Пільги та привілеї інвалідам 1 групи в 2019 році: які є, порядок оформлення і необхідні документи, новини

  1. Загальна інформація
  2. Заходи федеральної та регіональної соціальної підтримки
  3. пенсія
  4. Щомісячні виплати
  5. Набір соціальних послуг
  6. федеральні пільги
  7. Освітні заходи соціальної підтримки
  8. Житлові заходи підтримки
  9. Право на землю позачергово
  10. Медичні пільги
  11. Податкові пільги
  12. Пільги особам, які доглядають за інвалідом 1 групи
  13. Як оформити пільги
  14. Основні захворювання
  15. Куди звертатися за пільгами
  16. Необхідні документи
  17. проблематика отримання
  18. Зміни в 2019 році

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Деякі категорії громадян користуються в РФ пільгами і привілеями. До них відносяться і інваліди 1 групи. На законодавчому рівні встановлено ряд заходів соціальної підтримки, який дозволяє трохи поліпшити якість життя.

Загальна інформація

Згідно ФЗ від 24 Згідно ФЗ від 24.11.1995 №181-ФЗ, інвалідність першої групи присвоюється в тому випадку, якщо громадянин отримав захворювання або травми, які обмежили його життєдіяльність в істотній формі.

Присвоюється група інвалідності в медичному закладі, до якого прикріплений людина, після проходження лікарської комісії.

До найбільш тяжких захворювань, за якими присвоюється перша група, відносяться:

  • викликали дезорієнтацію в просторі;
  • спричинили втрату рухових функцій;
  • викликали незворотні зміни в організмі, в результаті чого людина втратила здатність самостійно за собою доглядати і обслуговувати.

Фактично людина потребує щоденної допомоги. Оскільки стан здоров'я вимагає значних коштів на лікарські засоби і медичні процедури, на законодавчому рівні були розроблені пільги інвалідам 1 групи, що дозволяють підтримувати гідний рівень життя.

Громадяни з обмеженими можливостями потребують допомоги і захисту, і не завжди за ними можуть забезпечити догляд родичі власними силами. У більшості випадків потрібна підтримка медичних працівників і працівників, які здатні надати кваліфіковану допомогу. Завантажити для перегляду і друку

Федеральний закон від 24.11.1995 р № 181-ФЗ - Про соціальний захист інвалідів в РФ

Заходи федеральної та регіональної соціальної підтримки

Всі існуючі заходи федеральної соціальної підтримки умовно поділяються на кілька великих категорій: Всі існуючі заходи федеральної соціальної підтримки умовно поділяються на кілька великих категорій:

  • пенсія ;
  • пільги на житло;
  • пільги на освіту;
  • щомісячні виплати;
  • набір соціальних послуг.

Кожна із заходів має на увазі регулярну підтримку з боку держави, встановлена ​​на федеральному рівні, і не залежить від регіональних постанов.

При цьому в регіонах можуть бути встановлені додаткові пільги інвалідам 1 групи.

У Москві інваліди користуються соціальною картою москвича, на яку проводяться всі виплати і надаються належні пільги. У Санкт-Петербурзі інвалідам надається спецтранспорт для поїздок до соціально значимих об'єктів (медустанови, відділення соцзахисту) за 10% від повної вартості проїзду.

В окремих містах для інвалідів встановлені додаткові коефіцієнти при виплаті пенсій та допомог. В Уфі розмір коефіцієнта становить 1,8, в Новосибірську показник дорівнює 1,2.

пенсія

Для тих громадян, які ще не досягли пенсійного віку, але привласнена 1 група інвалідності, встановлена ​​щомісячна соціальна пенсія. На сьогоднішній день розмір пенсії для інвалідів 1 групи 10567,73 рубля на місяць, а для інвалідів 1 групи з дитинства 12681,09 рублів на місяць. Якщо громадянин має хоча б один день трудового стажу і при цьому визнаний інвалідом 1 групи, то йому може бути призначена страхова пенсія по інвалідності в розмірі 10668,38 рублів на місяць.

Сума варіюється в залежності від наявності у інваліда утриманців. Розмір пенсії так само збільшується за наявності стажу від 15 і 20 років в районах Крайньої Півночі.

Дана сума виділяється щомісяця на розрахунковий рахунок людини з коштів Пенсійного Фонду РФ. Розмір пенсії встановлений на федеральному рівні і підлягає щорічному підвищенню з урахуванням інфляції.

При призначенні пенсії по старості інвалідам 1 групи нараховуються фіксована доплата до пенсії. Вона залежить від віку інваліда, наявності утриманців під опікою і стажу роботи в районах Крайньої Півночі.

При цьому два види пенсійного забезпечення призначено бути не може.

Пенсія по інвалідності виплачується незалежно від того, скільки громадянину років. Після присвоєння групи призначається щомісячна дотація. Навіть якщо людині всього 20 років, розраховувати на пенсію він має право.

Щомісячні виплати

Крім того, що інваліди 1 групи отримують пенсію, законодавством їм надані щомісячні грошові виплати Крім того, що інваліди 1 групи отримують пенсію, законодавством їм надані щомісячні грошові виплати.

У 2019 сума таких виплат повинна 3782,94 рублів. Дану суму можна витратити на все, що необхідно людині, будь-яких обмежень не існує.

Засоби виплачуються з федерального бюджету до Пенсійного фонду, який перераховує їх на розрахунковий рахунок громадянина.

Оскільки не всі інваліди в змозі самостійно отримувати кошти, за них це можуть зробити опікуни або піклувальники , Призначені в судовому порядку при визнання недієздатним одержувача виплат. Як опікунів можуть виступати, як близькі або далекі родичі, так і сторонні люди, що забезпечують догляд.

Набір соціальних послуг

Законодавством забезпечується отримання інвалідами 1 групи набору соціальних послуг нарівні з щомісячними виплатами, а не замість них.

У 2019 набір включає в себе:

  • забезпечення лікарськими засобами за рецептами лікарів;
  • безкоштовний проїзд в міському транспорті;
  • безкоштовну путівку в медичний профілакторій щорічно.

Оскільки права інвалідів 1 групи захищені на законодавчому рівні, то за ними закріплена можливість отримання і щомісячної виплати, і набору соціальних послуг. Від останніх можна відмовитися на користь грошових коштів, проте в більшості випадків громадяни отримують саме НСУ.

Набір соціальних послуг дає можливість отримувати необхідні лікарські препарати за рецептом безкоштовно в будь-якій державній аптеці або аптечному пункті, що працює з медичними установами по соціальному договором. Грошова компенсація НСУ позбавляє цього права. Розмір грошової компенсації при повній відмові від отримання НСУ становить 1121,42 рубля на місяць. Увага: В даний час розробляється пілотний проект довгострокового догляду за інвалідами та людьми похилого віку, який бу дет реалізований в найближчі роки.

федеральні пільги

Одними з основних пільг, які покладені сім'ї, на утриманні якої є інвалід 1 групи, є житлово-комунальні пільги Одними з основних пільг, які покладені сім'ї, на утриманні якої є інвалід 1 групи, є житлово-комунальні пільги.

Родині належить виплата компенсації у розмірі 50% від щомісяця виплачується суми за послуги ЖКГ, незалежно від періоду.

Компенсація надається на постійній основі до тих пір, поки інвалід проживає за конкретною адресою.

Освітні заходи соціальної підтримки

Законодавство встановлює права інвалідів 1 групи на безкоштовну освіту . У тому числі в середніх професійних або вищих навчальних закладах.

Так, громадянин, який не має протипоказань до навчання, може вступити на бюджетне місце з обов'язковою стипендією, розмір якої на 50% вища за звичайну.

Дане право реалізується в тому випадку, якщо людина успішно складає вступні іспити.

Якщо людина потребує послуг сурдоперекладача при навчанні в середньому професійному або вищому навчальному закладі, то ці послуги надаються йому безкоштовно. Право на освіту є конституційним правом, люди з обмеженими можливостями цього права не позбавляються через стан здоров'я.

Житлові заходи підтримки

Громадяни з обмеженими можливостями мають право вимагати поліпшення житлових умов на законних підставах Громадяни з обмеженими можливостями мають право вимагати поліпшення житлових умов на законних підставах. Така можливість встановлена ​​ст.17 Федерального закону «Про соціальний захист інвалідів в РФ». Порядок надання житлових приміщень кожен суб'єкт Російської Федерації встановлює самостійно. Житлові приміщення надаються інвалідам в рамках договору соціального найму. Загальна площа такого приміщення може перевищувати норму на людину, але не більше ніж в два рази. При цьому воно повинно бути обладнане відповідно до програми реабілітації та абілітації інваліда.

наприклад, інваліди-колясочники можуть розраховувати на забезпечення під'їзду до будинку спеціальними пандусами, а також на розширення дверних прорізів як на загальдомовий території, так і безпосередньо в квартирі.

Для реалізації цього права необхідно звертатися до Управління соціального захисту населення або органи опіки та піклування за місцем проживання.

Звернутися з подібною заявою від імені громадянина можуть його опікуни та піклувальники, а також члени сім'ї. У разі неможливості виконання законного права може бути запропонована заміна житла на більш підходяще.

Діти-інваліди залишилися без піклування батьків або сироти після досягнення 18 років мають право отримувати в користування житлове приміщення позачергово, якщо він може вести самостійний спосіб життя.

Крім поліпшення житлових умов, громадянин з обмеженими можливостями звільняється від сплати податку на майно фізичних осіб. Тому якщо у власності людини є нерухомість, то платити за неї податок не доведеться.

Дана міра поширюється виключно на самого інваліда, члени його сім'ї від сплати не звільняються.

Право на землю позачергово

Законодавство надає можливість отримати земельна ділянка для ведення приватного подвірного господарства або індивідуального житлового будівництва позачергово.

Громадянин з 1 групою інвалідності може отримати наділ з муніципальних земель безкоштовно.

Для реалізації будівництва в державних банках зустрічаються пільгові програми кредитування саме людей з обмеженими можливостями. Деякі з цих програм мають на увазі виплату відсотків з федерального бюджету, в той час, як щомісячний платіж вноситься безпосередньо позичальником самостійно.

Медичні пільги

Крім входить до набір соціальних послуг безкоштовного забезпечення лікарськими засобами, інвалід може розраховувати на наступні привілеї: Крім входить до набір соціальних послуг безкоштовного забезпечення лікарськими засобами, інвалід може розраховувати на наступні привілеї:

  • безкоштовне протезування (в тому числі - зубів) вітчизняними матеріалами в вітчизняних клініках і медичних установах;
  • безкоштовний проїзд до місця лікування, незалежно від його віддаленості від місця постійного проживання, в межах РФ;
  • безкоштовне забезпечення ортопедичним взуттям, а також необхідними допоміжними пристосуваннями (наприклад, милиці або коляска).

В окремих випадках при наявності можливості інваліду може бути виділена собака-поводир, зміст якої здійснюється з федеральних коштів. Дана міра найчастіше реалізується в великих містах, де є центри, які займаються навчанням таких собак.

Проїзд до місця лікування на безкоштовній основі надається не тільки самому інваліду, а й супроводжує його опікуна чи піклувальника. Це правило поширюється і на санітарно-профілактичний курорт чи санаторій. Супроводжуючий не оплачує проживання з власних коштів.

Податкові пільги

Для інвалідів 1 групи передбачені наступні податкові преференції:

  • звільнення від сплати податку на майно;
  • якщо у власності є земельна ділянка, база оподаткування буде зменшена на 600 кв.м. на будь-яку ділянку за вибором інваліда;
  • пільги зі сплати податку на транспорт встановлюються кожним суб'єктом Російської Федерації самостійно. Наприклад, в Москві інвалідам передбачена податкова пільга тільки на одне, на вибір, транспортний засіб до 200 к.с. У Санкт-Петербурзі від сплати транспортного податку звільнені тільки батьки дітей з обмеженими розумовими і фізіологічними можливостями;
  • при оплаті послуг нотаріату розмір знижки становить 50%.

Також інваліди не платять мито за майновим позовами в розмірі до 1 млн. Руб.

Пільги особам, які доглядають за інвалідом 1 групи

Допомога по догляду призначена для наступних категорій громадян:

  • непрацездатні інваліди 1 групи;
  • діти з інвалідністю та інваліди дитинства 1 групи.

Догляд можуть здійснювати непрацюючі працездатні особи старше 14 років. При цьому наявність родинних стосунків зовсім не важливо.

У 2019 всі виплати здійснюються одночасно з пенсією інваліда.

Базовий розмір виплат по догляду за особою з обмеженими можливостями становить 1200 руб. Батькам (опікунам) неповнолітнього інваліда належить 5500 руб. Іншим особам (не пов'язаним сімейними узами) платять 1200 руб.

Для громадян, які проживають в регіонах зі складною кліматом, встановлюються додаткові регіональні коефіцієнти.

Якщо догляд необхідний кільком особам одночасно, то виплати покладені за кожного окремо.

Якщо опікуни спільно з інвалідом 1 групи володіють майном, то їм покладено такі пільги:

  • скасування сплати майнового податку і зменшення розміру ставки земельного податку, якщо майном опікун володіє спільно з інвалідом;
  • безкоштовні путівки в санаторій, якщо особа є супроводжуючим;
  • пільги зі сплати комунальних послуг в частині, що припадає на інваліда (50%);
  • безкоштовний проїзд на міському транспорті.

Доглядає особа не повинна мати додаткових доходів. При їх появі (виявленні) виплата компенсацій буде припинена.

Опікунів дітей-інвалідів заборонено залучати до роботи в святкові і вихідні дні.

Пільги опікунів-інвалідів поширюються однаково на одиноких матерів і батьків-одинаків .

Як оформити пільги

Оскільки всі пільги, виплати і привілеї надаються тільки інвалідам, то спочатку потрібно оформити даний статус офіційно Оскільки всі пільги, виплати і привілеї надаються тільки інвалідам, то спочатку потрібно оформити даний статус офіційно.

Для цього громадянин або його представник, який діє на підставі нотаріального доручення, повинен звернутися в медичний заклад за місцем проживання громадянина.

У медичному закладі на підставі медичної карти і заяви збирається медико-соціальна експертиза (МСЕ), яка і визначає, чи потрапляє основне захворювання громадянина під інвалідність.

На підставі медичної карти та медичного обстеження виноситься рішення про присвоєння статусу інваліда і відповідної групи.

У разі якщо громадянин самостійно на МСЕ з'явитися не може, за нього це робить офіційний представник. Комісія може винести рішення і без особистої присутності громадянина на підставі медичної карти.

Основні захворювання

Існує ряд захворювань, за якими беззастережно присвоюється 1 неробоча група інвалідності. До них відносяться:

  • повна втрата зору на обох очах;
  • олігофренія;
  • слабоумство;
  • ниркові захворювання, що викликали хронічну важку ниркову недостатність;
  • ампутація кінцівок;
  • ракові пухлини з метастазами;
  • параліч опорно-рухового апарату;
  • вроджена відсутність деяких внутрішніх органів.

Куди звертатися за пільгами

Після отримання рішення МСЕ необхідно звернутися до Управління соціального захисту населення та до Пенсійного фонду за місцем проживання інваліда Після отримання рішення МСЕ необхідно звернутися до Управління соціального захисту населення та до Пенсійного фонду за місцем проживання інваліда.

І в тому, і в іншому відомстві потрібно написати заяву на надання належних пільг - на кожну пільгу свою заяву.

Необхідні документи

Крім заяви, потрібно додати такі документи:

  • довідку з медичного закладу і її копію;
  • паспорт громадянина з обмеженими можливостями та його копія;
  • трудова книжка і її копія при наявності;
  • розроблена індивідуальна програма реабілітації.

Час розгляду заяви в Пенсійному фонді становить 10 робочих днів, в Управлінні соціального захисту - до 14 календарних днів по деяких видах пільг.

Звертатися за пільгами необхідно протягом трьох днів після отримання медичного висновку. У разі затримки потрібно заново оновлювати довідку, оскільки термін її дії - 3 робочих дня.

У Пенсійному Фонді РФ або УСЗН можуть не прийняти «прострочений» документ, зажадавши його поновлення.

проблематика отримання

У деяких випадках мало отримати медичний висновок, потрібно додатково звертатися до суду для визнання громадянина недієздатним і призначення опікуна чи піклувальника.

Наприклад, людина з недоумством не в змозі підписати довіреність на когось з родичів, оскільки його захворювання не дозволяє вважати його дієздатним і самостійним. В цьому випадку родичам або особам, які безпосередньо здійснюють догляд, потрібно звернутися в суд за місцем проживання. Термін розгляду такої справи рідко перевищує 30 календарних днів.

Після отримання статусу опікуна або піклувальника від імені громадянина з обмеженими можливостями може виступати вже той, хто здійснює догляд. У тому числі подавати заяви на отримання різних пільг і допомог.

Зміни в 2019 році

У 2019 значних змін в законодавстві не передбачено.

Перелік пільг залишається відкритим. Держава залишає за собою право встановлювати нові пільги, а також додаткові грошові виплати для цієї категорії пільговиків.

Наші експерти відстежують всі зміни в законодавстві, щоб повідомляти вам достовірну інформацію.

Підписуйтесь на наші оновлення!

Пільги інвалідам 1 групи за оплату внесків на капремонт

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online