Як отримати податкове вирахування за освіту

  1. Коли і скільки можна повернути
  2. Розглянемо приклад.
  3. Приклад.
  4. власне навчання
  5. навчання дітей
  6. Навчання братів або сестер
  7. Як отримати податкові відрахування
  8. через роботодавця
  9. Через податкову (ИФНС)
  10. Перелік необхідних документів

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Податкове законодавство РФ передбачає можливість повернення частки витрат соціального характеру. У їх числі соціальний відрахування на навчання, надається працюючим громадянам, які сплачують прибутковий податок.

Офіційне працевлаштування передбачає щомісячне утримання із заробітку податку в розмірі 13%. Він залишається в регіональній скарбниці і витрачається на благоустрій, транспорт і т.д. Законодавець передбачає як повернути цей податок.

Витрачаючись на освіту, Ви можете повернути частину витрат із суми виплаченого прибуткового податку.

Підстави набуття соціального відрахування на навчання:

  • навчався сам працює;
  • оплачено освіту дітей (до 24 років);
  • витрати зроблені на освіту неповнолітніх опікуваних, а також сестер і братів.

У НК РФ прописані запити до освітнього закладу: наявність ліцензії або іншого документального підтвердження на право надання послуг.
В ряду навчальних організацій університети, інститути, дитсадки, установи допобразованія дорослих і неповнолітніх.

Навчальний заклад може мати різну форму власності як державну, так і приватну Навчальний заклад може мати різну форму власності як державну, так і приватну. Надання пільги правомірно і в разі отримання освіти за межами країни.
Навіть якщо Ви отримували послуги у індивідуального підприємця, що володіє ліцензією, можливість оформити соціальний податкове вирахування зберігається. Підставою буде виписка з ЕГРІП, де послуги освіти вказані як вид діяльності (КВЕД).

Чи не покладено повернення витрат пенсіонерам і студентам, оскільки пенсія і стипендія оподаткуванню не підлягають, тобто і повертати нічого.

Коли і скільки можна повернути

Соціальний відрахування становить 13% (ставка ПДФО) від витрат, витрачених на навчання. важливо:

  1. Розмір пільги не може бути вище сплаченого до бюджету прибуткового податку.
  2. Межа відшкодування не повинен перевищувати 13% від встановленої законом межі:
  3. 50 тис.руб. - навчання рідних і опікуваних дітей;
  4. 120 тис. Руб. - власна навчання, освіту братів і сестер.

Розглянемо приклад.

Петров А.А. витратив на навчання в художньому ліцеї в 2017 році 90,0 тис. руб.

Заробіток Петрова за повний 2017 рік дорівнює 480 тис.руб., Утриманий податок - 62,4 тис.грн. (480,0 тис.руб. * 13%).

Розмір відрахування буде 11,7 тис.руб. (90 тис.руб. * 13%), що менше максимально допустимого розміру 15,6 тис.руб. (120 тис.руб. * 13%). Цю суму Петров і поверне.

Термін обігу за поверненням вирахування на навчання визначено в році, наступному за роком внесення оплати. Так, подати документи для вирахування за навчання за витратами 2017 року можна в 2018 році.

Якщо з певних причин громадянин не зміг подати папери вчасно, згідно зі ст. 78 НК РФ у нього є три роки для їх подання: направити заяву для вирахування за навчання в 2016 році Ви можете з 2017 по 2019 рік включно.

Важливо: слід підтвердити тільки дату (рік) внесення платежу, період навчання значення не має.

І ще один нюанс. Обмеження податкової пільги граничною сумою здійснюється на той платіж, який Вами заявлений. Період навчання, за який здійснено оплату цей платіж зроблений, ролі не грає.

Приклад.

Вищезгаданий Петров А.А. перерахував інституту за навчання сина в 2016-2017 роках відразу за 140 тис.руб. (70 тис.руб. За рік) єдиної квитанцією.

Відрахування визначено в сумі 6,5 тис.грн., Оскільки граничний ліміт, від якого він вважається дорівнює 50,0 тис.руб. При оплаті Петровим А.А. витрат окремо за 2016 і 2017 роки, він отримав би відрахування по 6,5 тис.руб. двічі.

Так що, вигідніше здійснювати платежі щорічно, а не одноразово за кілька років.

власне навчання

Повернення витрат за власним навчання льготируется на найвигідніших умовах, вік громадянина, який вирішив здобути освіту не враховується.

Правила отримання вирахування представлені в таблиці.

Форма навчання Будь-яка: очна, заочна, вечірня, очно-заочна. Вид освітньої установи Будь-яка ліцензована організація освіти, IP Рівень освіти Будь: середня і вища професійна, додаткове. Статус платника податків Офіційно працевлаштований громадянин, який оплачує ПДФО Сума і ліміт вирахування 13% вартості навчання, але не більше 15,6 тис.руб.

На практиці виникає питання про зменшення оподатковуваної бази чоловіка (дружини), яка оплатила навчання дружини (чоловіка). Податковий кодекс такої можливості не дає, дана позиція неодноразово підтверджувалася Міністерством фінансів РФ в інструктивних листах. У зв'язку численними зверненнями дане питання опрацьовується Мінфіном, але позитивно на сьогоднішній день не вирішено.

Важливо: Ліміт в 15,6 тис.руб. застосовується до запорошенним відрахуванням і з інших підстав за сукупністю. Не включаються тільки дороге лікування і благодійність.

навчання дітей

Оформлення соціального відрахування на дітей має ряд істотних особливостей в порівнянні з дорослими Оформлення соціального відрахування на дітей має ряд істотних особливостей в порівнянні з дорослими. Передбачені більш жорсткі правила в момент проходження навчання дитині повинно бути менше 24 років;

  • форма навчання - виключно очна, що підтверджується угодою або довідкою з місця навчання. Мінфіном роз'яснено, що пільга встановлена ​​і при дистанційній формі;
  • ліміт для підрахунку пільги дорівнює 50,0 тис.руб., тобто отримати можна тільки 6,5 тис.руб .;
  • оплачує послуги батько, але не юридична особа, наприклад, підприємство за цільовим набору або благодійний фонд.

Буває, що пред'являються для повернення податку фінансові документи оформлені на дитину. Мінфін пояснює, що виходом в такій ситуації може стати видача батьком довіреності на внесення грошей.

Нарівні з рідними дітьми можна заявитися для вирахування по підопічним до 18 років, або колишнім підопічним до 24 років (по настанню повноліття опікунство припиняє свою дію).

Повернення податку покладено будь-якому батькові, не має значення, хто конкретно здійснював платежі. Єдина умова - перебування батьків у офіційному шлюбі.

Для визначення права на пільгу не має значення факт спільного проживання дитини та батьків. Якщо вони зареєстровані за різними адресами, це не причина для відмови.

важливо:

  1. якщо дитина одружився, то батьки права на повернення витрат не мають;
  2. якщо при платежах задіяний материнський капітал, повернути частку податку не можна. Дві пільги не підсумовуються.
  3. у вирахування строго цільовий характер - освітні послуги. Якщо витрати здійснені на інші види обслуговування - харчування, лікування, групи продовженого дня, то для пільгового соціального відрахування вони не будуть прийняті до уваги. Навчання слід виділити в угоді окремим рядком і оплатити окремої квитанцією.

Коли в родині кілька студентів Ви можете звернутися за вирахуванням на кожного з них, перешкод в даному питанні законодавець не ставить.

Навчання братів або сестер

Оформити пільгу з прибуткового податку за навчання сестер і братів можна якщо:

  • родичі молодше 24 років;
  • навчання відбувається на очному відділенні. За заочне навчання відрахування отримати не можна;
  • є кровна спорідненість, в тому числі і не повнорідні (тільки по матері або батькові).

Документами про спорідненість будуть свідоцтва про народження свої і братів (сестер), де в графах «батько» і «мати» будуть записані Ваші загальні родичі.

Квитанції про оплату навчання потрібно оформляти на платника податків, який претендує на пільговий відрахування. В інших ситуаціях необхідна довіреність.

Як отримати податкові відрахування

Нормативними правовими актами передбачено два способи оформлення пільги:

  • на роботі;
  • через ИФНС.

Оскільки є особливості в можливих варіантах, розглянемо їх окремо.

через роботодавця

через роботодавця

Особливості оформлення пільги за місцем роботи такі:
• звернутися за вирахуванням можна відразу після оплати освіти, чекати закінчення календарного року не потрібно;
• відрахування не буде виплачений єдиної хіба сумою. До погашення суми призначеного вирахування у Вас із зарплати не будуть вираховувати ПДФО в розмірі 13%.
Приклад. У Петрова А.А. в розглянутим вище випадку призначений податкове вирахування за власне навчання в розмірі 15,6 тис.грн., а його прибутковий податок становить 5,1 тис.руб. у місяць. При оформленні пільги через роботодавця, з Петрова НЕ будуть утримувати ці 5,1 тис.руб. протягом трохи більше трьох місяців, поки сума відрахування не буде повністю обрана.

Етапи призначення пільги через роботодавця такі.

  1. Ви звертаєтеся в свою податкову інспекцію з заявою, форма якого затверджена листом ФНС Росії від 16.01.2017 No БС-4-11 / 500. Одночасно подаються всі документи, список яких однаковий для обох варіантів, за винятком декларації за формою 3-ПДФО. Для пільги за місцем роботи необхідності в її подачі немає.
  2. ИФНС зобов'язана рівно через 30 днів надати Вам повідомлення про право на відрахування.
  3. Ви відносите повідомлення про втрату чинності разом із заявою про призначення пільги в бухгалтерію.

З місяця звернення, розмір Вашої заробітної плати збільшиться на 13% до остаточного погашення суми відрахування.

Важливо: якщо в календарному році Ви не обрали всю суму вирахування, то проходити процедуру його оформлення на майбутній рік доведеться заново.

Якщо платник податків трудиться у кількох роботодавців, він може розподілити обсяг відрахування між ними, відбивши це в зверненні до податкової служби. Тоді виплата заробітку без утримань буде покладена і по одному, і за іншим місцем роботи.

Через податкову (ИФНС)

Якщо Ви вирішили отримати належний податкове вирахування за навчання однієї сумою, оформляти його потрібно в податкову службу в наступному порядку.

  1. Ви збираєте документи, які вимагаються законодавством і віддаєте їх разом із заявою про нарахування вирахування в податковий орган. Заявитися з проханням можна особисто або надіслати папери поштою. При безпосередньому зверненні інспектор відразу перевірить всі документи, і в разі невідповідності поверне їх для доопрацювання. Якщо Ви хочете заощадити час, надіславши документи поштою, робіть це рекомендованим листом з описом. Але майте на увазі, що в разі неправильного заповнення паперів, Ви дізнаєтеся про це тільки через 2-3 місяці і процедуру доведеться починати заново.
  2. У податкових служб за законом є три місяці на перевірку поданих Вами відомостей на отримання соціального податкового вирахування на навчання. Така перевірка проводиться камерально, тобто поза Вашої присутності. Але якщо у інспектора з'явиться питання, він може з Вами зв'язатися для уточнення ситуації.
  3. Протягом 10 днів після проведення перевірки Вам буде надіслано повідомлення про призначення вирахування або відмову в його призначенні. У повідомленні про відмову обов'язково вказуються його причини.
  4. Не пізніше, ніж через 30 днів після закінчення перевірки на Ваш рахунок, вказаний в заяві, будуть переведені гроші.

На практиці, щоб уникнути паперової роботи, повідомлення про позитивне рішення громадянину часто не направляється, відразу відбувається перерахування коштів.

Шляхом арифметичного додавання обчислюємо, що максимальний термін отримання грошей від дати подання заяви до їх надходження на рахунок складає 4 місяці.

Перелік необхідних документів

Список необхідних документів на повернення податку за навчання досить об'ємний, в нього входять.

  • Первинні документи.
    • паспорт. Пред'являються перші сторінки і відомості про прописку;
    • заяву про призначення податкового вирахування за навчання. Тут же вказується рахунок для перерахування коштів;
    • довідка 3-ПДФО (крім випадків оформлення за місцем роботи);
    • довідка за формою 2-ПДФО (оформляється в бухгалтерії). Приймається тільки оригінал;
    • копія договору з освітньою організацією на надання послуг і копія ліцензії;
    • копії платіжок, що підтверджують зроблені витрати.

Всі перераховані документи на податкове вирахування з навчання завіряються заявником написом «копія вірна», далі йде підпис, його розшифрування, число, місяць і рік.

Важливо: при направленні документів поштою, всі копії слід завірити нотаріально.

Щоб одержати відрахування за навчання дитини сестер, братів одночасно надаються:

  1. підтвердження очної форми навчання;
  2. копія свідоцтва про народження дитини;
  3. копія документа про шлюб (якщо відрахування оформляються на чоловіка, який не є платником);
  4. рішення опікунських служб про оформлення опіки (для вирахування на підопічного);
  5. копії свідоцтв про народження самого платника податків, його братів і сестер (для вирахування за освіту братів і сестер).

Дотримання перерахованих правил отримання соціального податкового вирахування з витрат на навчання дозволить своєчасно скористатися покладеної пільгою.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online