Пенсійна реформа - ПОВНИЙ ОГЛЯД ТЕМИ + рекомендації

  1. Важливі моменти нового закону
  2. Список, кого не торкнеться збільшення пенсійного віку
  3. Чи буде збільшено віковий поріг виходу на пенсію для працівників МВС і військових
  4. Таблиця підвищення пенсійного віку в Росії та інших країнах
  5. Експертні коментарі про подальше підвищення пенсійного віку і можливе скасування пенсій в Росії
  6. Що кажуть реальні люди про пенсійну реформу
  7. висновки

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Бувають реформи корисні і потрібні, бувають сумнівні і лякаючі з точки зору пересічного громадянина. Пенсійна реформа належить до останніх. Згідно з новим законом, люди будуть виходити на заслужений відпочинок на 5 років пізніше, ніж зараз. Чоловіки - в 65 років, жінки - в 60.

Уряд заспокоює населення тим, що «у них», в Європі, вже давно так, і ніхто не протестує. Але навряд чи коректно порівнювати європейський рівень життя і зокрема її середню тривалість, з російськими реаліями. Тут все не так, як там, і підвищення термінів на 5 років - серйозний удар по сегменту зрілого населення країни. Молодим теж варто задуматися - ці реформи неминуче торкнуться в майбутньому і їх.

З вами Євген Жуков - експерт журналу «Папа Допоміг» з юридичних питань. У статті розмова піде про суть і сенс пенсійної реформи, про категоріях населення, яких не торкнуться нововведення, про те, що нас чекає після запуску нового закону.

Все найважливіше про наших пенсіях - докладно і зрозуміло в цій статті.

Все найважливіше про наших пенсіях - докладно і зрозуміло в цій статті

«ТАТО» висвітлив останні новини про пенсії в РФ

У жовтні 2018 Держдума прийняла закон про Пенсійну реформу. У чинне законодавство внесли ряд істотних змін, спрямованих, як свідчить офіційна формулювання, «на забезпечення зростання пенсійних відрахувань і підвищення рівня їх індексації». Новий нормативний акт передбачає підвищення пенсійного віку, після досягнення якого громадянам будуть нараховані пенсії.

Пенсіонерів ці реформи не стосуються ніяк: все, кому надаються пенсії зараз, будуть продовжувати їх отримувати в колишньому обсязі. Нововведення торкнуться тих, хто виходить на державне забезпечення з 01.01.2019 року і пізніше. За задумом органів влади, зміни повинні забезпечити зростання добробуту непрацюючих пенсіонерів за допомогою індексації, яка, знову цитую офіційні джерела, «буде значно перевищувати рівень фактичної інфляції».

Населення Росії негативно поставилося до змін у пенсійному законодавстві. Що не дивно - люди не хочуть працювати більше на 5 років за обіцянку на скільки-то відсотків підвищити виплати. Спроби уряду і особисто президента РФ пояснити сенс реформ публічно особливого розуміння у громадян не викликали.

Подивіться відео, на якому представники партії «Єдина Росія» пояснюють, чому довелося піти на такі «непопулярні» заходи:

На тлі повідомлень в центральних ЗМІ про економічне зростання і процвітання країни «пограбування старих» виглядає дійсно сумнівним кроком. Однак уряд запевняє, що піти на цей захід його змусили крайні обставини.

Якщо говорити простою мовою, то в Росії за останні десятиліття істотно змінилося співвідношення працюючих громадян і пенсіонерів. За офіційними підрахунками, до 2025 року в країні буде приблизно стільки ж трудящих, скільки отримують пенсію від держави.

Так, в Європі ситуація аналогічна, проте там вище середня тривалість життя населення, та й реалії зовсім інші (як, втім, і розміри пенсій).

Уряд підрахував, що якщо залишити все як є, російським пенсіонерам майбутнього пенсійних грошей просто не вистачить. Їх не вистачає вже зараз, тому ПФР (пенсійному фонду Росії) потрібно брати гроші з бюджету країни, що породжує фінансовий дефіцит.

Інша причина - подорожчання життя. Розміри виплат потрібно підвищувати, щоб забезпечити літнім людям прожитковий мінімум, а з вищесказаного випливає, що грошей брати ніде - внесків не вистачає, а кількість пенсіонерів в порівнянні з числом працюючих підвищується.

Висновок: уряд пішов найпростішим шляхом вирішення проблеми - вік відсунувся для пенсіонерів на 5 років. Такий захід за визначенням не може бути популярною, і негативну реакцію громадян неважко було передбачити.

Однак я пропоную залишити емоції, і спробувати розібратися в питанні детально, досконально і без поспішних висновків у вигляді закликів йти на барикади.

Важливі моменти нового закону

Закон вступає в дію з 1 січня 2019. Передбачена його поступове втілення в життя - перехідний етап триватиме до 2028 року. Пенсійний вік закріплюється для чоловіків на позначці 65 років і 60 - для жінок. Раніше ці показники становили 60 і 55 років відповідно.

Спочатку в законопроекті для жінок передбачалося підвищення на 8 років, але в остаточній редакції 3 роки росіянкам «скостили». За цю поправку висловився особисто президент, що очікувано спрацювало на позитивний імідж В.В. Путіна. Хід не дуже тонкий, але ефективний.

Збільшення показників буде поступовим - щорічно на 1 рік. Для росіян, що досягли «старого» вікового показника в найближчі 2 роки, передбачено пом'якшення - вони підуть на відпочинок за все на 6 місяців пізніше.

Для росіян, що досягли «старого» вікового показника в найближчі 2 роки, передбачено пом'якшення - вони підуть на відпочинок за все на 6 місяців пізніше

Закон прийнятий, і тепер жінки і чоловіки в РФ будуть виходити на пенсію на 5 років пізніше

Основні моменти нового закону:

  1. Нововведення торкнуться тих, хто збирався піти на пенсію з 1 січня 2019 року. Жінки, починаючи з 1964 року народження. Представники сильної статі - з 1959 р.н. .
  2. Протягом 5-ти років триватиме перехідний етап: поступово зростатиме термін виходу на заслужений відпочинок.
  3. Першими вийдуть на пенсію пізніше на повні 5 років чоловіки і жінки, які досягли вікових показників 65 і 60 років в 2028 році.

Деяких категорій населення реформи не торкнуться. Яких саме - розглянемо в наступному розділі.

Список, кого не торкнеться збільшення пенсійного віку

Заспокоїмо тих, хто оформив пенсії до 01.01.2019. Нинішні пенсіонери будуть спокійно отримувати належні їм виплати.

НЕ зміняться терміни для тих, хто працює на місцях з небезпечними, а також шкідливими умовами.

Сюди відносяться:

  • зайняті на роботах під землею і в гарячих цехах;
  • трудящі локомотивних бригад і співробітники, що відповідають за безпеку руху ж / д-транспорту і метро;
  • водії вантажного транспорту на місцях розробки корисних копалин - рудниках і шахтах;
  • працівники текстильної промисловості з високою інтенсивністю праці;
  • персонал геологорозвідувальних партій і експедицій;
  • зайняті на лесоустроітельних або вишукувальних роботах;
  • працівники флоту і рибної галузі;
  • трудящі на гірських роботах і в видобувній сфері;
  • працівники виправних установ;
  • трактористи і оператори сільгосптехніки;
  • водії міського транспорту;
  • льотний склад авіації;
  • співробітники МНС.

Є категорії осіб, яким пенсії призначено раніше за показаннями здоров'я, або соціальними причинами.

Сюди відносяться жінки, у яких 5 і більше дітей, батьки інвалідів та їх опікуни, інваліди 1 групи, які проживають на Крайній Півночі, особи, які постраждали від великих катастроф техногенного характеру.

Реформи слабо торкнуться або не торкнуться взагалі медичних фахівців, педагогів і працівників культури. Їм, як і раніше для дострокового виходу на відпочинок знадобиться від 15 до 30 років професійного стажу.

Чи буде збільшено віковий поріг виходу на пенсію для працівників МВС і військових

Про військовослужбовців в новому законі немає ніякої інформації. Як складуться справи з пенсіями у військових і працівників МВС?

Про зміни в пенсійному законодавстві для співробітників силових відомств мова йде вже давно, але поки новий закон ще не прийнятий і не схвалений. Передбачається, що працівникам МВС підвищать вислугу років з 20 років до 25. Та ж доля чекає і військовослужбовців.

Нагадаю, що пенсія за вислугою років та соціальні виплати по старості - це різні види виплат. Силовики і військові мають право на ті і інші забезпечення від держави. Якщо новий закон буде схвалений, навряд чи це викличе захват серед військових і представників силових структур.

Таблиця підвищення пенсійного віку в Росії та інших країнах

Для наочності я підготував таблицю виходу на пенсію по роках в РФ:

Роки виходу на відпочинок за старим закономПенсійний вік з урахуванням перехідного етапуроки виходу за новим закономДля жінокДля чоловіків

1 півріччя 2019 55 + 0.5 60 + 0.5 1 півріччя 2019 2 півріччя 2019 55 + 0.5 60 + 0.5 2 півріччя 2020 1 півріччя 2020 55 + 1.5 60 + 1.5 2 півріччя 2021 2 півріччя 2020 55 + 1.5 60 + 1.5 1 півріччя 2022 2021 55 + 3 60 + 3 2024 2022 55 + 4 60 + 4 2026 2023 55 + 5 60 + 5 2028 і т.д.

Новий закон передбачає шанс на зниження віку виходу на спокій на 2 роки, якщо у громадянина є тривалий трудовий стаж. Якщо конкретно, то це 37 років стажу для жінок, які досягли 55-річного віку, і 42 роки трудової діяльності у чоловіків, які досягли 60 років.

На зображенні нижче представлена динаміка зміни пенсійного віку в різних країнах:

Як бачите, ситуація в світі по даному питанню також відрізняється.

Експертні коментарі про подальше підвищення пенсійного віку і можливе скасування пенсій в Росії

В офіційних ЗМІ вважають за краще не критикувати зміни в пенсійній системі. Представники уряду взагалі говорять про це вкрай неохоче. Населення впевнене, що держава перейшла від прихованого грабежу громадян до відкритого. І людей можна зрозуміти, оскільки, крім підвищення віку, влада збирається підвищити ПДВ і ввести податок для самозайнятих.

Про закон для самозайнятих громадян на сайті «ПАПА ПОМОГ» є окрема стаття.

Експерти кажуть по-різному, а слухати треба себе і здоровий глузд ...

Паніка і невдоволення народу обгрунтовані і логічні. І хоча перший громадянин піде на пенсію за новими правилами тільки в 2028 році, наслідки змін торкнуться багатьох вже в 2019. І навряд чи це буде стабільне підвищення розміру виплат, обіцяне урядом.

Росія - країна слабо передбачувана. Точніше, виконання оптимістичних прогнозів тут годі й чекати. Наприклад, багато хто говорить, що в найближчому майбутньому отримати соціальну пенсію людям без стажу і балів взагалі буде проблематично. Їм доведеться чекати мінімальних посібників мало не до 70 років.

Чи не вийде так, що багато громадян залишаться через 10-20 років взагалі без будь-яких пенсій, або вони будуть настільки малі, що їх не вистачить навіть на їжу?

Що ж, і такий варіант не виключений.

Що ж робити людям прямо зараз для гарантій безбідного життя в майбутньому? Подумати про власну пенсію вже зараз. Слідкуйте за своїм здоров'ям, вкладайте кошти в себе і інвестуйте. Почніть займатися фінансовим благополуччям якомога раніше.

Вклади і депозити - це перше, що спадає на думку при думках про забезпечення власної старості. Не сказати, що це надійний і високоприбутковий інструмент, але він краще, ніж повна відсутність будь-яких заощаджень.

Більше перспективні в цьому плані інвестиції в акції, облігації та ПІФи, але для початку треба розібратися в цих способах збереження і примноження коштів. Вкладати всі гроші в перший підвернувся фонд - велика помилка. Багато її вже зробили і залишилися без засобів.

Фінансова грамотність - основа вашого майбутнього благополуччя. Почніть займатися нею сьогодні, і завтра вам не загрожуватимуть економічні потрясіння і реформи.

Розглянемо аргументи і пропозиції основних противників і прихильників пенсійної реформи.

Володимир Жириновський пропонує не підвищувати вік, а боротися з сірими зарплатами, підвищувати податки для людей з надприбутками (до 80%) і збільшувати кількість працюючих громадян: видавати паспорти РФ за спрощеною схемою всім бажаючим офіційно працювати в Росії.

Геннадій Зюганов пропонує розпустити ПФР, який, на його думку, незаконно розпоряджається народними грошима, і ніяких реформ, природно, не проводити. Новий закон він вважає ознакою неповаги до народу і свідченням відсталості існуючої політичної та економічної системи в Росії.

На його думку, бюджет країни треба поповнювати за рахунок податків від тих, хто володіє 90% національних багатств - а саме, олігархів і людей з надприбутками.

А ось як партія «Єдина Росія» пропонує пояснювати населенню необхідність пенсійної реформи:

Після оприлюднення законопроекту в багатьох регіонах країни пройшли мітинги і протести проти реформи. Дата проголошення про початок нововведень дивним чином збіглася з початком Чемпіонату світу з футболу в Росії, що передбачувано знизило градус соціальної активності.

Однак в містах, де матчі турніру не проходили, активність противників пенсійного закону була помітною. Зокрема, в Новосибірську та інших сибірських містах пройшло кілька протестних акцій, які зібрали тисячі людей. Представники опозиції ініціювали збори підписів у багатьох містах і областях РФ.

Однак всі ці заходи належного впливу на думку представників влади не надали. З мінімальними поправками закон був успішно прийнятий. Так що ніяких референдумів з цього приводу вже не передбачається, хоча деякі партії, зокрема, КПРФ, наполягали саме на такому варіанті.

Так що ніяких референдумів з цього приводу вже не передбачається, хоча деякі партії, зокрема, КПРФ, наполягали саме на такому варіанті

Протести проти пенсійної реформи на вулицях Росії

Уряд, мабуть, вважає, що такі реформи можна приймати в односторонньому порядку, без урахування думки тих, на кого, власне, вони спрямовані - тобто пересічних громадян країни.

Що кажуть реальні люди про пенсійну реформу

Найбільш популярна думка з цього приводу - відняти гроші у олігархів, раз їх не вистачає в бюджеті на пенсії. Нехай вони продадуть свою численну нерухомість по всьому світу, яхти і діаманти і поділяться грошима з бабусями і дідусями. Міра, звичайно, дієва, але навряд чи вона врятує бюджет. Для стабільної роботи пенсійної системи в фонди потрібні стабільні, а не одноразові надходження.

В цілому більшість населення висловлюється про реформу вкрай негативно.

Подібних висловлювань, в тому числі, більш різких за формою, - тисячі на форумах і в соцмережах. Однак розумний вихід із ситуації тільки один - самостійно піклуватися про своїх майбутніх доходах.

висновки

Отже, пенсійна реформа неминуча - чинна влада не планує її скасовувати. Ми будемо виходити на пенсію на 5 років пізніше, це факт, з яким доведеться змиритися.

Про це давно говорили і для певного кола людей ця новина вже не є чимось незвичайним.

Збирайте на пенсію самі

і ні на кого не сподівайтеся - ось головний висновок!

Однак не варто миритися з безгрошів'ям в зрілому віці. Для цього потрібно вже зараз інвестувати кошти в себе і надійні фінансові інструменти. У цьому вам допоможуть статті нашого журналу - і ті, що вже написані, і ті, які ми готуємо для публікацій.

Удачі вам і до нових зустрічей!

З повагою, Євген Жуков, експерт порталу «ПАПА ПОМОГ»
з юридичних питань

Як складуться справи з пенсіями у військових і працівників МВС?
Що ж робити людям прямо зараз для гарантій безбідного життя в майбутньому?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online