного регіону. В банківську мережу входять також 4 дочірні банки, які знаходяться за кордоном Росії: БМ Банк (Україна), Естонський кредитний банк (Естонія), Банк Москва-Мінськ (Білорусь) і Банк Москви - (Белград) (Сербія). У Банку Москви працює власний процесинговий центр, який займається обслуговуванням карткових програм банку.
Зв'язковий Банк зайняв четверту сходинку в рейтингу. Він створений на базі АК «Промторгбанк», спеціалізується на продажу персональних засобів зв'язку, послуг стільникових операторів, портативної електроніки і цифрової техніки, а також надає ряд фінансових послуг населенню. Зв'язковий Банк поступово розширює спектр послуг для корпоративних і роздрібних клієнтів, активно розвиває картковий бізнес та інші напрямки роздрібного банкінгу. На сьогодні банк обслуговує понад 3 тисячі юридичних осіб, в списку яких організації, що працюють в сфері фінансових послуг, роздрібної та оптової торгівлі, транспорту, промисловості і зв'язку. Корпоративним клієнтам банк зараз надає стандартний набір банківських послуг (кредитування, розрахунково-касове-обслуговування, зарплатні проекти, депозити, послуги інкасації, депозитарне обслуговування, документарні операції), а також торгове фінансування митні та корпоративні карти, факторинг та інші.
Зв'язковий Банк бере участь в системі обов'язкового страхування вкладів і складається в таких організаціях: Асоціація російських банків, Московська міжбанківська валютна біржа, Асоціація регіональних банків Росії, SWIFT.
Банк ВТБ - універсальний стабільний банк, який входить до групи найбільших банківських установ країни. Головним напрямком роботи банку є комплексне обслуговування малого та середнього бізнесу, великих корпоративних клієнтів, обслуговування фізичних осіб. З 2006 року банк входить до міжнародної групи VTB Group, пропонує послуги юридичним і фізичним особам. Банк є учасником Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, членом всесвітніх платіжних систем Visa International та MasterCard WorldWide.
За п'ятіркою лідерів слідують: Промсвязьбанк, Газпромбанк, Банк Русский Стандарт, Россельхозбанк, Росбанк, ОТП Банк, Хоум Кредит Банк, Райффайзенбанк, Східний Експрес Банк, Авангард Банк, Уралсиб Банк, Транскредитбанка, Сітібанк, МТС-Банк, Банк Відкриття, Банк Ренесанс, кредит Європа Банк, СКБ-банк, МДМ Банк, Русфінанс Банк, Бінбанк, Пробизнесбанк, Відродження Банк, Юникредит Банк, Номос-Банк, Московський Кредитний Банк, Росгосстрах Банк, Ак Барс Банк, Ханти-Мансійський Банк, Московський Індустріальний Банк, Абсолют Банк, Зв'язок -Банк, СМП банк, Уральський банк реконструкції та розвитку, Росевробанк, Запсибкомбанк, банк Петрокоммерц, банк Зеніт , Транскапіталбанк, Нордеа Банк, Інвестторгбанк, Нордеа Банк, Транскапіталбанк, Глобекс Банк, Внешпромбанк, Внешторгбанк, Сургутнефтегазбанк.

Хто зможе дотягнутися до лідерів рейтингу популярності банків?

Кількість розміщень новин про банк в Інтернеті дозволяє побачити, хто з банків веде успішну діяльність, і активно залучає потенційних клієнтів, а хто пустив все на самоплив, і не дбає про своє майбутнє.
Як і очікувалося, за даним критерієм, лідирує "Сбербанк Росії", який має показники згадки в ЗМІ - 11996. І ніхто цього не здивується, Сбербанк стабільно дбати про свою рекламу, в тому числі і про піар в Інтернеті. Причому за цим показником він значно перевершує інші банки. На другому місці - Банк Москви з 3153 згадками, а на третій позиції - Банк ВТБ (2851 згадувань).
Як говорить Євген Ольховський, на ринку реклами і просування в інтернеті, лідери можуть дуже швидко помінятися місцями з аутсайдерами, потрібно всього лише маркетологам або PR-менеджерам будь-який з представлених компаній першими усвідомити роль ЗМІ (наприклад політологи і політики це зрозуміли давно:
- Феномен Прохорова або піар в життя мільярдера
- Феномен Єльцина або роль піару в життя Россі і
- Успіхи і промахи піару в житті Азербайджану і його Президента ;
- Досвід PR: чому і як Росія так полюбила йогурт
- Рейтинг популярності розчинної кави: чому попереду Nescafe і Jacobs та ін.

Перспективи розвитку банківського сектора в Росії

Процвітати банки можуть за рахунок надання своїм клієнтам обслуговування високої якості, і надання послуг приватним клієнтам, бізнес-структурам. Сьогодні банкам потрібно позиціонувати себе в багатьох сферах співробітництва - підприємства малого і середнього бізнесу, великих компаній і організації, приватні особи. Успіхом для будь-якого банку, безперечно, є надання нових послуг клієнтам, надійність і зручність. Число банків у Росії сьогодні зростає дуже швидкими темпами, вони надають прості і найвигідніші операції, затишні офіси для роботи, зручні графіки роботи. Та й професіоналізм працівників банків сильно підвищується, найскладнішим буде подолати конкуренцію. І почати потрібно з інформування населення про банк і його продуктах, необхідно активно проводити піар-кампанії, причому не тільки на телебаченні і радіо , Але і в Інтернеті.
Також однією з найбільш затребуваних банківських послуг в Росії зараз є інтернет банкінг . Саме цей вид послуг набирає все більших обертів. І ті банки, які надають подібні послуги, мають вагому перевагу перед іншими.
Банківський сектор в Російської Федерації розвивається, і далі буде розвиватися ще протягом багатьох років. Портфель банківських послуг постійно поповнюється новими, інноваційними видами. І жодні кризи не зможуть зруйнувати банківську систему, що склалася в Росії. Цього не допустять не лише керівники банків, а й держава в цілому. Розвиток конкурентоспроможності серед банківських установ, довгострокове планування і вдосконалення в банківському законодавстві призведуть до стабілізації банківської системи в Росії.

Хто зможе дотягнутися до лідерів рейтингу популярності банків?
Так які ж банки користуються популярністю у російського населення, а які ні?
Хто зможе дотягнутися до лідерів рейтингу популярності банків?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online