Стягнення боргу по розписці - Практичні рекомендації по поверненню боргу + Огляд компаній

  1. Процес стягнення боргу
  2. досудове врегулювання
  3. Позасудове стягнення боргу
  4. Як змусити повернути борг через суд
  5. Етап перший - претензійний
  6. Етап другий - підготовка документів для суду
  7. Етап третій - оплата державного мита
  8. Терміни стягнення боргу по розписці
  9. В яких випадках розписка визнається недійсною?
  10. У які компанії краще звернутися за допомогою при стягненні боргу по розписці?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Вітаю Вас дорогий читачу на ресурсі CleanBrain.ru. З Вами постійний автор Олена Козлова і тема нашої розмови стягнення боргу. У скрутне фінансове становище може потрапити кожен. Для вирішення цього питання можна отримати банківський кредит, але за умови, що клієнт відповідають всім вимогам установи.

Зміст статті:

Набагато простіше і швидше взяти в борг у фізичної особи або свого родича. Якщо домовленість була лише усною, то повернути гроші кредитору буде дуже складно. Щоб захистити свої інтереси, краще скласти розписку. Процес стягнення боргу по розписці чітко регламентується законом.

Процес стягнення боргу по розписці чітко регламентується законом

При цьому дуже важливо, щоб розписка була спочатку правильно складена. Якщо цього не зробити, то визнати розписку недійсною буде дуже легко. Саме тому складання документа краще довірити професійним юристам.

Процес стягнення боргу

Процедура стягнення боргів по розписці з фізичної особи багато в чому схожа з процесом збору прострочених кредитів, наданих за письмовим договором. Але є і суттєві відмінності. На відміну від кредитного договору розписка підтверджує тільки наявність заборгованості і умови передачі грошових коштів.

Але в судовому провадженні розписка не є безумовним доказом, її законність і правомірність потрібно ще підтвердити в судовому порядку. Договір позики, навпаки, вважається незаперечним доказом. По ньому стягнути кошти з боржника набагато простіше.

Стягнення суми по розписці може здійснюватися наступними методами:

  1. досудове врегулювання
  2. позасудове стягнення
  3. судове стягнення

Розглянемо кожен з цих варіантів більш докладно.

досудове врегулювання

У статті 810 Цивільного Кодексу зазначено, що боржник зобов'язаний повернути отримані кошти у встановлені терміни. Порядок їх виплати визначається договором або розпискою.

Якщо остаточний термін пройшов, а боргові зобов'язання так і не виконані, кредитор має законні підстави пред'явити до позичальника претензії і змусити повернути борг в примусовому порядку.

Досудове врегулювання даного питання включає наступні етапи:

  • напрямок боржнику претензій, в якій зазначено вимогу, щоб повернули суму в певні терміни;
  • проведення переговорів між зацікавленими сторонами в присутності свідків;
  • укладення мирної угоди, в якому обумовлені нові умови повернення грошей. кредитор може реструктуризувати заборгованість і продовжити термін його виплати.

Від того наскільки правильно складена претензія, залежить успіх даного етапу стягнення грошей. У тексті документа потрібно вказати: чітка вимога повернути гроші на певну дату, про зростання заборгованості за рахунок нарахування відсотків, якщо дані умови не будуть виконані кредитор звернутися до суду для стягнення боргу.

При чому це засідання він виграє. А позичальник повинен буде не тільки повернути гроші, а й оплатити судові витрати (держмито, послуги адвоката та інші витрати). Кредитор також може зажадати індексації боргу.

Якщо всі ці вимоги грамотно і зрозуміло викласти, то боржник усвідомлює наслідки своїх дій і поверне гроші. Мирний шлях стягнення боргу по розписці вигідний обом сторонам. Позичальник уникне додаткових витрат, а кредитору не потрібно вивчати тонкощі юриспруденції і шукати адвокатів.

Позасудове стягнення боргу

На даному етапі можуть використовуватися такі методи роботи з боржником:

  1. Залучення на допомогу посередників, тобто колекторів. Вони представлятимуть інтереси кредитора, але дотримуючись рамки закону.
  2. Поступка права вимоги або цесія, тобто борг перепродується третій особі.

Дані варіанти називаються альтернативними і є абсолютно законними. Їх використання означає, що кредитор спочатку готовий понести збитки. По-перше, колектори погодяться працювати за певну плату.

Як правило, вона розраховується у відсотках по відношенню до суми заборгованості. У разі підписання договору цесії, початковий кредитор зможе тільки частково відшкодувати свої втрати.

Рекомендуємо подивитися відео по темі:

Альтернативні варіанти стягнення варто застосовувати в тому випадку, якщо кредитор не хоче особисто спілкуватися з боржником або йому терміново потрібні гроші. Безумовно, він зазнає втрат, але отримає частину своїх коштів після переуступки боргу. На сьогоднішній день в Росії працює досить багато організацій, які готові купити борги фізичних осіб з певної комісією.

Варіант з колекторами більш складний. Спочатку потрібно подати заяву та отримати судовий наказ. Він видається заявнику разом з виконавчим листом. На його підставі починається виконавче провадження. Пристави у своїй роботі можуть використовувати різні методи стягнення.

Для отримання судового наказу кредитору достатньо подати заяву, до якої додати копію розписки. Судовий процес у даному випадку не починається.

На оскарження судового наказу у боржника є 10 днів. Якщо у нього виникають заперечення, то документ анулюється. Подальше стягнення грошей здійснюється тільки в судовому порядку.

Як змусити повернути борг через суд

Звертатися до суду потрібно, якщо:

  • досудова робота не принесла очікуваного результату;
  • кредитор не хоче втрачати свої гроші і не готовий продавати борг собі в збиток;
  • в ситуації, що склалася примусове стягнення є найефективнішим;
  • боржник не визнає своїх зобов'язань.

Суд по стягненню боргу по розписці включає кілька важливих етапів. Зупинимося детальніше на кожному з них.

Етап перший - претензійний

Спочатку потрібно звернутися до позичальники і в усній формі вимагати від нього повернення боргу. Якщо він ніяк не відреагував на ваше прохання, то наступне звернення складається в письмовому вигляді.

Цей документ називається претензією. Він обов'язково додається до судових матеріалів. Якщо ж результат відсутній, готуємося до суду.

Етап другий - підготовка документів для суду

Якщо сума боргу по розписці не перевищує 50 тисяч рублів, то потрібно звертатися до мирового суду. У всіх інших випадках справа буде розглядати районний суд за місцем проживання відповідача.

Даний етап є найважливішим. Якщо справа дійшла до судового розгляду, то це означає, що позичальник відмовляється добровільно повернути борг. Тому потрібно докласти максимум зусиль, щоб відстояти свої інтереси.

Зі свого боку позичальник буде діяти в тому напрямку, щоб визнати розписку недійсною. Якщо сума позову велика, то без допомоги кваліфікованих юристів не обійтися. При чому вони знадобляться обидва боки.

При подачі позовної заяви кредитор повинен розрахувати суму разом з нарахованими відсотками. Зразок позову можна знайти в інтернеті або ж залишити цю справу професіоналам.

У ньому обов'язково має бути зазначено: сума боргу згідно розписці і той факт, що вона була власноруч підписана позичальникам. У документі також прописується, що боржник повинен сплатити держмито і інші судові витрати.

Успіх судового процесу багато в чому залежить від того, наскільки правильно була спочатку складена розписка. Юристи відповідача будуть чіплятися за кожну неточність, щоб визнати її недійсною.

Етап третій - оплата державного мита

Перед тим, як подати позовну заяву необхідно сплатити держмито. Стягнення грошей по розписці відноситься до майнових позовах. Тому при розрахунку розміру державного мита враховується сума позову. Мінімальний розмір платежу становить 400 рублів, а максимальний - 60 тисяч рублів. Для її розрахунку використовують спеціально затверджену шкалу.

Спочатку цей збір оплачує позивач. Але в разі позитивного результату відповідач повинен відшкодувати йому понесені витрати. Якщо судовий процес виграти не вдалося, держмито не підлягає поверненню. За рішенням суду боржник відшкодовує і плату за послуги адвокатів. Але її розмір може бути переглянутий в меншу сторону.

Якщо держмито була розрахована неправильно або оплачена на невірні реквізити, позов не буде розглянуто. Здійснити платіж можна в касі будь-якого банку. Копія квитанції обов'язково додається до позовної заяви.

Терміни стягнення боргу по розписці

Згідно зі статтею 195 Цивільного кодексу РФ звернутися до суду для стягнення грошей по розписці можна протягом трьох років. Найскладніший момент - визначити дату відліку цього терміна. Якщо в розписці не вказано дату, до якої позика має бути повернена, то термін давності починають обчислювати з моменту звернення кредитора до позичальника з вимогою повернення боргу.

Якщо в розписці чітко вказано термін виплати позики, то саме з цієї дати і ведуть відлік терміну позовної давності.

Як правило, розмір позики і відсотки за його користування вказують в розписці. Якщо процентна ставка не прописана, то при нарахуванні прострочення використовують ставку рефінансування на поточну дату.

При передачі грошей необхідно скласти документ, що підтверджує факт їх повернення кредитору. У ньому чітко повинно бути написано «отримав таку-то суму по розписці, такого-то числа» і підпис одержувача. Якщо розписку пише від руки позичальник, то цей документ особисто складає позикодавець. Тільки в цьому випадку оскаржити його буде неможливо.

Відповідно до російського законодавства не заборонено давати в борг в іноземній валюті. У розписці вказують суму позики і валюту, в якій він виданий. Виплата грошей може здійснюватися, як в іноземній, так і національній валюті, якщо інших домовленостей не вказано в документі.

Розрахунок відсотків здійснюється в стандартом порядку. Якщо виплата здійснюється в рублях, то перерахунок провадиться за курсом Центробанку на дату повернення суми. Дана угода є досить ризикованою, адже курс іноземної валюти може істотно змінитися. Тому добре подумайте, перш ніж погодитися на такі умови.

В яких випадках розписка визнається недійсною?

Судова практика 2017 року і минулих років показує, що дуже часто суд визнає розписку недійсною. Основна причина - недотримання правил її оформлення.

Головна вимога - документ повинен бути особисто написаний позичальником. У ній обов'язково вказують наступні дані:

  • сума переданих коштів цифрами і прописом;
  • валюта, в якій передана сума;
  • паспортні дані позичальника;
  • підпис;
  • процентна ставка;
  • дата повернення боргу;
  • дані кредитора і боржника, які дозволять ідентифікувати їх особистості.

Суд прийме рішення, що розписка недійсна, якщо її уклав людина, визнана недієздатною. Якщо документ складено до того моменту, коли настала недієздатність, то відповідальність за її виконання несуть опікуни.

Не вважається дійсною і розписка, в якій не вказано факт передачі грошей боржнику. Обов'язково в кінці документа пишеться «Гроші отримав і перерахував». При чому зробив це в здоровому глузді і без погроз.

Недобросовісні позичальники дуже часто намагаються довести, що підпис на розписці є підробленою. Але правду дуже легко з'ясувати. Для цього проводять почеркознавчу експертизу.

Враховуйте зазначені вище критерії при складанні розписки. Якщо вона буде оформлена правильно, то жоден суд не визнає її недійсною.

У які компанії краще звернутися за допомогою при стягненні боргу по розписці?

Якщо ви дали в борг велику суму грошей, а ваш позичальник відмовляється повертати свій борг, то без допомоги кваліфікованих юристів не обійтися.

При цьому дуже важливо вибрати кваліфікованих фахівців, які дійсно будуть захищати ваші інтереси, а не просто вимагати комісійні за своїх послуги.

Щоб не помилитися з вибором, враховуйте наступні критерії:

  1. Як давно дана юридична фірма представлена ​​на ринку.
  2. Наявність власного офісу, техніки, дорогих меблів.
  3. Наскільки жваво ведеться робота в компанії, як часто лунають дзвінки клієнтів (на це зверніть увагу при відвідуванні офісу).
  4. Наявність статутних документів та ліцензій.
  5. Відгуки існуючих клієнтів.
  6. Ділова репутація фірми.

Безумовно, послуги хороших фахівців коштують чимало. Але всі ці витрати ви зможете відшкодувати, якщо виграєте судовий процес.

У Москві існує величезна безліч юридичних компаній, які готові представляти ваші інтереси.

Радимо звернутися в наступні організації:

«ССД ГРУП» - в цій компанії працюють фахівці, що мають успішну юридичну практику. Головний офіс знаходиться в центрі Москви, а додаткові відкриті в Севастополі і Краснодарі.

На сайті компанії (ssggroup.ru) чітко вказані ціни на послуги, що надаються. Наприклад, усна консультація обійдеться в 2000 рублів, а письмова - від 5000 рублів. Мінімальна ціна складання позовної заяви - 10 тисяч рублів.

Скрін сайту компанії

Подання ваших інтересів в суді - від 30 тисяч рублів. Клієнтами даної компанії є не тільки фізичні особи, а й великі організації.

Юридична фірма «Стерк» успішно працює на російському ринку вже 17 років.

Скрін сайту компанії

На сайті компанії (sterk.ru) абсолютно безкоштовно можна отримати консультацію по цікавить вас. Тепер про вартість послуг, що надаються:

  • складання позовної заяви (від 800 рублів);
  • представлення ваших інтересів в суді від 3 до 10% від суми позову;
  • допомога при досудовому врегулюванні спорів - від 3500 рублів;
  • виїзд фахівця до вас в офіс - від 1500 рублів;
  • складання претензій - від 500 рублів.

Численні позитивні відгуки клієнтів свідчать про високий професіоналізм співробітників даної компанії.

Група юридичних компаній «Лекс» (сайт lex-pravo.ru)

Дана компанія заснована ще в 1994 році і є однією з найвідоміших в Росії. Її офіси розташовані в найбільших містах: Москві, Санкт-Петербурзі, Казані, Челябінську, Новосибірську, Красноярську, Краснодарі, Тюмені, Єкатеринбурзі та інших містах.

Скрін сайту компанії

Основні принципи роботи «Лекс»:

  • порядність;
  • щирість і довіра
  • справедливість;
  • ефективність;
  • взаємозалежність.

За останній рік юристи компанії виграли 88 справ. Ставши клієнтом «Лекс», ви не пошкодуєте про свій вибір.

Таким чином, ми розглянули процес стягнення боргу по розписці і прийшли до наступного висновку. Ця процедура дуже складна і без допомоги кваліфікованих юристів судовий процес виграти неможливо, особливо якщо на кону великі гроші. Щоб уникнути неприємних сюрпризів, потрібно правильно складати розписку. А краще її оформити у нотаріуса. В такому випадку жоден суд не зможе визнати її недійсною.

У які компанії краще звернутися за допомогою при стягненні боргу по розписці?
В яких випадках розписка визнається недійсною?
У які компанії краще звернутися за допомогою при стягненні боргу по розписці?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online