Північний Кіпр: особливості укладення угоди

  1. Коротко про головне
  2. Поточні особливості ринку нерухомості
  3. Як вибрати забудовника
  4. Як вибрати об'єкт
  5. Головні особливості здійснення угоди нерухомістю
  6. привабливі регіони
  7. ціни
  8. Оренда
  9. Вид на проживання і громадянство
  10. Надійний партнер
  11. П'ять порад покупцям нерухомості на Північному Кіпрі
джерело фотографії

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Мальовнича природа, безпеку, відносно невисокі ціни на нерухомість і її зміст привертають на Північний Кіпр все більше покупців житла. При цьому особливості покупки і укладання угоди характерні тільки для цієї частини острова, тому потенційному власнику варто ознайомитися з ними заздалегідь.

Коротко про головне

Краса, гостинність місцевих жителів, прозоре море, багата історія, якісна і недорога за європейськими мірками нерухомість - ось причини, за якими житло Північного Кіпру користується стабільним попитом у покупців. Будівельний сектор цієї частини острова процвітає, і сьогодні забудовники пропонують своїм клієнтам сучасне і якісне житло, придбати яку можна за досить доступними цінами. Обсяги продажів первинного житла ростуть тут в середньому на 10% в рік.

Північний Кіпр - це частина острова, яка визнається окремою державою тільки Туреччиною, а для решти світу є частиною Республіки Кіпр. Для людей, які приїжджають сюди на відпочинок, політичне питання досить швидко йде на другий план. Але, як і в будь-якій країні, тут є свої особливості і при пошуку нерухомості - і при укладанні угоди купівлі-продажу.

Головним «підводним каменем» може стати спірний статус землі, частина якої на Півночі до цих пір належить грекам-кіпріотам, тепер проживають на півдні острова. Через деякий час, в ряді місць на цих землях була побудована нерухомість - і існує ризик, що колишній власник може пред'явити права на свою власність.

Саме тому в цілому експерти Північного Кіпру рекомендують в першу чергу розглядати купівлю первинного житла від перевірених забудовників. Нові проекти зводяться надійними девелоперами на ділянках землі, які не мають статусу «спірною», а всі документи на 100% легальні і прозорі. Вторинне житло може також стати вигідною покупкою, але рекомендується заздалегідь перевірити всі документи на власність, вдаючись до послуг незалежного адвоката. До того ж, для вирішення будь-яких конфліктних ситуацій на Північному Кіпрі створена спеціальна Комісія з нерухомим майном. Саме сюди можна звернутися з титулом (офіційним документом на власність) і збором в розмірі 100 турецьких лір в разі виникнення спірних питань про нерухомість.

Поточні особливості ринку нерухомості

Ринок первинної нерухомості Північного Кіпру сьогодні жвавий, а обсяги продажів стабільно ростуть.

Експерти відзначають, що тут вигідно купувати житло на стадії будівництва, оскільки після здачі в експлуатацію воно автоматично піднімається в ціні, і покупець «виграє» до 20% у разі продажу об'єкта.

Провідні забудовники Північного Кіпру пропонують вигідну систему розстрочок, яка в більшості випадків розраховується індивідуально і дозволяє спланувати бюджет заздалегідь. Багато інвесторів набувають блоки апартаментів (по 10 і більше). В цьому випадку девелопер фактично продає нерухомість за собівартістю, а вигода покупця при перепродажі досягає значних 35%. Але, безумовно, це стосується лише нерухомості затребуваною, побудованої за найсучаснішими стандартами, зручно розташованої і, головне, надійної. Гарантія вигідної угоди - це перевірена будівельна компанія.

Як вибрати забудовника

Головні критерії вибору забудовника - значне портфоліо вже закінчених проектів, чітке виконання термінів здачі нерухомості в експлуатацію, хороші відгуки покупців інтернеті. Пріоритет розумних покупців - місцеві компанії, які давно зарекомендували себе на ринку і «нікуди не подінуться» в разі спірних питань.

Для вибору забудовника, у якого іноземець планує придбати нерухомість, експерти рекомендують приїхати на місце і самостійно відвідати вже здані їм об'єкти. Поговорити з мешканцями, попросити їх поділитися всіма «за» і «проти». Місцеве населення дуже дружелюбно і з радістю допоможе. В офісі ж девелопера необхідно обов'язково запросити архів і уважно вивчити деталі вже зданих проектів, попросити показати «титули», головні документи на власність, які отримали покупці.

У договорі, який буде укладений при покупці, повинні бути обов'язково обумовлені штрафні санкції на випадок недотримання своїх зобов'язань сторонами. І, перш за все, на випадок прострочення здачі об'єкта в експлуатацію. В цьому випадку всі внесені кошти повинні бути повернуті покупцеві, так само як і сплачено штраф. У договорах з провідними забудовниками сума морального збитку покупця «оцінюється» в £ 20 000. Штрафні санкції можуть бути накладені і на покупця, який не дотримується графік платежів, прикладений до договору.

Як вибрати об'єкт

Перш за все покупцеві необхідно визначитися, з якою метою він купує нерухомість на Північному Кіпрі. Якщо це покупка для себе - то агент або забудовник порекомендують певні об'єкти в певних районах, якщо ж це інвестиція - то місце і житло будуть іншими. Є кілька головних правило, якими необхідно керуватися при пошуку нерухомості на Північному Кіпрі.

- Придбана нерухомість повинна знаходитися більш ніж в 500 метрах від військових об'єктів. В іншому випадку власник може виявитися без головного документа на власність - титулу.

- При покупці вторинної нерухомості необхідно провести перевірку титулу на предмет спірних питань, обмежень і обтяжень. При цьому робити це потрібно за допомогою власної незалежної адвоката.

- Після покупки обов'язково зареєструвати об'єкт в Податковій службі і Земельний кадастр (про це трохи нижче). А також - отримати дозвіл від МВС на отримання титулу.

Головні особливості здійснення угоди нерухомістю

Процедура придбання нерухомості на Північному Кіпрі проста і має ряд своїх нюансів, які варто мати на увазі покупцям. Після того як потенційний власник визначився з районом, компанією-забудовником і об'єктом, починається процес покупки. Розглянемо поширений випадок з придбанням нерухомості на стадії будівництва, що здійснюється розстрочку.

1. Покупець приходить в офіс компанії-забудовника для того щоб укласти попередній договір, в процесі чого «запевняє» надійність угоди внесенням депозиту. Оскільки ввезення іноземної валюти на Північний Кіпр обмежений 10 000 у.о., то саме ця сума і може бути заставної при укладення додаткового договору.

2. Після цього оплачується гербовий збір в розмірі 0,5% від суми договору, що означає, що договір вступив в дію.

3. Потім Правочин реєструється в Податковій службі.

4. Наступний етап дуже важливий і настійно рекомендується до виконання. Покупець відправляється до Земельного кадастру для реєстрації договору. Важливо звернути увагу на те, що реєстрація в Земельному кадастрі - це додатковий захист власника, в тому числі і на випадок невиконання зобов'язань забудовником. Маючи реєстрацію в цій інстанції, тільки сам власник може згодом зняти договір з реєстрації. Саме тому йому необхідно особисто з'явитися до Земельного кадастру. При цьому варто мати на увазі, що на Північному Кіпрі Покупець- іноземець може оформити, або, як кажуть тут, «перевести на себе» тільки один титул. Тому, якщо він володіє декількома об'єктами, то ті які не оформлені, він обов'язково повинен зареєструвати в Земельному кадастрі.

5. Після цього, поки об'єкт знаходиться в стадії будівництва, покупець оплачує суми внесків, зазначені в плані платежів в договорі. Як правило, 30% від вартості становить початковий внесок, 40% - сума на період будівництва і 30% на момент здачі проекту в експлуатацію. Забудовники зазначають, що план оплат «коригується» кожен раз з урахуванням побажань клієнта, і будівельна компанія прагне завжди йти йому на зустріч.

6. Завершується угода оплатою ПДВ у розмірі 5% від загальної вартості нерухомості, що купується.

7. Протягом 21 дня після внесення всіх необхідних платежів за договором покупець повинен звернутися в Міністерство Внутрішніх Справ для оформлення отримання титулу на куплений об'єкт. Для цього покупцеві необхідно заздалегідь отримати на батьківщині довідку про несудимість, заповнити анкету і заяву, які підготує агент або забудовник, і надати повний пакет документів в МВС. Термін очікування титулу складе чотири-сім місяців. Вартість «перекладу» титулу складе 6% від вартості нерухомості, але один раз покупцям держава дає «знижку» в розмірі 3%. Також варто мати на увазі, що після отримання титулу повинен бути оплачений податок на приріст капіталу в розмірі 4% від суми угоди, але його завжди оплачує забудовник!

привабливі регіони

Столицею Північного Кіпру є Нікосія (Лефкоша), а головними містами - Фамагуста (Газі Магоса), Кіренія (Гірне) і Гюзельюрт (Морфу). Кожне місто традиційно має дві назви: грецьке і турецьке. Умовно Північний Кіпр поділяють на п'ять районів: Нікосія, Гюзельюрт, Кіренія, Фамагуста і півострів Карпаз. Найбільш привабливими для покупки експерти однозначно називають Киренію і Фамагусту.

Мальовнича Кіренія, що лежить на пагорбі з видом на море, - найдорожчий регіон Північного Кіпру. Забудова тут дуже щільна, і фактично не залишилося вільних ділянок під будівництво, що диктує свою динаміку цін (порядку від £ 1000 за квадратний метр). Фамагуста - більш доступна. Причому найбільш дороге житло тут продається не тільки поруч з морем, але і в центрі міста. У Фамагусті знаходиться найбільший на Північному Кіпрі Східний Cредиземноморского Університет, в якому навчається близько 23 000 студентів. Університет - це ціле місто з власними гуртожитками, але багато студентів вважають за краще орендувати нерухомість в безпосередній близькості від вузу. Апартаменти з двома спальнями користуються величезним попитом. Особливістю Фамагусти є і те, що нерухомість тут здається в оренду відразу на рік вперед.

ціни

Варто відзначити, що національною валютою на Північному Кіпрі є турецька ліра, а вартість нерухомості часто вказується в британських фунтах. Ціни на житло залежать виключно від району та проекту, в якому знаходиться об'єкт.

Що стосується вартості квадратного метра, то забудовники відзначають цікавий факт: на затребувані студії вона може виявитися вище, ніж на квартири більшої площі, оскільки «набір» зручностей (сантехнічна проводка, обладнання) для кожного з цих об'єктів виявляється однаковим. Так, в нових житлових комплексах в Фамагусті вартість «квадрата» Студія становитиме £ 700-750, тоді як для квартир з однією спальнею ціна знаходиться на рівні £ 650-700, з двома спальнями - £ 650, з трьома - £ 600.

Також необхідно мати на увазі, що на Північному Кіпрі «квадратура» в апартаментах завжди враховується загальна, включаючи балкони і загальні території. Для вілл, як правило, вказується житлова площа. Це варто враховувати при пошуку. Купуючи житло від провідних забудовників завжди варто розраховувати на те, що квартира буде здана з повною обробкою, вбудованими шафами в спальні і на кухні, і покупцеві залишиться докупити тільки побутову техніку та меблі.

У бюджетних районах Північного Кіпру квартиру площею 65 кв. м можна придбати за суму від £ 45 000-50 000. В апарт-готелях з басейном і обслуговуванням за системою «все включено» студії продаються за ціною від £ 37 000, квартири площею 50 кв. м, з однією спальнею - від £ 50 000, з двома спальнями - від £ 60 000. Вілла «чистої» жилої площі 200 кв. м обійдеться покупцеві від £ 150 000.

Оренда

Середній дохід від оренди на Північному Кіпрі знаходиться на рівні 8% від вартості об'єкта. При цьому експерти відзначають, що довгострокова оренда предпочительнее. За рахунок особливостей ринку нерухомості Фамагусти тут можна дуже зручно здавати власність відразу на рік - або посезонно. Як правило, власник або керуюча компанія відвідує об'єкт для перевірки один раз в три місяці. Також як і в Росії, перед здачею в оренду власник отримує депозит. У Кіреніі і Нікосії поширена переважно помісячна оренда.

Вид на проживання і громадянство

Купівля нерухомості на Північному Кіпрі дає іноземцям можливість претендувати на отримання виду на проживання. Після підписання і реєстрації договору покупець може Відразу ж подати документи на ВНЖ в імміграційну службу, але для цього йому знадобиться вказати місце проживання на Північному Кіпрі, або свою куплену квартиру і віллу, або, в разі зі споруджуваним житлом, надати адресу орендованої нерухомості.

Для оформлення ВНЖ іноземному громадянину необхідно надати договір купівлі-продажу або оренди житла, відкрити рахунок в місцевому банку з сумою мінімум 10 000 у. е. «на життя» і cдать аналізи крові і, отримавши їх, в нерозпечатаному конверті віднести їх в МВС.

ВНЖ надається терміном на один рік, згодом продовжується. Після шести років постійного проживання іноземець може подати документи на громадянство. Варто мати на увазі, що діти віком до 18 років автоматично отримують ВНЖ Cеверного Кіпру, так само як і іноземці віком старше 60 років.

Надійний партнер

Ринок будівництва Північного Кіпру багато в чому визначається діяльністю ключових компаній-забудовників, які задають високі стандарти якості і формують тренди. Компанія Dovec Construction cуществует на ринку 28 років, і з 1989 року вона втілила в життя множетство цікавих житлових та інфраструктурних проектів, які стають еталонами ринку і приносять компанії престижні премії.

Цього року проект компанії Dovec Construction Golden Residence в Фамагусті став бронзовим призером Homes Overseas Russian Awards. Сучасний житловий комплекс розташований в центрі Фамагусти і є відмінним прикладом нерухомості, яка оптимально підходить як для постійного проживання і відпочинку, так і для здачі в оренду. Це стандарт якості, який включає в себе все, що потрібно сучасному покупцеві: просторі квартири з оздобленням, фітнес-центр, СПА-салон, кафе, дитячий майданчик, відкритий і закритий басейн з підігрівом, парковки, цілодобову охорону. Житловий ландшафт північної частини Кіпру стрімко змінюється завдяки забудовникам-флагманів, а доступність нерухомості регіону і висока прибутковість від оренди робить напрямок привабливим вкладенням коштів для міжнародних покупців.

П'ять порад покупцям нерухомості на Північному Кіпрі

1. Визначтеся з метою покупки, і виходячи з цього вибирайте житло. Для відпочинку підійде більш тихе місце, для роботи і навчання - центр міста з розвиненою цілорічної інфраструктурою. Враховуйте особливості клімату при виборі житла на першій лінії. На Північному Кіпрі - сильна вологість, оцініть, як в квартирі або будинку вона буде відчуватися взимку.

2. Обов'язково перевіряйте компанію-забудовника або власника, у якого ви купуєте житло. Для цього варто звернутися до незалежного адвоката, який проведе ретельну перевірку всіх документів.

3. Не керуйтеся емоціями при покупці. Тверезо оцініть місцевість, бажано вже після того як ви відпочили, і враження від моря і сонця не "переважують» логіку вибору.

4. Спочатку поживіть в орендованому житлі в обраному районі. Оцініть, чи дійсно вам буде комфортно тут жити і відпочивати згодом.

5. Купуйте житло у місцевого забудовника c великим досвідом роботи і значним портфоліо зданих проектів. На відміну від іноземних компаній, він не покине острів в разі кризи і виконає по максимуму всі зобов'язання перед покупцем.

Портал HomesOverseas.ru дякує Ольгу Догулу (Dovec Construction) за допомогу в підготовці статті.

При передруці матеріалів вказівку автора і активне посилання на сайт обов'язкове!

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online