Особливості розрахунку ПДВ для різних видів послуг

  1. Платити чи ПДВ з суми, заробленої за надання послуг?
  2. Надання послуг іноземним фірмам і навпаки
  3. Ставка ПДВ для послуг
  4. Послуги, що викликають питання щодо обчислення ПДВ
  5. Як обчислити ПДВ при перевиставляння послуг?
  6. Як відшкодувати ПДВ?
  7. Документообіг при наданні послуг

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Під послугами прийнято розуміти види діяльності, при виконанні яких не створюється якийсь новий продукт, а якісно змінюється вже наявний. Саме за це замовник послуги і платить виконавцю.

Платити чи ПДВ з суми, заробленої за надання послуг?


Згідно ст. 21 НК РФ на території нашої країни ПДВ обчислюється з усіх торгових операцій, в тому числі і з реалізації послуг . Тобто в загальному сенсі усі послуги обкладаються ПДВ.

Надання послуг іноземним фірмам і навпаки


У той же час згідно з роз'ясненням Мінфіну РВ (Лист від 02.09.2011 No 03-07-08 / 272), коли виробник і отримувач послуг знаходяться в різних державах, слід керуватися ст. 148 НК РФ, де зазначено, що місцем реалізації послуг визнається територія Російської Федерації, якщо одержувач послуги здійснює свою діяльність на території цієї країни.

Якщо ви хочете дізнатися, як в 2019 році вирішити саме Вашу проблему, звертайтеся через форму онлайн-консультанта або телефонуйте за телефонами:

Документом, який підтвердить місце надання послуг, може бути договір, укладений з російським або іноземними контрагентом, або документ, що підтверджує сам факт надання послуги.

Ставка ПДВ для послуг

Ставка ПДВ для послуг

За замовчуванням ставка ПДВ для послуг, як і для всіх інших товарів- 18% . Однак існує ряд послуг, які ПДВ взагалі не обкладаються.

Їх перелік наведено в ст. 146 НК РФ:

  • медичні послуги , Що надаються спеціалізованими установами та лікарями приватної практики, крім косметології, ветеринарії та санітарно-епідеміологічних послуг;
  • послуги з догляду за інвалідами, людьми похилого віку, хворими (необхідність догляду повинна бути підтверджена висновками відповідних органів);
  • послуги з утримання дітей в муніципальних дошкільних освітніх установах , А також щодо проведення занять в гуртках, секціях, студіях з неповнолітніми дітьми;
  • послуги, що надаються архівними установами;
  • послуги з перевезення пасажирів будь-яким міським та приміським громадським транспортом (за винятком таксі та маршрутного таксі), якщо перевезення здійснюються за єдиними тарифами і з наданням пільг;
  • ритуальні послуги;
  • послуги з надання в користування житлових приміщень будь-яких форм власності;
  • послуги, пов'язані з депозитарною, які виявляються депозитарієм коштів МВФ, Міжнародного банку реконструкції та розвитку, Міжнародною асоціацією розвитку в рамках статей Угод цих організацій;
  • послуги з ремонту та технічного обслуговування товарів і побутових приладів, в період гарантіійного терміну експлуатації;
  • послуги некомерційних організацій, ліцензовані в сфері освіти, виховного процесу;
  • послуги з соціального обслуговування неповнолітніх, літніх і осіб у важкій життєвій ситуації; послуги з виявлення таких громадян; послуги з підбору та підготовки опікунів таких громадян;
  • послуги населенню з проведення фізкультурно-оздоровчих заходів:
  • послуги з професійної підготовки і перепідготовки, що надаються за направленням служби зайнятості;
  • послуги, що надаються уповноваженими органами, за які стягується держмито ;
  • послуги некомерційних організацій культури і мистецтва, в тому числі організаціями кінематографії;
  • послуги аптечних організацій з виготовлення ліків, виготовлення або ремонту оптики, слухових апаратів, протезно-ортопедичних виробів, надання протезно-ортопедичної допомоги;
  • послуги з страхуванню і пенсійного забезпечення;
  • послуги адвокатської палати, бюро, колегії своїм членам у зв'язку із здійсненням ними професійної діяльності;
  • послуги санаторно-курортних, оздоровчих організацій;
  • послуги з гасіння лісових пожеж;
  • послуги з надання ефірного часу або друкованої площі, надані на безоплатній основі відповідно до законодавства РФ про вибори і референдуми;
  • послуги, пов'язані з житлово-комунальній сфері;
  • послуги з виробництва та розповсюдження соціальної реклами, надані на безоплатній основі.

У той же час ст. 164 НК РФ вказує, що ставка ПДВ 10% застосовується до такої послуги, як внутрішні повітряні перевезення пасажирів і багажу.

Послуги, що викликають питання щодо обчислення ПДВ

  • юридичні послуги. Як і зазначено вище, не платять ПДВ з своїх послуг адвокати і адвокатські палати при здійсненні своєї професійної діяльності. Але ця пільга поширюється тільки цю діяльність! Адже існують і приватні юридичні консультації, які теж заробляють шляхом надання консультаційних послуг. Така діяльність буде обкладатися ПДВ за повною ставкою, тобто 18%.
  • продаж програмного забезпечення. На перший погляд це теж надання послуги, однак ст. 149 НК РФ дозволяє пільгове оподаткування шляхом передачі виняткових прав згідно з договором на відчуження таких прав або ліцензійним договором. В такому випадку послуги з програмного забезпечення не обкладаються ПДВ.
  • оподаткування послуг МФЦ , Відкритих по всій країні. З одного боку, організація, яка надає послуги, повинна платити ПДВ. А оскільки МФЦ-це організація, вона підлягає взяттю на облік в податковому органі згідно зі ст. 83,84 НК РФ в якості податкового агента. Але в той же час відповідно до ст. 145 НК РФ бюджетна організація має право на звільнення від сплати ПДВ за умови, що за три попередніх календарних місяці (НЕ кварталу!) Сума виручки від реалізації її послуг не перевищила одного мільйона рублів. Тоді вона має право надати до податкових органів відповідні документи, що підтверджують цей факт, і отримати звільнення від сплати ПДВ терміном на 12 календарних місяців.
  • Електронні послуги-ще одна новела в області ПДВ, вона з'явилася в законодавстві з 1 січня 2017 року. Згідно гл. 21 НК РФ у разі надання іноземною організацією або підприємцем електронних послуг, місцем їх реалізації визнається місцезнаходження покупця, тобто РФ. Відповідно, всі користувачі таких послуг зобов'язані сплачувати ПДВ, причому незалежно від форми оподаткування. Під наданням послуг в електронній формі маються на увазі, в тому числі всі послуги, надані через мережу «Інтернет» (п.1 ст. 174.2 НК РФ). Але послуги не вважаються електронними, якщо при замовленні через мережу «Інтернет» поставка товару або саме надання послуги відбувається без використання цієї мережі, тобто «в офлайні». Також до електронних послуг не належать:
  1. реалізація прав на програми для ЕОМ, комп'ютерні ігри, бази даних на матеріальних носіях;
  2. консультаційні послуги по електронній пошті;
  3. послуги з надання доступу до мережі «Інтернет».

Як обчислити ПДВ при перевиставляння послуг?

Досить часто виникає ситуація, коли одна послуга не може бути надана без якоїсь іншої, супутньої, наданої фірмою-посередником.
Тоді постає питання про обчислення ПДВ при перевиставляння витрат.

Відповідь на це питання залежить від документального оформлення цієї операції: чи прописано в договорі відшкодування ПДВ, яка зі сторін врахує витрати на своїх рахунках і як будуть оформлені   рахунки-фактури Відповідь на це питання залежить від документального оформлення цієї операції: чи прописано в договорі відшкодування ПДВ, яка зі сторін врахує витрати на своїх рахунках і як будуть оформлені рахунки-фактури .

Якщо ви хочете дізнатися, як вирішити саме Вашу проблему, звертайтеся через форму онлайн-консультанта або телефонуйте за телефонами:

Звичайно, все залежить від конкретної ситуації, але загальні рекомендації такі:

  • при перевиставляння рахунків-фактур вказати в якості продавця дані самого продавця, а не посередника;
  • докладати завірені копії первинних рахунків-фактур, отриманих посередником від продавця послуг;
  • посереднику вести журнали отриманих і виставлених рахунків-фактур і відображати дані посередницьких операціях в податковій декларації з ПДВ;
  • при отриманні запитів від податкових органів, пов'язаних з можливими розбіжностями в сумах ПДВ, надати пояснення з посиланнями на первинні документи.

Як відшкодувати ПДВ?

Раз з реалізації послуг виплачується ПДВ, логічно, що його можливо повернути.

Повернення ПДВ проводиться, якщо за підсумками податкового періоду сума відрахувань ПДВ більше, ніж сума, сплачена до бюджету.

Для відшкодування ПДВ організація і податковий орган зобов'язані дотримати наступну процедуру:

  1. організація подає декларацію з сумою ПДВ до повернення;
  2. податковий орган проводить камеральну перевірку і в разі виявлення будь-яких порушень становить її акт;
  3. платник податків надає свої заперечення щодо виявлених порушень в письмовому вигляді;
  4. податковий орган приймає рішення про притягнення / непритягнення до відповідальності організації;
  5. якщо спочатку або в результаті перевірки визнано, що порушень немає, податковий орган приймає рішення про відшкодування ПДВ;
  6. податковий орган надсилає в ОФК доручення на повернення грошових коштів;
  7. ПДВ перераховується на рахунок організації протягом п'яти днів з моменту отримання доручення ОФК.

слід відрізняти переуступку права оренди земельної ділянки від суборенди.

Право оренди можна використовувати в якості застави при оформленні іпотеки. Детальніше про це читайте тут .
Визнання права власності на частку квартири відбувається в кілька етапів. Детально про це можна дізнатися тут .

Документообіг при наданні послуг

Як правило, спочатку складається первинний документ-двосторонній договір, який і визначає порядок, форму, терміни, а іноді і вартість надання послуги. Кожна організація має право розробити свою форму первинного документа, але в ньому обов'язково повинні міститися такі відомості:

  • Назва документу;
  • дата його складання;
  • найменування організацій, що укладають договір;
  • найменування посадових осіб, відповідальних за укладення договору;
  • докладний опис послуги: терміни виконання, одиниці виміру і т.д .;
  • підписи зазначених осіб, реквізити обох організацій, друку.

Крім того, послуга може бути надана на підставі заявки від замовника, по якій, як правило, теж оформляється договір.

Підтверджує факт надання послуги акт здачі-приймання послуг або Рахунок-фактура . У цих документах обов'язково повинна бути виділена сума ПДВ.

Отже, обчислення ПДВ послуг-досить складний процес, що вимагає ретельного підходу і неухильного виконання всіх законодавчих норм.

Дорогі читачі, інформація в статті могла втратити свою актуальність. Якщо ви хочете дізнатися, як вирішити саме Вашу проблему, телефонуйте за телефонами:

Або задайте питання юристу на сайті. Це швидко і безкоштовно!


Платити чи ПДВ з суми, заробленої за надання послуг?
Як відшкодувати ПДВ?
Платити чи ПДВ з суми, заробленої за надання послуг?
Як обчислити ПДВ при перевиставляння послуг?
Як відшкодувати ПДВ?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online