Баланс тижня: підвішений Кабмін, транзитна війна з Росією і борг Януковича

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Минулий тиждень ознаменувався значущими економічними новинами / wikipedia.org

Кабінету міністрів вдалося уникнути відставки. Незважаючи на заклик президента Петра Порошенка до повної перезавантаження уряду, в парламенті не знайшлося більшості голосів підтримати ініціативу глави держави.

«Тепер уже очевидним є запит на повне перезавантаження уряду. Поки у прем'єр-міністра зберігається можливість вибрати, яким чином краще дати простір для реалізації цього запиту », - заявив Порошенко за годину до звіту уряду в Раді, пославшись на опитування громадської думки.

За словами президента, більше 70% виборців виступають за відставку Кабінету міністрів на чолі з Арсенієм Яценюком.

В цей же день, 16 лютого, річна робота Кабінету міністрів більшістю голосів в парламенті була визнана незадовільною після декількох годин рясної критики.

На думку більшості депутатів, які виступали в той день у Верховній Раді, прем'єр-міністр Яценюк і члени його уряду не впоралися із завданням по порятунку падаючої економіки України, виснаженої військовою агресією Росії на Донбасі і гострим дефіцитом валютних надходжень з-за падіння цін на сировинних ринках .

Незважаючи на здавалася рішучість депутатів відправити у вільне плавання кабінет Яценюка, резолюцію про недовіру, внесену до парламенту в той же день президентської фракцією, підтримали всього 194 народних обранця при необхідних 226 голосів.

Проте, нинішній склад уряду поки залишається в підвішеному стані, а представники влади продовжують називати ситуацію, що склалася політичною кризою. Поки залишається загадкою, як і коли відбудеться переформатування Кабміну. Лідер фракції «Блоку Петра Порошенка» Юрій Луценко заявив, що в наступні три тижні прем'єр-міністр повинен запропонувати новий склад уряду, інакше буде розглядатися питання про недовіру йому особисто.

Якоїсь міжнародної реакції на політичні події в Україні поки не послідувало, в тому числі і від ключового кредитора країни - Міжнародного валютного фонду.

транзитні війни

Транзитний конфлікт України і Росії набирає обертів / minfin.com.ua

На минулому тижні українсько-російський конфлікт з блокуванням транзитних вантажоперевезень по територіях обох країн вийшов на черговий виток. Після оголошення безстрокової акції громадськими активістами в 10 областях України щодо недопущення проїзду російських вантажівок, РФ 14 лютого в односторонньому порядку зупинила переміщення українських вантажівок по своїй території.

У відповідь на необгрунтовані дії Москви Кабмін 15 лютого прийняв дзеркальні заходи. До моменту отримання пояснень від РФ і вирішення даного спору уряд тимчасово призупинило дію транзитних дозволів, виданих для вантажних автомобілів з реєстрацією в Російській Федерації, що тягне за собою припинення транзитних перевезень вантажними автомобілями РФ по території України.

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що Україна вимагає від Росії не просто пояснень, а скасування неправомірного рішення про заборону транзиту українських вантажівок.

Він також повідомив, що українська сторона проводить консультації з даного питання з країнами - членами Європейського Союзу.

До речі, раніше, після декількох днів взаємних блокувань вантажівок Україна і Росія пішли на поступки. З 18 лютого заробив десятиденний режим «їду додому», коли російським вантажівкам дозволили виїзд з України в супроводі патрулів Національної поліції, а по території Росії почався рух українських автомобілів.

Міністр інфраструктури України Андрій Пивоварський висловив надію, що Росія повернеться в рамки міжнародних домовленостей в питанні врегулювання транзиту українських вантажів через свою територію.

«Росія повинна зняти обмеження по транзиту для українських автомобілів, щоб повернутися в рамки міжнародних договорів на принципах взаємності», - сказав міністр.

борг Януковича

Росія почала судову тяжбу за "борг Януковича" / www.belta.by

На минулому тижні Росія направила до Високого суду Лондона позов проти України за несплату боргу в 3 млрд дол., Отриманих екс-президентом Віктором Януковичем в якості хабара Кремля за відмову від європейської інтеграції 40-мільйонної країни, що згодом вилилося в масові громадянські протести і зміну політичного режиму.

У Міністерстві фінансів України заявили про готовність відстоювати в англійському суді свої інтереси за даним позовом Росії.

«Міністерство фінансів України підтверджує, що компанія The Law Debenture Trust Corporation PLC, довіритель кредитора за єврооблігаціями з терміном погашення в грудні 2015 року, формально розпочала виробництво у Високому суді Англії», - заявили в українському Мінфіні.

За словами міністра закордонних справ Павла Клімкіна, Україна буде доводити в суді, що «борг Януковича» був хабарем.

«Звичайно, ми будемо працювати з тим, щоб довести, що це була насправді хабар і за формою, і за змістом», - сказав він.

Боротьба за кримські енергоактиви

"Нафтогаз" направив РФ повідомлення про інвестиційному спорі за захопленим активів в Криму / Фото УНІАН

Найбільший в Україні державний енергохолдинг «Нафтогаз» 18 лютого зробив черговий крок по поверненню активів, втрачених в результаті анексії Росією Криму.

Українська компанія направила РФ письмове повідомлення про інвестиційному спорі за захопленим активів на півострові.

«Якщо спір не буде вирішений шляхом переговорів,« Нафтогаз »має намір передати його на розгляд в арбітраж», - заявили в компанії.

«Нафтогаз» оцінює втрачені енергоактиви в Криму в 15,7 млрд грн.

Якщо Росія проігнорує лист «Нафтогазу», то наступний за цим судовий позов доповнить низку арбітражних розглядів України і Росії за активами в Криму.

У 2015 році найбільші в Україні нафтовидобувна компанія «Укрнафта» і «Приватбанк» звернулися до міжнародного арбітражу з позовами проти Російської Федерації з приводу захисту своїх інвестицій в Криму.

Артем Білоусов (УНІАН)

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online