Дозвіл на торгівлю на вулиці - як і де отримати дозвіл. штраф

  1. 1. Індивідуальний підприємець
  2. 2. Товариство з обмеженою відповідальністю
  3. Органи, що видають дозвіл на вуличну торгівлю
  4. 1. Етап №1
  5. 2. Етап №2
  6. 3. Етап №3
  7. 4. Етап №4
  8. 5. Етап №5
  9. 6. Етап №6
  10. Отримання ліцензії на збут алкогольсодержащей товару
  11. Відповідальність і штрафи торгівлі на вулиці без дозволу
  12. Органи, що мають право вести нагляд

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Продаж товару в вуличних умовах так само, як і інші види торгівлі, підлягає державній реєстрації. Будь-яка детальність без офіційного оформлення визнається незаконною і повинна переслідуванню за законом. Збут продукції здійснюється в установленому місці на території відкритого типу.

Торговими точками в такій ситуації можуть бути причепи, транспортні засоби, лоткові споруди, намети й інша конструкція некапітального характеру. Приватники - тобто пенсіонери або селяни, які продають продукцію власного виробництва, потрапляють в окрему категорію вуличних торговців.

Для них спеціально виділяються місця на великих ринках і такий вид діяльності не вимагає реєстрації.

Для них спеціально виділяються місця на великих ринках і такий вид діяльності не вимагає реєстрації

Підприємець може зареєструватися, як ІП або заснувати ТОВ. У кожного виду є свої плюси і мінуси.

1. Індивідуальний підприємець

Позитивні сторони:

  1. Спрощений метод ведення бухгалтерських операцій.
  2. Касові заходи набагато простіше, ніж у юридичної особи.
  3. Вся виручка, за бажанням підприємця залишається на руках, а не здається в банк.

Негативні моменти:

  1. Багато обмежувальних заходів.
  2. ІП - не може займатися реалізацією алкогольної продукції.

2. Товариство з обмеженою відповідальністю

Плюси: Можна займатися продажем будь-якого виду товарів. Єдиною умовою виступає - дозвіл на реалізацію продукту на території РФ.

мінуси:

  1. Складніше вести бухгалтерську звітність.
  2. Касові операції підлягають суворому дотриманню правил.
  3. Всю отриману виручку ТОВ зобов'язане передавати на зберігання до відділення банку.

Від обраної форми господарювання залежить, який пакет документів доведеться здавати в органи державної реєстрації, тому слід уважно підійти до цього етапу.

Органи, що видають дозвіл на вуличну торгівлю

Вести торгівлю в вуличних умовах набагато зручніше як продавцеві, так і покупцеві. Однак діяльність регулярно проходить перевірку - це необхідно для того щоб здійснювати нагляд за підприємцем: про його відповідність санітарним нормами технічною оснащеністю. Це дуже важливо і перш за все робиться для забезпечення безпекою покупців.

Про те, що підприємець збирається розпочати підприємницьку діяльність у вуличних умовах, необхідно повідомити Росспоживнагляд, а також в уповноважену місцеву адміністрацію. При цьому, заявку-прохання доведеться подати у керуючий апарат споживчого ринку, який регулює дотримання законодавства в сфері торгівлі.

  1. Свідоцтво, яке засвідчує факт реєстрації юридичної особи. ІП - надають довідку з ЕГРЮЛ або акт про реєстрацію.
  2. Ідентифікаційний номер в податкову службу (ІПН).
  3. Статутні документи.
  4. Вичерпні реквізітні даних рахунку відкритого для розрахунків ТОВ.
  5. Документ, що підтверджує оренду території, де передбачається розмістити торгову точку.
  6. Висновок про санітарно-епідеміологічний стан об'єкта.
  7. Огляд точки на предмет виконання всіх норм пожежної безпеки встановлених на території РФ.
  8. Ім'я, прізвище та по батькові керівника та бухгалтера фірми.
  9. Паспорт санітарної безпеки точки, де буде реалізовуватися продукція.
  10. Висновок про пожежну безпеку.
  11. Угода, підтверджене відповідним документом з організацією що займається утилізацією відходів, що накопичуються в процесі діяльності торгового місця.
  12. Журнал контролю та огляду.
  13. Юридичне підтвердження відсутності заборгованості перед органами податкової інспекції.
  14. Перелік, продуктів для продажу затверджений СЕС.

Перелік, продуктів для продажу затверджений СЕС

Перед тим як почати оформляти документацію слід визначитися з тим звідки буде проводитися продаж товару. Це може бути ларьок, намет або кіоск, також можливо, застосування для цих цілей транспортних засобів або візків.

Після того як буде прийнято рішення, власнику слід задуматися про місце проведення діяльності і зважити всі плюси і недоліки. Територію, орендовану у держави не можна використовувати в інших цілях - наприклад, влаштовувати стояку машин.

Інструкція:

1. Етап №1

Тут проводяться заходи щодо реєстрації підприємця за обраною формою управління. Без реєстрації торгівлю можна здійснювати тільки продуктами власного виробництва, в інших випадках офіційне оформлення - обов'язково.

Саме на цьому етапі приймається рішення про вид податкового вирахування - спрощена форма або ЕДВН.

2. Етап №2

Подача документів для реєстрації в якості роботодавця в ПФР і ФСС. Проводиться в разі, якщо буде вестися наймання працівників.

3. Етап №3

Здача заповненого бланку заяви про видачу дозволу на вуличну торгівлю. Збір і надання для цих цілей пакету документації. До нього ж додається карта або план розташування місця торгової точки.

Дозвіл виходить тільки у встановлених органами місцевої реєстрації місцях, які займаються такою проблематикою.

4. Етап №4

Після подачі заяви комісія протягом 10 днів прийме рішення про видачу дозволу. Дозвіл видається на певний часовий проміжок.

5. Етап №5

Якщо рішення на користь підприємця, то на руки видається паспорт торгової точки. В іншому випадку пишеться протокол, в якому вказані причини відмови.

Ними можуть бути: неправильне розташування точки, невідповідність пожертим або санітарним нормам, екологічності місцевості, а також екологічна безпека. Всі приклади детальніше наводяться виходячи з кодексу РФ.

6. Етап №6

Початок підприємницької діяльності в вуличних умовах. Слід ретельно стежити за станом продавців та іншого персоналу. Якщо точка буде займатися реалізацією м'яса, то потрібно отримати на додаток до всього довідку форми №2.

У випадках, коли для вуличної торгівлі задіють технічні прилади, то вони підлягають обов'язковій спеціалізованої експертної оцінки.

Якщо на території, задіяної у підприємницькій діяльності, є різного роду комунікації, то від органів підприємств, які володіють трубопроводом і іншими засобами, потрібен дозвіл про безпеку такого сусідства.

Також буде потрібно медична перевірка всіх осіб, що беруть участь в процесі торгівлі на точці.

При діяльності у кожного повинна бути медична книжка , По якій працівник періодично буде проходити медогляд .

Отримання ліцензії на збут алкогольсодержащей товару

Слід звернути увагу, що реалізацією алкогольсодержащей продукції на території РФ має право займатися тільки юридична особа, яка отримала відповідну ліцензію на реалізацію цього виду продажу. Продавати в вуличних умовах за законом можна тільки продукцію з вмістом етилового спирту не більше 5%.

Торгівля пивом здійснюється при дотриманні певних умов:

  1. Міцність напою не перевищує встановлену законодавством норму - 5%.
  2. Площа торгового місця для продажу цього виду товару повинна бути для міських умов - не менш 50 кв. м., а для місцевості сільського характеру - не менше 25 кв. м.
  3. Після 23.00 і до 08.00 продаж алкоголю не ведеться.
  4. Для реалізації алкоголю потрібно придбати касовий апарат.

Чи потрібна ліцензія на продаж продуктів харчування. Законодавством не передбачено ліцензування в цій сфері продажів, проте, є ряд нюансів:

  1. Для початку торгівлі харчовими продуктами необхідно повідомити Росспоживнагляд і надати в нього пакет документів, встановлений нормативними актами.
  2. Обов'язковою документом є висновок санітарної перевірки, без неї діяльністю в цій сфері буде заборонено займатися.
  3. У постачальників продуктів харчування необхідно взяти сертифікати відповідності товару і потрібні декларації.
  4. Торговельне місце повинно відповідати всім правилам гігієни.
  5. Для продажу в цій сфері все працівники зобов'язані мати медичну книжку і щорічно проходити профогляд в медичному закладі на предмет наявних захворювань. Порушення цих правил може призвести до серйозних наслідків аж до закриття точки.
  1. ЕНВД. При такій системі оплата і складання звітності проводиться щоквартально. Орієнтовна схема ЕНВД - площа точки менше 5 кв. м, а прибутковість 8000 рублів. Податок буде 6% від суми. Ця цифра не буде остаточною, так як потрібно ще враховувати коефіцієнт поправки. Для переходу на таку схему оподаткування потрібно подавати заяву в інспекцію по району реєстрації підприємця або організації. Не підходить для точок оптових продажів.
  2. патентна . Для оформлення такої форми, знадобитися написати заяву в ИФНС. Після підтвердження потрібно оплатити вартість патенту. Якщо він видається на термін менше, ніж півроку, то оплата проводиться не пізніше ніж через 24 дня, якщо більше, то протягом 25 днів потрібно сплатити 1/3 вартості, а решта не пізніше ніж за 1 місяць до закінчення 1 року з моменту отримання згоди. Сума на кожен вид продукції різна і встановлюється державою. Для оптової торгівлі цей вид оподаткування не застосовується.
  3. Спрощена система - ССО. Перехід на ЕНВД - це добровільна ініціатива. ССО - це найбільш простий метод. Розраховується податок за схемою доходи за вирахуванням витрат, поетом розмір внеску залежить від чистого прибутку, що само по собі дуже вигідно. Протягом року сплачуються авансові суми, а сам податок нараховується і по ньому складається звітність, тільки раз на рік. Єдиним недоліком ССО, є необхідність придбання касового апарату.

Єдиним недоліком ССО, є необхідність придбання касового апарату

Відповідальність і штрафи торгівлі на вулиці без дозволу

  1. Штраф адміністративного порядку. Стягується при виявленні підприємця не пройшов державну реєстрацію діяльності або втратив таке право. Розмір сплати коливається від 500 рублів - 3000 рублів з повним припиненням діяльності до моменту виправлення порушення.
  2. Продаж неякісної продукції або не відповідає якісним зразкам. Штраф адміністративного характеру: для фізичних осіб - від 1000 до 3000 рублів; для посадових осіб - від 2000 до 10000 рублів; юридичних осіб - від 10000 до 30000 рублів, а особи, які здійснюють продаж без реєстрації - від 10000 до 20000 рублів.
  3. Вулична торгівля в недозволеному місці і не отримала дозвіл влади. Найпоширеніше порушення. Визначати розмір штрафу покладено на органи регіонального значення, але в середньому по стандарту становить від 500 до 2500 рублів.

У деяких містах Росії вуличний вид торгівлі повністю заборонений, тому перед початком оформлення документів слід навести довідки в адміністрації.

Органи, що мають право вести нагляд

Для безпеки споживачів, щоб припинити незаконну торгівлю або збут небезпечних і неякісних продуктів, існують установи, які здійснюють контроль і моніторинг торгових підприємств на вулиці і в приміщеннях. Будь-який вид підприємницької діяльності піддається такому контролю.

Органи нагляду:

  1. Російський споживчий наглядовий орган (Росспоживнагляд) на місцевому рівні - від його імені здійснює свою діяльність санітарно-епідеміологічна станція.
  2. Адміністративний апарат.
  3. Податкова інспекція за місцем реєстрації юридичної особи.
  4. Поліція - проводяться регулярні рейди і перевірки документів, а також установка особистості продавця.

Слід пам'ятати, що незаконне здійснення підприємницької діяльності на території РФ може мати серйозні наслідки, тому для чесного і прибуткового бізнесу - отримання дозволу на торгівлю та реєстрація підприємницької діяльності - обов'язкова.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online