Як отримати накопичувальну частину пенсії одноразово

  1. Хто має право претендувати на одноразову виплату?
  2. Умови отримання виплати
  3. Розмір виплати
  4. Документи для виплати
  5. Як скласти заяву?
  6. Куди звернутися за виплатою?
  7. зразки документів

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У 2002 році в Росії була проведена нова пенсійна реформа, яка діє і понині, яка повністю переглянула підхід до формування і розрахунку пенсії . Одним з найбільш яскравих нововведень став той факт, що тепер пенсія формується з декількох частин - страхової і накопичувальної. І якщо розмір страхового пенсійного допомоги безпосередньо залежить від кількості відпрацьованих років і рівня, одержуваних за цей час доходів, то накопичувальна частина може формуватися самостійно.

Виплати накопичувальної частини пенсійної допомоги формуються з декількох блоків:

  1. Перераховуються щомісяця суми роботодавцем.
  2. Особисті відрахування, які може робити сам громадянин.
  3. Прибуток від інвестування цих коштів.

Прибуток від інвестування цих коштів

Кожен з цих блоків має свої нюанси. Щомісяця наймач відраховує 22% в пенсійний фонд від заробітної плати кожного офіційно працевлаштованого працівника . Зазвичай ці відсотки діляться в співвідношенні 16% в ПФРФ і 6% в незалежний пенсійний фонд. Кожен громадянин має право відмовитися вносити 6% в недержавну організацію. Однак, якщо він згоден відкладати щомісяця свої 6%, то повинен знати, що ці кошти будуть інвестувати на розсуд тієї організації, яка їх бере на збереження. При вдалому інвестуванні до покладеним сумами будуть додаватися відсотки від угод. Крім того, туди ж можна добровільно вносити кошти в будь-якому розмірі і з будь-якої інтервальних. Ось ці три складових і будуть формувати накопичувальну пенсію.

Як сформувати це додаткове матеріальну допомогу до старості ясно, а от як отримати накопичувальну частину пенсії ? Багатьох цікавить також, чи може проводитися одноразова виплата з накопичувальної частини пенсії. Всі ці моменти регулюються законодавчо і прописані у відповідних нормативних документах.

Хто має право претендувати на одноразову виплату?

Щоб дізнатися, як отримати накопичувальну частину пенсії одноразово, і кому покладені такі виплати, слід звернутися до Федерального закону від 30 листопада 2011 N 360-ФЗ «Про порядок фінансування виплат за рахунок коштів пенсійних накопичень». У статті 4 наводяться ті групи осіб, хто може отримати одноразові виплати накопичувальної частини пенсійної допомоги.

Вдатися до такої можливості можна далеко не всім і не завжди. Пов'язані такі обмеження з тим, що гроші мали цільове призначення, а саме накопичувалися для забезпечення громадянина в похилому віці. Пенсійний вік - це не просто неможливість працювати по чисто фізичними показниками, це ще й потреба в регулярному забезпеченні як повсякденних потреб людини, так і підтримання його здоров'я. Виходячи на пенсію, багато людей стикаються з проблемами здоров'я, які вимагають не тільки медичної підтримки, але і досить частого прийому ліків. До того ж досить невисокий рівень доходів протягом трудової частини життя не дозволяє громадянам заробити собі на гідне пенсійне забезпечення, яке з лишком буде покривати всі їхні потреби в літньому віці. Саме з цієї причини була зароблена можливість брати участь в накопиченні коштів для пенсії самостійно. Дана система хоч і введена була ще в 2002 році, але раніше сприймалася зі скепсисом, та до того ж економічна нестабільність підривала впевненість в завтрашньому майбутньому. Але сьогодні працездатне населення в повній мірі усвідомлює свою відповідальність за своє майбутнє і все активніше бере участь у формуванні власного завтра.

Але сьогодні працездатне населення в повній мірі усвідомлює свою відповідальність за своє майбутнє і все активніше бере участь у формуванні власного завтра

Одноразове одержання накопичувальної частини пенсії можливо для наступних категорій:

  1. Громадян, які досягли пенсійного віку по старості. А саме чоловіки, яким виповнилося 60 років і жінки, які перетнули кордон 55 років.
  2. Інваліди 1, 2 і 3-ї групи, які отримують страхове пенсійне посібник.
  3. які отримують пенсії по втраті годувальника .
  4. Ті, хто забезпечується державними допомогами, але не мають накопиченого страхового стажу та / або не мають достатньої величини індивідуального коефіцієнта.

Фактично претендувати на одноразові виплати можуть всі категорії, але щоб зняти накопичувальну частину одноразово, потрібно дотримати особливі умови.

Умови отримання виплати

Для розуміння умов отримання накопичених грошей слід чітко розділяти:

  1. Основні засоби в розмірі 22%, які вносилися роботодавцем щомісяця повністю до державного фонд або ділилися частинами між державним (16) і недержавним (6%).
  2. Додаткові гроші, які вносилися на особистий рахунок самостійно в будь-якому розмірі і з будь-яким інтервалом.

Для зручності сприйняття будемо називати першу частину гарантійної, а другу особистої. Гарантійна частина матеріальних засобів може бути отримана тільки за таких умов:

  1. пенсію призначено по старості .
  2. Посібник призначений по інвалідності.
  3. Забезпечення видається у зв'язку з втратою годувальника.

Забезпечення видається у зв'язку з втратою годувальника

У всіх випадках гарантійні накопичувальні кошти будуть розподілятися рівномірно на весь термін пенсійного забезпечення, і виплачуватися щомісячно рівними частками. Звичайно, вирахувати тривалість життя окремого громадянина не представляється можливим, тому приймається термін середньої тривалості життя після виходу на пенсію. За загальним исчислениям, які щорічно піддаються перерахунку, на 2017 рік така тривалість дорівнює 20 рокам або 240 місяців. Тобто всі накопичені кошти діляться на 234 і виплачуються рівними частками. Забрати цю гарантійну частина одноразово можна.

А ось особисте накопичувальну частину пенсії отримати можна так:

  1. Одноразово. За заявою пенсіонера виплачується повністю або частково накопичені на рахунку кошти.
  2. Рівномірними частинами при виході на пенсію як добавку до страхових виплат.
  3. Заповівши своїм спадкоємцям. Особисті пенсійні накопичення прирівнюються до вкладів, а тому передаються у спадок.

Існує і ще декілька умов, які є обов'язковими до дотримання, щоб зняти накопичувальну пенсію разово. У списку кому можна отримати накопичувальну пенсію наводилися групи осіб, які можуть писати заяву на її видачу. До цього можна додати лише те, що виплати пенсіонерам за віком можна отримати тільки при наявності одночасно трьох складових:

  1. Досягнення чоловіками 60 років, а жінками 55 років.
  2. При догляді з роботи , Тобто трудова діяльність повинна бути припинена.
  3. При наявності мінімального розміру стажу, який визначений в ФЗ №400.

Якщо два перших пункти дотримані, а ось страхового стажу за нормами недостатньо, то зняти накопичувальну пенсію можна буде тільки через п'ять років, тобто в 65 для чоловіків і в 60 для жінок.

Ще одним важливим пунктом для здійснення одноразової компенсації з накопичувальної пенсії є обмеження її складової від загальної суми нарахованої допомоги.

За законодавчим нормам особисті накопичення при розрахунку повинні не перевищувати 5% від щомісячного обсягу одержуваної пенсії.

Розмір виплати

Розмір виплати

Виплата накопичувальної частини пенсії може виражатися різними сумами. Розмір компенсації залежить від декількох складових. Основоположним моментом є рік народження пенсіонера. Всі народжені до 1967 року громадяни можуть формувати накопичувальну частину пенсії тільки із двох джерел:

  1. Самостійним його поповненням.
  2. Шляхом переведення материнського капіталу на особистий пенсійний рахунок.

Всім народженим після 1967 року доступний ще і третій спосіб формування - шляхом щомісячного відрахування роботодавцем 6%.

Розміри виплат залежать від обраного способу отримання:

  1. Одноразова допомога.
  2. Щомісяця частками.

Одноразово може бути виплачена сума, що не перевищує накопичені на даний момент кошти. Причому ця сума може формуватися власне з самих відкладених коштів і тих дивідендів, які були отримані при інвестуванні. Якщо громадянин після отримання одноразової компенсації продовжує поповнювати свій особистий пенсійний рахунок, то наступна компенсація може виплачуватися не раніше ніж через п'ять років.

Найчастіше повернення накопичувальної частини пенсії здійснюється частинами, тобто щомісяця як добавка до страхової пенсії . Саме пенсійне страхову допомогу, як і виплата накопичувальної пенсії розраховується за формулою:

СНС / ПЖ

де,

СНС - сума накопичених до розрахункового періоду коштів.

ПЖ - передбачувана тривалість життя.

Показник СНС індивідуальний і залежить виключно від того де, скільки і як працював чоловік. А ось тривалість життя розраховується за статистичними даними. Причому щороку ці дані коригуються на основі нових отриманих відомостей.

У 2017 році можна отримати накопичувальну частину пенсії, поділену на 240 місяців. Тому що для 2017 року було визначено середній показник тривалості пенсійного періоду як 20 років. У 2018 році ця показник вже вище і складе 246 місяців.

Документи для виплати

Документи для виплати

Ми визначилися з тим чи можна отримати накопичувальну пенсію у вигляді одноразових чи регулярних виплат. Але як отримати накопичувальну пенсію?

При дотриманні всіх перерахованих критеріїв і умов громадянин може претендувати на накопичені їм суми.

Але щоб їх отримати слід дотриматися ряд правил, а саме:

  1. Зібрати обов'язковий пакет документів.
  2. Написати заяву на отримання коштів тим чи іншим методом.
  3. Звернутися в потрібне установа з відповідним проханням.

Найбільш важким моментом при оформленні будь-яких пільг вважається збір документів.

І дійсно часто саме цей етап займає левову частку часу. Для нарахування пенсії або одержання одноразової компенсації також буде потрібно попередньо підготуватися.

Якщо громадянин претендує тільки на отримання одноразової виплати своїх особистих заощаджень, то йому буде потрібно, крім письмової заяви, приготувати:

  1. Посвідчення особи, в Росії таким визнається лише паспорт громадянина.
  2. Страховий номер індивідуального особового рахунку (СНІЛС). Це спеціальне страхове посвідчення, яке видається всім громадянам, які тільки починають свою трудову діяльність. Присвоєний номер залишається з людиною на все життя, саме він допомагає в подальшому отримати будь-яку детальну інформацію про внесені внески та кількості накопиченого страхового стажу.

Для накопичувальних внесків цих документів буде більш ніж достатньо.

Якщо разом з накопичувальними засобами виплачуються ще й страхові, тобто буде проводитися розрахунок основного пенсійної допомоги, то список документів збільшитися.

Для нарахування пенсійної допомоги за віком, вислугою років або інвалідності потрібно:

  1. Трудова книжка.
  2. Папери, що підтверджують трудовий стаж працівника. Це можуть бути накази про прийом і звільнення, трудові договори, довідки про виплату заробітної плати та інше.

Конкретний список документів залежить від ситуації, і дізнаватися його варто за фактом в ПФР, до якого належить людина по реєстрації.

Як скласти заяву?

Як скласти заяву

Для отримання накопичених раніше самостійно засобів необхідно звернутися в ПФР з заявою.

У заяві висловлюється прохання про одноразову видачу грошей відповідно до настали обставинами. Форма заяви регламентована, а тому для його написання потрібно бланк. Знайти його можна в Додаток N 1 до наказу Міністерства праці та соціального захисту Російської Федерації від 3 липня 2012 р N 12н. Роздруковану папір можна взяти безпосередньо в ПФР або скачати в інтернеті з офіційного сайту.

Для заповнення заяви будуть потрібні деякі роз'яснення, які допоможуть повернути відкладені кошти.

У затвердженій формі поетапно заповнюються такі графи:

  1. Назва НПФ, в якому зберігаються відкладені гроші.
  2. ПІБ накопичувача.
  3. Дата народження.
  4. Номер СНІЛС.
  5. Підлога.
  6. Громадянство.
  7. Найменування документа, що посвідчує особу.
  8. Дані з паспорта.
  9. Місце реєстрації і проживання.
  10. Контактні телефони заявника.
  11. Привід для отримання накопичувальної частини, а саме нарахування пенсії по інвалідності, втрати годувальника, за віком або за державним забезпечення.
  12. Прохання про твір одноразової виплати.
  13. Відмітка про спосіб отримання накопичувальних коштів. Передбачається три варіанти - на розрахунковий рахунок, на пошту, готівкою на місці.
  14. Якщо сам застрахований по здоров'ю не має можливості подати заяву, то його інтереси представляє офіційний представник. В цьому випадку вносяться відомості про представника. Це може бути як фізична, так і юридична особа.
  15. Після внесення відомостей про офіційним представником він зобов'язаний поставити свій особистий підпис.
  16. Дата заповнення форми.
  17. Особистий підпис застрахованого.

У заяву є графи, які заповнюються НПФ, а саме:

  1. Номер пенсійного накопичувального рахунку.
  2. Відмітки про прийом заяви.
  3. Підписи фахівця, що приймає бланк.

Нижня частина бланка з відмітками про його прийомі відривається і вручається заявнику. У нього вона зберігається до дня прийняття рішення по поданою заявою.

Куди звернутися за виплатою?

Куди звернутися за виплатою

Чи можна зняти накопичувальну частину пенсії? Однозначно можна. А ось кому вона виплачується, а кому буде відмовлено в такому проханні, вирішує установа, в якому зберігаються кошти. Рішення приймається виключно на основі чинного законодавства і наявності у заявника певних умов.

Щоб отримати попередню консультацію про можливості отримання одноразової виплати або подачі заяви про це слід звертатися в ту організацію, де накопичувалися кошти.

Отримати інформацію про те, де саме знаходяться накопичення можна в найближчому ПФРФ, МФЦ або на порталі держпослуг. Дана інформація надається один раз на рік в будь-якому віці без наявності особливих умов.

За законодавчим нормам громадянин може особисто вибирати зберігати чи свої гроші в державному чи недержавному фонді. Якщо гроші отчислялись до державного фонд, то звертатися слід в ПФРФ за місцем своєї реєстрації. А якщо в недержавному фонді, то безпосередньо в потрібний НПФ.

Незалежно від того, де знаходяться кошти, розглядати заяву за законом організація може протягом місяця. Тобто через 30 днів заявник повинен в обов'язковому порядку отримати остаточну відповідь, який може бути як позитивним, так і негативним.

Якщо пенсіонер помер, то спадкоємці зобов'язані звертатися за отриманням накопичень за тією ж схемою. Спадкоємцями можуть стати лише найближчі родичі, а саме подружжя і діти. Якщо таких немає, то спадкоємцями другої лінії визнаються брати, сестри і інші рідні.

зразки документів

Заява для отримання накопичувальної пенсії

Хто має право претендувати на одноразову виплату?
Куди звернутися за виплатою?
Хто має право претендувати на одноразову виплату?
Але як отримати накопичувальну пенсію?
Як скласти заяву?
Куди звернутися за виплатою?
Чи можна зняти накопичувальну частину пенсії?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online