НОВИЙ КОДЕКС ПРО ОСВІТУ: ЗА ЩО МОЖУТЬ відрахував з вишу? ПРАВИЛА ВІДНОВЛЕННЯ

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Архів (2011р.) Архів (2011р

Правом на відновлення в вуз з 2011 року можна скористатися лише протягом 3-х років з дня відрахування. До прийняття нового Кодексу про освіту ніяких обмежувальних рамок за часом не було.

Єдиний виняток - курсанти «силових» вузів і слухачі військових факультетів цивільних вищих навчальних закладів, які і раніше могли відновитися не раніше ніж через десять місяців і не пізніше трьох років з дня відрахування.

ЯК ДО нововведення поставилися ПРЕДСТАВНИКИ СИСТЕМИ ОСВІТИ.

прихильники

Голова постійної комісії Палати представників з освіти, культури, науки та науково-технічному прогресу Володимир Зданович:

- З урахуванням мінливих вимог роботодавця до випускників вузів і змінами в навчальних програмах було прийнято рішення закріпити через Кодекс про освіту право відновлення виключно протягом 3-х років з дня відрахування. Нормою є і те, що якщо студент був відрахований з вузу з 1-го курсу, то відновитися на нього він вже не зможе.

Проректор з навчальної роботи Академії управління при Президентові Республіки Білорусь Сергій Шаврук:

- Зміст освітніх програм оновлюється і модернізується разом зі змінами на ринку праці, а часто і з випередженням, тому за три роки виникає значна академічна різниця. І з цієї точки зору введення в практику вузівської роботи вимоги про відновлення студентів протягом 3-х років цілком виправдано.

У той же час, усвідомлення громадянином того, що довчитися до кінця і отримати диплом про вищу освіту можна з перервою, але не більше трьох років, є додатковим важливим стимулом не переривати навчання по незначним причин. Якщо ж у студента є проблеми з фінансуванням свого навчання, то відповідно до Кодексу про освіту він може вдатися до пільгового кредиту. Проблем сьогодні з цим немає.

противники

На думку викладачів одного з провідних мінських вузів, введене правило виглядає абсурдним: якщо людина протягом 3 років не відновився і бажає здобути вищу освіту, скажімо, через 4 роки, йому треба заново готуватися до вступу на перший курс і складати іспити разом з усіма абітурієнтами .

«Невже на підставі наданої людиною академічної довідки не можна влаштувати іспити і, виходячи з отриманих оцінок, дозволити чи ні відновитися до вузу?» - поставив риторичне питання один з педагогів.

За що можуть відрахувати з вузу

Відповідно до кодексу, припинення освітніх відносин з ініціативи установи освіти здійснюється в наступних випадках (стосується не тільки вузів):

  • неуспішності за трьома і більше навчальних предметів (навчальних дисциплін),
  • невиконання індивідуального плану роботи, за винятком осіб, які освоюють зміст основної освітньої програми початкової освіти, основної освітньої програми базової освіти;
  • неліквідаціі академічної заборгованості у встановлені терміни;
  • непроходження підсумкової атестації без поважних причин;
  • тривалої відсутності (30 днів і більше в навчальному році) без поважних причин на навчальних заняттях;
  • невнесення плати за навчання в терміни, передбачені актами законодавства Республіки Білорусь або угодою сторін;
  • систематичного (повторного протягом навчального року) невиконання або неналежного виконання інших обов'язків навчаються.

www.interfax.by

«Невже на підставі наданої людиною академічної довідки не можна влаштувати іспити і, виходячи з отриманих оцінок, дозволити чи ні відновитися до вузу?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online