Робота без прописки (реєстрація) - в 2020 році, терміново, чи можна влаштуватися офіційно, штраф

  1. Чи можна влаштуватися
  2. загальні моменти
  3. процес працевлаштування
  4. Варіант для іногородніх
  5. Позиція роботодавця про роботу без прописки
  6. Можливі проблеми
  7. Відмова, скарги та підводні камені

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Питання про влаштування на постійне місце роботи і взаємозв'язку даного процесу з реєстрацією особи досить актуальне в 2020 році. Реєстрація громадян РФ здійснюється територіальними відділеннями ФМС на підставі встановлених правил. Відповідне захід проводиться за особистим бажанням особи протягом робочих днів з моменту зняття обліку за минулим місцем проживання.

При влаштуванні на роботу вахтовим методом або при відрядженні зацікавленому громадянину потрібно обов'язково подбає про тимчасову прописку, якщо його перебування на новій території буде тривати більше 90 днів.

Для розуміння можливостей влаштування на роботу без реєстрації потрібно ознайомитися з загальними моментами, з переліком необхідної документації, з порядком працевлаштування, з варіантами для жителів інших населених пунктів, з позиціями роботодавців, з можливими проблемами, з тим, чи можна влаштуватися офіційно і так далі.

Чи можна влаштуватися

Чинне федеральне законодавство забороняє роботодавцям вимагати у потенційних співробітників інформацію про місце постійного проживання, як і відмовляти в прийомі на місце в разі наявності прописки у претендента в іншому населеному пункті.

Проте практика показує, що робота без прописки практично неможлива. Це пов'язано з тим, що роботодавці намагаються уникнути проблем з незареєстрованими громадянами.

Як виняток можна назвати лише ті випадки, коли зацікавлений в роботі громадянин проживає не в головному місті регіону, наприклад, в Москві, а в області.

Існує також наступний перелік випадків, коли реєстрація може не знадобитися:

  • потенційного роботодавця не цікавить наявність прописки;
  • громадянин здійснює свою професійну діяльність неофіційно;
  • представники територіальних відділень ФМС особисто допустили помилку.

Рекомендується в будь-якому випадку терміново подбати про оформлення тимчасової прописки за місцем перебування, яка допоможе уникнути можливих проблемних ситуацій, пов'язаних з контролюючими органами в майбутньому.

загальні моменти

Необхідні документи

Норми статті 65 чинного Трудового Кодексу РФ в повній мірі регламентують перелік всієї необхідної документації, яка повинна бути в обов'язковому порядку сплату застави особою при влаштуванні на постійне або тимчасове місце роботи.

Стаття 65. Документи, що подаються при укладанні трудового договору

При укладанні професійного контракту роботодавець має законні підстави для запитання тільки наступних паперів:

  • цивільний паспорт РФ або будь-який інший документ для посвідчення особи претендента на відкриті вакансії;
  • трудова книжка - якщо відповідну угоду оформляється не в перший раз;
  • свідоцтво про індивідуальному пенсійному страхуванні;
  • дипломи про наявність середньо-спеціальної або вищої освіти;
  • приписне свідоцтво або військовий квиток.

Варто відзначити, що при влаштуванні паспорт виступає виключно в якості документа, що посвідчує особу. Без його наявності прийом на роботу стає автоматично неможливим.

У разі пред'явлення вимог про надання переліку документів, не зазначених в положеннях Трудового Кодексу, рекомендується звернути увагу потенційного роботодавця на цей факт з посиланням на те, що відповідні вимоги не правомірні.

процес працевлаштування

Якщо особа погодило з роботодавцем порядок пристрою, то обидві сторони повинні подбає про укладення угоди для захисту власних прав. Робота без прописки цілком реальна, але зацікавлена ​​особа може в таких випадках багато втратити на можливості отримання пільг. Найбільш прийнятним варіантом пошуку роботи є звернення до біржу праці конкретного населеного пункту.

Порядок працевлаштування той же, що і у випадку з наявністю реєстрації. Варто пам'ятати про те, що співробітники правоохоронних органів на регулярній основі здійснюють перевірку паспортного режиму громадян. Якщо особа проживає в місті без реєстрації і з успіхом здійснює свою професійну діяльність на підприємстві, то воно все одно не застраховано від штрафних санкцій .

Досвід роботи відіграє визначальну роль, але не має особливого значення в тих випадках, коли громадянин є претендентом на неофіційне працевлаштування.

У 2020 році Уряд Російської Федерації розглядає законопроект, завдяки якому може бути спрощений порядок реєстрації громадян країни, які приїхали працювати і проживати в інший регіон.

Варіант для іногородніх

Для іногородніх громадян знайти роботу набагато простіше в великих населених пунктах, ніж в маленьких. У тій же Москві або Санкт-Петербурзі можна влаштується на інше місце роботи за фахом або здійснювати діяльність, як різноробочий - все це залежить не тільки від наявності прописки, але також і від кваліфікації та освіти.

У переважній більшості випадків іногородні громадяни без реєстрації працюють в сферах, пов'язаних з підвищеними фізичними навантаженнями. Наприклад, багато хто працює в сфері будівельно-оздоблювальних робіт або обслуговуючим персоналом. Перший випадок найбільш зручний в силу того, що вимоги до претендента досить низькі, а сама робота по великому рахунку - сезонна.

Через це, вахти рідко тривають більше трьох місяців, протягом яких кожна особа може жити в іншому місті без прописки. У будь-якому випадку можна без особливих проблем оформити тимчасову реєстрацію. Відповідне захід вимагає мінімального набору документів, але основна проблема може бути пов'язана зі згодою власника приміщення на вселення нового громадянина.

Позиція роботодавця про роботу без прописки

Кожен роботодавець може прийняти претендента на роботу без прописки. Але практика показує, що організації рідко йдуть на такий крок в силу можливості виникнення проблем у звітній документації. Наприклад, якщо в декларації не буде вказана адреса хоча б одного з фактичних одержувачів доходів, то представники податкових органів можуть відмовити підприємству в прийнятті звітності з ПДФО.

Це, в свою чергу, призведе до призначення пені та інших штрафних санкцій. Характерні проблеми виникають і при нарахуванні внесків до Пенсійного Фонду. Це обумовлюється тим, що в спеціальних формах встановленого зразка потрібно також вказати місце фактичного проживання всіх працівників.

Все вишерассмотренние питання вирішуються за допомогою додатка до звітної документації письмового пояснення про характер ситуації, що склалася, в якій немає провини самого підприємства. На підставі паперу контролюючі інстанції можуть зробити висновок про наявність правопорушення з боку громадянина РФ і накласти на нього адміністративні санкції.

Можливі проблеми

За порушення встановлених державою реєстраційних правил або за відсутність оформленої в установленому порядку прописки передбачається призначення адміністративної відповідальності. Відповідно до норм статті 19.15 КоАП РФ на ті категорії громадян, які не мають реєстрацію, накладається штраф у розмірі до 5 000 рублів.

Отримання високооплачуваної та кваліфікованої роботи без офіційної реєстрації практично неможливо. Навіть при успішному завершенні процедури найму роботодавець може особисто звернутися до територіального відділення ФМС РФ і повідомити про факт порушення. Це також стане прямою підставою для призначення адміністративного покарання.

Стаття 19.15. Проживання громадянина Російської Федерації без документа, що посвідчує особу громадянина (паспорта)

Варто зазначити, що відсутність прописки за місцем перебування значно ускладнює здійснення податкових перекладів і перерахування до територіального Пенсійного Фонду, що може позначитися на величині соціальних виплат в майбутньому. Саме тому рекомендується відразу після переїзду оформити тимчасову реєстрацію в іншому місті. Це може бути зроблено і віддалено, через офіційний портал державних послуг.

У будь-якому випадку, кожен конкретний роботодавець має законні підстави для прийняття на місце постійного або тимчасового працевлаштування шукачів роботи, які не мають прописку, але є громадянами РФ. З такими категоріями осіб полягає спеціалізоване трудову угоду.

Якщо на підставі відсутності реєстрації претендентам роботи відмовляється в оформленні трудових відносин, то безпосередній роботодавець та інші відповідальні сторони можуть бути притягнуті до адміністративної відповідальності на підставі положень статті 5.27 КоАП РФ. У деяких випадках претендент може оскаржити рішення потенційного роботодавця в вищих судових інстанціях, посилаючись на норми статті 64 Трудового Кодексу РФ.

Стаття 5.27. Порушення трудового законодавства та інших нормативних правових актів, що містять норми трудового права

Відмова, скарги та підводні камені

Випадки відмови в наданні місце роботи, не дивлячись на захист громадян на законодавчому рівні, зустрічаються досить часто. Якщо роботодавець не прийняв здобувача на вакантне місце по причині того, що в нього немає місця офіційної реєстрації в конкретному регіоні, то це прямо вказує на факт порушення цивільних прав. При виникненні подібних спірних ситуацій рекомендується посилатися на норми статті 64 Трудового Кодексу.

Саме в даному нормативному акті визначаються всі характерні випадки порушень при прийомі на роботу. Варіанти відмови розглядаються в тому числі.

Важливо пам'ятати про те, що в процесі судового розгляду можуть бути використані і нюанси, прописані в статті 65 того ж Кодексу. У ній чітко встановлюється перелік документації необхідної для надання роботодавцю. Свідоцтва про наявність прописки в даному списку немає.

Все це говорить про те, що дві вищеназваних статті спрямовані на захист конституційних прав громадян. Вони чітко регулюють порядок прийому на місце працевлаштування і дають можливість для вирішення проблемних ситуацій.

Стаття 64. Гарантії при укладенні трудового договору

Кожна зацікавлена ​​особа, при отриманні відмови в прийомі, може на законних підставах відкрити трудову суперечку в порядку судового розгляду. Варто відзначити, що всі вимоги до позовної заяви та перелік необхідних для передачі в суд документів передбачаються статтями 131 і 132 чинного Цивільно-процесуального Кодексу РФ. Заяви в кожному випадку оформляються в письмовому вигляді. Іноді залучаються посередники.

Стаття 131. Форма і зміст позовної заяви

Стаття 132. Документи, що додаються до позовної заяви

В рамках документа в обов'язковому порядку повинна бути вказана наступна інформація:

  • повне найменування судової інстанції;
  • інформація про позивача і відповідача;
  • доскональне опис порушення;
  • обставини подачі позовної заяви;
  • Ціна позову - в даному випадку в якості вартості мається на увазі вимога про укладення трудової угоди.

Крім іншого потрібна додаткова документація, яка може мати значення для вирішення ситуації на користь зацікавленої здобувача. Буде потрібно і додаток клопотання позивача. На пристрій на роботу без прописки можуть розраховувати, як чоловіки, так і жінки.

Важливо мати на увазі і інші характерні нюанси. Наприклад, якщо громадянин зареєстрований в будь-якому населеному пункті Московської області, то після приїзду в Москву йому не потрібно оформляти прописку.

Що стосується громадян іноземних держав, то їм, крім отримання спеціалізованого дозволу на здійснення трудової діяльності на території РФ, потрібно встати на тимчасовий реєстраційний облік протягом 7 днів з моменту початку роботи.

Для громадян країн СНД встановлюються інші терміни, так як ці держави входять до складу Митного Союзу. Їм дозволяється вставати на облік протягом місяця після приїзду в будь-який регіон РФ. У випадках, якщо у громадянина є місце роботи в регіоні без прописки, йому не варто турбуватися про можливі проблеми до відвідування підприємства уповноваженими представниками ФМС.

У таких ситуаціях як громадяни, так і роботодавці практично напевно зіткнуться з певними проблемами, пов'язаними з порушенням чинного федерального законодавства. За неправомірні дії на порушників накладаються санкції адміністративного характеру.

За неправомірні дії на порушників накладаються санкції адміністративного характеру

можливість прописки в СНТ стала законодавчо можливої, але за умови дотримання низки вимог.

Як виписати людину без його присутності - читайте далі .

Дізнайтеся з статті - чи впливає прописка на право власності.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online