Як відкрити бізнес в Сербії в 2019 році, документи для реєстрації

  1. Найбільш перспективні види бізнесу
  2. Заклади громадського харчування
  3. Роздрібна торгівля
  4. виробництво продуктів
  5. Послуги beauty-сфери
  6. обслуговування автомобілів
  7. Сербський менталітет як фактор успіху в бізнесі
  8. Купівля готового бізнесу
  9. Отримання кредиту для бізнесу в Сербії
  10. Отримання бізнес-візи в Сербію
  11. Оподаткування бізнесу в Сербії

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У Сербії відносно невисокий рівень бюрократії та відсутні рейдерські захоплення, тому відкрити і вести бізнес в Сербії досить просто. 2012 рік у цій країні був періодом стагнації, і зараз економіка тільки почала розвиватися. У зв'язку з цим в Сербії багато незайнятих ніш і можливостей для ведення бізнесу. У Сербії відносно невисокий рівень бюрократії та відсутні рейдерські захоплення, тому відкрити і вести бізнес в Сербії досить просто

Столицею Сербії є місто Белград. Це економічний, культурний і науковий центр. Тут зосереджено 16% населення країни, і тому при визначенні місця, де почати свою справу в Сербії, оптимальним буде рішення відкрити свій бізнес в Белграді.

Другий за величиною місто - Нові-Сад - столиця автономного краю Воєводина, який також є річковим портом. Населення краю становить 26% від загального населення Сербії.

Невеликі райони відрізняються вузькою спрямованістю в економіці (наприклад, Борський округ - центр меднорудной і медеплавильной промисловості), тому, якщо ви не займаєтеся конкретної вузькою спеціалізацією, не варто їх вибирати для відкриття своєї справи.

Туристичні регіони також не рекомендуються: у Сербії немає виходу до моря, тому основний туризм там - піші прогулянки; до того ж популярність Сербії навіть у високий сезон відносно невелика.

У Сербії підприємництво засноване на принципах вільного ринку, а держава в цілому не ставить перепони для розвитку малого і середнього бізнесу. Наприклад, Сербією і Росією було підписано Конвенцію «Про уникнення подвійного оподаткування стосовно податків на доходи і майно» від 12.10.1995.

У Сербії діють принципи рівноправності і стабільності іноземних інвестицій, крім того, іноземна юридична особа може отримати право власності на сербську нерухомість.

Як програма розвитку бізнесу з Сербією уряд заохочує прямі інвестиції за допомогою фінансової підтримки в розмірі до 10 000 EUR на одне робоче місце. Таким чином підтримуються проекти:

  • Greenfield - тип інвестиційного майданчика, не забезпеченої інфраструктурою;
  • Brownfield - тип інвестиційного майданчика, створюваної на основі вже існуючих виробничих майданчиків, на яких проводиться реконструкція і / або капітальний ремонт.

Найбільш перспективні види бізнесу

Приймаючи рішення, яким бізнесом зайнятися в Сербії, необхідно вивчити ніші місцевої економіки і вибрати ту, яка здасться найбільш привабливою.

Заклади громадського харчування

Традиційно в сербському громадському харчуванні дуже великі порції. Заклади громадського харчування діляться на наступні категорії: Традиційно в сербському громадському харчуванні дуже великі порції

  • ресторани;
  • кафе;
  • Месара - м'ясні лавки, де можна купити свіже м'ясо і напівфабрикати, а за додаткову плату їх можуть там і приготувати;
  • печеняри - невеликі кафе, де подають приготоване на рожні м'ясо;
  • сплави - ресторани і кафе, розташовані на понтонах на річці;
  • посластічарніци - пекарні або кондитерські.

Сербська кухня заснована на м'ясі, тому м'ясних закладів в рази більше, ніж рибних. Нестачі в закладах немає, проте, якщо ви запропонуєте щось нове, оригінальне, ви зможете зайняти своє особливе місце.

Роздрібна торгівля

Роздрібний ринок в Сербії захопили мережі супермаркетів і гіпермаркетів. Дрібні магазини не відрізняються великими обсягами продажів, проте теж рентабельні. Тут відповідь на питання, що відкривати, залежить виключно від ваших фінансових можливостей. Окремий інтерес можуть представляти магазини якоїсь вузької спрямованості: наприклад, чай, подарунки або посуд та інші.

виробництво продуктів

Продукти, вироблені в Сербії, відрізняються високою якістю, тому, збираючись розпочати виробництво продуктів в цій країні, потрібно пам'ятати про планку, якої потрібно буде відповідати, і про високі витрати, з якими це буде пов'язано.

Слід знати, що в Сербії заборонено вирощування і виробництво продуктів з ГМО.

Актуальність вашого проекту з виробництва харчової продукції може бути високою, проте значною буде і складність його реалізації.

Послуги beauty-сфери

Послуги в цій сфері салонів краси, масажу, СПА користуються достатнім попитом, при цьому складність в їх реалізації відносно невисока. Термін окупності складе кілька місяців, а потенційна виживаність подібних проектів досить висока при грамотному маркетингу.

обслуговування автомобілів

На машині їздять всі, тому хороші сервіси по ремонту автомобілів завжди будуть користуватися попитом. Витратна частина висока, але і термін окупності складе кілька місяців.

Сербський менталітет як фактор успіху в бізнесі

Перш за все варто відзначити, що серби дуже тепло ставляться до росіян, а також люблять все російське, - це можна використовувати як одну з бізнес-можливостей. Якщо не планувати якийсь великомасштабний проект, то ставлення до іноземного бізнесу буде сприятливим, тоді як у великий проект вже втручається політика.

Відкриваючи свій бізнес в Сербії, слід пам'ятати про особливості сербського менталітету. Робочий день починається о восьмій, а то і о сьомій годині ранку, і так само рано закінчується. І ще в сербській мові є таке слово - «Полак» - потихеньку. Воно символізує місцевий неспішний уклад життя. Потрібно буде його зрозуміти і прийняти для успішного співіснування. Відкриваючи свій бізнес в Сербії, слід пам'ятати про особливості сербського менталітету

У Сербії існують такі правові форми бізнесу:

  • Індивідуальний підприємець - preduzetnik. Як і ВП у Росії, засновник відповідає за зобов'язаннями власним майном. Найпростіша форма бізнесу;
  • Товариство з обмеженою відповідальністю - DOO Відповідальність за зобов'язаннями фірми гарантується статутним капіталом. Мінімальний розмір статутного капіталу - 500 євро. Суспільство може заснувати як одна людина, так і група осіб.
  • Товариство з обмеженою відповідальністю - AD Відкривається для великомасштабного бізнесу, може бути відкритим або закритим, принципи роботи сербських акціонерних товариств схожі з російськими. Мінімальний розмір статутного капіталу для закритого акціонерного товариства - 10 тисяч євро, відкритого - 25 тисяч.

Перед тим як почати процедуру реєстрації, потрібно придумати назву фірми і подбати про її юридичну адресу. Необхідно підготувати установчі документи, договір про оренду нерухомості і ксерокопію закордонного паспорта.

Далі потрібно відкрити рахунок в банку, а потім передати документи в APR (Agencija za Priivredne Registre).

Після перевірки фахівець прийме їх в роботу, і через сім днів фірма буде відкрита. Вам видадуть документ, що підтверджує реєстрацію юридичної особи, а також особистий податковий номер - PIB.

Після реєстрації фірми потрібно зареєструватися в податковій службі, службі соціального страхування та пенсійному фонді. Варто відзначити, що власникам бізнесу забезпечений вид на проживання в Сербії, який не потрібно продовжувати, як в разі ВНЖ за робочою візою.

Купівля готового бізнесу

Купівля бізнесу в Сербії може бути прямий і опосередкованої. Пряма здійснюється через філії та представництва. Філія в Сербії - це організаційна частина засновників, які не є юридичними особами. Представництво - це теж організаційна частина засновників, які не є юридичними особами, але у нього існують обмеження в здійсненні підприємницької діяльності.

При укладанні договору з сербським партнером необхідно обумовити можливість застосування іноземного права та юрисдикцію іноземної держави.

Наприклад, Сербія і Росія підписали Конвенцію ООН про договори міжнародної купівлі-продажу товарів (Віденську конвенцію): це означає, що якщо в договорі не виключити застосування Віденської конвенції, її норми будуть застосовуватися за замовчуванням.

Опосередкована покупка бізнесу здійснюється через торгового агента, торговця або франшизу. У Сербії існує Закон про облігаційні відносинах Республіки Сербія без захисних норм для торгового агента, згідно з яким для нього не передбачено компенсацію в разі розірвання договору і не існує мінімального терміну для розірвання договору.

Торговець самостійно купує і продає товар, діючи від свого імені і за свій рахунок. Закони Сербії захищають свободу конкуренції.

Франшиза передбачає, що сербський франчайзі набуває у франчайзера ліцензію та інструкцію і працює під його брендом, виплачуючи роялті. У Сербії право на франшизу не врегульоване законом. Франшиза передбачає, що сербський франчайзі набуває у франчайзера ліцензію та інструкцію і працює під його брендом, виплачуючи роялті

Отримання кредиту для бізнесу в Сербії

У 2012 році в Сербії з'явився російський Сбербанк. Кредитні ставки сербського Ощадбанку набагато нижче, ніж російського, і складають в середньому 6-10% річних. Для отримання кредиту для бізнесу необхідно мати дозвіл на проживання.

Отримання бізнес-візи в Сербію

Для того щоб оформити національну візу, потрібні такі документи:

  • копія та оригінал закордонного паспорта;
  • 2 фотографії 3,5х4,5 см;
  • документ, який підтверджує фінансове забезпечення;
  • страховий поліс з сумою покриття в 20000,00 євро;
  • квитанція про сплату консульського збору;
  • квитки в обидва кінці;
  • офіційне запрошення від роботодавця.

Оподаткування бізнесу в Сербії

Податкове законодавство Сербії регулюється на республіканському рівні. Сербська податкова система в даний час включає в себе:

  • прибутковий податок - 14%;
  • платежі від фонду заробітної плати - 20%;
  • податок на фонд заробітної плати - 3,5% (сплачує роботодавець);
  • пенсійне страхування - 9,8% (працівник і роботодавець сплачують навпіл);
  • медичне страхування - 5,95% (працівник і роботодавець сплачують навпіл);
  • страхування зайнятості - 0,55% (працівник і роботодавець сплачують навпіл);
  • податок на прибуток підприємства - 14%;
  • податок на фінансові операції - 0,3%;
  • податок з продажу товарів - 17 + 3%, не стягується при експорті продукції;
  • податок на надання послуг - 17 + 3%, не стягується при експорті послуг;
  • податок на нерухомість - 0,25-0,4%;
  • податок на успадкування та дарування - 3-5%;
  • податок на передачу прав власності - 5%.

Також є паушальні податки для підприємців, вони розраховуються фіксовано в залежності від виду діяльності.

Росіяни в Сербії: Відео

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online