Творити добро вигідно: Як отримати податкове вирахування з пожертвувань на благодійність

  1. Що це означає
  2. Як отримати
  3. Що необхідно знати
  4. Коли податкове вирахування не надається

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

За останні роки жителі Росії стали активніше жертвувати кошти благодійним фондам. При цьому мало хто знає, що держава може компенсувати громадянину частина коштів, спрямованих на допомогу іншим. Робиться це через механізм податкових відрахувань.

Робиться це через механізм податкових відрахувань

Ілюстрація myphilanthropedia.org

Що це означає

Громадяни Росії зобов'язані платити податки - цю істину більшість з нас знає ще з дитинства. «Заплати податки - і спи спокійно!», - говорив популярний ролик, який закликав росіян відмовитися від приховування частини зароблених коштів від держави. В даний час податок на доходи фізичних осіб або, простіше кажучи, прибутковий податок становить 13 відсотків. Як правило, його платить роботодавець, якщо, звичайно, співробітник підприємства отримує «білу» зарплату.

Якщо громадянин пожертвував кошти благодійної організації, то 13 відсотків від цієї суми йому може компенсувати держава. При цьому, всі гроші підуть до благодійного фонду, а «благотворец» повинен заповнити декларацію про доходи за минулий рік та подати її до 30 квітня року поточного.

Як отримати


Перший крок людини, яка пожертвувала кошти на благодійність і хоче отримати компенсацію - це подача податкової декларації. Зробити це можна при особистому зверненні до Податкової службу або поштою, а саму форму легко отримати через портал держпослуг.

Для цього потрібно завантажити на порталі держпослуг програму «Декларація». Вона встановлюється на домашній комп'ютер і при запуску пропонує користувачеві вказати інформацію про себе: ІПН, адреса і паспортні дані. Потім необхідно отримати довідку 2-ПДФО - її дадуть в бухгалтерії вашої організації. Не обійтися і без даних про зарплату за рік.

Наступний крок - називається сума коштів, витрачених на благодійність. Варто відзначити, що переважна більшість банків не бере комісію за перекази в благодійні фонди. Однак, варто підстрахуватися і уважно перевірити, скільки грошей із суми платежу пішло саме на допомогу дітям-сиротам або бездомним тваринам, а скільки - в кишеню кредитної організації.

Після цього програма створює спеціальний файл, який через портал держпослуг відправляється в Податкову службу. Залишається тільки подати декларацію, платіжки з банку і заява на повернення податкового вирахування в відділення податкової за місцем реєстрації. Дізнатися, де знаходиться потрібний вам відділення, можна в контакт-центрі податкової: +7 (495) 276-22-22.

До речі, коли ви подаєте документи, не забудьте вказати, на який саме рахунок ви хочете отримати кошти. Правда, гроші прийдуть не відразу, а приблизно через три місяці.

Що необхідно знати

Важливий момент: сума коштів, з яких можна одержати відрахування, не повинна перевищувати чверті від річного доходу людини. Тобто, якщо ви пожертвували половину його річну зарплату, відрахування буде розрахований все одно тільки по чверті доходу.

Отримати податкове вирахування можна протягом трьох років з того моменту, коли була надана допомога. Якщо ви перераховували гроші на протязі всіх цих років, заповнюється три декларації - по одній на кожен рік. Не встигнете - поїзд пішов.

Коли податкове вирахування не надається

У деяких випадках податкова відмовляється відшкодовувати кошти, витрачені на благодійність і залишає нас без компенсації. В яких?

По-перше, всі благодійні організації занесені до спеціального переліку Податкового кодексу. Але припустимо, така організація створює підконтрольний їй фонд, і кошти йдуть на його рахунку. У цьому випадку ніяких податкових вирахувань ви не отримаєте, адже фонду в переліку немає!

По-друге, ніякі відрахування не покладаються тим, хто отримає від своєї благодійності якусь вигоду. Отримав частину майна фонду за особливо велике пожертвування або право крутити свою рекламу по якомусь телеканалу - автоматично втрачаєш права на компенсацію.

По-третє, і це, мабуть, найважливіше, - не отримує ніяких відрахувань той, хто допоміг іншому громадянину безпосередньо, а не через фонд.
Якщо ви перерахували кошти безпосередньо нужденному, прочитавши пост у соціальній мережі, ви, безумовно, зробили добру справу. Але в податковій до таких аргументів поставляться, м'яко кажучи, прохолодно. Розраховувати на податкове вирахування можна тільки після пожертвування в офіційно зареєстровані благодійні фонди. Не кажучи вже про те, що тим самим ви страхуєте самих себе від вивертів шахраїв.

В яких?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online