Як отримати «довідку переселенця» і переоформити соцвиплати

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Людей, які залишили територію проведення АТО, стає все більше. І, не дивлячись на гучні слова про «Єдиної Країні» та державну підтримку, влаштуватися на новому місці (причому навіть не важливо, куди саме вони переселилися) їм зовсім непросто.

Непросто з багатьох причин. Психологічний фактор, проблеми з працевлаштуванням і пошуком більш-менш стерпного житла, пристрій в школи і дитячі сади дітей, спроби налагодити нормальне життя - все це дається нелегко. Як би не називали вимушених переселенців офіційні органи, як би красиво говорили з телеекранів про участь держави в їхню долю - по суті, ці люди є біженцями, які, щоб отримати належні їм права і пільги, повинні докласти досить багато зусиль. А часто і подолати опір чиновників.

Держава, тим часом, теж не прагне спростити їхнє становище. В уряді прийняли рішення про припинення соцвиплат і пенсій людям, які проживають в зоні АТО. Більш того, якщо ви поїхали в інший населений пункт і живете там, але не є зареєстрованим користувачем і не отримали «довідку переселенця» - вам теж платити не будуть. Такі обмеження вводить Мінсоцполітики з 1 грудня 2014 року.

Всім тим переселенцям, хто ще не зайнявся оформленням за новим місцем проживання, інтернет-видання Новини України - From-UA радить поквапитися.

Сьогодні ми розповімо, як саме проходить цей процес: куди звертатися в першу чергу, що потрібно, щоб переоформити соцдопомогу, пенсію або субсидію, скільки часу займе процес.

Згідно із заявою міністра соціальної політики Людмили Денисової:

«Ті, хто хочуть отримувати пенсії і соцвиплати, зобов'язані отримати довідку переселенця до 1 грудня. У довідці буде вказано місце їх проживання і адреса, куди будуть перераховані кошти поза зоною АТО ».

За словами міністра, для того, щоб отримати матеріальну допомогу, досить цієї «довідки переселенця». Всі дані вносяться до Державного реєстру щодо соціального захисту громадян, а в держорганах вже автоматично визначається адресна соціальна допомога - пенсія, допомога на дитину і так далі.

Але це по словам. А що ж на ділі?

Почнемо по порядку. На тимчасову державну допомогу має право кожен переселенець протягом перших 6 місяців. Крім того, всі, хто отримував будь-які соцвиплати або пенсії вдома, мають на них право і далі. А саме:

- Сім'ї з дітьми

- Малозабезпечені сім'ї

- Інваліди з дитинства

- Діти інваліди

Допомога призначається органами соціального захисту населення за місцем проживання (перебування) особи, там же потрібно переоформляти соцвиплати. Для цього треба:

1.Определите з місцем тимчасового проживання.

Допомогти в пошуку може ресурс, а також численні волонтери. Телефони та інші контакти волонтерів видання Новини України - From-UA публікувало в матеріалі «Безкоштовні поради: Куди звертатися біженцям?».

Якщо у вас є рідня або знайомі в інших областях України, звертайтеся до них. Зараз не до церемоній, мова йде про подальше життя вашої родини і на перших порах вам, так чи інакше, знадобитися допомога. Проте, розраховувати, що житло, роботу або ще щось вам нададуть без ваших зусиль не варто. Доведеться поборотися.

2. Отримати довідку переселенця. Причому до 1 грудня - з вищеназваної причини. Це ваша основна і найактуальніша проблема.

Отже, ви приїхали в якийсь населений пункт. Якщо вам невідомо, де знаходиться відділення соціального захисту, зателефонуйте в обласній департамент соціального захисту і поцікавтеся у них, де розташовано і як працює районне УТЗСН. На сайті Мінсоцполітики можна знайти актуальну інформацію (там ще багато корисного). Якщо що - телефонуйте на безкоштовну «Гарячу лінію» 0 800 507 309.

Припустимо, ви додзвонилися до місцевого відділення і вам призначають прийом ... на середину грудня або січень. Це ситуація не вигадана, про неї розповів кореспонденту інтернет-видання Новини України - From-UA один з вимушених переселенців. Не чекайте, дізнавайтеся години прийому і йдіть особисто. Стійте в черзі, домагайтеся.

Буває і так, що прийом вам призначать швидко, але почнуть вимагати купу всяких довідок: про склад сім'ї, з ЖЕКу за місцем фактичного проживання, навіть з БТІ (про те, що у вас немає іншого житла, крім того, що залишився в зоні АТО) . Оригінали всіх основних документів, їх копії, трудові книжки - в загальному, все що завгодно. Найчастіше скаржаться на такі вимоги переселенці в Харківській, Донецькій, Луганській та Дніпропетровській областях.

Наскільки обгрунтовані ці вимоги і зволікання?

Взагалі не обгрунтовані.

По-перше, єдині документи, які потрібні для отримання «довідки вимушеного переселенця» і продовження соціальних виплат на новому місці, це:

- Паспорт

- Довідка про присвоєння ідентифікаційного номера

Це все, що потрібно офіційно Міністерством соцполітики. Можуть попросити свідоцтво про шлюб та свідоцтво про народження. Попросити, але не вимагати.

По-друге, якщо у вас немає навіть цих документів (про всяк випадок, як довелося їхати), то вам зобов'язані видати тимчасове посвідчення - тут же, під час перших відвідин, а не через тиждень або місяць. І все одно дати довідку!

Як діяти, якщо вимог занадто багато? Юрист Олег Коваль рекомендує:

«Просіть письмову відмову. Ви маєте на нього право відповідно до 8-го пункту Постанови КМУ №509. Нехай так і пишуть: «Довідки не надамо на підставі відсутності таких-то документів».

99 відсотків, що вам підуть на зустріч і «раптом» знайдеться спосіб обійти вимоги. Якщо немає - телефонуйте знову-таки на «гарячу лінію» і реєструйте скаргу, із зазначенням часу, місця і обставин відмови (у вас є офіційний документ, що ви зверталися, а довідку не отримали) ».

Точно також дійте, якщо вам заявляють, що видадуть «довідку переселенця» через якийсь час (наприклад, через місяць, три місяці або півроку після реєстрації в УПСЗН). Або якщо вам відмовляють в наданні допомоги. Це теж незаконно.

3. Написати заяву про призначення допомоги та переказ соцвиплат за новим місцем проживання.

Згідно з повідомленням Міністерства соціальної політики:

«Грошова допомога надається з дня звернення за її призначенням і виплачується на строк не більше 6 місяців. Розмір допомоги: для непрацездатних осіб (пенсіонери, інваліди, діти) - 884 гривні на одну людину (члена сім'ї). Для працездатних осіб - 442 гривні на одну людину (члена сім'ї). Загальна сума допомоги на сім'ю не може перевищувати 2400 гривень. Виплата грошової допомоги здійснюється шляхом перерахування на банківський рахунок.

Якщо в складі сім'ї, якій буде призначено допомогу, є особи працездатного віку, які протягом двох місяців з дня призначення виплати не працевлаштувалися, в тому числі за сприяння державної служби зайнятості, розмір допомоги для них на наступні два місяці зменшується на 50%, а на наступний період - припиниться ».

Що стосується соцвиплат, то органи соціального захисту населення продовжують нарахування. У Києві переклад виплат займає від тижня до місяця, - пояснили кореспонденту інтернет-видання Новини України - From-UA в Київському міському центрі з нарахування та здійснення соціальних виплат (телефони: (044) 404-21-88, (044) 404-21 -15).

Приблизно на такі терміни слід орієнтуватися і в інших регіонах. Якщо вам починають морочити голову і розповідати про вимоги за мінімальними строками реєстрації, або використовують інші відмовки - дійте за описаним вище плану. Тобто, нехай зареєструють ваше звернення і пропишуть всі вимоги, терміни тощо в письмовому вигляді.

Якщо ви претендуєте на субсидії і пільги, але не можете надати документів про доходи та майновий стан своєї сім'ї, ви повинні вказати ці дані в Декларації про доходи та майновий стан осіб, які звернулися за призначенням усіх видів державної соціальної допомоги. Знову-таки, відмовити вам на підставі відсутності документів про доходи вам не можуть.

Як показує практика, на відкрите протистояння з розпорядженням Мінсоцполітики чиновники йдуть неохоче, але поки ви будете сумно кивати, чекати і погоджуватися, вас можуть довго ганяти по інстанціях. Справедливості заради треба відзначити, що багато співробітників відділів соцзахисту намагаються якраз допомогти, пояснити і прискорити справу. Так що не варто відразу налаштовуватися на негатив, а й права свої порушувати не дозволяйте.

4. Пенсіонерам, крім органів соцзахисту потрібно буде звернутися ще й до управління Пенсійного фонду України в районі фактичного проживання з наступними документами:

- Заявою про запит пенсійної справи

- Довідкою переселенця

- Паспорт

- Пенсійним посвідченням (при наявності)

- Копіями перерахованих документів

Органом Фонду формується запит на електронне пенсійну справу. За даними електронного пенсійної справи виплата пенсії проводиться з місяця, наступного за місяцем припинення виплати за попереднім місцем проживання.

Телефон «Гарячої лінії» Пенсійного фонду України, за яким можна звернутися за додатковою інформацією: 0 800 503 753.

Головне пам'ятайте - в нашій країні отримати те, що належить за законом буває дуже складно, але терпіння, наполегливість і впевненість у своїй правоті допомагають в цьому. Потрібно пробувати і боротися за свої права.

Успіхів!

А що ж на ділі?
Телефони та інші контакти волонтерів видання Новини України - From-UA публікувало в матеріалі «Безкоштовні поради: Куди звертатися біженцям?
Наскільки обгрунтовані ці вимоги і зволікання?
Як діяти, якщо вимог занадто багато?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online