Поуехавшіе: Казахстан, частина друга

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

недавнє інтерв'ю з Тетяною Бурнакіной , Яка розповіла про життя росіянки в Казахстані, викликало бурхливу і неоднозначну реакцію громадськості. Інтерв'ю всього за тиждень прочитали понад 100 тис. Чоловік, за його мотивами в Росії і Казахстані вийшло безліч публікацій в паперових та інтернет-ЗМІ, а також на радіо і ТБ. Ми отримали величезну кількість відгуків - понад півтори тисячі коментарів, сотні ретвітів в соцмережах і листи читачів.

Одне з них прийшло від Сергія Дубініна, який встиг пожити в Казахстані двічі - за радянських часів і вже після того, як колишня РСР перетворилася на незалежну державу. Сергій Михайлович сьогодні розповідає читачам Newslab.ru свою історію, а у нас є можливість порівняти враження двох росіян від Казахстану.

Розкажіть трохи про себе?

Я народився в серпні 1956 року в маленькому районному центрі, місті Зеленокумске, що знаходиться в 100 км на схід від міста-курорту П'ятигорська в Ставропольському краї Я народився в серпні 1956 року в маленькому районному центрі, місті Зеленокумске, що знаходиться в 100 км на схід від міста-курорту П'ятигорська в Ставропольському краї. Закінчивши середню школу в 1974 році, надходив до Харківського авіаційного інституту, не надійшов. У середній школі разом з атестатом отримав права шофера 3 класу, тому рік працював водієм автосамосвала, в 1975 році вступив до Харківського автомобільно-дорожній інститут на автомобільний факультет. У Казахську РСР вперше потрапив після закінчення інституту в жовтні 1980 року. Розподіл (зараз студенти і слова такого не знають !) В переважній більшості було на підприємства України, і тільки 2 місця було в Казахстан, ще 3 - в Узбекистан.

Мені надали право вибору, і я вибрав Казахську РСР. Напрямок отримав на урановий рудник відкритого видобутку в складі Рудоуправління Прикаспійського гірничо-металургійного комбінату в м Шевченко на березі Каспійського моря (нині Актау). Перші враження про місто були жахливі - змучена рослинність, будинки на ніжках, відсутність вулиць, незрозумілі маршрути автобусів, відсутність багатьох звичних речей, що були у надлишку в інших містах країни (взагалі не було в продажу пива! Через жаркого клімату і довгої дороги живе пиво довезти було неможливо, а до чеського пастеризованого пива, що надходять в ОРС (відділ робітничого постачання) комбінату, мали доступ лише особи, особливо наближені). Єдиною втіхою було море.

Аналогічне подання було і про місце роботи - в автогосподарстві кар'єра-5 були відсутні стаціонарні приміщення, всі служби і відділи розташовувалися в дерев'яних вагончиках і модулях, БєлАЗи стояли на відкритих ґрунтових майданчиках, були відсутні будь-засоби механізації - був тільки один автомобільний кран для зняття і установки важких вузлів і агрегатів на 150 БелАЗ!

У місті, який продовжував будуватися високими темпами, багато хто жив в гуртожитках, в тому числі і я. Там можна було спостерігати повний інтернаціонал - жили росіяни, українці, казахи, азербайджанці, грузини, вірмени, дагестанці, білоруси, молдавани, були навіть естонці! Всі ми жили дружно і мирно, хоча звичайно, і битовуха була присутня.

Я потихеньку просувався по службових сходах від змінного майстра дільниці кар'єрного автотранспорту до начальника відділу праці та заробітної плати рудника. В такому стані дожили до серпневого путчу 1991 року. Звичайно ж, всі ми переживали за велику країну на всьому протязі горбачовських реформ, бачили, до чого вони ведуть.

Щоб було зрозуміло, розповім, яка ситуація була в місті в розрізі національного складу: в міських органах влади - міліції, судах, міськвиконкомі і міськкомі партії і інших установах більшу частину працівників становили казахи, на нафтових підприємствах області також працювало більшість казахів, на промислових і обслуговуючих підприємствах гірничо-металургійного комбінату абсолютна більшість було росіян - приблизно 90% Щоб було зрозуміло, розповім, яка ситуація була в місті в розрізі національного складу: в міських органах влади - міліції, судах, міськвиконкомі і міськкомі партії і інших установах більшу частину працівників становили казахи, на нафтових підприємствах області також працювало більшість казахів, на промислових і обслуговуючих підприємствах гірничо-металургійного комбінату абсолютна більшість було росіян - приблизно 90%.

На комбінаті працювало близько 35 тисяч чоловік. За результатами перепису населення 1989 року в місті проживало 19% казахів, 81% - всі інші. Ніяких міжнаціональних суперечок не було - єдиним проявом були взаємні образи жінок під час тисняви ​​в магазинах за дефіцитними товарами. Але ось почався парад суверенітетів по СРСР, і після 5 грудня 1991 року, ми, росіяни, потихеньку почали відчувати, що титульна нація найголовніше. На промислових підприємствах директорами були поставлені казахи, які підтягнули на багато управлінські посади родичів і знайомих. У цехах і ділянках таке явище мало присутнє.

Почався розвал економічних зв'язків, багато підприємств зупинялися, прогресувала безробіття, все це спровокувало масовий від'їзд населення в інші республіки з'явився СНД. Піднімали голову невідомо звідки взялися, як зараз кажуть, націонал-патріоти, які влаштовували мітинги, збори, на яких звучали заклики всім некорінним національностей їхати в свої республіки. Після оголошення приватизації житла від'їжджали почали масово продавати квартири, їх скуповували казахи, які проживали в сусідніх селах і містах області. Почав помітно змінюватися національний склад населення. Вечорами містом пішли натовпу казахської молоді, які били всіх підряд інородців. Точно так же побили директора рудника в під'їзді його будинку, коли він приїхав з роботи.

На підприємствах роками не виплачували зарплату - з моменту введення тенге в листопаді 1993 року і до січня 1996 року я отримав зарплату за основним місцем роботи 2 рази. Рятувала робота за сумісництвом в приватному малому підприємстві. Але до кінця 1995 року і там Герасимчука роботи. В результаті в січні 1996 року я з сім'єю теж переїхав до Росії, в Ставропольський край, на свою малу батьківщину. Квартири в Актау втратили свою цінність - до листопада 1994 роки за 2-кімнатну давали 800 доларів США, з початком війни в Чечні народ звідти став роз'їжджатися по всьому СНД, в Актау ціни піднялися вдвічі, але все одно за виручені від продажу гроші в Росії навіть в маленькому місті неможливо було купити житло.

На щастя, мені вдалося зібрати грошей і в Росії купити 3-кімнатну квартиру. Там нас ніхто не чекав, нікому ми не були потрібні. З роботою були такі ж проблеми, довелося зайнятися, як і всім, купівлею-продажем всього, що потрапляло під руку. Згодом зайнявся цифровою фотографією, що забезпечувало хоч якесь стерпне проживання. Однак розлучення змусив шукати нове житло і гроші на його покупку. За допомогою родичів отримав кредити на покупку житла на кабальних умовах банку, купив квартиру, відремонтував.

Що стало причиною вашого повторного переїзду в Казахстан?

Гостро постало питання повернення іпотечного кредиту, так як повертати протягом 20 років мені потрібно було суму в п'ять разів більшу, ніж взяв Гостро постало питання повернення іпотечного кредиту, так як повертати протягом 20 років мені потрібно було суму в п'ять разів більшу, ніж взяв. Єдиним плюсом була можливість дострокового його погашення без штрафів. Став шукати роботу. У Росії розмістив резюме на сайтах кількох рекрутингових агентств, але толку не було ніякого! Як тільки дізнавалися, скільки мені років, бажання продовжувати спілкування у потенційних роботодавців пропадало.

Старовинний товариш з Актау Сергій Михайлович Кірющенко, з яким ми працювали разом на кар'єрі, в листуванні з e-mail запропонував працювати у нього. Він зайняв мені грошей, перевівши з Казахстану на моє ім'я в відділення банку необхідну суму. На той час за минулі 15 років ми випадково перетиналися і спілкувалися короткочасно три рази, але один без всяких поручительств, розписок і особистого спілкування перевів мені гроші, які вирішили всі мої проблеми! Згодом він не ставив ніяких умов щодо повернення грошей. За допомогу, надану мені з грошима, роботою, я буду вдячний йому все життя.

У Казахстані легально в 2008 році можна було працювати тільки громадянам Казахстану та іноземцям з видом на проживання. У зв'язку з цим в лютому 2008 року я виписався з квартири з метою виїзду на ПМЖ в Казахстан. Мене здивувало те, що з мене в Росії нічого не зажадали при виїзді - просто виписали, дали на руки листок вибуття, і їдь на всі чотири сторони!

На ваш погляд, п'ять найбільших відмінностей Росії і Казахстану?

Перш, ніж відповісти по суті заданого питання, розповім про своє вбудовування в життя в іншій державі і свої враження про місто.

В Актау по прильоту в аеропорту отримав міграційну карту, зареєструвався в міграційній поліції, зібрав і здав необхідні документи на отримання дозволу на постійне місце проживання, потім після перевірки всіх відомостей отримав вид на проживання, отримав РНН (аналог російського ІПН), СІК (аналог страхового свідоцтва ПФР ), уклав договір з накопичувальним пенсійним фондом і офіційно влаштувався на роботу. У Казахстані пенсію заробляє собі сам працівник, відраховуючи в пенсійний фонд на особистий рахунок 10% зі свого заробітку, в Росії ж відмінність від Казахстану - відрахування виробляє роботодавець. Підкреслю - я не збирався залишатися жити в Казахстані назавжди - я приїхав попрацювати, вирішити свої грошові проблеми і повернутися додому в Росію. Якби на момент переїзду в Казахстан діяв Митний Союз і правила працевлаштування, мені не довелося б виписуватися в Росії зі свого постійного місця проживання.

Звичайно, місто разюче відрізнявся від того, який покинув в 1996 році Звичайно, місто разюче відрізнявся від того, який покинув в 1996 році. Практично всі перші поверхи квартир на центральних вулицях переобладнані під магазини, юридичні фірми, офіси і т.п. Побудували багато нових офісних будівель, супермаркетів, кафе, ресторанів та інших розважальних закладів. Берег моря в межах міста також весь забудований аналогічними закладами. Просто прийти скупатися вже майже неможливо - залишилася вузька смужка берега довжиною в 200 метрів в першому мікрорайоні біля стадіону, де це можна зробити безкоштовно. За радянської влади за зеленими насадженнями в місті був дбайливий догляд - практично все місто було обплутаний мережею зовнішніх водопроводів, з яких поливали рослинність. За часів розрухи водопроводи здебільшого знищили, багато дерев засохло, місто в цьому сенсі представляв сумне видовище.

Але в 2008 році все було по-іншому: на центральних вулицях уздовж доріг розбита безліч квітників, на стовпах освітлення вазони з квітами, працівниці з ранку і до пізнього вечора доглядають за квітами. З огляду на майже повну відсутність водогонів всі дерева поливають з поливальних машин шлангами, сумлінно і старанно. З'явилися міні-сади з басейнами і лавочками, де можна посидіти і відпочити. Увечері їх окупує молодь. Гуляти по місту серед цієї краси приємно.

Хочу сказати про роботу поліції і безпеки. Хоча в зведеннях ДВД (департаменту внутрішніх справ) регулярно повідомлялося про факти злочинів - скільки скоєно, розкрито і т.п., в житті мені не доводилося з цим стикатися. Жив весь час в одному мікрорайоні зовсім поруч з історичним центром, де завжди повно народу, поруч міський акимат (аналог нашої мерії), можливо, з цієї причини тут не було випадків хуліганства. У нічний час навіть після півночі я не боявся ходити по місту по околицях. Мені здається, що робота, яку проводить департамент внутрішніх справ щодо викорінення злочинності, дає свої результати (по крайней мере, в місті, можливо в сусідніх населених пунктах інша ситуація).

Так як по роботі щодня потрібно було їздити за кермом на службовому автомобілі, доводилося спілкуватися і з працівниками дорожньої поліції. За весь час просто так мене ні разу не зупинили. Порушив правила 3 ​​рази - один раз довелося платити штраф офіційно, два рази домовився. Мені здається, співробітники поліції і самі розуміють, що деякі штрафи неспіврозмірні тяжкості і непідйомні за величиною і погоджуються «пробачити» за набагато менші суми, ніж написано в КоАП.

У 2008 році я побачив, що національний склад населення докорінно змінився - людини нетитульної національності побачити можна дуже рідко. Мене завжди цікавили статистичні дані з цього приводу, і в 2012 році я знайшов їх в інтернеті в дуже докладному і об'єктивному дослідженні по Мангістауської області та окремо по місту Актау. Так ось, в місті корінне населення становить 95%, всі інші національності - 5% (місто покинуло 76% російськомовного населення). Хоча «Вікіпедія» наводить дещо інші дані.

У магазинах міста мовної проблеми при спілкуванні з персоналом не існувало. По всій видимості, тому, що при наймі на роботу від претендентів вимагається знання казахської та російської мов. Мені доводилося літати на літаках в Алмати - обслуговування в усіх відношеннях на високому рівні - що передпольотний, що під час польоту. Крім того, ще подорожував на автомобілі по області і їздив по Україні по дорозі в Росію. За весь час один раз зіткнувся в м Форт-Шевченко з місцевими жителями, які не розмовляли російською мовою, в інших, навіть набагато менших за розміром селищах, проблеми спілкування не було. Підкреслю ще раз - я не співаю осанни в честь казахського народу, а викладаю те, з чим зіткнувся особисто за 5,5 років проживання.

Тепер про відмінності Тепер про відмінності. Рельєфно відчув їх тільки після того, як я пожив на батьківщині після повернення в 2013 році.

Перше - невідповідна різниця у вартості комунальних послуг. Коли жив в Казахстані і бачив по телевізору в новинах стихійні збори пенсіонерів в Росії з приводу непідйомною вартості обслуговування житла, мені здавалося неймовірним - як можна при середній пенсії в 5-6 тисяч рублів встановлювати вартість послуг ЖКГ в 5-8 тисяч рублів? Тим більше, коли їхав до Казахстану в 2008 році, плата в моєму місті не перевищувала 2-2,5 тис. Рублів на місяць за 3-кімнатну квартиру.

Коли повернувся в Росію в 2013 році і зіткнувся з необхідністю платити, то жахнувся! Щомісяця я плачу за 3-кімнатну квартиру загальною площею 56 кв. метрів і житловий 33 кв. метра більше 5000 рублів! В Актау, третьому за рівнем і вартості життя місті Казахстану, все прожиті роки в 2-кімнатній квартирі, приблизно однаковою по площі з моєї російської, я за всі послуги (а це електроенергія, природний газ, холодна і гаряча вода, каналізація та водовідведення, опалення, сантехнічне обслуговування внутрішньобудинкових мереж, вивезення твердих побутових відходів, обслуговування внутрішньобудинкових електромереж, прибирання будинку і прибудинкової території) платив сумарно не більше 5-7 тисяч тенге (1000-1200 руб. за тодішнім курсом), в залежності від сезону. При тому, що всі ці послуги надають підприємства недержавні, які працюють заради отримання прибутку.

Тобто, розмір плати в Росії вище більш ніж в 3 рази! Я сам економіст, нормувальник, технар, знаю механізми ціноутворення і технологію ремонту будинкових комунікацій, і прийшов до висновку, що в Росії керуючі компанії та інші безсовісно завищують вартість своїх послуг в рази ! А уряд йде у них на поводу, регулярно погоджуючись з підвищенням вартості їх послуг. В цьому плані в Казахстані люди більш порядні і сумлінні.

Друга відмінність. Так як в Росії у мене було своє ТОВ, доводилося регулярно здавати податкову звітність. У Казахстані я був головним бухгалтером ТОВ, і точно так же звітував перед податковими органами. Мені було в дивину, що працівники звертаються з відвідувачами по-людськи. В Актау я мав можливість без будь-якої попередньої записи потрапити зі своїми питаннями до начальникам відділів, заступникам начальника обласного податкового департаменту і отримати вичерпну інформацію, листуватися з ними по електронній пошті.

З інспектором можна було сперечатися і доводити свою правоту! Без судового розгляду я неодноразово доводив, що осудна порушення податкового законодавства не має під собою грунту, і зі мною згодом погоджувалися! Вся податкова звітність платниками податків здається в електронному вигляді через інтернет. Довідки будь-якого характеру також надаються через інтернет. Всі послуги податкового департаменту безкоштовні.

Всі тендери проводяться в електронному вигляді, документи на паперових носіях на підтвердження електронних форм надаються тільки переможцем тендеру після оголошення підсумків Всі тендери проводяться в електронному вигляді, документи на паперових носіях на підтвердження електронних форм надаються тільки переможцем тендеру після оголошення підсумків. Тобто, система влаштована так, що у платника податків майже відсутня необхідність відвідувати податковий департамент (тільки іноді потрібно завірити касову книгу, здати документи по експортно-імпортних операціях і т.п.). В даний час я не знаю особисто порядок надання та здачі податкової звітності в РФ, тому поцікавився у знайомої, яка більше 20 років працює в податковій інспекції. І отримав відповідь, що подібного в Росії немає.

Третя відмінність. Це стосується телебачення. Мене всегда жвавих цікавіло, чим живуть люди. І немає Краще способу дізнатіся це, чем через інформаційне телемовлення. Дивився много Новинам каналів: 31-й, КТК, НТК, «Астану». Мені подобався сам підхід до подачі информации, может буті того, что ВІН много в чому нагадував радянський. Тобто в новинах розповідається, чим живе весь Казахстан - и зовсім маленькі Населені пункти, и Великі міста, что робиться в самих різніх сферах життя народу. Причому на різних новинних каналах новини мало повторюються, тому і дивився багато, так як на одному каналі новини закінчувалися, на іншому починалися. У Росії, що до 2008 року, що зараз, годі й дивитися різні канали - всюди все одне і те ж.

Кожні вихідні з нетерпінням чекав «Нашу Казашу». Програма вигідно відрізнялася від «Нашої Раші» відсутністю вульгарщини, тонким гумором, висміюванням проблем, наявних в суспільстві. Також щоранку перед відходом на роботу всі роки дивився програму «Таксі» з Муратом Оспанова. Його повинні пам'ятати і російські глядачі-любителі КВН. Мені дуже імпонує ця людина! Як він розповідає, як може незнайомої людини розкріпачити, щоб той не губився перед камерою! Із задоволенням дивився передачі за участю Досима Сатпаева. На мій погляд, з усіх політологів Казахстану він найчесніший, з найбільш виваженими, тверезими поглядами на політику.

Четверте відмінність. Ставлення органів влади до правопорушників з органів влади і взагалі порушників законів. З приходом капіталізму, на просторах колишнього СРСР розцвіло хабарництво, не оминуло воно стороною і Казахстан. Але з цим явищем постійно ведеться боротьба, причому не показна, на республіканському і всіх нижчестоящих рівнях. У Мангістауської області проживає 576 тисяч чоловік, в самому місті Актау і передмістях 183 тисячі чоловік. У місті є три інтернет-ресурсу: www.aktau-business.com , www.lada.kz и www.tumba.kz . На них постійно публікується інформація про затриманих за хабарі або розтрату держкоштів начальників відділів міських та районних департаментів і акіматів, заступників акимів і акимів, поліцейських та інших держслужбовців, а також інформація про розгляд в судах заведених на них кримінальних справ. на сайті www.aktau-business.com є блоги керівників держорганів, і будь-який бажаючий може задати питання і отримати відповідь. Всі питання і відповіді у відкритому доступі. Точно також можна задати питання і керівникам республіканських органів - я сам задавав питання і отримував відповіді.

У 2008 році дорожня поліція навесні оголосила боротьбу з тонуванням автомашин і не пристебнутими ременями безпеки У 2008 році дорожня поліція навесні оголосила боротьбу з тонуванням автомашин і не пристебнутими ременями безпеки. Я скептично поставився до цієї затії - думав, пройде місячник показового шмагання і все знову повернеться на круги своя. Але помилився! Зараз в Казахстані немає машин з тонованими передніми бічними і вітровим склом! У Росії, незважаючи на всі декларації, повно таких машин .

П'яте відмінність. Напевно, це найболючіша тема для російськомовного населення - проблема статусу російської мови, також вона болюча і для самих казахів, так як багато жителів міст не знають (або знають дуже погано) рідна мова. І якщо казахоязичним громадянам ще зрозуміло, чому росіяни не знають казахської мови, то до своїх одноплемінників, що не говорить рідною мовою, вони відносяться різко негативно. У Росії такої проблеми не існує (хіба що тільки в Татарстані, де російська мова в школах не дозволяють вивчати в повному обсязі) - російський державний, національні мови в національних республіках ніхто не утискає і не перешкоджає вивченню.

Величезної кількості проблем Казахстану вдалося б уникнути, якби російський мав статус другої державної. З країни не виїхало б кілька мільйонів російськомовних. Звичайно, міграція все одно була б, але не в таких страхітливих розмірах. Причому, адже поїхав колір - вчені, інженери, фахівці, робочі дефіцитних спеціальностей. Для переважної більшості тих, хто виїхав Казахстан був Батьківщиною. Зараз доводиться запрошувати їх з-за кордону, але вже за зовсім інші гроші! І, де-факто, не дивлячись на гласні і негласні заборони, російську мову залишається державним.

Безсумнівно, потрібно збільшувати роль казахської мови, вчити йому, пропагувати - але не за рахунок применшення російського! І історія вчить, що як не забороняй людям говорити на якійсь мові, якщо він потрібен, якщо він затребуваний, на ньому будуть говорити! Ну розбийся в коржик, але в аулах, як і 500 років тому, говорили і будуть говорити по-казахському! А в містах і по-російськи, і по-казахському!

Чи відчували ви себе чужим у Казахстані?

Розумієте, як я вже говорив, я не збирався переїжджати в Казахстан назавжди, тому і ставлення у мене було до проживання відповідне Розумієте, як я вже говорив, я не збирався переїжджати в Казахстан назавжди, тому і ставлення у мене було до проживання відповідне. Але в звичайному житті я не бачив ніякої різниці у ставленні корінного населення до мене і іншим російськомовним. У місті кілька тисяч жителів мають посвідку на проживання.

Коли почалися в 90-х роках проблеми за національною ознакою, багато росіян звернулися в російське земляцтво і отримали російське громадянство. Вони нікуди не виїжджали з Казахстану на ПМЖ, але стали громадянами іншої держави. Щоб узаконити їхній статус, їм було запропоновано отримати посвідку на проживання, який продовжується кожні п'ять років, але не більше, ніж на термін дії закордонного паспорта. Такий же документ був і у мене. Так що, в тих місцях, де його треба було пред'являти, він не викликав ніяких емоцій із зазначених вище причин. Я, в силу свого статусу, не міг брати участь у виборах, не міг взяти кредит в банку, враховувався в органах внутрішніх справ трохи інакше, ніж громадяни Казахстану, а в іншому все не змінилося.

На вашому сайті я ознайомився зі статтею « Поуехавшіе: Казахстан », В якій дівчина з Красноярська дала відповіді на поставлені запитання. Власне, прочитання відповідей мене зачепило, хочу дати свої коментарі.

На мій погляд, дівчина висловила свої міркування про людей в Казахстані, їх ментальності і ставлення до роботи, з неприхованим снобізмом. Можливо, це така легка іронія?

На мій погляд, для Казахстану у дівчини дуже високий рівень заробітної плати. Якщо зайти на «Хедхантер» (Де вона і знайшла цю роботу), то можна переконатися, що на 17-мільйонну країну буде не більше десятка вакансій із зарплатою 500 і більше тисяч тенге (близько $ 3000) на місяць. Те, що може дозволити собі вона (подорожі на 3-4 дні в інші країни кілька разів на рік, часте відвідування ресторанів, фітнес-клубів і т.п.), недоступно переважній більшості найманих працівників, і тому ресторани, які не працюють до останнього клієнта, їх мало хвилюють.

Все, що вона перерахувала про ставлення співробітників до роботи, про корупцію, шахрайство, зв'язках, менталітеті - все має місце бути Все, що вона перерахувала про ставлення співробітників до роботи, про корупцію, шахрайство, зв'язках, менталітеті - все має місце бути. Чи не в такому гіпертрофованому вигляді, як в статті, але про це в країні говорять на всіх рівнях і не приховують. У пресі публікуються відомості про шахрайство касирів банків, бухгалтерів держустанов, про завдані ними збитки і про судові рішення за цими фактами, про потворних вчинках «мажорів» та дітей заможних батьків. Але ці явища не носять масовий характер!

Ще її цитата: «Те, що будь-який фахівець в Росії робить за 10 хвилин, причому якісно, тут може робитися кілька годин і навіть днів, і зажадає доопрацювання і виправлень. На зауваження ви будете отримувати виправдання про те, що ви ставите нереально складні завдання в нереально короткі терміни ». Твердження не відповідає дійсності. Якщо ти простий найманий працівник, за тобою немає зв'язків, ти будеш пахати, як раб, і роботодавець буде постійно незадоволений твоєю роботою - це реальність і закон капіталізму! На все виправдання, що ти працюєш і робиш дуже багато, один відповідь: не подобається - йди, за парканом чергу з тих, хто хоче працювати на твоєму місці!

Диктувати свої умови роботодавцю можуть тільки фахівці рідкісних професій, яких на пальцях перелічити на весь Казахстан. Думаю, то що її підлеглі не робили в термін доручену роботу, говорить про її нездатність організувати роботу і про відсутність виконавської дисципліни в очолюваному колективі.

І якщо вже мова зайшла про банках, скажу, що банки в Казахстані працюють більш оперативно і просунуте, ніж в Росії. Поясню на своєму прикладі. У мене в різний час були рахунки і депозити в трьох банках: «Нурбанке», «Казкомерцбанк» і БТА Банку. У всіх був інтернет-банкінг, до відкритого рахунку в якості бонусу пропонувалася дебетова пластикова карта. У кожного маса депозитів на будь-який смак. У БТА Банку я відкрив на 5 років депозит з наступними умовами: початковий внесок від 5000 тенге, 13,5% по депозиту, можливе поповнення і зняття до незнижуваного залишку в 5000 тенге, капіталізація і зняття відсотків. Зараз в місті, де я живу, 4 банки, але ні в одному немає депозиту з такими умовами. Всі роки роботи мені постійно дзвонили і приїжджали в офіс з презентаціями менеджери десятка банків, і все лише з однією метою - щоб ТОО перейшло на банківське обслуговування в їх банк.

На закінчення хотів би сказати, що я з теплотою згадую все прожиті в Казахстані роки, вдячний всім друзям і знайомим, з якими звела мене там життя.

Я люблю свою Батьківщину - Росію, і страждаю від того, що в ній простим людям нелегко жити. Ніколи не хотів і не хочу зараз поїхати на ПМЖ в США або Європу - вважаю, що тільки що не люблять свою Батьківщину і свій народ можуть з легкою душею залишити все - рідних, друзів, рідні могили і виїхати назавжди в ці країни. Тим більше, що, за відгуками тих, хто вже поїхав туди і багато років живе, жителів колишнього СРСР там все одно за людей не вважають. А жити з відчуттям людини другого сорту не хочу.

Сергій Дубінін спеціально для інтернет-газети Newslab.ru

Розкажіть трохи про себе?
Що стало причиною вашого повторного переїзду в Казахстан?
На ваш погляд, п'ять найбільших відмінностей Росії і Казахстану?
Чи відчували ви себе чужим у Казахстані?
Можливо, це така легка іронія?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online