Відгули на весілля по Трудовому Кодексу

  1. Нормативна база
  2. Особливі умови
  3. складні ситуації
  4. Відгули на весілля по ТК РФ
  5. Чи належить відпустку родичу
  6. порядок надання
  7. приклад заяви

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Підготовка до урочистої події забирає всі сили? Церемонія запланована на будній день? Як в цьому випадку відпроситися з роботи?

Чи можуть відмовити? Питань багато, але хвилюватися не варто. Право на відпустку по причині вступу в шлюб закріплено законодавством. Він оформляється за свій рахунок, якщо в колективному договорі немає інших гарантій.

Нормативна база

Нормативна база

На сьогоднішній день встановлено наступний порядок надання відпочинку без збереження змісту:

  • Приводом може послужити виключно заяву співробітника із зазначенням причини, що складається за власною ініціативою.
  • Тривалість і період відпустки визначаються за погодженням сторін
  • Службовцям державних і муніципальних структур не положено більше одного року за свій рахунок.
  • Законодавством чітко визначені ситуації, в яких роботодавець не може відповісти відмовою і категорії громадян, які мають право на пільгові умови.
  • Дозволяється оформлення вихідного на неповний день.
  • У стаж для отримання можливості використовувати чергову оплачувану відпустку, включається період звільнення від безпосередніх обов'язків без грошового відшкодування, що не перевищує двох тижнів.
  • Не підлягають покриттю дні після втрати працездатності, що збіглися з відпочинком за свій рахунок.
  • Не допускається відгук співробітника без його згоди, а якщо він не відмовляється приступити до роботи позапланово, то невикористаний залишок компенсується в будь-яке зазначене їм час.
  • Не можна звільнити підлеглого, що перебуває у відпустці, при цьому розірвання трудового договору можливе тільки в перший робочий день після закінчення відпочинку.

Особливі умови

Особливі умови

Існує цілий список причин, за якими роботодавець зобов'язаний безперешкодно відпустити співробітника. І разом з тим службовець не має права вимагати відгули понад норму, затвердженої для конкретного випадку або групи.

У таблиці нижче наведені ліміти, які застосовуються в різних ситуаціях:

Тривалість (дні) Причина 5 Реєстрація шлюбу. Смерть близької людини. Проходження альтернативної служби, причому до визначеного терміну може бути доданий період, відведений на проїзд до місця відпочинку і назад. Народження сина або дочки.

Навчання у ВНЗ без відриву від виробництва

15 Вступні іспити. Випробування в зв'язку з закінченням підготовчих курсів. Проміжна атестація. 30 Держіспити. 120 Підготовка і захист диплома.

Навчання в середньому професійному закладі

10 Первинний відбір для абітурієнтів. 30 Підсумкові випробування. 60 Випускні іспити і виконання кваліфікаційної роботи.

виборча компанія

Починаючи з дня реєстрації кандидата до оголошення результатів. Член виборчкому. На термін дії довіреності. Представник кандидата.

Також законодавством встановлені граничні періоди відпусток без збереження змісту, оформлюваних за письмовим зверненням співробітника, для деяких категорій громадян:

Ліміт (дні) Група 14 Особи, яким присвоєно статус пенсіонера, в зв'язку з досягненням певного віку. Батьки і дружини проходили військову службу та померлих безпосередньо при виконанні обов'язків або від отриманих травм (захворювань). 60 Інваліди і в тому числі громадяни, які втратили здоров'я, виконуючи військовий обов'язок. Розраховується в залежності від ситуації. Сумісники з різною довжиною оплачуваних відпусток на основному і додатковому місці. Подружжя військовослужбовців, у яких тривалість чергового відпочинку коротше в порівнянні з тим, що надається чоловіку (дружині). Чи не повинен перевищити 180 разом з оплачуваною відпусткою, які виділяються щороку. Жителі Крайньої Півночі і прирівняних територій. 10 Добровільні пожежні. 35 Ветерани. Громадяни, які перебувають на території міста Ленінград в роки блокади і нагороджені відповідним відзнакою. 21 Герої СРСР, РФ, Соцпраці, кавалери орденів Слави і Трудової Слави всіх ступенів одночасно.

Колективним або галузевою угодою може бути передбачено до 14 днів додаткового відпочинку для батьків:

  • двох і більше дітей віком, що не перевищує 14 років;
  • неповнолітнього інваліда;
  • дитини, яка не досягла чотирнадцятирічного віку, у якого офіційно відсутній батько або мати;
  • дошкільнят.

Причин для додаткового вихідного може бути багато. Читайте, як отримати відгул за сімейними обставинами .

Якщо є така можливість. можна написати заяву на відгул за раніше відпрацьований час. зразок тут .

складні ситуації

Норми законодавства не завжди трактуються однозначно. У зв'язку з цим нерідко виникають різні питання.

Нижче наведені ті з них, які зустрічаються частіше, а також порядок дій для кожного конкретного випадку.

Питання Рішення Чи можна відправити співробітника у відпустку за свій рахунок з ініціативи наймача? Таке діяння суперечить встановленим правилам і загрожує штрафом, а за повторне порушення посадова особа буде анульовано. Вимушена відсутність діяльності оплачується в розмірі не менше 2/3 від середньої зарплати. Якщо працівник належить до кількох пільгових груп, чи може він скористатися відпусткою, покладеним кожної з них? Ні, в цій ситуації можна вибрати відпочинок з найбільшою тривалістю і відгуляти його цілком або частинами або додати до оплачуваної періоду. Коли роботодавець має право не виділяти додаткові вихідні на прохання співробітника? Якщо службовець, який не належить ні до однієї з категорій, які претендують на додаткові привілеї, звернувся за особистим приводу, то йому може бути відмовлено в зв'язку зі службовою необхідністю. Самовільне відсутність на робочому місці вважається прогулом. Чи можна в односторонньому порядку припинити трудові відносини з особою, яка тимчасово звільнено від виконання обов'язків без збереження змісту? Так, але тільки в трьох випадках:

  • власне бажання підлеглого;
  • ліквідація компанії;
  • взаємна домовленість.

Як оформити достроковий вихід? Або працівник за особистою ініціативою пише заяву, а керівник, якщо він згоден, видає відповідний наказ. Або наймач направляє повідомлення і становить письмове розпорядження після його схвалення. Чи потрібно продовжувати відпочинок за свій рахунок в разі збігу з неробочими святковими днями? Ні, такі періоди збільшують тільки оплачувану відпустку. Чи можна розірвати трудовий договір за прогул, якщо службовець без узгодження витратив відпустку за свій рахунок у зв'язку з реєстрацією шлюбу через три тижні після торжества? З ситуації, судової практики випливає, що такі дії є незаконними. Отримавши заяву, наймач зобов'язаний задовольнити прохання. У цьому випадку реалізація права на п'ять неоплачуваних вихідних не залежить від сторонніх причин. Чи правомірна вимога надати безоплатні вихідні з подальшим звільненням? Ні, законодавство не передбачає такої можливості.

Відгули на весілля по ТК РФ

Відгули на весілля по ТК РФ

У зв'язку з реєстрацією шлюбу будь-який працівник може на свій розсуд використовувати п'ять днів без збереження змісту.

Такі вихідні виділяються з дотриманням ряду правил:

  • наймач не має права відповісти відмовою на Заява на відгул для реєстрації шлюбу співробітника;
  • відгул не враховується при визначенні періоду трудової діяльності, що дає підстави для чергового оплачуваної відпустки;
  • збільшення терміну можливо за погодженням з керівництвом компанії;
  • в колективній угоді або іншому локальному акті дозволяється передбачати більше відгулів у зв'язку зі вступом у шлюб, ніж зазначено в нормативних документах;
  • за власною ініціативою роботодавець має право сплатити молодят наданий відпочинок.

Чи належить відпустку родичу

На думку експертів, в кодексі йде мова виключно про власний одруження службовця.

Тому, наприклад, відповідь на питання про те, чи дадуть матері нареченої вихідний за свій рахунок, залежить від того, що вирішить керівництво.

Так як в цьому випадку, якщо вона не відноситься до пільгової групі, в зверненні буде фігурувати формулювання: за сімейними обставинами.

порядок надання

порядок надання

Відпустка дозволено використовувати як до, так і після торжества.

Щоб використовувати право, дане державою, і можливо, підкріплене в договорі з компанією, необхідно діяти відповідно до наведеного нижче алгоритму:

  1. На розгляд керівництва подається заява із зазначенням виду і тривалості відпочинку.
  2. До звернення додається одна з паперів-підстав:
    • довідка з РАЦС, якщо реєстрація ще не відбулася;
    • свідоцтво про шлюб;
  3. Уповноважена особа складає і підписує Наказ на відгул на весілля про виділення періоду для відпочинку без збереження оплати.
  4. Службовець ознайомлюється з наказом і підтверджує цей факт особистим підписом.
  5. Додаткову інформацію про наявність вихідних вносяться в Особиста картка (Тип відгулу, номер документа-підстави, дати початку і закінчення).
  6. Проставляється відмітка в табелі обліку робочого часу.

приклад заяви

приклад заяви

Звернення складається у довільній формі із зазначенням підстав і дати.

Зазвичай воно виглядає наступним чином:

Директору ТОВ «Гладіолус»

К.В. димові

старшого продавця

Л.В. Ларионовой

Заява.

Прошу надати мені відпустку без збереження заробітної плати з 15.08.2015 по 19.08.2015 (п'ять календарних днів) у зв'язку з реєстрацією мого шлюбу.

Додаток: копія довідки ЗАГС від 01.07.2015.

старший продавець Ларіонова Л.В. Ларіонова

05.08.2015.

Отже, щоб скористатися правом на відгули за свій рахунок в період одруження необхідно:

  • передати роботодавцю заяву і документ-підтвердження;
  • ознайомитися з розпорядженням;
  • добре провести час, що звільнився.

Щоб уникнути небажаних наслідків не варто забувати і про особливості надання:

  • період тимчасової непрацездатності, який співпав з відпочинком без змісту, що не буде покритий;
  • роботодавець не повинен забезпечувати співробітнику більше 5 днів неоплачуваної відпочинку в зв'язку з весіллям, якщо інше не зазначено в локальних актах організації;
  • відгули, що виділяються на період одруження, можна приєднати до чергової відпустки, якщо він використовується в цьому ж інтервалі;
  • в колективному договорі дозволено визначати тривалість відпочинку за свій рахунок, що перевищує ту, що встановлена ​​законодавством, причому для різних категорій працівників вона може відрізнятися, а також передбачати таку можливість для груп, яким вона взагалі не передбачена спочатку;
  • керівництво компанії має право відповісти відмовою на звернення, які не підкріплене відповідними документами;
  • нормативні акти не містять обмежень кількості відпускних періодів з приводу реєстрації шлюбу протягом одного року, таким чином, працівник може використовувати право на відгули кілька разів в позначеному інтервалі, так як закон не забороняє неодноразово одружуватися (виходити заміж) і оформляти розлучення.

Церемонія запланована на будній день?
Як в цьому випадку відпроситися з роботи?
Чи можуть відмовити?
Питання Рішення Чи можна відправити співробітника у відпустку за свій рахунок з ініціативи наймача?
Якщо працівник належить до кількох пільгових груп, чи може він скористатися відпусткою, покладеним кожної з них?
Коли роботодавець має право не виділяти додаткові вихідні на прохання співробітника?
Чи можна в односторонньому порядку припинити трудові відносини з особою, яка тимчасово звільнено від виконання обов'язків без збереження змісту?
Як оформити достроковий вихід?
Чи потрібно продовжувати відпочинок за свій рахунок в разі збігу з неробочими святковими днями?
Чи можна розірвати трудовий договір за прогул, якщо службовець без узгодження витратив відпустку за свій рахунок у зв'язку з реєстрацією шлюбу через три тижні після торжества?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online