Опис і тонкощі укладення учнівського договору по ТК РФ

  1. Що таке учнівський договір
  2. В якій формі і на який термін укладається учнівський договір
  3. Основні положення ТК РФ щодо учнівського договору
  4. опис документа

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Серйозні організації зацікавлені у кваліфікованих працівниках і прагнуть запобігти плинність кадрів. Тому вони стимулюють професійне зростання співробітників - їх навчання, підвищення кваліфікації, зміну спеціалізації в зв'язку з виробничою необхідністю. У таких випадках виникає потреба в укладенні учнівського договору. Про те, що з себе представляє і як правильно оформити учнівський договір, читайте в цій статті.

Що таке учнівський договір

Згідно ст. 198 ТК РФ, учнівський договір - це додаткова угода до трудового договору. Зараз застосовується тільки 2 його різновиди:

  • Учнівський договір з людиною, яка хоче отримати спеціальність і влаштуватися на роботу в організацію. У такої угоди цивільно-правовий характер. Воно відрізняється тим, що на момент підписання документа трудових відносин між працівником і роботодавцем ще немає. Претендентові буде оплачено первинне навчання професії, після чого він вступить на посаду.
  • З чинним співробітником для його професійного навчання / перенавчання з відривом або без відриву від виробництва. В цьому випадку учнівський договір можна укласти як для навчання співробітника, так і для підвищення його кваліфікації і навіть кардинальної зміни спеціалізації.

Важливо! Висновок учнівського договору дозволяється за умови, що роботодавцем виступає юридична особа, а працівником - фізичне. Трудовий кодекс не дає можливості ІП або фізособі оформляти таку угоду. Навчання, про який йде мова в договорі, оплачує роботодавець своїми силами і засобами.

В якій формі і на який термін укладається учнівський договір

Договір на навчання за рахунок коштів роботодавця укладається у письмовій формі у двох примірниках. Він укладається на строк, який необхідний для отримання певної кваліфікації (ст. 200 ТК РФ). Початок терміну дії учнівського договору вказується в документі. Цей строк продовжується на час хвороби, проходження військових зборів і в інших випадках, передбачених законами України (ст. 201 ТК РФ).

Основні положення ТК РФ щодо учнівського договору

У ст. 203 ТК РФ зазначено, що термін учнівства не повинен перевищувати норми робочого часу для працівників відповідних віку, професії, спеціальності. Учні, вже є співробітниками організації, звільняються від роботи за трудовим договором або переводяться на неповний робочий день. В період учнівства людини не можна залучати до понаднормової роботи або посилати в ділові відрядження, не пов'язані з навчанням.

Згідно ст. 204 ТК РФ, в період учнівства роботодавець платить учневі стипендію в розмірі не нижче МРОТ. Робота, яку він виконує на практичних заняттях, оплачується відповідно до встановлених розцінками.

Відповідно до ст. 205 ТК РФ, на учнів поширюються всі норми і вимоги трудового законодавства, в тому числі про охорону праці.

Згідно ст. 207 ТК РФ Трудового кодексу випробувальний термін для особи, яка успішно завершило навчання, під час підписання трудового договору з роботодавцем не встановлюється. Тут же зазначено, що загрожує учневі за звільнення по учнівському договору до закінчення терміну навчання без поважних причин. В такому випадку на вимогу роботодавця він буде зобов'язаний відшкодувати йому весь обсяг отриманої стипендії та інші витрати, пов'язані з учнівством.

У ст. 208 ТК РФ зафіксовано, що учнівський договір припиняється після завершення терміну навчання або на підставах, які передбачені в документі.

опис документа

Заповнюючи зразок учнівського договору між працівником і роботодавцем, зверніть увагу, що він містить преамбулу договору, основну і заключну частини. Всі розділи слід заповнювати докладно, щоб припинити виникнення спірних і неоднозначних ситуацій в майбутньому.

Чи знаєте ви

Зазвичай навчання не входить в трудовий стаж, проте є спеціальні навчальні заклади - виключення з правил. Це училища систем МВС та Міністерства Оборони. Детальніше читайте в цій статті

У преамбулі вказуються сторони договору і визначається, хто діє від імені роботодавця-організації. Якщо договір підписує не одноосібно виконавчий орган, слід уточнити документ, на підставі якого він діє. Згідно ТК РФ, дозволяється наділяти представника організації повноваженнями укладати учнівські договору. Це необхідно зафіксувати в локальному нормативному акті. Учнем зможе виступити як громадянин Росії, так і іноземець, але в останньому випадку потрібно вказати режим його перебування в країні.

Потім слід основна частина документа. Спочатку тут прописується предмет договору. Згідно ст. 199 ТК РФ, в обов'язковому порядку зазначаються такі умови:

  1. майбутня кваліфікація учня;
  2. найменування організації, де буде відбуватися навчання;
  3. обов'язок роботодавця надати працівникові можливість навчання;
  4. зобов'язання працівника завершити програму навчання, а потім відпрацювати в організації певний термін відповідно до присвоєної йому кваліфікації;
  5. термін навчання;
  6. розмір виплат в період навчання (не нижче встановленого законом МРОТ).

Потім вказуються права і обов'язки сторін. Обов'язок роботодавця - своєчасно оплачувати навчання. Якщо організація не повністю погашає витрати на навчання, необхідно чітко прописати, які витрати несе роботодавець, а які - учень. Також серед обов'язків роботодавця прописується виплата учневі стипендії.

Про укладення учнівського договору дивіться відео:

Обов'язки учня можна описати докладніше. Він повинен:

  • відвідувати заняття;
  • сумлінно виконувати завдання в рамках навчального плану;
  • проходити всі призначаються атестації;
  • забрати документи про здобуту освіту і передати їх роботодавцю і т. д.

Як права роботодавця можна вписати в документ можливість контролювати успішність учня.

Потім йде розділ про відшкодування витрат роботодавця на навчання. Тут потрібно визначити наступні моменти:

  1. які саме витрати повинен буде відшкодувати учень (зазвичай це стипендія та витрати на навчання за навчальною програмою);
  2. в яких випадках в учня виникає зобов'язання відшкодувати витрати роботодавця;
  3. за яких умов при звільненні навченого співробітника він не повинен буде відшкодовувати витрати на своє навчання;
  4. в який термін навчений співробітник повинен буде відшкодувати витрати на своє навчання;
  5. наступить відповідальність для працівника в разі, якщо він не відшкодує витрати в термін.

Цікавлять питання можна задати в коментарях до статті

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online