Шлюбний договір: плюси і мінуси

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Багатьом парам, особливо в період палкої закоханості здається, що укладення шлюбного договору - це щось прозове, принижувати їх почуття, і, отже, наближає розлучення. Однак насправді шлюбний договір навіть зміцнює почуття. Адже нерідко саме майнові суперечки стають каменем спотикання для подружжя, а якщо все визначено наперед - і сваритися нема чого.

Власне, боязнь терміна «шлюбний договір» - це один з його нечисленних мінусів. Другий мінус - документ, звичайно, не зможе утримати чоловіка від невірності. Все інше, швидше за - плюси. Давайте спробуємо розібратися, що і як можна врегулювати за допомогою шлюбного договору.

Шлюбний договір або шлюбний контракт, як більшість громадян звикло його називати, є угодою осіб, які планують вступити в шлюб , Або угодою подружжя. Шлюбний договір спрямований на визначення майнових прав і обов'язків кожного з подружжя, як в шлюбі, так і після його розірвання. Правила і порядок укладення шлюбного договору регулюються статтями Сімейного Кодексу РФ (глава 8). Так як шлюбний договір є двосторонньою угодою, для здійснення якої необхідно волевиявлення двох сторін, то до нього застосовуються правила глави 9 Цивільного кодексу РФ ( «Угоди»).

Шлюбний договір може бути оформлений як перед вступом у шлюб, так і протягом усього часу, поки особи перебувають у шлюбі
Шлюбний договір може бути оформлений як перед вступом у шлюб, так і протягом усього часу, поки особи перебувають у шлюбі. У разі якщо укладання шлюбного договору вчиняється до реєстрації шлюбу, він набуває законної сили в момент державної реєстрації шлюбу. Якщо рішення про укладення шлюбного договору прийнято подружжям, вже перебувають у шлюбі, то моментом укладення такого договору визнається момент його посвідчення нотаріусом.

Шлюбний договір укладається у письмовій формі, в тексті документа повинні бути прописані всі істотні умови , За якими подружжя прийшло до угоди. Посвідчення шлюбного договору у нотаріуса обов'язково. За потреби нотаріус не тільки засвідчить шлюбний договір, але і допоможе скласти його проект. Перед посвідченням шлюбного договору нотаріус зобов'язаний роз'яснити подружжю їх права і обов'язки, значення і зміст укладається ними договору, попередити про юридичні наслідки його укладення.


Так як шлюбний договір регулює майнові відносини між подружжям, то, отже, предметом договору є майно, як спільне, так і кожного з подружжя. А значить, ви зможете вказати, що, наприклад, на вашій дачі ви зможете в разі розлучення проживати по черзі, всі побутові прилади забере дружина, а гараж дістанеться чоловікові. За взаємною згодою при укладанні шлюбного договору подружжя може змінити встановлений Сімейним кодексом режим спільної власності. Вони мають право встановлювати режим роздільної і часткової власності, що стосується всього майна, окремих видів і майна, що належить кожному з подружжя. Закон дозволяє подружжю включати в шлюбний договір будь-які умови, що стосуються їх майнових відносин, в тому числі:
- порядок і способи несення сімейних витрат;
- порядок надання грошового утримання один одному (як у шлюбі, так і після його розірвання);
- визначення майна, переданого кожному з подружжя у разі розірвання шлюбу;
- інші умови, які не суперечать Сімейного Кодексу РФ та іншим законодавчим актам.

Шлюбний договір можна укладати як щодо наявного на даний момент, так і по відношенню до придбаного в майбутньому майна. Подружжя має право обмежити свої права і обов'язки певних в шлюбному договорі терміном, або поставити виникнення і припинення майнових прав і обов'язків у залежність від певних умов.
При укладанні шлюбного договору слід враховувати, що в нього не можуть бути включені наступні умови:
- обмеження дієздатності та правоздатності будь-якого з подружжя (заборона на звернення до суду для захисту своїх прав та інтересів, на ведення підприємницької діяльності, на успадкування , На оформлення заповіту, на отримання доходів);
- умови щодо регулювання особистих відносин між подружжям. Тобто написати, що дружина не повинна розмовляти якимось особливим тоном, а чоловік не повинен косо дивитися на дружину - не можна;
- визначення особистих прав і обов'язків подружжя по відношенню до їхніх дітей;
- обмеження прав непрацездатного подружжя, хто потребує змісті;
- інші умови, які ставлять одного з подружжя у несприятливе становище і суперечать нормам сімейного права.
Для того щоб змінити або розірвати шлюбний договір, потрібно угоду подружжя з даного питання. Угода складається в тій же формі, що і сам шлюбний договір. Внесення змін до договір або його розірвання можливе в будь-який час за взаємною згодою подружжя. Законом не допускається відмова від виконання договору лише одного з подружжя. Відповідно до встановлених ГК РФ правилами щодо зміни та розірвання договорів (глава 29,) шлюбний договір може бути розірваний у судовому порядку на вимогу одного з подружжя. Шлюбний договір припиняє свою дію з моменту розірвання шлюбу. Якщо в договорі були передбачені зобов'язання подружжя після розлучення, такі зобов'язання зберігають свою силу і після розірвання шлюбу.

уповноважена державою посадова особа, яка має право здійснювати нотаріальні дії від імені Російської Федерації в інтересах російських громадян і організацій (юридичних осіб). союз чоловіка і жінки, зареєстрований в органах реєстрації актів цивільного стану. Незареєстровані фактичні шлюбні відносини (цивільний шлюб) не породжують правових наслідків - тобто прав і обов'язків подружжя відповідно до Сімейного кодексу РФ, так само як і шлюб, укладений за релігійним обрядом. Реєстрація здійснюється тільки за особистої присутності наречених, представництво в даному випадку не допускається. умови про предмет договору, умови, які названі в законі або інших правових актах як істотні або необхідні для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою однієї зі сторін має бути досягнуто згоди. ця угода осіб, що вступають у шлюб, або угода подружжя, що визначає майнові права і обов'язки подружжя у шлюбі і (або) у разі його розірвання. Шлюбний договір укладається в письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню. угода двох або декількох осіб про встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online