Купівля квартири: документи + покроковий план

  1. зміст:
  2. Документи, що засвідчують особу
  3. Дозвіл опікунських органів: захист прав недієздатних осіб!
  4. Документація, що встановлює право володіння нерухомістю
  5. Виписка з ЕГРН: перевіряємо юридичну «чистоту»
  6. Технічний паспорт: вивчаємо важливі характеристики
  7. Документи, пов'язані з перебуванням у шлюбі
  8. Довіреність на продаж житла
  9. Виписка з будинкової книги
  10. Довідки з наркологічного і психоневрологічного диспансеру
  11. Довідка про відсутність податкових заборгованостей
  12. Довідка про відсутність боргу по комунальних платежах

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Дуже важливий і відповідальний, а головне - ризикований крок, здійснювати який багатьом доводиться лише один раз в житті - це покупка квартири. Які документи потрібно вимагати з продавця, щоб мінімізувати всі можливі ризики, знають далеко не всі. Але всі знають, необхідно діяти грамотно і уважно і, найголовніше, ретельно все перевірити, приділяючи увагу дрібницям. Якщо при покупці квартири не помітити іржавих труб або гнилі мостини, їх можна буде поміняти, втративши на цьому якісь гроші. Але якщо припустити помилку в оформленні паперів, втрати будуть незрівнянно більш важкими. Так само рекомендуємо ознайомиться з іншими матеріалами з рубрики " довідник нерухомості "А особливо до статті" Як вигідно купити квартиру на первинному і вторинному ринку "

зміст:

1. Обов'язкові документи, який потрібно вимагати з продавця

1.1. Документи, що засвідчують особу

1.2. Дозвіл опікунських органів

1.3. Документація, що встановлює право володіння

1.4. Виписка з ЕГРН

1.5. Технічний паспорт

1.6. Документи, пов'язані з перебуванням у шлюбі

1.7. Довіреність на продаж житла

2. Додаткові документи як спосіб мінімізації ризиків

2.1. Виписка з будинкової книги

2.2. Довідки з наркологічного і психоневрологічного диспансеру

2.3. Довідка про відсутність податкових заборгованостей

2.4. Довідка про відсутність боргу по комунальних платежах

3. Має бути покупка квартири? Які документи вимагати з продавця?

Умовно документи для продажу житла можна розділити на 2 групи: обов'язкові і необов'язкові. Перші необхідні для оформлення покупки, другі страхують покупця від неприємних несподіванок.

У обов'язковий для укладення договору про покупку нерухомості пакет входять:

  1. Паспорт продавця або його представника.

  2. Дозвільний документ з опікунських органів.

  3. Документація, що підтверджує право володіння.

  4. Витяг з державного реєстру (ЕГРН).

  5. Технічний паспорт.

  6. Свідоцтво про шлюб, а також згода другого з подружжя на продаж майна.

  7. Довіреність на продаж (в особливих випадках).

Розповімо про кожного з цих документів більш докладно.

Документи, що засвідчують особу

Основним підтверджуючим особу будь-якої людини документом є паспорт, а для тих, кому поки не виповнилося чотирнадцяти років, - свідоцтво про народження. В останньому випадку дитина в угоді не бере, а договір від його імені укладають або один з батьків, або опікун, з яких теж слід вимагати надання своїх паспортів.

Крім основного документа - паспорта - особистість людини може бути підтверджена і деякими іншими документами, наприклад, військовим квитком або закордонним паспортом. Але укладати на їх підставі договір з нерухомості ми категорично не рекомендуємо, навіть якщо на це буде згоден нотаріус.

Важливий нюанс: якщо вік дитини знаходиться між чотирнадцятьма і вісімнадцятьма роками, він має право на участь в угоді, але - з письмового дозволу, завіреного у нотаріуса, законних представників, з яких також слід вимагати паспорт, який посвідчується нотаріально.

Дозвіл опікунських органів: захист прав недієздатних осіб!

Держава стоїть на варті прав своїх неповнолітніх громадян (неповнолітніми закон вважає особи, які не досягли вісімнадцятиріччя), а також недієздатних осіб, в тому числі і їх права на житло. Тому обов'язковою умовою продажу квартири, власником або співвласником якої є представник однієї з вищевказаних категорій, є дозвіл відповідних служб. Дозвіл потрібно вимагати і в тому випадку, якщо неповнолітній або недієздатний чоловік зареєстрований в квартирі, що продається, не маючи частки в її власності.

У першому випадку з батьків (опікунів) потрібно вимагати докази того, що ними придбали інше житло, рівноцінне продається, і дитина або недієздатний людина не понесе у зв'язку з продажем майнових втрат. У другому потрібно вимагати підтвердження прописки людини, що знаходиться на опікунство на новому місці.

Отримання дозволу на продаж житла в опікунській раді займає певний час, як правило, не менше місяця. Цей процес пов'язаний з певними труднощами: придбати нове житло і прописати дитину потрібно до (!) Продажу наявного у власності. У зв'язку з цим деякі продавці надходять у такий спосіб: спочатку продають квартиру не маючи дозволу, потім набувають нове житло, і тільки після цього звертаються за дозволом. При цьому існує ризик того, що придбане житло може бути не визнана рівноцінним проданому, і покупка буде анульована судом. Тому, не рекомендується при покупці, погоджуватися на подібний варіант, і перед придбанням квартири обов'язково вимагати відповідний дозвіл.

Продавець може приховати, що в квартирі проживають неповнолітні діти. Нижче ми розповімо, як убезпечити себе від подібного ризику.

Важливий нюанс: Перед укладенням угоди потрібно вимагати підтвердження того, що всі неповнолітні і недієздатні особи, а також діти власників житла, які ніде не були прописані, вже зареєстровані за новою адресою проживання.

Документація, що встановлює право володіння нерухомістю

Квартиру, як, втім, і будь-яке інше майно, може продати тільки законний власник. Для підтвердження прав володіння з продавця потрібно вимагати такі документи:

Всі перераховані вище паперу повинні відповідати ряду вимог, а саме:

  1. Бути зареєстрованими в держорганах.
  2. Відповідати стандартам і вимогам законодавства, які були актуальні на момент їх складання.
  3. Виключається інформація, яка може мати двоякий сенс.
  4. В обов'язковому порядку потрібно включати опис об'єкта, його правовласника і інформацію про вигляді права на це майно.
  5. Містити необхідні реквізити - підписи сторін, дати, печатки.

Важливий нюанс: всі перераховані вище приписи потрібно вимагати до документації, активної з 1 лютого 1998 тому з цієї дату вступив в силу закон «Про державну реєстрацію прав на нерухомість і угод з нею». Більш ранні акти можуть включати інший набір даних і мати при цьому юридичну силу.

Виписка з ЕГРН: перевіряємо юридичну «чистоту»

Відповідно до російського законодавства, право на володіння тією чи іншою нерухомістю потрібно не тільки встановити, але і підтвердити. До 15 липня 2016 року роль підтвердження грало Свідоцтво про державну реєстрацію права. З дати набрання чинності Федерального закону «Про державну. реєстрації нерухомості »замість свідоцтва власнику квартири видається виписка з Єдиного державного реєстру нерухомості (ЕГРН), яка замінює не тільки Свідоцтво, а й кадастровий паспорт.

Деякі юристи вважають, що якщо у продавця є в наявності Свідоцтво про право власності, цього достатньо для укладення угод з нерухомістю. Але, навіть якщо нотаріус погодиться оформити такий договір, ми не рекомендуємо діяти таким чином. Справа в тому, що виписка ЕГРН розширеного зразка, крім всього іншого, містить інформацію про угоди з продаваної нерухомістю та про її власників. За цим документом можна простежити історію квартири, що купується, а це потрібно для того, щоб зробити висновки про чистоту майбутньої угоди. Наприклад, якщо за невеликий проміжок часу у об'єкта нерухомості змінилося кілька власників, є підстави підозрювати підступ.

Важливий нюанс: Термін дії виписки ЕГРН законодавчо не визначений, але краще, щоб вона була отримана приблизно за місяць до покупки. Тим більше, що отримати її можна в режимі онлайн.

Технічний паспорт: вивчаємо важливі характеристики

Техпаспорт квартири, який в 2012 році став іменуватися технічним планом, - це документ, який містить всі її технічні дане. Його дія є безстроковим, і заміні він підлягає тільки в разі, якщо в квартирі проводилася перепланування. Строго кажучи, цей документ є обов'язковим тільки при покупці квартири, що знаходиться в іпотеці. Але в інтересах покупця отримати цей документ у продавця, оскільки в майбутньому він буде змушений сам зайнятися оформленням цього документа, а на це потрібні і часові та грошові витрати.

Важливий нюанс: особливо важливо отримати на руки технічний план, якщо в квартирі було проведено перепланування, адже в разі продажу квартири або інших угод йому доведеться самому оформляти перепланування, а це може «потягнути» на 10 - 15% від вартості житлового об'єкта.

Документи, пов'язані з перебуванням у шлюбі

Якщо нерухомість була придбана в період, коли її власник перебував у шлюбі, то потрібно вимагати, щоб чоловік дав свою згоду на її продаж (його згоду на продаж житла обов'язково посвідчується нотаріально). Це стосується і тих випадків, коли до моменту підписання угоди продажу квартири подружжя знаходиться в розлученні.

Виняток становлять випадки, коли продається квартира була придбана до шлюбу, а також отримана одним з подружжя в подарунок або в спадщину.

Продавець зобов'язаний також, в залежності від ситуації, надати свідоцтво про реєстрацію або розірвання шлюбу, а в окремих випадках - свідоцтво про його смерть, якщо субпруг помер.

Важливий нюанс: обов'язково слід перевірити, чи збігаються дати і дані на свідченнях з відмітками в паспорті продавця.

Довіреність на продаж житла

Нерідкі випадки, коли власника квартири в угоді купівлі-продажу представляє інша особа. Це може бути адвокат, ріелтор, родич або близький друг. В цьому випадку при здійсненні покупки повинна бути надана довіреність: або генеральна, яка дозволяє здійснювати будь-які угоди від імені довірителя, або разова, яка видається для певної дії.

Важливий нюанс: закон допускає, що договір про покупку квартири може бути укладений без нотаріального засвідчення, але в разі якщо угода укладається за дорученням, краще, все-таки, звернутися до послуг нотаріуса, який, серед усього іншого, зможе підтвердити, чи є представлена довіреність дійсною.

Важливий нюанс: закон допускає, що договір про покупку квартири може бути укладений без нотаріального засвідчення, але в разі якщо угода укладається за дорученням, краще, все-таки, звернутися до послуг нотаріуса, який, серед усього іншого, зможе підтвердити, чи є представлена довіреність дійсною

Для того, щоб звести до мінімуму всі пов'язані з купівлею квартири ризики, потрібно вимагати у продавця ще кілька документів.

Виписка з будинкової книги

У цій довідці повинні бути перераховані всі особи, які прописані в квартирі на момент видачі довідки. Таким чином можна переконатися, чи не зареєстровані на даній житлоплощі неповнолітні діти, про наявність яких продавець змовчав, а також люди, які не є родичами власників (можуть виникнути проблеми з їх випискою.

Термін дії виписки складає 14 днів.

Довідки з наркологічного і психоневрологічного диспансеру

Такі довідки потрібні в тому випадку, якщо у покупця є будь-які побоювання. Справа в тому, що в разі визнання продавця недієздатним, угода купівлі-продажу може бути оскаржена в суді.

Якщо ж договір посвідчується нотаріально, то нотаріус зобов'язаний зробити в ньому відмітку про те, що продавець знаходиться в здоровому глузді.

Довідка про відсутність податкових заборгованостей

Ця довідка підтвердить, що здійснюється купівля квартири, за якої не числиться ніяких податкових заборгованостей. Особливо цього документ потрібно вимагати, якщо власник квартири отримав її за договором дарування або успадкування.

Довідка про відсутність боргу по комунальних платежах

Вкрай неприємно буде виявити, що відбулася покупка квартири, від якої залежать багатотисячні борги. Тому доцільно буде попросити продавця надати документи про актуальну ситуацію з комунальними платежами.

Крім того, обов'язково потрібно перевірити, чи не чи перебуває квартира в Держреєстрі іпотек та в не т чи на неї заборон відчуження.

Крім того, обов'язково потрібно перевірити, чи не чи перебуває квартира в Держреєстрі іпотек та в не т чи на неї заборон відчуження

Перед тим, як зайнятися пошуком підходящої квартири, необхідно підготуватися. І основою підготовки буде вивчення юридичних аспектів угоди, або ж пошук грамотного ріелтора, який буде супроводжувати вас від початку пошуку квартири до оформлення. У першому варіанті передбачається самостійна покупка квартири. Які документи вимагати з продавця і як правильно проводити огляд передбачуваної покупки потрібно знати заздалегідь, щоб звести до мінімуму всі можливі ризики.

Пам'ятайте, що коректне оформлення кожного з документів є гарантією безпеки покупки, і будьте уважні!

Які документи вимагати з продавця?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online