Батьки лже-студентів більше не зможуть обманювати своїх сусідів і родичів - ФОТО

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Головне питання, яке хвилює здобули освіту за кордоном громадян, - як можна підтвердити свій диплом в Азербайджані. Для цього треба, перш за все, зробити екскурс в історію і подивитися, як все починалося і чим закінчилося.

Так, після набуття Азербайджаном незалежності в 90-х роках відкрилися великі можливості для здобуття вищої освіти за кордоном, чим і скористалися багато громадян республіки, що навчалися в рамках різних освітніх програм.

Цей процес ще більше посилився в зв'язку з розвитком інтернету, знання іноземних мов дозволило абітурієнтам безпосередньо звертатися в іноземні вузи.

Однак все це також супроводжувалося негативними явищами, що не володіють здібностями і знаннями для вступу до вузів республіки громадяни реєструвалися в будь-якому зарубіжному «навчальний заклад», не виходячи з дому, і так би мовити «не відходячи від каси» отримували диплом про вищу освіту.

Абітурієнти, які набирали на тестових іспитах на батьківщині «0» балів, раптом ставали студентами російських, українських і грузинських вузів. Іноді ці «студенти» навіть не мали уявлення, в якому іноземному вузі і за якою спеціальністю «вчаться».

Саме цей варіант «отримання освіти» допомагав багатьом сім'ям відповідати на питання сусідів і родичів і представляти своїх неосвічених і негідних для навчання в вузі дітей в найкращому світлі. На честь «завершення навчання» батьки таких «випускників» влаштовували урочистості, на яких із захватом розповідали «про лихоліття навчання» і досягненнях своїх дітей.

Так з'являлися самозвані юристи, вчителі, філологи, лікарі з «вищою освітою», які жодного разу не були на лекціях, не писали дипломної роботи, але при цьому стверджували, що мають повне право отримати вакантне місце в будь-якому держустанові.

Цей спосіб «отримання знань» також допомагав людям, які працювали і для просування по службовій драбині потребували дипломі. Раптом всім оголошувалося, що працівник довгі роки наполегливо заочно навчався в одному із зарубіжних вузів і є відповідний документ, що підтверджує даний факт.

Саме для боротьби з фальшивими дипломами і було створено Управління акредитації та нострифікації Міносвіти АР, куди зробили медіатур журналісти з різних видань.

Основним напрямком діяльності даної структури є визнання спеціальностей вищої освіти зарубіжних держав.

Як повідомила співробітниця управління Лала Буньятзаде, найбільше вони отримують дипломи, що свідчать про отримання освіти в Росії, Україні, Грузії, Туреччини.

«Громадянин повинен звернутися в електронному вигляді, якщо виникають якісь питання, то звертається до нас, і ми на них відповідаємо. В кінці проводиться співбесіда », - сказала вона.

За її словами, немає конкретного терміну розгляду документів. «Ми намагаємося по можливості швидко відповідати. Максимум це може зайняти 3-4 місяці », - сказала вона, зазначивши, що немає конкретних університетів, які треба перевіряти, а які - ні, документи вивчаються однаково.

Як повідомив в.о. начальника управління Гасан Гасанлі, на сторінці www.ani.edu.gov.az розміщено всю необхідну інформацію щодо правил поводження для проходження процедури нострифікації (визнання закордонного диплома, встановлення еквівалентності спеціальностей вищої освіти іноземних держав).

Так, необхідно подати документи в електронному вигляді, уявити документ про вищу освіту, додаток до документа про вищу освіту, в якому відзначені викладаються предмети, підсумкові оцінки та інші показники навчального процесу, і ряд інших документів.

За словами Г.Гасанли, протягом цього року надійшло 3750 звернень, з них 80% дипломів про вищу освіту було підтверджено.

Він вказав, що в разі непідтвердження диплома громадянин письмово сповіщається про результати перевірки з обґрунтуванням негативного відгуку.

«Є кілька способів визначення недійсності диплома. Наприклад, якщо людина, яка отримала освіту в будь-якій країні, протягом навчального процесу жодного разу не залишав територію республіки », - сказав він, зазначивши, що відповідну інформацію вони отримує за допомогою звернення в держструктури.

Він також вказав, що часом трапляються такі «випускники» зарубіжних вузів, які на співбесіді не тільки не здатні продемонструвати свої знання з предметів, але і не володіють мовою навчання.

Журналісти поспілкувалися з випускником одного з російських вузів Емілем Асадовим, що звернулися в управління для підтвердження свого диплома.

«Спочатку я прийшов в управління, де мені роз'яснили, які документи я повинен представити. Після того, як пройшов всі процедури, викликали на співбесіду, яке я успішно пройшов », - сказав він.

Журналісти також поспілкувалися з випускником одного з українських вузів Мурадом Мамедовим, який пройшов співбесіду в управлінні.

«В минулому році закінчив вуз в Харкові, де п'ять років навчався на заочному відділенні. Нормально відповів на питання в ході співбесіди, який буде результат, не знаю », - сказав він.

За підсумками візиту в управління можна зробити один висновок: прийшов кінець фальшивих дипломах, купленим за гроші. Не витрачайте свій час даремно для отримання «документа», який зовсім ні на що не годиться і нічого не означає, тому що підтвердити ви його ніяк не зможете.

Ельшан Рустамов, Г.Р.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online