Захист трудових прав

  1. Способи захисту трудових прав
  2. Захист трудових прав державними органами
  3. трудова інспекція
  4. Захист трудових прав профспілками
  5. Самостійна захист трудових прав
  6. Захист трудових прав у судових органах

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Кожній людині гарантується захист трудових прав Кожній людині гарантується захист трудових прав. Так реалізується конституційне право на працю. Одній людині для цього потрібні активні дії, іншому достатньо гарантій, встановлених законодавчо.

Трудовий кодекс в основному наповнений нормами, що містять умови і вимоги, необхідні для охорони праці та захисту прав працівника. Тому захист трудових прав сторін трудового угоди - це першочерговий обов'язок держави, яка здійснюється різними способами.

Способи захисту трудових прав

Згідно з трудовим законодавством основними способами захисту прав працівників є:

  • державний контроль (нагляд) за дотриманням трудового законодавства;
  • захист трудових прав професійними спілками;
  • самостійна захист працівниками своїх трудових прав;
  • захист трудових прав у судових органах.

Допускаються й інші, не заборонені законом, способи захисту трудових прав. Але наведений вище перелік достатній для грамотної поведінки в трудових відносинах.

Захист трудових прав державними органами

Державний контроль (нагляд) за дотриманням трудового законодавства покладено на Державну інспекцію праці. Порядок діяльності інспекції визначається Урядом РФ. Формою наглядово-контрольної діяльності є інспектування, що здійснюється за дорученням Роструда і структурних підрозділів Міністерства праці РФ.

Поряд з цим, функція контролю в окремих сферах діяльності покладено на федеральні органи виконавчої влади. Наприклад, функціями Міністерства праці та соціального захисту РФ є здійснення політики держави в сфері праці, його оплати, охорони праці і так далі. Функціями відділу організації санітарного нагляду з гігієни праці, що входить в структуру Росспоживнагляду, є перевірка роботодавців на предмет дотримання вимог санітарного законодавства.

Також до контролюючих органів відноситься прокуратура. Прокурор перевіряє інформацію про порушення прав людини, роз'яснює порядок захисту прав, вживає необхідних заходів для припинення порушення прав людини, включаючи здійснення прокурорської перевірки щодо дотримання охорони праці працівників.

Для ініціювання проведення перевірки щодо роботодавця працівник може використовувати скаргу до трудової інспекції , в прокуратуру , в Росспоживнагляд , В інші державні органи . Приклади і рекомендації складання таких документів Ви знайдете на сайті.

трудова інспекція

Державна інспекція праці є державним органом, контролюючим дотримання трудового законодавства. Відділи трудової інспекції працюють у всіх регіонах і доступні для всіх громадян, які потребують захисту трудових прав.

Трудова інспекція працює за скаргами громадян. До функцій інспекції відноситься контроль за виконанням законодавства про працю. Реалізувати захист трудових прав інспекція може шляхом:

  • проведення перевірок
  • виконання обстежень
  • видачі розпоряджень
  • складання протоколів про адміністративні правопорушення
  • накладення штрафів

Трудова інспекція може контролювати тільки ті трудові відносини, які продовжують дію. Спори щодо звільнення або порушення в колишніх трудових відносинах в її компетенцію не входять.

Найбільш ефективно звернення до трудової інспекції зі скаргами на дії індивідуальних підприємців. Головне щоб трудовий договір був оформлений належним чином.

Захист трудових прав профспілками

Профспілки відстоюють права та інтереси членів профспілок за індивідуальними питань трудових відносин, а при захисті колективних прав - незалежно від членства в профспілці при наділення повноваженнями на представництво інтересів.

Для захисту прав працівника профспілки мають такі права:

  • виступати з пропозиціями в прийнятті законів та інших нормативно-правових актів щодо соціально-трудової сфери відповідними державними органами влади;
  • висловлює думку проектам таких актів;
  • брати участь в узгодженні з роботодавцями розмірів оплати праці, систем оплати та норм праці;
  • безперешкодно відвідувати робочі місця членів профспілок.

Крім того, виступаючи в якості захисників інтересів, профспілки:

  • беруть участь в розробці державних програм зайнятості;
  • здійснюють контроль у сфері зайнятості населення;
  • оцінюють дії роботодавця при розірвання трудового договору за його ініціативою і в певних випадках погоджуються на припинення угоди;
  • здійснюють контроль за додержанням законодавства.

Необхідно звернути увагу, що для здійснення контролю за дотриманням трудового законодавства профспілки мають право залучати державні контролюючі органи.

На підставі законодавства профспілки мають право вимагати від роботодавця усунути порушення. Причому в семиденний термін з моменту отримання вимоги роботодавець повинен проінформувати профспілка про результати усунення порушень.

Самостійна захист трудових прав

Самозахист трудових прав - це активні дії трудящих, спрямовані на охорону свого життя, здоров'я і трудових прав, зі зверненням до державних органів контролю (нагляду) за дотриманням трудового законодавства або без нього.

Фактично, Трудовий кодекс визначає лише один спосіб самозахисту - відмова від виконання робіт. Однак не слід плутати такий спосіб захисту зі страйком, так як він здійснюється з метою захисту індивідуальних трудових прав.

Виділяють основні методи самостійного захисту:

  • відмова виконувати роботу, непередбачену трудовим договором;
  • відмова від виконання небезпечної роботи;
  • інші випадки відмови, передбачені трудовим законодавством РФ (відмова від відрядження, перенесення щорічної відпустки і тому подібне);
  • призупинення роботи при несвоєчасній виплаті зарплати.

Самозахист прав не вимагає офіційного оформлення та залучення державних наглядових органів. До того ж, допускається використання самозахисту з іншим способом захисту прав одночасно.

Використовуючи право на самостійний захист, працівник не може притягуватися до адміністративної або дисциплінарної відповідальності.

Захист трудових прав у судових органах

З метою відновлення порушених прав співробітник може звернутися до суду. На сьогоднішній день цей спосіб захисту прав є найефективнішим. адже рішення суду по цивільній справі є обов'язковим для виконання. Однак строки звернення до суду обмежені 3 місяцями, а по звільненнях 1 місяцем.

Крім судових органів, в залежності від порушеного права, працівник має право звернутися до комісії з соціально-трудових відносин, по трудових спорах і в трудовий арбітраж

Насправді законодавство надає значні можливості щодо захисту трудових прав. На жаль, значна частина працівників не знає і не розуміє, як краще скористатися наданими можливостями. Хоча практично будь-яка проблема в трудових відносинах може бути вирішена на користь працівника. Про це свідчить судова практика по позовами про поновлення на роботі , про стягнення заробітної плати і т.п. Важче з доказової базою по позовами про укладення трудового договору , про встановлення факту трудових відносин .

Захист трудових прав повністю залежить від активних дій і ініціативи працівника.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online