Як отримати вклад померлого родича в Ощадбанку

  1. Що таке банківський вклад
  2. Підстави для наслідування вкладу
  3. Як заповідати внесок
  4. Пошук депозиту
  5. Отримання банківського вкладу померлого родича. загальні моменти
  6. Як отримати гроші за заповітом в Ощадбанку
  7. Як отримати депозит за заповідальним розпорядженням
  8. Як отримати гроші в Ощадбанку у спадок без заповіту
  9. Отримання коштів на гідні похорони вкладника
  10. Отримання компенсації за вкладами в Ощадний банк СРСР
  11. Права вдови або вдівця на отримання банківського вкладу

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

7 496 переглядів

Банківський вклад - один з найпоширеніших типів спадкового майна. Спадкодавець на випадок своєї смерті може розпорядитися ним особисто або покластися на встановлений законом порядок. Від цього, за великим рахунком, і залежать подальші дії наступника, який бажає отримати вклад померлого родича в Ощадбанку.

Що таке банківський вклад

Банківський вклад або депозит - це грошові кошти, які були передані вкладником кредитної установи (банку) на зберігання з метою отримання прибутку. Дохід за вкладом залежить від нарахуванні відсотків від його суми і залежить від величини ставки, встановленої згідно з договором відкриття депозиту.

Відсотки за вкладом можуть бути отримані разом з вихідним кількістю коштів тільки при дотриманні заздалегідь обумовлених умов, а вони, в свою чергу, залежать від обраного виду вкладення. Сбербанк Росії, як і більшість інших кредитних організацій, пропонує своїм клієнтам внести гроші на терміновий і безстроковий вклад.

Терміновий підрозділяється на три типи:

  1. Ощадний ( «Зберігай») - кошти вносяться на строк від місяця до трьох років без можливості часткового зняття * і поповнення, процентна ставка по ньому вище, ніж за наведеними нижче вкладами.
  2. Накопичувальний ( «Поповнюй») - термін депозиту - від трьох місяців до трьох років, поповнити можна, а зняти не можна *.
  3. Розрахунковий ( «Керуй») - найнижча для термінового вкладу процентна ставка, рахунок відкривається на період від трьох місяців до трьох років, його можна поповнювати і знімати в межах допустимої суми (до мінімального незнижуваного залишку).

* - відмова від права отримання коштів з депозиту на першу вимогу (навіть, якщо він прописаний в договорі) нікчемний - вкладник має право зняти гроші в будь-який момент, однак в більшості випадків відсотки по ньому будуть втрачені.

Зберігання грошей на строковий вклад може бути пролонговано і робиться це автоматично. Якщо одержувач не зніме кошти після закінчення його терміну дії, депозит вважається продовженим на тих же умовах, що і до цього.

На безстроковий вклад (до запитання) нараховується мінімальний відсоток, але вкладник (його представник, спадкоємець) має право в будь-який момент зняти гроші або поповнити рахунок без втрати вже нарахованої прибутку.

В Ощадбанку безстроковий вклад представлений наступними пропозиціями:

  • "До запитання";
  • «Універсальний»;
  • номінальний рахунок для зарахування соціальних виплат.

Кожен з перерахованих внесків може бути отриманий спадкоємцями вкладника при наявності у них документальних підтверджень своїх прав і приналежності до пріоритетних наступникам поточного порядку спадкування.

Підстави для наслідування вкладу

Область спадкового права, включаючи питання передачі і отримання банківських вкладів, регулює третя частина Цивільного кодексу Російської Федерації (далі - ГК РФ). Вона встановлює три підстави для передачі коштів з депозиту:

  1. Заповіт.
  2. заповідальне розпорядження .
  3. Належність до пріоритетної черги законного режиму спадкування.

Заповіт - нотаріально засвідчені посмертні розпорядження спадкодавця. За допомогою їх складання вкладник, що перебуває при здоровому розумі й твердій пам'яті, має право визначити одержувача грошей або розподілити кошти з рахунку (рахунків) між декількома спадкоємцями. При цьому спадкоємцями можуть стати:

  • будь-які фізичні особи, живі на момент смерті заповідача і не визнані негідними або зачаті за його життя;
  • юридичні особи (організації), офіційно існуючі до дня відкриття спадщини;
  • міжнародні організації;
  • іноземна держава;
  • Російська Федерація (її адміністративно-територіальна одиниця).

Заповідальне розпорядження - дія, аналогічна заповітом майна, а юридична сила оформленого в результаті документа прирівнюється до значущості заповіту, але тільки щодо банківського депозиту. Коло потенційних наследополучателей також вибирається вкладником самостійно.

Законний режим спадкування стає актуальним в разі, якщо заповіт або заповідальне розпорядження складено не було або вже після смерті заповідача було визнано недійсним.

Претенденти на спадщину та порядок їх покликання визначаються гл. 63 ГК РФ. Охарактеризувати спадкування за законом можна так:

  1. Наступниками можуть бути тільки офіційно визнані родичі, члени сім'ї та утриманці покійного.
  2. Потенційні наследополучателі розділені на сім груп, які називаються чергами.
  3. Відразу після смерті спадкодавця до отримання грошових коштів з рахунку призиваються претенденти першої черги, а, якщо їх немає або вони не захотіли прийняти спадщину, другою або третьою і так до сьомої. При повній відсутності спадкоємців майно померлого відходить державі.
  4. Кожен з наступників однієї черги отримує власність спадкодавця в рівних частках.
  5. Нарівні з родичами з групи наследополучателей матеріальні активи покійного можуть прийняти утриманці, які понад рік перебували на його утриманні і були непрацездатними з поважних причин (по інвалідності, важкої хвороби і т. П.). Дана умова актуально для утриманців, які вказані в одній з черг спадкоємців за законом. Для інших осіб крім знаходження на утриманні потрібно було ще й проживати з ним як мінімум один рік.
  6. З кола претендентів на спадщину виключаються негідні спадкоємці.
  7. Якщо один з наследополучателей помер, не встигнувши оформити вклад, право на нього переходить до його дітей або спадкоємцям.

потенційні наследополучателі за законом (за чергами) :

  • Перша. Батьки, діти, чоловік / дружина.
  • Друга. Бабусі, дідусі, брати, сестри.
  • Третя. Тітки, дядьки.
  • Четверта. Прадідуся і прабабусі.
  • П'ята. Діти племінників, брати і сестри дідусів і бабусь.
  • Шоста. Двоюрідні правнуки, двоюрідні племінники, двоюрідні дядьки і тітки.
  • Сьома. Вітчим, мачуха, падчерки та пасинки.

Навіть якщо спадкодавець розпорядився своїм майном за допомогою заповіту і не згадав / позбавив спадщини своїх близьких родичів, вони право на отримання його власності не втрачають. У разі відсутності працездатності (в силу віку або стану здоров'я) мати, батько, чоловік і діти покійного отримують рівно половину від того, що могли б отримати за законом. У юридичній термінології це називається обов'язковою часткою спадщини.

Як заповідати внесок

Згідно ст. 1128 ЦК України, вкладник має право розпорядитися своїми коштами на випадок смерті двома способами: через заповіт і заповідальне розпорядження.

Заповіт складається спадкодавцем особисто, а потім підписується в присутності особи, уповноваженої на посвідчення акта. Такою особою, в першу чергу, є нотаріус. Це може бути будь-який фахівець, який має відповідну ліцензію, без прив'язки до місця проживання заповідача або розташування кредитної установи. Крім нотаріуса правом засвідчувати заповіту наділені:

  • капітани суден, що плавають під прапорами РФ - щодо заповітів присутніх на судні;
  • директора і лікарі будинків для інвалідів і людей похилого віку - для містяться там громадян;
  • головні, чергові лікарі медустанов - щодо посмертних розпоряджень пацієнтів;
  • начальники польових баз, експедицій, антарктичних станцій;
  • командири військових частин, якщо поблизу їх розташування немає діючих нотаріусів;
  • начальники місць позбавлення волі;
  • глави або уповноважені посадові особи адміністрацій населених або межселенних пунктів, де відсутні нотаріуси;
  • консули представництв Російської Федерації за кордоном.

Після підписання спадкодавцем документ засвідчує уповноважена особа. Якщо це був нотаріус, один з примірників залишається на зберіганні у нього. Заповіт, який було оформлено у іншого правомочного особи, при першій же можливості передається до нотаріальної палати, а потім і до нотаріуса за місцем проживання заповідача. Другий примірник залишається у спадкодавця і може бути переданий їм іншому громадянину, наприклад, виконавцю заповіту.

Відомості про скоєний і засвідченому акті волевиявлення вносяться нотаріусом в ЄІС (Єдину інформаційну систему нотаріату). Завдяки цьому наследополучателі після смерті вкладника можуть легко знайти заповіт, а підробка документа стає практично неможливою.

Принципи здійснення заповідального розпорядження ідентичні складання заповіту за винятком деяких істотних нюансів:

  1. Посмертні розпорядження щодо коштів, вкладених на зберігання в банк, оформляються тільки в філії установи, який відкрив депозит.
  2. Підпис вкладник ставить особисто, допомога рукоприкладчика в цьому випадку не передбачена.
  3. Заповідальні розпорядження засвідчує співробітник банку. Після він робить спеціальну позначку на заповідане рахунку, реєструє документ в книзі заповідальнихрозпоряджень і поміщає його на зберігання в сейф. Другий примірник заповідального розпорядження передається вкладникові.

Заповідач має право здійснювати необмежену кількість волевиявлень. При цьому йому слід знати, що кожне наступне заповіт може анулювати попереднє повністю або в частині, що суперечить раніше оформленим розпорядженням. Якщо ж в документах містяться вказівки щодо різних вкладів або їх частин, кожен з них буде мати рівний юридичною значимістю.

Однак слід звернути увагу на те, що складання заповідального розпорядження саме по собі не анулює відповідних вказівок в нотаріально засвідченому заповіті. Заповіт же, навпаки, в пунктах, що суперечать розпорядженням, скасовує або змінює його.

Загальні вимоги до здійснення заповіту і заповідального розпорядження:

  1. Правдиве відображення вільної волі заповідача (без будь-якого тиску з боку).
  2. Повна дієздатність спадкодавця (вік старше 18 років або емансипація підлітка старше 16, відсутність визнаних судом обмежень в самостійному здійсненні операцій).
  3. Одноосібне волевиявлення (кожен громадянин заповідає своє майно окремим документом).
  4. Можливість достовірного встановлення особи і дієздатності заповідача за допомогою паспорта громадянина РФ або іншої держави, паспорта моряка або військового, посвідки на проживання, дозволу на тимчасове проживання на території Російської Федерації і довідки з психоневрологічного диспансеру (її нотаріус вимагати не вправі, але упевнитися в психічної стабільності заповідача він зобов'язаний, і при наявності сумнівів у його фактичної дієздатності може відмовити в посвідченні, особливо громадянам старше 70 років).

Недієздатність заповідача зовсім не означає обмеженість його фізичних можливостей. Під цим поняттям маються на увазі стійкі розумові відхилення, що перешкоджають адекватному сприйняттю того, що відбувається. Недієздатний громадянин в деяких випадках може самостійно пересуватися і здійснювати різні дії, але віддавати собі звіт по їх наслідків, а також і відповідати за них, не в змозі. Тому закон не допускає їх до здійснення угод, особливо, спрямованих на відчуження їх особистого майна.

Громадяни, які мають «здоровим глуздом і твердої пам'яттю», але в силу фізичних недоліків позбавлені можливості самостійно написати і підписати заповіт або зробити інші необхідні дії, в праві одноосібного розпорядження своїм майном не обмежені. Необхідна в цій справі допомогу може виходити від сурдо- або тіфлосурдопереводчіка, нотаріуса та рукоприкладчика, який підписує документ замість заповідача.

Пошук депозиту

Спадкоємцям вкладника про наявність залишених ним коштів відомо не завжди. Іноді, навіть знаючи про що зберігаються в банку гроші, вони знаходяться в абсолютному невіданні з приводу того, в якому відділенні відкривав рахунок спадкодавець, а ця інформація вкрай важлива при отриманні вкладу.

Щоб знайти потрібний філія ПАТ Сбербанк, наступник може вдатися до допомоги нотаріуса або звернутися в банк самостійно. У першому випадку йому потрібно попросити нотаріуса, провідного спадкове діловодство, відправити в кредитну організацію офіційний запит. На нього Сбербанк зобов'язується дати відповідь з вичерпною інформацією по вкладу (розмір, номер і адресу відділення, який відкрив депозит спадкодавця).

Дізнатися про внесок через нотаріуса простіше, але уповноважена особа може стягнути за це з наследополучателя додаткову плату. Тому при бажанні заощадити і особисто взяти участь в процесі наступнику слід відвідати філію Ощадбанку особисто. Для цього підійде будь-якого найближчого відділення. При собі спадкоємця необхідно мати при собі посвідчення особи і свідоцтво про смерть спадкодавця.

У банку наследополучателю необхідно буде написати заяву про розшук рахунків померлого і почекати результатів близько 30 днів. Залежно від обставин, таких, як давність відкриття депозиту, його стан і територія пошуку, термін може змінюватися в меншу або більшу сторону.

Від імені спадкоємця із заявою про розшук вкладу може звернутися:

  • добровільний представник - на підставі нотаріально посвідченої довіреності;
  • законний представник - при пред'явленні свідоцтва про народження неповнолітнього наступника або рішення суду / органу опіки та піклування про призначення опікуном чи піклувальником недієздатного.

Зразок заяви:

Завантажити заяву про розшук вкладу

Звернення за уточненням інформації за вкладом спадкодавця можливо тільки, якщо на рахунок було складено заповідальне розпорядження. В іншому випадку (якщо гроші з депозиту успадковуються за законом), наступнику все ж слід звернутися до нотаріуса з проханням про подачу в банк запиту.

Отримання банківського вкладу померлого родича. загальні моменти

Отримання депозиту за законом, заповітом і заповідальним розпорядженням відбувається по-різному. Але існують загальні правила правонаступництва, які повинні бути дотримані, незалежно від підстави спадкування:

  1. Вчинення дій, необхідних для прийняття спадщини. Без цього навіть заповідане наследополучателю майно не може стати його власністю. Воно перейде до інших осіб - наступникам по закону або до держави.
  2. Нотаріальне оформлення спадкових прав. Виключити цей пункт і замінити його фактичним правонаступництвом у випадку з внеском не можна.
  3. Звернення до нотаріуса за останнім зареєстрованим місцем проживання покійного. У разі, коли воно невідомо або перебуває за кордоном Російської Федерації, береться до уваги адреса нерухомого майна спадкодавця (найціннішого об'єкта), а за відсутності нерухомого - місце зосередження найдорожчих рухомих матеріальних благ (наприклад, філія банку, що зберігає найбільший грошовий депозит) .
  4. Отримання свідоцтва про право на спадщину. Без цього документа банк відмовить у видачі вкладу.
  5. Дотримання встановлених законом термінів. Звернення до нотаріуса повинно бути скоєно протягом 6 місяців з дня смерті спадкодавця або з дня, коли від отримання вкладу відмовився пріоритетний спадкоємець (першої черги або призначений заповідачем). Якщо наступники, що володіють переважним правом успадкування, не прийняли спадщину після закінчення півроку, зробити це замість них протягом наступних трьох місяців можуть претенденти наступної черги або підпризначенням в заповіті.
  6. Термін, пропущений з поважних причин, може бути відновлений. Для цього спадкоємець повинен попросити дозвіл у інших, які оформили спадщину наступників, або звернутися до суду.
  7. Здійснюючи приймання банківського вкладу, наследополучатель приймає і інше належне йому майно, а також обов'язки у вигляді непогашених боргів померлого, заповідального відмови або покладання, які можуть бути призначені спадкодавцем в заповіті. Відмовитися від якогось одного об'єкта або зобов'язання не можна, так само, як і вибірково взяти успадкований рахунок, якщо він входить в спадкову частку разом з іншим майном.
  8. Грошові кошти, заповідані кільком особам без вказівки розміру належних їм часток, успадковуються ними порівну, так само, як і спадкоємцями однієї черги за законом.

Як отримати гроші за заповітом в Ощадбанку

Для отримання грошових коштів з депозиту заповідача спадкодавцеві необхідно:

  1. Звернута до нотаріуса.
  2. Написати заяву про Прийняття спадщини та видачу свідоцтва про право на него.
  3. Подати до нотаріуса необхідні документи *.
  4. У призначення нотаріусом срок отріматі свідоцтво про право на спадщину.
  5. З'явитися зі свідоцтвом про смерть спадкодавця и про право на Отримання его вкладу в відділення банку, Який відкрів успадковані рахунок.
  6. Прийняти рішення про подальшу долю депозиту - зняти його, пролонгувати дію або почекати закінчення терміну вкладу (наследополучатель вправі зажадати видачу грошей навіть до закінчення терміну вкладу, втративши при цьому більшу частину відсотків по ньому).
  7. Виходячи із прийнятого в попередньому пункті рішення, переукласти договір зі зберігання грошових коштів або попросити про їх видачу (перерахування на інший поточний рахунок спадкоємця).

* - список документів, необхідних при оформленні спадщини у нотаріуса:

  • посвідчення особи наследополучателя;
  • свідоцтво про смерть спадкодавця;
  • довідка про зняття покійного з реєстраційного обліку за його останнім місцем проживання (рідше - документ, який свідчить про місцезнаходження самого цінного нерухомого або рухомого майна, акт оцінки такого майна);
  • заповіт (якщо наступникам не вдалося знайти екземпляр заповідача, вони можуть звернутися до будь-якого нотаріуса і запросити в нього відомості про місце зберігання дубліката акта).

Договір відкриття успадкованого рахунку нотаріуса пред'являти не обов'язково. Дізнатися про наявність та стан депозиту уповноважена особа має право через подачу запиту в зазначений спадкоємцем філія банку.

Увага! Згідно абз. 4 п. 5 ст. 333.38. Податкового кодексу РФ, держмито за оформлення свідоцтва про право на банківський вклад з наследополучателя не стягується.

Як отримати депозит за заповідальним розпорядженням

Зняття грошей за заповідальним розпорядженням можливо тільки після здійснення наступних дій:

  1. Відвідування нотаріуса.
  2. Пред'явлення йому паперів, що встановлюють факт смерті спадкодавця, що підтверджують особу та спадкові права заявника.
  3. Написання заяви про прийняття спадщини і видачу правовстановлюючого свідоцтва.
  4. Отримання свідоцтва про право на спадщину (після закінчення терміну спадкування ).
  5. Подача оформленого документа до філії Ощадбанку, який відкрив успадкований депозит.
  6. Написання заяви про переоформлення рахунку.
  7. Розпорядження особистими фінансовими активами.

Надання нотаріуса заповідального розпорядження, що зберігався у спадкодавця, помітно скоротить процедуру правонаступництва. Уповноважена особа відразу після отримання заяви наследополучателя направить запит в потрібне банківське відділення і на підставі офіційного підтвердження видасть заявнику необхідне йому свідоцтво.

Заповідач має право включити в своє розпорядження особливі умови видачі вкладу спадкоємцям. Це може бути обмеження за віком, наприклад, виплата коштів тільки по досягненню наступником 18 років або вчинення регулярних відрахувань з основного вкладу на поточний рахунок наследополучателя і т. П.

При відсутності подібних рамок і додаткових умов вклад, заповіданий неповнолітньому або недееспособному громадянину, знімається його батьком або опікуном з дозволу органів опіки і піклування.

Неемансипована діти старше 14 років і деякі категорії обмежено дієздатних громадян можуть самостійно звернутися за отриманням належних їм грошових сум і розпорядитися про подальше стан рахунку. Але для цього їм потрібні дозволу органів опіки і піклування та одного їх офіційно визнаних батьків / піклувальників.

Як отримати гроші в Ощадбанку у спадок без заповіту

Отримання грошей з депозиту померлого родича проводиться так само, як і за заповітом. Заміні підлягає тільки один з необхідних документів - заповіт. Замість нього наследополучатель подає свідоцтво, яке підтверджує родинний зв'язок з покійним, саме того порядку, якого вимагає поточна чергу спадкування. Це може бути:

  • свідоцтво про народження (в залежності від того, чиє воно буде - спадкодавця або наследополучателя - свої права щодо майна покійного можуть встановити його діти або батьки);
  • свідоцтво про шлюб (для підтвердження прав на спадщину і подружню долю вдови або вдівця спадкодавця;
  • свідоцтво про усиновлення (рівнозначно свідоцтвом про народження).

У деяких випадках для встановлення спадкових прав може знадобитися не одне, а два або навіть три свідоцтва, наприклад, якщо спадкоємиця - дочка, яка вийшла заміж і змінила прізвище (їй буде потрібно свідоцтво про своє народження і шлюб), або тітка / дядько, яким необхідно пред'явити нотаріусу свідоцтво про своє народження, народження свого брата або сестри (одного з батьків спадкодавця) і народження самого вкладника.

В цілому складність комбінації свідчень залежить від ступеня дальності спорідненості, і точний перелік необхідних паперів може підказати нотаріус або консультує юрист.

Слід також відзначити особливості вступу в спадок утриманців померлого. Їм також необхідно підтвердження свого статусу. І, якщо з родичами справа йде простіше (вся необхідна документація, як правило, у них є і була оформлена давно), то факт утриманні вимагає окремого визнання, і робиться це в суді.

Утриманцю або його законному представнику необхідно буде звернутися в районний суд за місцем свого проживання із заявою про встановлення факту юридичного значення (утриманні). Щоб отримати відповідне рішення суду, йому доведеться довести, що протягом певного часу (мінімум року) він отримував від спадкодавця регулярні платежі на своє утримання з огляду на те, що не міг забезпечити його собі самостійно. Отриманий судовий акт і стане підтвердженням спадкових прав утриманця.

З документом, що встановлює приналежність до поточної черги спадкування за законом, і стандартним набором паперів наступник звертається до нотаріуса за оформленням своєї спадкової частки і отриманням свідоцтва про право на спадщину. За пред'явленням цього документа він отримує в Ощадбанку вклад померлого родича.

Отримання коштів на гідні похорони вкладника

Согласно ст. 1174 ЦК РФ, особа, що займається похоронами спадкодавця, право отримати компенсацію понесених у зв'язку з цим витрат з банківських рахунків покійного. Виплата може бути проведена не тільки спадкоємцю або родичу, а й іншому громадянину, за власною ініціативою оплатила поховання. Однак процедура отримання грошей для спадкоємців за заповітом і інших осіб різна.

Спадкоємці банківського вкладу за заповітом або заповідальним розпорядженням має право в будь-який момент до закінчення півроку з дня смерті спадкодавця звернутися за зняттям необхідної суми безпосередньо в банк.

Для наступників за законом і громадян, які спадкоємцями не є, процес протікає трохи складніше. Для початку їм потрібно зібрати всі чеки, договори, квитанції та інші офіційні папери, що підтверджують оплату ритуальних послуг і дозволяють встановити величину витрачених сум. Потім - звернутися до нотаріуса за місцем відкриття спадщини із заявою про винесення постанови про виплату грошових коштів на гідні похорони спадкодавця. Сюди ж необхідно пред'явити докази витрат.

Після перевірки справжності отриманих паперів нотаріус виносить відповідну постанову, з яким заявник направляється в банк. У відділенні, де колись був відкритий депозит, йому видають зазначену нотаріусом суму.

Увага! Согласно ст. 1174 ЦК РФ (п. 3, абз. 4), що видається на похорон сума не може перевищувати 100 000 рублів.

Трапляється, що гроші з рахунку наступниками вже зняті, а витрати по забезпеченню гідних похорону спадкодавця відшкодовані так і не були. У такій ситуації громадянин, який оплатив поховання, має повне право вимагати компенсацію не тільки з одержувачів вкладу, але і з спадкоємців іншого майна, пропорційно розміру їх часток.

При цьому важливо знати, що виплата коштів на гідні похорони - в пріоритеті. Провести її спадкоємці зобов'язані до погашення заборгованостей покійного і оплати послуг з охорони та управління спадщиною. Але, якщо вони від цього відмовляться, стягнути необхідну суму можна через суд.

Отримання компенсації за вкладами в Ощадний банк СРСР

Спадкові права поширюються і на вклади, вчинені нині покійним ще до 20.06.1991 р

Якщо по рахунку, відкритому в Ощадному банку СРСР, міститься залишок, який не був знятий і закритий спадкодавцем в період з 20.06.1991 р по 31.12.1991 р і по якому не була виплачена компенсація, наследополучатель може оформити його на себе. Для цього йому необхідно:

  1. З'явитися у відділення за місцем знаходження вкладу.
  2. Подати необхідний пакет паперів. *
  3. Написати заяву про отримання компенсації.

* - для переоформлення вкладу необхідні наступні документи:

  • паспорт заявника;
  • свідоцтво про смерть спадкодавця;
  • свідоцтво про право на спадщину;
  • ощадна книжка або довідка про стан рахунку;
  • підтвердження того, що вкладник на момент смерті був громадянином РФ (виписка з будинкової книги, довідка про зняття з реєстраційного обліку за останнім місцем проживання і т. п.).

У разі, коли наступник не знає про місце відкриття рахунку, він може звернутися за допомогою до фахівців Ощадбанку. Розшук вкладів провадиться за заявою спадкоємця або запиту нотаріуса, так само, як і при спадкуванні поточних депозитів.

Відсутність ощадкнижки також отримання компенсаційної виплати не перешкода. Її може замінити довідка про розмір залишку рахунку терміном на 20.06.1991 р, яку можна отримати у співробітника Ощадбанку.

Розмір компенсаційної виплати залежить від віку вкладника, залишку на рахунку і розміру частково виплачених сум. Якщо наследополучатель народився в 1945 році або раніше, йому належить триразова величина залишку на 20.06.1991. Народженим в 1946-1991 рр. - дворазова. З цієї суми необхідно відняти компенсаційні платежі, вже видані спадкодавцеві. Наступник, що народився пізніше 1991 року, розраховувати на отримання компенсації за вкладом в Ощадний банк СРСР, не має права.

Права вдови або вдівця на отримання банківського вкладу

У Цивільному кодексі РФ встановлено таке поняття, як спільна власність подружжя. У неї входить майно, зароблене або придбане чоловіком і дружиною в період шлюбу (за винятком отриманого в дарунок або в спадщину). Подружжя, не залежно від співвідношення їх доходів і придбань, володіють цією власністю на рівних.

Тому після смерті одного з них, інший має право виділити свою половину майна з спадкової маси. Це стосується і засобів з банківських вкладів. На цей момент слід звернути увагу, як самому вдівця або вдови, так і іншим правонаступникам.

Право на подружню частку і право на спадщину існують окремо і не виключають один одного: вижив чоловік може не бути спадкоємцем (за заповітом), але отримати половину коштів, вкладених на депозит покійним. При цьому виділення частини спільно нажитих фінансів не позбавляє його спадкових прав, якщо вони не суперечать останньої волі спадкодавця.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online