Прописка в новобудові: як зареєструватися в новому житловому комплексі

  1. Відмінності колишньої «прописки» від реєстрації за місцем проживання
  2. Чи потрібно реєструватися взагалі?
  3. Чи обов'язково власнику реєструватися в новобудові?
  4. Перешкоди для оформлення прописки
  5. Оформлення реєстрації власника
  6. Оформлення реєстрації членів сім'ї і третіх осіб
  7. Оформлення реєстрації третіх осіб без участі власника
  8. Кількість прописаних в квартирі і фіктивна реєстрація

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Звична для громадян радянської епохи «прописка» була з 1993 року замінена державною реєстрацією за місцем проживання або реєстрацією за місцем перебування. Незважаючи на це, термін вживається досі як синонім реєстрації, хоча остання і не дає тих прав, заради яких в колись оформлялася прописка. Сьогодні ми поговоримо про реєстрації за місцем проживання в новобудові , Розглянемо, як і в якому порядку необхідно реєструватися, і навіщо взагалі це робити власнику, який придбав нерухомість від забудовника.


Відмінності колишньої «прописки» від реєстрації за місцем проживання

В даний момент «прописка» не дає її власникові ніяких прав щодо нерухомості (крім права користування протягом обумовленого терміну). Якщо раніше людини, який прописаний в квартирі, але не мав прав власності, неможливо було виписати "в нікуди" (тільки на нове місце проживання), позбавивши його, таким чином, права продовжувати користуватися житлом, то зараз власник може зробити це абсолютно спокійно.


Реєстрація нового власника за місцем проживання є лише наслідком його прав на квартиру, а також - наслідком його бажання зареєструвати на своїй території себе або кого-б то не було.

Однак, згідно із законодавством, кожен громадянин РФ повинен оформити державну реєстрацію за місцем проживання (або перебування). Іншими словами, державі необхідно знати, де проживає той чи інший громадянин, адже саме для цього і введена реєстрація.

Раніше прописка об'єднувала дві функції - давала державним службам відомості про те, де проживає той чи інший громадянин, а також інформацію про те, кому належить нерухомість.

Тепер реєстрація дозволяє тільки вести внутрішній міграційний облік - цим займається МВС (куди зовсім недавно увійшла профільна структура УФМС), а інформація, що стосується майнових прав, збирається окремо, цим займається Росреестр.

Чи потрібно реєструватися взагалі?

Закон допускає проживання громадянина РФ без реєстрації не більше трьох місяців, якщо обставини склалися таким чином, що, наприклад, в іншому місті необхідно залишатися довше, потрібно оформити там тимчасову реєстрацію (за місцем перебування).

Якщо ж людина «виписався» з квартири, де він проживав (отримав «листок вибуття»), то оформитися на новому місці йому належить в семиденний термін. Або зробити тимчасову реєстрацію, якщо він переїхав, наприклад, на знімну квартиру (в разі, якщо його нерухомість була продана, а нового житла на даний момент ще немає).

Чи обов'язково власнику реєструватися в новобудові?

Як же бути в тому випадку, якщо у громадянина на момент придбання нерухомості від забудовника вже є квартира, в якій він зареєстрований, адже стати на облік можна тільки в одному місці?

Тут все залежить від того, де громадянин проживає (або збирається проживати, перебувати) фактично, а за «фіктивну реєстрацію» вже передбачені адміністративні кари (докладніше це питання буде розглянуто трохи нижче).

  • Якщо, наприклад, ви купили квартиру в тому ж місті або області (в тому самому суб'єкті Російської Федерації), де і проживаєте на даний момент, і з якихось причин не бажаєте змінювати «прописку», то робити це необов'язково.

  • Якщо житло купується в іншому суб'єкті РФ, проте жити там ви не маєте наміру, реєструватися в купленій квартирі також ні до чого.

  • Але якщо куплена квартира знаходиться в іншому місті, і ви збираєтеся там проживати, то встати на облік саме там просто необхідно.

Перешкоди для оформлення прописки

  • Отримати реєстрацію в новобудові можна тільки в тому випадку, якщо вже оформлені права на власність, в іншому випадку зробити це неможливо.

З огляду на той факт, що забудовники часто затягують терміни здачі об'єкта в експлуатацію, пайовикам доводиться чекати цього моменту, і лише потім оформляти право на власність, а потім і реєстрацію. До того, як будуть закінчені всі процедури, пов'язані зі здачею житлового будинку в експлуатацію, сама будівля і всі квартири не мають статусу житлової нерухомості, відповідно, з точки зору законодавства проживати там не можна, а значить - не можна і «прописатися».

  • Ще однією перешкодою, з яким стикаються бажаючі прописатися в новому житлі, є відсутність виписки з колишнього місця проживання.

Порядок виписки передбачає подачу відповідної заяви за місцем реєстрації та отримання документа, що підтверджує зняття з обліку (громадянин отримує «листок вибуття»), однак, існує і більш простий спосіб оформити необхідний документ.

Якщо ви припускаєте встати на облік в іншому місті, то необов'язково туди відправлятися для подачі заяви на виписку - досить його подати одночасно із заявою про постановку на облік там, де ви збираєтеся прописатися. У той же час цей спосіб має свої нюанси: якщо за нормативами зареєструвати за новим місцем проживання зобов'язані протягом восьми робочих днів з моменту подачі заяви, то при відсутності документа про виписку цей термін може розтягтися на довільне час.


Оформлення реєстрації власника

Після оформлення права власності на квартиру її власник може зареєструвати на свою адресу себе, членів своєї сім'ї, а також всіх, кого забажає, незалежно від того, чи перебувають бажаючі з ним у родинних стосунках або є сторонніми людьми. Порядок «прописки» передбачає подачу в паспортний стіл (або найближчий МФЦ ) Наступних документів:

  • Заява про реєстрацію;

  • Документ, що підтверджує особу (законодавчо визнаний таким - паспорт громадянина РФ, водійські права, пр.);

  • Документ про право власності на житло;

  • Листок вибуття (необов'язково, але бажано).

Співробітник паспортного столу зобов'язаний перевірити оформлення документів, і якщо все оформлено належним чином, призначити дату, коли власник житла може з'явитися для отримання підтверджуючого документа та проставлення в паспорті відповідного штампа. Якщо є перешкоди для оформлення реєстрації, власник отримує відмову - письмовий документ з формулюванням причин відмови.

Оформлення реєстрації членів сім'ї і третіх осіб


Д ля реєстрації членів сім'ї, а також третіх осіб пакет документів, що подаються в паспортний стіл, доповнюється такими паперами:

  • Паспорти всіх, для кого оформляється реєстрація, а також власника нерухомості;

  • Згода (в письмовому вигляді) власника на прописку осіб, зазначених у заяві (за винятком співвласників);

  • Згода (в письмовому вигляді) всіх осіб, на даний момент мають постійну реєстрацію за адресою.

Оформлення реєстрації третіх осіб без участі власника

Існує також можливість зареєструватися в квартирі без особистої присутності власника, що вельми зручно в тих випадках, коли останній, наприклад, знаходиться в іншій країні, перебуває на лікуванні або, в силу різних обставин, не може бути присутнім особисто. Заявник, який бажає отримати зареєструватися, подає такі документи в паспортний стіл:

  • Заява про реєстрацію;

  • Паспорт (інший документ, що засвідчує особу);

  • Копія паспорта власника (завірена нотаріально);

  • Згода власника (в письмовому вигляді, завірений нотаріально);

  • Листок вибуття (опціонально).

Кількість прописаних в квартирі і фіктивна реєстрація

Слід зауважити, що звернення за реєстрацією осіб, які не є членами сім'ї власника, викликають підвищений інтерес з боку державних органів і пов'язане це з положенням закону про фіктивної реєстрації. Постановка на облік з корисливими цілями з боку власника або реєстрація без наміру проживати за адресою, вказаною в заяві, тягне за собою адміністративну відповідальність (штраф, в деяких випадках - позбавлення волі). Причому, покарання передбачено, як для власника, так і для тих, хто прописується на його житлоплощі.


Підозри у співробітників структури МВС, що займається питаннями міграційного контролю та обліку, можуть виникнути в тому випадку, якщо кількість прописаний перевищує соціальний норматив (одна людина на 6 кв.м площі житла). Однак це зовсім не говорить про те, що законодавство будь-яким чином обмежує власника в його праві розпоряджатися власною нерухомістю.

Теоретично можна зареєструвати в новобудові необмежену кількість осіб, навіть допускається перевищення соціальних нормативів. Але в цьому випадку всім зареєстрованим і власнику доведеться доводити, що кожен з прописаних (і власник в тому числі) фактично проживає на житлоплощі, зазначеної в документах. Якщо зробити цього не вдасться, покарання не уникнути.

Чи обов'язково власнику реєструватися в новобудові?
Чи потрібно реєструватися взагалі?
Чи обов'язково власнику реєструватися в новобудові?
Як же бути в тому випадку, якщо у громадянина на момент придбання нерухомості від забудовника вже є квартира, в якій він зареєстрований, адже стати на облік можна тільки в одному місці?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online