Як отримати землю в Примор'ї: поправки в законодавство і оригінальні нововведення. АНАЛІТИКА

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Самостійний вибір безкоштовного гектара, спрощене оформлення ділянки для резидентів Вільного порту Владивосток, видача землі багатодітним - про те, як в Примор'ї обзавестися наділом для будівництва власного будинку або розвитку бізнесу - в нашому аналітичному огляді.

ДЛЯ СІМ'Ї

Великий будинок з садком - мрія багатьох сімей. Перше, що потрібно для її втілення в життя, - наявність відповідного земельної ділянки. Можливість обзавестися наділом дав багатодітним сім'ям Примор'я ініційований Президентом РФ закон №837-КЗ «Про безкоштовне надання земельних ділянок громадянам, які мають трьох і більше дітей, у Приморському краї» .

Відповідно до закону, прийнятому в 2011 році, громадяни, які мають трьох і більше дітей, можуть безкоштовно отримати для індивідуального житлового будівництва від 7 до 20 соток землі. Для цього необхідно подати заяву на включення до реєстру в своєму муніципальному освіті і дочекатися жеребкування ділянок, які проводять місцеві адміністрації. На сьогоднішній день понад 7,5 тисяч багатодітних сімей Примор'я вже отримали безкоштовну землю.

У 2013 році з ініціативи глави Примор'я Володимира Міклушевского розроблений крайової закон, який дав можливість отримати безкоштовну землю у держави молодим сім'ям та з двома дітьми - закон № 250-КЗ «Про безкоштовне надання земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва на території Приморського краю .

Згідно із законом молодим сім'ям та сім'ям, які виховують двох дітей, земельна ділянка надається на п'ять років в оренду за вартістю земельного податку. В цей термін сім'я повинна побудувати на ділянці житловий будинок. Якщо житло побудоване, по закінченню п'яти років родина отримує дану ділянку у власність безкоштовно. Подати заяву на включення в чергу можна в адміністрації свого муніципального освіти.

Сьогодні на такі ділянки претендують близько 13,5 тисяч сімей, але оскільки пріоритет в отриманні землі мають багатодітні сім'ї, поки одержувачами ділянки по крайовому закону стало всього близько 700 чоловік. Видавати ділянки молодим сім'ям муніципалітет має право тільки тоді, коли на території відпрацьовані всі заявки багатодітних.


Для прискорення даного процесу прийнято ряд поправок на крайовому рівні. По-перше, претендувати на ділянку молоді сім'ї і сім'ї, які виховують двох дітей, тепер можуть в межах іншого муніципального освіти. По-друге, регулярно «гуляють» жеребкування багатодітні позбавляються пріоритету перед молодими при отриманні землі.

Можливість отримати землю незалежно від складу сім'ї дав революційний закон про одному гектарі - Федеральний закон від 1 травня 2016 року № 119-ФЗ «Про особливості надання громадянам земельних ділянок, що перебувають у державній або муніципальній власності і розташованих на територіях суб'єктів Російської Федерації, що входять до складу Далекосхідного федерального округу, і про внесення змін до окремих законодавчих актів Російської Федерації » .

Даний закон має на увазі надання будь-якому громадянину Російської Федерації ділянок незалежно від їх місця проживання площею не більше одного гектара на території Далекого Сходу. Земля надається терміном на п'ять років на підставі договору безоплатного користування. Використовувати ділянку можна для будь-яких цілей, не заборонених законами РФ, наприклад, для будівництва будинку, ведення сільського господарства, підприємництва. Якщо громадянин протягом п'яти років освоїв отриманий гектар, він отримує право подати до уповноваженого органу заяву про надання земельної ділянки у власність або в оренду на термін до 49 років.

Подати заявку на отримання гектара можна в спеціальній інформаційній системі НаДальнійВосток.РФ , В Центрі підтримки або в МФЦ.

ДЛЯ БІЗНЕСУ

Право на отримання земельних ділянок в оренду без торгів, по кадастрової вартості надали компаніям, які мають статус резидента Вільного порту Владивосток - Федеральний закон № 212-ФЗ «Про Вільному порте Владивосток» .

Режим порто-франко поширюється на 16 муніципальних утворень Приморського краю, включаючи їх морські акваторії, - це Артем, Владивосток, Великий Камінь, Знахідка, Партизанськ, Спаськ-Дальній, Уссурійськ, Надеждинський, Жовтневий, Ольгинській, Партизанський, Прикордонний, Ханкайский, Хасанський, Шкотовское і Лазовский муніципальні райони.

ТОР - це територія з особливим правовим режимом ведення підприємницької діяльності з масштабними податковими та адміністративними державними преференціями

Подати заявку на резидентство в Вільному порту Владивосток можна на сайті Корпорації розвитку Далекого Сходу. Критерії отримання статусу резидента СПВ:

- індивідуальний підприємець або юридична особа планує реалізувати на території Вільного порту новий інвестиційний проект, або зазначені в заявці на укладення угоди про здійснення діяльності види підприємницької діяльності є для нього новими, тобто не здійснювалися їм до дати направлення заявки;

- обсяг капітальних вкладень не може бути менше п'яти мільйонів рублів в термін, що не перевищує трьох років з дня включення ІП або юридичної особи до реєстру резидентів Вільного порту Владивосток.

Земельна ділянка з готовою інфраструктурою, інженерної та дорожньої, пропонують інвесторам в рамках режимів територій випереджаючого розвитку - Федеральний закон від 29 грудня 2014 року № 473-ФЗ «Про території випереджаючого соціально-економічного розвитку в Російській Федерації» .

Сьогодні в Примор'ї чотири таких території - ТОР «Михайлівський», що поширює свою дію на Спаський, Чернігівський і Михайлівський райони, а також ТОР «Надеждинська» в Надеждинської районі, ТОР «Великий Камінь» в однойменному міському окрузі і недавно створена ТОР «Нафтохімічний» в партизанському районі.

Компанія, яка бажає стати резидентом ТОР, повинна бути зареєстрована і базуватися на території ТОР, не мати філій поза ТОР. Необхідний мінімальний обсяг інвестицій повинен становити 500 тисяч рублів. Бізнес-проект повинен відповідати видам економічної діяльності.

успей ОФОРМИТИ

До 31 грудня 2020 року члени садівничого, городницьких або дачного некомерційного об'єднання громадян мають право безкоштовно, без проведення торгів придбати у власність земельну ділянку, призначену для ведення садівництва, городництва чи дачного господарства. Для цього земельна ділянка повинна відповідати ряду критеріїв - № 137-ФЗ «Про введення в дію Земельного кодексу Російської Федерації» (зі змінами та доповненнями) .

Цей же документ передбачає, що отримати безкоштовно ділянку громадянин може, якщо має на цій ділянці житловий будинок, право власності на який виникло у нього до 2001 року.


Фахівці пропонують поспішити з рішенням ще одного важливого земельного питання. З набранням чинності нового Федерального закону № 221-ФЗ «Про кадастрової діяльності» 2007 року з'явився термін «раніше врахований земельну ділянку» - права власності на таку ділянку є, а інформація в кадастрової палаті про нього відсутня. Для внесення цих даних необхідно провести межування ділянки.

На цю поправку акцентують особливу увагу, оскільки не мають кордонів в державний кадастр ділянки не відображені і в федеральної інформаційної системи «На Далекий Схід», за допомогою якої сьогодні за законом ведеться надання гектарів. По суті, така земля стає можливою для надання. Уникнути спірних випадків і судових тяжб можна, вчасно звернувшись до кадастровим інженерам.

РЕФОРМИ

Реформою в галузі земельних відносин стали прийняті в 2015 році зміни до Земельного Кодексу - повністю змінився порядок надання земельних ділянок.

Надання земельної ділянки в порядку попереднього узгодження місця розміщення об'єкта будівництва (без проведення торгів) дозволяє 171-ФЗ .

Документ скасував необхідність підготовки і узгодження акту вибору земельної ділянки, порядок ж надання земельних ділянок спирається на генеральний план території, правила землекористування і забудови, а також документацію з планування території. Земельні ділянки, що перебувають у державній та муніципальній власності, передаються в оренду, в тому числі для цілей будівництва, на торгах, що проводяться у формі аукціону.

Також Земельний кодекс РФ доповнено новою главою, яка встановлює закритий перелік випадків надання земельних ділянок без проведення торгів для юридичних осіб: надання земельної ділянки для комплексного освоєння території; дільниці, утвореної в межах забудованої території, особі, з яким укладено договір про розвиток забудованої території; особам, які є власниками будівель і споруд; для розміщення об'єктів соціально-культурного та комунально-побутового призначення та ряд інших випадків. Термін процедури надання ділянки становить три місяці.

Новелою є з'явилася можливість обміну земельної ділянки, що перебуває у державній або муніципальній власності, на земельну ділянку, що знаходиться в приватній власності. Обмін допустимо у випадках, якщо земельна ділянка у приватного власника вилучається для державних або муніципальних потреб або якщо відповідно до документації з планування території призначений для розміщення об'єкта соціальної інфраструктури, об'єктів інженерної та транспортної інфраструктури або на ньому вже розташовані зазначені об'єкти.

Закон передбачив можливість надання земельних ділянок без проведення аукціону та деяким пільговим категоріям фізичних осіб для здійснення індивідуального житлового будівництва та ведення особистого підсобного господарства. Перелік конкретних територій і категорій пільговиків повинен бути встановлений в законодавстві суб'єктів Російської Федерації. Земельні ділянки будуть надаватися в безоплатне користування, після закінчення 6 років громадяни мають право придбати їх у власність по кадастрової вартості. Відзначимо, що раніше існував титул «право безоплатного термінового користування» з 1 березня 2015 іменується як «право безоплатного користування», отже, ознака терміновості втрачає своє значення.

Зміни торкнулися і порядку встановлення сервітуту, тепер його можна встановлювати за погодженням з законним власником землі, а не тільки з її власником.

Примітним нововведенням є поява в Земельному кодексі РФ статті, яка встановлює випадки використання земельних ділянок, які перебувають у публічних формах власності, без проходження процедури їх надання та встановлення сервітуту, а тільки на підставі дозволів уповноваженого органу - це проведення інженерних вишукувань, капітальний або поточний ремонт лінійного об'єкта , будівництво тимчасових або допоміжних споруд, розміщення нестаціонарних торгових об'єктів, рекламних конструкцій, а також інших об ектов, перелік яких встановлений Урядом РФ. Зазначена норма покликана суттєво полегшити життя власникам торгових павільйонів та кіосків. Для отримання зазначеного дозволу не потрібно межування і присвоєння кадастрового номера земельній ділянці, що знижує витрати для підприємців.

Щоб присвятити громадян в усі тонкощі внесених змін департамент земельних і майнових відносин встановив приймальний день для громадян - щовівторка з 10.00 до 17.00 (час обіду - з 13.00 до 14.00) за адресою: Владивосток, вулиця Бородинська, 12. Фахівці відповідають на питання, що цікавлять громадян питання і допомагають з оформленням необхідних документів.

За адресою: Владивосток, вулиця Бородинська, 14, 1 поверх, щодня з понеділка по п'ятницю з 9.00 до 18.00 працює Центр підтримки одержувачів далекосхідного гектара. Тут також можна отримати консультацію з питань, пов'язаних з земельним законодавством.

«Гаряча лінія» департаменту працює щочетверга з 10.00 до 11.00.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online