Ростелеком на стежці кабельної війни на півдні Петербурга

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У жителів Фрунзенського району щодня змінюється набір кабельних каналів. Монтажників, переключающих дроти одного оператора на інший, затримала поліція. У жителів Фрунзенського району щодня змінюється набір кабельних каналів

Sergey Nivens / Фотобанк Лорі

Вдень 23 липня 3 тисячі жителів 23 будинків у Фрунзенському районі в черговий раз виявилися відключені від кабельного телебачення. За три тижні це вже 6-й випадок. Причина - війна кабельних операторів, співробітники яких тепер чергують в районі з монтажними інструментами і поліцією.

Як розповіли «Фонтанці» в компанії «Домінанта», оператор працював в районі майже 20 років, і в травні 2015 року менеджери вирішили розширювати свою сферу впливу. Увага бізнесменів зупинилося на 23 будинках в районі вулиць Бели Куна, Софійській і Турку, кабельне телебачення для яких надавала дочка "Ростелекома", компанія «ТКТ».

Керуюча компанія «гелем» відправила в ГУП ВЦКП лист, що інформує про те, що жителі змінили кабельного оператора, повідомили про припинення дії договору і в «ТКТ». З 1 липня жителям рекомендували переналаштувати канали на мовлення нового провайдера.

На наступний день в абонентський відділ стали надходити численні звернення від мешканців про відключення сигналу кабельного телебачення. Технічні фахівці компанії виїхали на адресу і виявили факт зворотного перемикання на обладнання ПАТ «Ростелеком».

Так відбувалося через день: то співробітники «Ростелекома» відключали абонентів і перемикали на свої мережі, то тим же самим займалися представники «Домінанти». 14 липня сторони вирішили пригальмувати і провести переговори.

У «Ростелекомі» «Фонтанці» підтвердили конфлікт, втім, пояснили, що компанія діє на підставі договору з жителями, про припинення якого їх особисто кожен з громадян не повідомляв. Крім того, компанія послалася на те, що будинкові мережі є власністю їх дочки, «ТКТ»:

Питання про те, чиїм устаткуванням є внутрішньо будинкові мережі, якими користуються кабельні оператори, хвилює бізнес вже давно. Як кажуть його гравці, «ТКТ», що належить на даний момент «Ростелекому», приватизувала мережі в 1990-і роки.

Головний редактор порталу IP-News Олексій Леонтьєв додає, що з з'ясуванням факту належності будинкових мереж стикаються практично всі кабельні оператори, проте йти на відкрите протистояння з «Ростелекомом» готові не всі. Більшість відступає, відмовляючись від обслуговування спірних будинків. Проте судовий прецедент, коли компанія довела, що мережі належать не «ТКТ», а мешканцям, які і в праві ними розпоряджатися, є. У 2013 році ТОВ «РІКО-ТВ» виграло суд у «Ростелекома», оскарживши також припис УФАС. Суддя арбітражного суду Петербурга і області вирішив, що визначати власника мереж потрібно на підставі Житлового кодексу.

Таким же шляхом намір йти і в «Доминанте», документи в Арбітражний суд і УФАС на даний момент готують юристи компанії. Паралельно бригада провайдера чергує у обслуговуваних будинків разом з поліцією.

У поліції «Фонтанці» підтвердили, що днем ​​до них був доставлений монтажник, він був опитаний, після чого відпущений. Повідомити про перспективи розгляду в правоохоронних органах не змогли. У «Доминанте» ж заявили про готовність знову і знову викликати поліцію, захищаючи обслуговуються ними вдома.

Тим часом крім протистояння за внутрішньобудинкові мережі над оператором нависла загроза можливого зникнення з кабельної каналізації, за яку, нагадаємо, також відповідає «Ростелеком». Оператору заявили, що в зв'язку з несплатою якогось боргу кабель можуть просто перерізати, тоді мови про мовлення в спірних будинках і зовсім не буде.

Нагадаємо, що 2 роки тому «Ростелеком» вже масово перерізав кабельні дроти операторів, які проклали його самовільно після того, як один з найбільших гравців відмовив їм по «технічну неможливість» в оренді нових колодязів. Після масових конфліктів оператори звернулися в УФАС, яке визнало регіональна філія ВАТ "Ростелеком" монополістом , Що дало можливість провайдерам легалізувати мережі.

Ксенія Клочкова, «Фонтанка.ру»

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online