Скільки можна заробити на нерухомості в Польщі: інвестиції з метою здачі в оренду

  1. Дохід від здачі в оренду житла в Польщі та в Європі
  2. Порівняння ціни на нерухомість в Польщі і Європі
  3. Що можемо запропонувати ми?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У попередніх наших статтях ми вже писали, що українці вже два роки поспіль лідирують серед іноземців, які скуповують нерухомість в Польщі і це аж ніяк не означає, що всі українці перебралися на ПМЖ до Польщі . Головна причина - покупка квартири в Польщі сьогодні - це відмінна інвестиція. Закон дозволяє іноземцям купувати нерухомість практично без обмежень, а ціни на житло від забудовника - чи не найнижчі в Європі. Представник польського забудовника «Skanska» заявив, що в 2016 відбулася перша в країні операція з купівлі багатоповерхового будинку під здачу в оренду. У попередніх наших статтях ми вже писали, що українці вже два роки поспіль лідирують серед іноземців, які скуповують нерухомість в Польщі і це аж ніяк не означає, що всі українці   перебралися на ПМЖ до Польщі

Скільки можна заробити на нерухомості в Польщі

Але сьогодні ми постараємося відповісти на один з найчастіших питань наших клієнтів - скільки можна заробити на здачі в оренду квартири в Польщі і взагалі чи вигідні вкладення в нерухомість з метою подальшої здачі в оренду?

Дохід від здачі в оренду житла в Польщі та в Європі

Міжнародна консалтингова компанія Deloitte готує щорічний звіт «Property Index», на основі якого, можна впевнитися, чи буде приносити пасивний дохід (і в якому розмірі) нерухомість, і в якій країні Європи здавати в оренду житло найбільш вигідно. В останньому звіті фігурувало 19 країн Європи, серед яких також відзначилася і Польща. Прибуток від оренди розраховується у вигляді пропорції загального річного доходу від оренди (за мінусом витрат на експлуатацію) до загальної вартості на покупку і облаштування житла.

Згідно цього рейтингу, найбільш прибутковими слід вважати такі міста Європи:

  1. Оденс (Данія) - відсоток прибутковості 8,9% річних. Грубо кажучи, здавання нерухомості в оренду в цьому місті повністю окупить вам квартиру за 11 з невеликим років.
  2. Будапешт (столиця Угорщини) - відсоток прибутковості від оренди 7,9% річних
  3. Також Угорщина, місто Гьyoр - 7,6% річних

Однак, нас більше цікавить нерухомість в Польщі. Поспішаємо вас порадувати, польські міста присутні в рейтингу також на вкрай високих позиціях. У ТОП-15 рейтингу потрапило 4 міста Польщі (нарівні з Данією), а саме:

  • Вроцлав зайняв 6 позицію в рейтингу - відсоток прибутковості 7,4% річних
  • Лодзь - 7,2% річних
  • Краків - 6,6% річних
  • Варшава - 6% річних

Погодьтеся, дуже вражаючі показники, особливо якщо порівнювати з з такими європейськими столицями як Париж і Лондон з їх захмарними цінами на нерухомість і прибутковість від здачі в оренду житла на рівні 1,9-2,1% річних.

Порівняння ціни на нерухомість в Польщі і Європі

Крім прибутковості, в звіті Deloitte також приведена статистика цін на нерухомість в різних країнах Європи.

Найдешевшими цінами на нерухомість може похвалитися Угорщина, один з лідерів попереднього рейтингу гордий Гьyoр (947 Євро / м2), Дебренц (883 Євро / м2). У столиці країни Будапешті, ціни майже в 2 рази вище - 1500 Євро / м2.

Що стосується Польщі, то вона може похвалитися не тільки вигідними розцінками на оренду, але і одними з найнижчих цін на житло. Для прикладу, середня ціна 1м2 нерухомості у Варшаві обійдеться покупцеві в середньому в 1700 Євро. Ціни на квартири у Вроцлаві та Кракові приблизно в одному діапазоні - близько 1400 Євро / м2. Найдешевшими цінами може похвалитися Лодзь - від 1000 Євро / м2.

Ще один цікавий показник даного рейтингу - ставлення квартир в оренду до загальної кількості житла на ринку. У Польщі ця цифра склала 15%, в Угорщині - 3,9%, а в Німеччині - 54%.

Наша стаття буде не зовсім повною, якщо ми не згадаємо про видаткову частину при здачі квартир в оренду, а саме про податки. За даними Податкової служби Польщі, в 2015 році було зареєстровано близько 610 тис. Платників податків, які сплачують податки за здачу житла в оренду, що на 15% більше в порівнянні з попереднім роком.

Податок від оренди може розраховуватися двома способами:

  • за спрощеною системою (ставка 8,5%) - якщо оренда не є вашим основним бізнесом
  • прибутковий податок на загальних підставах за ставкою 18% (короткострокова оренда, велика кількість квартир в оренду)

Витрати і доходи орендодавця

За статистикою, орендодавець витрачає близько 10% від загального доходу на поточні витрати (дрібний ремонт, меблі, послуги посередників, прибирання). Так як все більше і більше орендодавців розцінюють оренду як інвестицію, це сприяє зростанню компаній, що надають послуги, пов'язані з орендою житла (керуючі, кліннінговие компанії і т.д).

З урахуванням середніх ставок орендної плати по країні, середньомісячний дохід від оренди в Польщі становить 1500-2000 zl в місяць. Якщо говорити і середньорічному заробітку, то:

  • середній дохід орендодавця на спрощеній системі оподаткування склав 18 200 zl за рік
  • на загальній схемі - від 15 000 zl за рік

Однак, велика кількість орендодавців до сих пір не показує доходи від оренди, полягає не договору оренди на житло, а договору на безкоштовне надання житла в найм (Umowa użyczenia lokalu) або користуються онлайн сервісами короткострокової оренди за типом Airbnb і не платять податки.

Що можемо запропонувати ми?

Хочете дізнатися, яке житло найбільш вигідно купувати в Польщі сьогодні, прочитайте нашу статтю про цінах на квартири в Польщі . Хто може купувати в Польщі нерухомість без обмежень, а коли буде потрібно дозвіл на покупку, читайте в статті « як купити нерухомість в Польщі іноземцю «.

Якщо вас цікавить покупка нерухомості в Польщі, але ви не знаєте з чого почати, зверніться до наших фахівців з нерухомості. Ми пропонуємо:

  • пошук кращих варіантів як на вторинному, так і на первинному ринку
  • сприяння та організація ремонтних робіт
  • супровід угоди
  • управління нерухомістю (оренда, пошук орендарів)

Зв'язатися з нами можна за телефонами на сайті або написавши e-mail [email protected]

Що можемо запропонувати ми?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online