Майновий податкове вирахування при купівлі земельної ділянки: умови і правила отримання

  1. Законодавче регулювання питання
  2. умови надання
  3. Розмір коштів, що отримуються
  4. Документи для оформлення
  5. Покрокова інструкція дій
  6. деякі особливості
  7. З зведеним будинком
  8. Без житлового будови
  9. За оформленим кредиту

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

проводячи угоди   купівлі-продажу   , Можна отримати від держави податкове вирахування за покупку проводячи угоди купівлі-продажу , Можна отримати від держави податкове вирахування за покупку.

Оскільки на придбання земельних ділянок доведеться витратити фінансові кошти, повернення хоча б частини з витраченої суми стане суттєвим бонусом для будь-якого покупця.

В яких саме ситуаціях можливе повернення податку за покупку угідь?

Законодавче регулювання питання

Основні положення з даного питання закріплені в Податковому кодексі РФ.
Основні положення з даного питання закріплені в Податковому кодексі РФ Можливість отримати частину коштів за покупку земель діє в відношення певних ділянок.

Головна умова для повернення коштів - придбана земля повинна належати до категорії земель під ІЖС. При цьому на ній планується побудувати або вже побудовані житлові будинки. Без побудованого на ній житлового об'єкта та оформлення всієї нерухомості у володіння повернення суми за покупку буде неможливий.

Податкове законодавство чітко встановило, що придбати ділянку слід двома способами:

  1. Витративши власні кошти.
  2. Взявши кредит у банку.

умови надання

Для повернення частини коштів знадобиться скласти і подати відповідну Заява .

Процедура компенсації грошей за придбання ділянку схожа з тією, що діє при оформленні податкового вирахування при купівлі квартири .

Відрізняється вона лише кількома моментами, пов'язаними з допустимим використанням землі:

  1. При покупці ділянок для будівництва житлових будинків за придбання однієї лише землі повернути частину коштів не вийде. Повернення грошей можливе тільки після того, як будинок буде побудований, а власник отримає свідоцтво про право власності. Важлива умова - земля повинна бути призначена під ІЖС, що підтверджується документально, інакше в поверненні буде відмовлено.
  2. При покупці території, на якій вже є житловий будинок, буде потрібно оформити право власності на будинок до подачі заяви в податкову.
  3. Придбавши землю в кредит, переплата за нього відшкодовується в окремому порядку. Але розмір податкового вирахування за кредитними відсотками не впливає на суму основного вирахування за землю з житлом.

Законодавство поставило кілька умов для всіх бажаючих повернути ПДФО за куплену ділянку. Новий власник:

  1. Повинен мати громадянство РФ і перебувати в країні не менше 183 днів у році. Таким чином, він визнається податковим резидентом.
  2. Повинен отримувати офіційний дохід, з якого справляється ПДФО в розмірі 13%.
  3. Раніше звертався за отриманням податкового вирахування, але йому не виплатили всю суму в повному розмірі.

Не можуть отримати повернення коштів з купівлі землі:

  1. Безробітні громадяни, які не платять ПДФО, а також люди з неофіційними доходами.
  2. Індивідуальні підприємці, які проживають в країні менше встановленого періоду.

Однак це не єдині умови, при яких можуть відмовити в податковому відрахуванні Однак це не єдині умови, при яких можуть відмовити в податковому відрахуванні. У поверненні можуть відмовити в наступних випадках:

  1. Земля була куплена у члена сім'ї або близьких родичів.
  2. На ділянці, на якій розташовано побудований житловий об'єкт, власник не зареєстрував права на спорудження.
  3. Одягнув володіє іншим призначенням. Так, за покупку садових та інших ділянок повернення оформити не вийде.
  4. Новий власник придбав землю не за допомогою власних (прямих) витрат, а купив її за допомогою держави, роботодавця і т.п.

Розмір коштів, що отримуються

Можливі два види вирахування:

  1. Основний, що оформляється після придбання землі або будинку з ділянкою (2 000 000 рублів).
  2. Додатковий - за відсотками з кредиту, на який була куплена земля (3 000 000 рублів).

Однак все це проводиться на основі встановленої податкової ставки в розмірі 13%. Тобто з двох мільйонів можна повернути не більш 260 000 рублів (стаття 220 НК РФ).

Документи для оформлення

Буде потрібно зібрати і подати до податкової інспекції за місцем прописки:

  1. заповнену декларацію форми 3-ПДФО .
  2. Заява з проханням повернення коштів за покупку землі. Запишіть адресу та інші основні відомості про придбаному ділянці. У ньому також повинні бути записані персональні та контактні дані, адреса і місце проживання звертається, ІПН.
  3. Правовстановлюючі документи на придбаний об'єкт нерухомості (виписка з ЕГРН і подібне), а також свідоцтва, що підтверджують законність проведеного будівництва (з правами власності на них). Також знадобиться документ, на підставі якого заявник отримав права на нерухомий об'єкт після покупки землі. Найчастіше це договір купівлі-продажу і інші документи угоди, які підтверджують взаємні розрахунки між продавцем і покупцем (розписка про отримання, квитанції з банку і т.д.,) в залежності від способу розрахунку.
  4. Свідоцтва, що підтверджують оплату відсотків по кредиту (з договором кредитування і графіком оплати) за куплену землю. Заздалегідь візьміть всі квитанції, розписки, чеки, платіжні доручення.
  5. Довідка 2-ПДФО. Замовляється в бухгалтерії за місцем роботи. Вона підтверджує, що заявник дійсно оплачував прибутковий податок.
  6. Паспортні данні. Підготуйте оригінал і кілька завірених копій (сторінки, де вказані основні відомості і прописка).
  7. Якщо звертається перебуває у шлюбі, знадобиться свідоцтво про шлюб, а якщо є діти - свідоцтва про народження кожної дитини. При бажанні можна вказати, що хочете розподілити відрахування між собою і дружиною.

При перевірці запиту можуть запросити оригінали кожного документа, тому підготуйте їх заздалегідь.

Покрокова інструкція дій

Як і переважна більшість податкових відрахувань, повернення коштів за покупку землі можливий через податкову інспекцію або роботодавця.

Самі кошти повертаються шляхом надання громадянину повної заробітної плати - без стягування прибуткового податку роботодавцем. Таким чином, офіційний дохід громадянина на час повернення складе покладену йому щомісячну заробітну плату + 13% прибуткового податку, або ж виплачується разова виплата за все податкові відрахування за минулий рік.

Якщо ж в поточному році ви не отримали належну суму в повному розмірі, то залишок переноситься на наступний календарний рік і перераховується з урахуванням суми податку в новий період.

В податкових органах, після закінчення календарного року, в якому була придбана нерухомість, необхідно буде зробити наступне:

  1. Підготувати пакет документів і подати їх разом із заявою про повернення коштів.
  2. Дочекатися рішення від податкового органу. Відмова можна буде оскаржити спочатку в досудовому порядку (для цього в інспекцію подається скарга), а вже потім, якщо ситуація не зміниться - звернутися в судові інстанції. Залежно від ситуації інспектори можуть перенести розгляд документів і запросити додаткові відомості та паперу.
  3. Після 4 місяців з дня подачі документації перераховуються грошові коштів на рахунок, вказаний в заяві.

Звернувшись за поверненням до роботодавця, потрібно:

  1. Підготувати заяву на підтвердження можливості вирахування в податковій інспекції (складається в довільній формі).
  2. Підготувати всі необхідні документи.
  3. Чекати місяць, після закінчення якого сповістять про відмову або дозволі в поверненні коштів.

деякі особливості

Просити про повернення коштів за покупку землі можна кілька разів, причому - за різні об'єкти.

Можна повернути до 2 млн. Рублів, але не всю суму відразу. Держава повертає тільки 13% з визначеної суми, причому - двома виплатами (оскільки відрахування надається в сумі ПДФО, сплаченого за рік). Дізнатися точний розмір сплаченого прибуткового податку можна в бухгалтерії організації, в якій працюєте (а також з довідки 2-ПДФО).

З зведеним будинком

У даній ситуації важливо ретельно перевірити правовстановлюючі документи продавця на житловий об'єкт.

Пам'ятайте, що на житловий будинок і землю видають окремі документи про право володіння.

Найчастіше в договорі купівлі-продажу фіксують загальну суму, а також окрему суму за саму ділянку. Найчастіше в договорі купівлі-продажу фіксують загальну суму, а також окрему суму за саму ділянку

Без житлового будови

Головна умова - щоб в подальшому на купленій ділянці було зведено житлову будову.

Пам'ятайте, що загальна сума, витрачена на придбання земельної ділянки і будівництво будинку, розраховується з урахуванням:

  1. Витрат на підготовку проекту і кошторису з будівництва житлового будинку.
  2. Коштів, витрачених на оздоблювальні та будматеріали і проведення основних інженерно-комунікаційних ліній.
  3. Витрат на покупку ділянки з будівлею, що знаходиться на початковому етапі будівництва.

За оформленим кредиту

Сума вирахування по відсотках за іпотеку дорівнює 3 млн. Рублів і ніяк не зав'язана на відрахування з самої покупки землі. У теорії, новий власник ділянки зможе повернути 5 млн. Рублів! Однак повернення коштів за відсотками відрізняється рядом складнощів:

  1. Можна повернути тільки 13% з вже оплачених відсотків за рік, а не з загальної суми по кредиту в цілому, за весь період дії кредиту (який інколи досягає кілька десятків років).
  2. Повернення діє тільки при цільовому кредиті (взятому для придбання житла, а не для покупки іншого майна тощо).
  3. Повернути кошти також можна лише один раз і лише за одній земельній ділянці, на який оформлена власність. Відсотки, що повернути не вийде.

Про правила оформлення податкового вирахування при купівлі земельної ділянки дивіться в наступному відео-сюжеті:

В яких саме ситуаціях можливе повернення податку за покупку угідь?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online