Білоруська армія втрачає солдат без війни

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Тільки в Борисові в цьому році зафіксували чотири випадки загибелі строковиків.

Відомості про деякі випадки самогубства серед військових потрапляють в ЗМІ, незважаючи на закритість теми. При цьому військова частина в Печах фігурує у зведеннях регулярно і набагато частіше, ніж інші, пише ex-press.by .

3 жовтня 2017 року, Олександр Коржич

На даний момент це останній відомий випадок самогубства в білоруській армії . 21-річного Коржич нібито знайшли повішеним у приміщенні військової частини в борисівських Печах, де він проходив строкову військову службу. При цьому рідні Коржич в офіційну версію про самогубство вірити відмовляються. Рідні військовослужбовця передали до редакції Свободи посмертні фотографії, на яких чітко видно гематоми. Також вони кажуть, що у Олександра Коржич під час служби в армії неодноразово відбирали гроші, йому погрожували розправою.

31 березня 2017 року, Артем Бастюк

Артем служив у військовій частині № 25849 Борисова. За день до загибелі Бастюк подзвонив батькам, попросив вибачення і попрощався. Схвильовані рідні відразу ж зв'язалися з керівництвом частини і попросили розібратися в ситуації. Там їх запевнили, що з сином буде все в порядку.

За три тижні до смерті сина Бастюка приїжджали в частину на зустріч з її керівництвом. Тоді Артем Бастюк в присутності батьків розповідав командуванню про випадки дідівщини, називав імена і прізвища тих, хто здійснював на нього тиск.

Після смерті Бастюка Слідчий комітет почав перевірку. Результати розслідування поки не розголошуються, до суду справа ще не дійшла.

10 лютого 2017 року, Павло Старенко

Останки 19-річного службовця строкової служби з частини № 44540 знайшли через кілька місяців після його зникнення з місця служби. Старенко пішов з частини ще в листопаді 2016 року і значився в розшуку. Міноборони і Слідчий комітет в якості основної причини смерті Старенкова назвали суїцид. Проводилась перевірка, опитували його товаришів по службі і рідних. Результати перевірки не публікувалися.

19 січня 2017 року, Печі, смерть на площі

Трагедія сталася на території 72-го навчального центру в Печах. За інформацією, яка потрапила в ЗМІ, військовий повітряно-десантних військ помер під час вправ на плацу. Прес-служба Міноборони підтвердила інформацію про те, що сталося, проте подробиць не розкрила. Відомо лише, що це «не пов'язане з проходженням військової служби».

24 серпня 2016 року, військовий полігон під Борисовим

Про цей випадок інформації небагато. Відомо, що подія сталася на 226-му полігоні «Борисовський» під час навчальних стрільб. Військовослужбовець строкової служби отримав бойові патрони і відправився на вогневий рубіж. Однак, не доходячи до нього, приклав дуло до голови і вистрілив все три патрона.

Військовослужбовцю було 23 роки, а до кінця терміну служби залишалося два місяці. Інформацію про те, що трапилося підтвердили в Міноборони, проте подробиць не розкрили, посилаючись на «етичні причини». Слідчий комітет проводив перевірку за фактом загибелі військовослужбовця, її результати не публікувалися.

22 березня 2015 року, Печі

Повідомлення прес-служби Міністерства оборони: «21 березня 2015 року в 72 об'єднаному навчальному центрі мав місце факт самогубства військовослужбовця строкової служби. Для встановлення справжніх причин того, що сталося проводяться слідчі дії. Міністерство оборони висловлює співчуття рідним і близьким військовослужбовця ». Подробиці події не розкривалися.

13 квітня 2005 року, Борисов, Максим Кожека

Кожека загинув в борисівських Печах через три місяці після призову в армію. Він був єдиним сином у батьків, в армію пішов відразу після школи. Перед самогубством Максим Кожека самовільно залишив частину, його знайшли на наступний день за 6 кілометрів від неї в лісі. Військовий повісився на власному ремені, в кишені була прощальна записка з проханням «пробачити все».

«Армія - складна школа, справжня перевірка характерних для особистості властивостей, - говорилося в офіційному коментарі Міноборони з приводу смерті Максима Кожека. - Тут миттєво розкриваються всі емоційно-вольові проблеми молодої людини, які завуальовані розміреним громадянської життям ».

Міноборони Білорусі дуже неохоче ділиться даними про кількість самогубств в білоруській армії. У 2004 році тодішній міністр оборони Леонід Мальцев відзначав, що за рік в білоруській армії наклали на себе руки 11 осіб.

У статті начальника Управління інформації головного управління ідеологічної роботи Міноборони полковника Володимира Макарова «Армія і дисципліна», розміщеної на сайті Міноборони в 2009 році, наводяться значно менші цифри.

«У білоруській армії аналогічний показник (кількість самогубств. - РС) в минулому році становив близько 1 на 10 тисяч осіб, тобто в три рази менше, ніж по республіці, і в чотири рази менше, ніж в Збройних Силах в середині 90-х років », - йдеться в статті. Тобто - близько 5 випадків на рік.

У тій же статті полковника Макарова подається статистика самогубств в білоруській армії середини 90-х. У 1995 році в Збройних силах Білорусі було 42 самогубства. У наступні роки, як пише Макаров, кількість трагічних подій почало знижуватися:

«Заходи, вжиті в 1995-1996 роках для профілактики злочинів та пригод, сприяли скороченню кількості тільки самогубств більш ніж в два рази вже в 1996 році».

Серед цих заходів називаються створення лабораторії соціально-психологічних досліджень, а також введення посади військових психологів.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online