Площа поезії | Вулиці і площі Харкова

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Затишна невелика площа в самому центрі міста між центральними вулицями Пушкінською і Сумській.
У прилеглих кварталах можна розглянути будинку споруди 19 і початку 20 століття.
У 2009 році капітально відреставровано і облагороджений прилеглий "парк Поезії",
на площі покладений новий асфальт.

Будівля на розі Пушкінської вулиці, 19 та Театральної площі
Зразком декоративного варіанту стилю модерн є чотириповерховий будинок на розі Пушкінської вулиці, 19 та Театральної площі - колишній прибутковий будинок, побудований за проектом архітектора А. Гінзбурга в 1907 році. Вертикальні членування будівлі, їх чіткий ритм поєднуються з м'якістю і пластичністю обсягів, великою кількістю рослинних прикрас; виразно оформлений мансардний поверх, вікна-люкарни якого прикрашені ліпними жіночими головками і рослинними орнаментами. Внутрішнє оздоблення будинку гармонійно поєднується із зовнішнім - балясини перил також виліплені з використанням квіткового орнаменту, на сходових майданчиках - медальйони із зображенням жіночих головок. Увійшовши в парадний під'їзд, можна помилуватися витонченої лінією сходинок сходів, яка утворює серпантин струмує візерунок, що віддалено нагадує знаменитий шедевр архіт. Г. Шеделя - особняк Рябушинського в Москві.
На цьому відрізку до вулиці послідовно примикають дві площі - Театральна та Поезії.

Обласний науково-методичний інститут безперервної освіти.
Навпроти пам'ятника О. Пушкіну, по вул. Пушкінській, 24, розташована будівля, в якому нині міститься Обласний науково-методичний інститут безперервної освіти. У 1816 році на цьому місці антрепренери А. Калиновський і І. Штейн побудували дерев'яний театр, фасад якого виходив на нинішню Театральну площу. Згодом, коли театр перенесли на Сумську, а стару будівлю розібрали, тут з'явилася будівля дитячого притулку. На початку ХХ століття воно було надбудовано архітектором З. Харманскім. До 1935 року в ньому працювали редакції республіканських газет "Радянське село", "Комсомолець України" і журналів "Селянка України", "Молодняк", "Червоний шлях".

харчової склад
На східній стороні площі Поезії під № 26 знаходиться житловий будинок з магазинами (архіт. Г. Сихарулідзе, 1956 г.), а на західній - одне з найстаріших будівель в місті, так званий провіантських склад, побудований в 1787-1788 рр. за проектом відомого харківського архітектора П.В. Ярославського в строгих формах російського класицизму. Будівля призначалася для зберігання міських запасів зерна.
За радянських часів будівля належала Вищому військовому училищу тилу МВС СРСР - ХВВУТ, (Нині Академія внутрішніх військ МВС України) яке знаходиться за адресою: м Харків, площа Повстання, 3
На початку 2000-х будівлю займав великий гіпермаркет електроніки "МКС", пізніше "Домтехніка". У 2013 році будівля пустує.

У 2013 році будівля пустує

земельний банк
Замикає перспективу площі будівля в стилі класицизму, прикрашене шестиколонним портиком коринфського ордера (архіт. В. Пушкарьов, 1958 г.), в якому міститься Земельний банк. У сквері перед ним поміщений пам'ятник відомому українському письменнику М. Коцюбинському (1957 р). Далі архітектурний вигляд вулиці визначається мальовничим поєднанням різностильових будівель XIX-XX ст. Серед них виділяється соковитістю колористичного рішення, пластичністю форм і благородством пропорцій колишній прибутковий будинок по вул. Пушкінській, 38, побудований в формах модерну в нач. ХХ ст.

ХХ ст

Поруч з ним потужним півколом височить шестиповерховий житловий будинок - перший в країні великоблочне будівля (1931 р, архіт. Н. Плехов, А. Тацій, А. Постніков). На західній стороні вулиці, в місці перетину з вул. Раднаркомівській, після будівництва станції метрополітену "Архітектора Бекетова" утворився затишний сквер. Назва станції не випадково - навколо скверу розташовані п'ять будівель видатного зодчого.

джерело: http://guide.kharkov.ua/ru/79.html

На фото будинок №26 по вул
На фото будинок №26 по вул. Пушкінській. На його місці в XIX столітті стояв двоповерховий будинок.
Автор фотографії: Кажанов В.В. Август 2009 р

Будинок №24 по вул
Будинок №24 по вул. Пушкінській на площі Поезії. На рубежі 18 - 19 століть на цьому місці знаходився дерев'яний театр, що належав антрепренер Штейна, а в 1851 р було споруджено будинок дитячого притулку. На початку ХХ століття будівлю надбудували за проектом архітектора Харманского З.Ю.
Автор фото: Володимир Кажанів. Август 2009 р

Будинок №22 по вул
Будинок №22 по вул. Пушкінської та площі Поезії. Був побудований в 1874 році за проектом архітектора Покровського Б.С.
Автор знімка: Кажанов В.В. Август 2009 р

Поділитися цікавою інформацією або спогадами ви можете в коментарі, форма додавання якого відкривається після натискання на посилання "Коментувати" трохи нижче і лівіше по сторінці.

Останній раз сторінка оновлювалася 21.11.2019

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online