Банківську гарантію вправі видавати - список банків Мінфін, кредитна установа, страхова організація, по 44 ФЗ

  1. сутність
  2. Ціна
  3. Хто має право видавати банківську гарантію
  4. Відео: як перевірити
  5. Перелік фінансових установ
  6. способи оформлення
  7. Пакет документів
  8. як отримає
  9. Переваги і недоліки

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Нестабільність в економіці стала відчутна після впровадження в банківську сферу банківської гарантії. Пов'язана дана дія з постійним обманом з боку виконавця.

Він може взяти кошти і використовувати аванс не за призначенням. Або зовсім відмовитися від виконання зобов'язань після виграшу в тендері. Для запобігання втрат був створений банківський продукт.

сутність

Банківська гарантія являє собою письмове забезпечення зобов'язань, при якому гарант виплачує компенсацію потерпілій стороні. Гарантом може бути як фінансова установа (банк), так і страхова компанія.

Гарант зобов'язується сплатити вимоги при наданні підтверджуючих документів.

У такій угоді беруть участь три сторони - гарант, бенефіціар і принципал. У договорі повинні прописуватися відомості про кожній стороні, а також реєстраційні дані кредитної установи. Ліцензія як оригінал, так і завірена копія підлягає додатком до банківської гарантії.

Видавати такий документ повинен уповноважений співробітник банківської організації. Засвідчення відбувається з ініціативи принципала для підтвердження автентичності виданого документа.

Цей фінансовий інструмент вигідний не тільки бенефіціару, але і кредитній установі. Пов'язано це з тим, що воно не вилучає з обігу грошові кошти, а отримує на них відсотки.

Таким чином воно заробляє собі прибуток. Платіж за банківськими гарантіями може бути відстрочено, тому банк не боїться вкладати ці кошти в оборот.

В економічній структурі поняття банківської гарантії ділять на наступні види:

  1. тендерна дозволяє повернути сплачену суму за проведення тендеру. При відмові принципала від виконання зобов'язань і виграшу, кредитна установа виплачує грошові кошти бенефіціару;
  2. судова дозволяє забезпечити позовні вимоги. Застосовується такий вид в судочинстві. В якості забезпечення виступає арешт нерухомості або автомобіля;
  3. зворотність авансового платежу дозволяє повернути витрачені кошти, якщо принципал їх використав не за призначенням;
  4. старанність державного контракту. При невиконанні принципалом державного контракту бенефіціар розриває договір і отримує компенсацію за зірвані терміни;
  5. митна дозволяє відстрочити виплату державного мита за введення товару на територію Росії. При невиконанні термінів кредитна організація виплачує компенсацію потерпілій стороні.

Ціна

Банківська гарантія дозволяє мінімізувати ризики і отримати компенсацію. Однак, оформлення такого документа лежить на плечах принципала. Він має право звернутися як в кредитну організацію, так і в страхове агентство.

Вартість такого інструменту залежить від безлічі факторів. Самими основними є сума контракту, термін і платоспроможність клієнта. У нього не повинно бути зіпсованою кредитною історії.

Хто має право видавати банківську гарантію

Банківську гарантію вправі видавати кредитні установи або страхові компанії. Раніше, могли видавати правовий документ тільки державні установи. Однак, з внесенням нових поправок тепер здійснює таку дію кредитна установа і страхова організація.

Всі правила надання описуються в чинному Законі. За 44 ФЗ в 2015 році було винесено кілька поправок, в зв'язку з чим було розширено перелік можливих гарантів.

Тепер оформленням займаються не тільки державні установи, а й багато комерційні установи. Саме тому банківська гарантія стала називатися незалежною.

Відео: як перевірити

Перевірка можливості видачі

Але не всі фінансові установи мають право це робити. Перелік таких можна виявити на офіційному сайті Міністерства Фінансів.

Список банків Мінфін дозволяє упевнитися в наявності акредитації компанії, а також виданої ліцензії. При відсутності такої компанії принципал повинен задуматися над своєю дією.

Під час укладання угоди з таким він ризикує опинитися без коштів і компенсації бенефіціару. Йому доведеться виплачувати в разі невиконання зобов'язань гроші зі своєї кишені.

Перелік фінансових установ

Міністерство Фінансів постійно оновлює дані про ліцензії всіх кредитних установ. На своєму сайті проводить перевірку реєстру за всіма вимогами законодавства, тому визначити можливість отримання банківської гарантії в конкретному закладі можна тут.

Максимально вигідні умови і популярність мають:

  1. ВТБ 24;
  2. Економіксбанк;
  3. Локобанк;
  4. Банк Новопокровський;
  5. Нафтовий альянс;
  6. Совкомбанк;
  7. КБ МСБ;
  8. К2 банк.

способи оформлення

Будь-яке кредитна установа, перш ніж видати зобов'язання, перевіряє платоспроможність клієнта. Виходячи з цього принципу, банк ділить способи подачі заявки на кілька типів. Вибирають відповідний виходячи з технічної можливості прийому документів у такий спосіб.

Класичний оформляється при банківської гарантії понад 20 мільйонів рублів. Але зустрічається така пропозиція вкрай рідко, так як фінансові установи давно перейшли на прискорений процес розгляду.

Прискорений дозволяє організаціям отримати банківську гарантію в короткі терміни. При цьому термін досягає п'яти банківських днів, а сума до видачі 15 мільйонів рублів. Така програма залучає нових клієнтів до обслуговування.

Електронний видається при сумі нижче 5 мільйонів рублів. Отримати такий правовий документ можна дистанційно. Досить відсканувати документи і запевнити їх електронним підписом. Термін розгляду в цьому випадку становить 4 дні.

Пакет документів

При оформленні банківської гарантії банк має право запросити певні документи для підтвердження платоспроможності клієнта.

Стандартний пакет документів включає в себе:

  1. анкету заявника;
  2. анкету компанії, від якої виступає фізична особа;
  3. статут організації;
  4. установчі документи;
  5. виписка з ЕГРЮЛ;
  6. бухгалтерські документи і довідки про повноваження керівників.

як отримає

Кожен клієнт повинен завчасно знати які дії від нього вимагає ситуація.

При оформленні банківської гарантії від позичальника потрібно зібрати пакет документів, а також:

  1. вибрати банківську організацію;
  2. з'ясувати тариф і узгодити дані з керівниками організації;
  3. заповнити заяву та сплатити рахунок;
  4. отримати банківську гарантію.

Переваги і недоліки

Кожен банківський продукт має свої переваги і недоліки. І незважаючи на те, що банківська гарантія захищає інтереси бенефіціара, вона має істотні недоліки.

Тим більше, що універсальний продукт ніколи не буде підходити кожному. Тому при оформленні необхідно вибрати правильний продукт, що задовольняє всім вимогам кредитора.

переваги:

  1. банківська гарантія оформляється в короткі терміни;
  2. мінімальний пакет документів;
  3. довіру до банківського продукту;
  4. легкість при виплаті компенсації бенефіціару;
  5. можливість участі в тендерах від держави;
  6. відстрочка зі сплати контракту.

недоліки:

  1. значна вартість банківського продукту;
  2. виплата здійснюється після отримання від бенефіціара підтверджуючих документів;
  3. дію фінансової установи не припиняється навіть після виконання умов і вимог;
  4. ризик втрати ліцензії гарантом.

Банківська гарантія стає основним видом фінансового забезпечення при укладанні договірних відносин між бенефіціаром і принципалом. Гарантом виступає кредитна установа.

Гарантом виступає кредитна установа

Відповідно до федерального закону N 44-ФЗ «Про контрактну систему в сфері закупівель товарів, робіт, послуг для забезпечення державних і муніципальних потреб» учасник в торгах повинен забезпечити заявку банківською гарантією. Читати статтю, для чого потрібна банківська гарантія в торгах .

Про банківської гарантії на повернення ПДВ, дізнайтеся за посиланням .

Що таке банківська гарантія по оплаті векселя? відповідь далі .

Але перш, ніж купувати в тому чи іншому закладі банківський продукт, необхідно перевірити наявність ліцензії на здійснення такого роду дій в спеціалізованій системі.

Що таке банківська гарантія по оплаті векселя?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online