Як отримати звання ветеран праці в 2018 році

  1. Як оформити посвідчення ветерана праці
  2. Визначити, чи є підстави для отримання статусу
  3. Зібрати необхідний пакет документів
  4. Очікувати рішення комісії
  5. отримати посвідчення
  6. Чи можна відновити втрачене посвідчення
  7. На що може розраховувати ветеран праці
  8. Огляд регіональних пільг для ветеранів праці
  9. Грошова компенсація пільг
  10. Які зміни чекають ветеранів праці в 2018 році

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

В недалекому минулому нашої батьківщини практикувалося регулярно нагороджувати співробітників за особливі заслуги у трудовій діяльності В недалекому минулому нашої батьківщини практикувалося регулярно нагороджувати співробітників за особливі заслуги у трудовій діяльності. У той час метою виділення результатів конкретного працівника була мотивація решти колективу на досягнення професійних успіхів, а отримане звання було лише мірою морального заохочення. Починаючи з 1995 року після істотних змін законодавства громадяни, відмічені нагородами та працювали протягом тривалого часу, набували разом з посвідченням «Ветеран праці» щось більше. Залежно від регіону пенсіонери з таким статусом отримали можливість різних пільг і фінансових виплат. На сьогоднішній день «Ветеран праці» - це не тільки звання людини, плідно пропрацював довгі роки, але і особливий статус, службовець пенсіонеру додаткової соціальної та матеріальною підтримкою .

Орієнтуючись на те, що в Росії пенсіонери були і залишаються найбільш вразливою і незахищеною категорією громадян, часто стає жертвою шахраїв, постараємося нижче розглянути порядок отримання статусу «Ветеран праці» якомога детальніше.

Як оформити посвідчення ветерана праці

Щоб отримати почесне звання «Ветеран праці» необхідно послідовно виконати наступний перелік дій.

Визначити, чи є підстави для отримання статусу

Федеральний закон, який регулює питання, що цікавлять нас соціальні пільги для ветеранів, виділяє можливість присвоєння «Ветерана праці» дітям війни, які з огляду на що виникла необхідність почали свою трудову діяльність раніше 18 років. Усвідомлюючи, що з моменту війни пройшло вже 73 роки, і таким ветеранам зараз має бути вже як мінімум років 85, будемо вважати, що всі громадяни, що відносяться до даної категорії, свої посвідчення вже отримали.

Решта набувають пільгу при наявності одночасно всього двох підтверджених документально умов: особливих відзнак за хорошу роботу і трудового стажу. При цьому необхідно уточнювати, чи дає наявний відзнаку право на отримання звання «Ветеран праці». Для цього можна скористатися спеціальним переліком в мережі інтернет або уточнити про це в установі, раніше видав цю нагороду. Стаж роботи у відомстві, в якому отримано відзнаку, повинен становити від 15 років, а загальний стаж громадянина - жінки від 20 років, для чоловіків мінімальний трудовий стаж дорівнює 25 рокам.

Згідно з нормативно-правових актів Вологодської області ветеранами праці на території цього регіону можуть стати почесні донори, які отримали донорські посвідчення до 1 липня 2016 року.

Міністерство праці пропонує посилити вимоги до кандидатів на отримання почесного звання. На даний момент ця пропозиція підлягає розгляду на федеральному рівні.

При визначенні нагород, що підтверджують факт сумлінної праці і дають право на пільгу, виникає справжня плутанина. Кожна окрема галузь самостійно кваліфікує і визначає свої відзнаки. В існуючі нормативні документи регулярно вносяться зміни і доповнення. Не вщухають суперечки і судові розгляди. Але робота в цьому напрямі ведеться. Федеральні міністерства найближчим часом повинні розмістити в довідково-правових системах необхідну інформацію, яка регулює дане питання.

Зібрати необхідний пакет документів

Список документів для отримання пільги надається в соціальний захист населення за місцем проживання:

  • заяву про присвоєння звання;
  • СНІЛС (Страховий номер індивідуального особового рахунку в ПФР);
  • паспорт і його копія;
  • 2 фото розміром 3х4;
  • трудова книжка, і інші підстави, що підтверджують стаж роботи;
  • документальне підтвердження відомчих нагород.

Якщо громадянин не має можливості надати пакет необхідних паперів особисто, то це може зробити й інша особа за нотаріальним дорученням.

Очікувати рішення комісії

З моменту подачі заяви починається термін для розгляду заявки на присвоєння статусу «Ветеран праці». В органах соціального захисту формується комісія, яка зобов'язана прийняти позитивне або негативне рішення і відправити відповідні папери заявнику. Тут же створюється особиста справа на кандидата в отриманні статусу. Весь процес повинен зайняти не більше 35 календарних днів. Існує практика навмисного незаконного затягування встановленого терміну. Будьте пильні і відстоюйте свої права!

отримати посвідчення

Якщо Ви дізналися про позитивне рішення, то наступним етапом ставати отримання заповітного посвідчення на руки. В іншому разі не впадайте у відчай і наполегливо продовжуйте свою боротьбу. У судовій практиці неодноразово мали місце випадки, коли суд задовольняв вимоги особливо наполегливих громадян навіть за відсутності достатніх на те підстав.

Законною підставою для відмови в присвоєнні соціального статусу «Ветеран праці» може бути звільнення за статтею за порушення внутрішнього трудового розпорядку або наявність у громадянина непогашеної судимості.

Чи можна відновити втрачене посвідчення

Документ, що підтверджує пільговий статус ветеран праці, як і будь-який інший може бути втрачено з різних причин. Для його відновлення необхідно звернутися до відділення соціального захисту за місцем проживання та надати такі папери:

  • паспорт та його ксерокопію;
  • підтвердження з відділу поліції про те, що Ваше посвідчення не було знайдено;
  • фото встановленого зразка;
  • нагороду або особливі відмітки за працю, на підставі якого було присвоєно почесне звання.

Далі порядок оформлення і видачі посвідчення відбувається точно також, як і при першому зверненні.

На що може розраховувати ветеран праці

Що ж отримують російські пенсіонери на ділі разом з почесним званням «Ветеран праці»? Чи варто це горезвісне посвідчення витрачених на оформлення часу і нервів? Однозначно варто. Пенсії у нас в країні не великі і наявність ряду пільг для літньої людини може стати гарною підмогою. Для пенсіонера статус ветерана праці дозволяє істотно заощадити на оплаті комунальних послуг, податків, лікуванні, а також отримувати додаткові грошові виплати. Слід зазначити, що всі соціальні гарантії ветерани отримують тільки після досягнення пенсійного віку.

Держава забезпечує пакет пільг федерального і регіонального значення. Заходи соціальної підтримки федерального рівня однакові для всіх ветеранів. У кожному регіоні притому існують свої законодавчі акти і пільги, що надаються ветеранам праці.

Пільги федерального значення для ветеранів праці:

  • можливість безкоштовного користування всіма видами міського транспорту, за винятком належить приватним особам;
  • знижка в розмірі 50% на користування залізничним і водним транспортом в період з 15 вересня по 15 травня;
  • компенсація 50% від сум комунальних платежів;
  • будь-які медичні послуги безкоштовні в державних закладах охорони здоров'я;
  • можливість безкоштовного отримання житла за умови, що ветеран встиг стати на чергу до 2005 року і зміг обгрунтувати гостру потребу в новому житлі;
  • працюючим ветеранам надається можливість використовувати свій щорічну оплачувану відпустку в будь-який зручний для себе час, незалежно від графіка відпусток.
  • пільги з оподаткування в 2018 році:
    • повне звільнення від сплати податку на майно;
    • звільнення від сплати транспортного податку (тільки на 1 транспортний засіб);
    • звільнення від утримання ПДФО з отриманої пенсії, грошової допомоги, а також сум матеріальної допомоги від колишнього роботодавця в розмірі до 4000 рублів.

Пільги з оподаткування надаються на підставі заяви. Його необхідно разом з підтверджуючими документами на право отримання пільг подати до територіального відділення податкової служби.

Огляд регіональних пільг для ветеранів праці

Суб'єкти нашої батьківщини щодо надання соціальних гарантій ветеранам праці діють як держава в державі. Закон надає їм в цьому повну свободу дій, що призводить до значної різниці в даному аспекті між різними регіонами. Залежно від величини свого бюджету в одних суб'єктах перелік пільг ветеранам скорочується, тоді як в інших він може бути істотно розширено.

Так, наприклад, в Московській області, ветеранам надається компенсація за розмови по міському телефону в розмірі 220 рублів на місяць і путівки в санаторій за висновком лікаря. У Ленінградській області передбачена видача соціальної карти, що дає можливість отримати знижку при придбанні ліків та певних видів продуктів.

Встановити міський телефон без черги обіцяють своїм ветеранам праці влади Криму, а в Новосибірську їм гарантовано придбання слухового апарату за півціни. Жителям Севастополя при наявності почесного звання «Ветеран праці» виділяються земельні ділянки під будівництво. В Іркутську, Хабаровському краї та інших регіонах крайньої півночі пільговикам цієї категорії належить санаторно-курортне лікування, але не частіше, ніж раз на два роки.

У ряді суб'єктів передбачені також щомісячні надбавки до пенсії. Вони різняться від 900 до 180 рублів на місяць. На оздоровлення в Пермському краї пенсіонеру ветерану праці виділяється 5000 рублів щорічно. У деяких регіонах крім загальноприйнятих заходів соціальної допомоги додаткових не передбачено зовсім. Так йдуть справи в Челябінській області і на Алтаї.

З усього перерахованого вище вище можна зробити висновок, що місцеві заходи підтримки різняться досить істотно. Уточнити перелік заходів соціальної підтримки, чинний на певній території, завжди можна в службі соціального захисту населення за місцем проживання.

Якщо пенсіонер, який має посвідчення і отримує пільги покладені ветерану праці, змінює місце проживання і переїжджає в інший регіон, то він втрачає свої поточні привілеї і проходить процедуру оформлення статусу знову.

Грошова компенсація пільг

Деякі заходи соціальної підтримки федерального значення в ряді суб'єктів РФ дозволено заміняти грошовими виплатами. Це отримало назву монетизації і відбувається виключно за бажанням ветерана праці з його письмової згоди. В основному в грошовому еквіваленті можна отримати компенсацію за безкоштовний проїзд, отримання медикаментів і путівки на санаторно-курортне лікування. Таким чином пенсіонерам вигідно замінювати грошима ті пільги, якими вони не користуються. Практика монетизації отримала своє поширення також не на всій території країни, а суми виплат знову-таки залежать від законодавчих актів та можливостей регіонів.

Які зміни чекають ветеранів праці в 2018 році

Основним нововведенням поточного року для даної категорії громадян стане додаткова щомісячна доплата до пенсії від 300 до 600 рублів залежно від можливостей місцевого бюджету. Для отримання цієї надбавки необхідно звернутися в територіальне відділення пенсійного фонду та пред'явити:

  • паспорт громадянина РФ;
  • посвідчення, яке підтверджує почесне звання;
  • фото 3х4;
  • папери, що підтверджують відзнаки у праці;
  • документ, що підтверджує трудову діяльність.

Різні зміни в цьому році відбудуться і в суб'єктах. У Краснодарському краї щомісячну допомогу для ветеранів праці буде збільшено, а в Іркутську почнуть повністю компенсувати вартість за користування міським телефоном.

Влада обіцяє, що протягом 2018 року даний перелік змін буде розширюватися. Отримати достовірні відомості можна на сайті державних послуг.

Проте, фахівці вважають - передумов суттєвих змін для ветеранів праці найближчим часом немає. Непросте політичне та економічне становище країни помітно позначається на рівні життя найуразливіших категорій громадян, пенсіонерів в тому числі. Залишається тільки сподіватися, що влада зуміє грамотно і найбільш безболісно для простих громадян вийти з ситуації, що склалася, економіка країни стабілізується, а рівень життя росіян зміниться в кращу сторону.

Чи варто це горезвісне посвідчення витрачених на оформлення часу і нервів?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online