За документ про вищу освіту випускникам херсонських вузів доведеться заплатити свої кровні

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Причому не тільки тим, хто вчиться за контрактом, а й «бюджетникам»

Причому не тільки тим, хто вчиться за контрактом, а й «бюджетникам». Адже тих 34 гривень, які Міністерство освіти і науки України ось уже третій рік продовжує вважати вартістю такого документа, нині на нього просто не вистачить.

- Вуз оплачує лише вартість виготовлення бланка диплома на столичній фабриці «Зоря». Вона дійсно укладається в 34 гривні. Але крім виготовлення самого бланка, є ще й оформлення диплома, включаючи підготовку вкладиша з переліком основних і додаткових дисциплін, оцінками за їх освоєння. А оформлення коштує ще 56 гривень, які ми заплатити не можемо - всього спецфонду на це не вистачить. Тому за оформлення диплома доведеться сплатити саме сьогоднішнім студентам, - пояснює ректор Херсонського національного технічного університету, професор Юрій Бардачов. - І це ще не все. Інформацію з вкладиша треба перекласти англійською, причому виконати цю роботу якісно, ​​щоб пред'явлення диплома за кордоном для випускника не супроводжувалося глузуванням. Переклад виконують викладачі двох нашим кафедр, і треба ще подумати, як стимулювати їх зусилля - не за рахунок студентів.

Далеко не всі вузи Херсона, звичайно, замовляють дипломи тільки на київській фабриці. Друкарських потужностей для цього вистачає і в обласному центрі, і в сусідніх регіонах. Однак там якщо і дешевше, то ненабагато. Адже в Україні постійно дорожчає папір. Підвищуються розміри мінімальної зарплати, росте в ціні електрику та інші складові собівартості поліграфічних послуг. Ось і виходить, що у всіх інших університетах, інститутах і академіях з випускників доведеться брати певні суми - не за виготовлення, але за оформлення диплома. Хоча у випадку з «бюджетниками» це незаконно: якщо вже держава фінансує їх навчання, то і витрати на видачу документів про вищу освіту воно теж зобов'язана брати на себе.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

Новини від Нового дня в Telegram. Підпісуйтесь на наш канал t.me/newsnewday

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online