Підводні камені при придбанні нерухомості в Німеччині | Журнал "Нерухомість та інвестиції. Правове регулювання" | http://www.dpr.ru

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Підводні камені при придбанні нерухомості в Німеччині

Зінонова Н., адвокатське бюро "Groll"

Стаття присвячена різним аспектам вибору, покупки і оформлення нерухомості, будівництва нового будинку і особливостям придбання нерухомості на торгах в Німеччині.

Ключові слова: нерухомість, Німеччина, будівельний підряд, земельну ділянку, публічні торги.

***

Придбання нерухомості за кордоном - це завжди відповідальне рішення, яке вимагає зваженого підходу і матеріального достатку. Нерухомість в Німеччині завжди була привабливим об'єктом фінансових інвестицій для росіян, завдяки розвиненій стабільній економіці країни, надійної юридичної захищеності і низьких кредитних ставок.

Рішення про придбання нерухомості в Німеччині прийнято, що ж далі? Як знайти продавця і правильно оформити угоду, уникнувши підстерігають при покупці нерухомості підводних каменів?

Процедура покупки нерухомості в ФРН багато в чому схожа з процедурою її придбання в Росії. Придбати нерухомість у власність можна різними способами: при покупці нового житла, житла на вторинному ринку, на торгах, а також в процесі будівництва. У кожному із зазначених способах існують свої особливості і юридичні нюанси.

Купівля готової нерухомості

Маклер. Займатися пошуком нерухомості можна cамостоятельно або звернутися до послуг маклера. Робота маклера, природно, не безкоштовна. Його гонорар складає в залежності від Землі 3,57-7,14% від вартості об'єкта. Однак згідно § 652 Цивільного кодексу (ЦК) Німеччини він має право вимагати гонорар тільки в тому випадку, якщо між покупцем і маклером був укладений договір на здійснення маклерської діяльності. При цьому маклер повинен дійсно знайти покупця квартиру або будинок, в відношенні яких згодом буде укладено договір купівлі-продажу в нотаріальному порядку (BGH NJW 1992 року, 2819).

Будівельний фахівець. Не рекомендується купувати нерухомість без її огляду, покладаючись тільки на фотографії будинку і опис продавця. Без огляду майбутнього будинку дуже важко уявити його місце розташування, стан, планування, наявність інфраструктури і т.д. Причому важливий не тільки особистий огляд об'єкта нерухомості, але і присутність будівельного фахівця, який міг би вказати на можливі недоліки будинку, а також оцінити витрати на проведення ремонту, зміни системи опалення і т.д. Інакше навіть відносно низька вартість будинку може обернутися значними витратами на його ремонт. А в разі, якщо будинок є пам'яткою архітектури, то можливість його перебудови або зміни дуже обмежена і можлива тільки з дозволу адміністрації (§§ 6 і 11 закону про захист пам'яток архітектури Баварії; §§ 5 та 11 закону про захист пам'яток архітектури в Берліні і т. д.).

Якщо Ви вже підібрали будинок, який цілком відповідає Вашим уявленням, життєвим потребам і фінансовим можливостям, Вам потрібно буде підписати договір купівлі-продажу.

Нотаріус. На відміну від Росії, в Німеччині договір купівлі-продажу нерухомості укладається з обов'язковою участю нотаріуса, який і складає договір (aбз. 1 § 311b ГК Німеччини). Сторони, перш ніж звернутися до нотаріуса, повинні обговорити між собою основні моменти: ціну, терміни оплати, рухоме майно, власність на яке переходить за договором купівлі-продажу нерухомості (наприклад кухня, садовий інвентар) і т.д. Таким чином, можна заощадити на другій зустрічі з нотаріусом. Нотаріальна мито сплачується покупцем і становить близько 1,5% від вартості нерухомого майна, включаючи реєстрацію переходу права власності в Поземельної книги. Розмір нотаріальної мита розраховується відповідно до положень ю про оплату нотаріальних мит.

Адвокат. Як правило, договір купівлі-продажу складається нотаріусом на німецькій мові, тому при відсутності мовних знань необхідна участь перекладача (§ 5 Закону про нотаріальне посвідчення). Але знання юридичної термінології в цій справі недостатньо, необхідне знання законів Німеччини. Тому після отримання проекту договору від нотаріуса, який представляє інтереси обох сторін договору, рекомендується звернутися до адвоката, який представляє тільки Ваші інтереси. Тим більше, що законодавець передбачив 14-денний термін для ознайомлення з договором і його перевірки обома сторонами договору (№ 2 aбз. 2 § 17 Закону про нотаріальне посвідчення). Адвокат перевірить юридичну чистоту договору і скоректує його в Ваших інтересах. Включення адвоката на цій стадії знизить можливі ризики і попередить появу подальших проблем з продавцем, наприклад, у разі продажу нерухомості з істотними недоліками, при наявності заборгованості по даному нерухомого майна або за наявності інших власників. Тільки до підписання договору пункти, які не відповідають Вашим інтересам, можна ще змінити або виключити.

Реєстраційне відомство. Після того як договір сторонами підписаний, податок на придбання нерухомого майна сплачено і зроблені грошові розрахунки за угодою, нотаріус відправляє інформацію про продаж нерухомості в реєстраційне відомство. Реєстраційне відомство протягом 2-3 міс. видає свідоцтво нового власника. Але фактично передача володіння відбувається відразу після підписання договору купівлі-продажу. Важливо знати, що перехід права власності відбувається не в момент підписання договору купівлі-продажу, а після внесення нового власника до Поземельної книги (aбз. 1 § 873 ГК Німеччини). Оскільки між укладанням договору купівлі-продажу та офіційним зміною прав власності можуть пройти кілька тижнів, відразу ж після підписання договору слід в Поземельної книги зробити позначку про майбутнє придбання нерухомості (§ 883 ГК Німеччини). Такий запис буде служити покупцеві гарантією безпеки угоди.

Доручення. Повна процедура покупки нерухомості і її реєстрації на нового власника займає кілька місяців. Якщо покупець приїхав до Німеччини по туристичній візі, а процес оформлення угоди і її реєстрація затягуються, придбання об'єкта нерухомості можливо і по спеціально оформленої на представника покупця довіреності (§ 164 ЦК Німеччини). Єдине, що оформлення іпотечного кредиту в німецькому банку за дорученням неможливо, необхідно фізична присутність одержувача в Німеччині. Відсотки за іпотечним кредитом в Німеччині в порівнянні з Росією низькі і варіюються в залежності від банку. Розгляд заявки (обробка, отримання висновку експерта про вартість квартири і т.д.) триває 4-6 тижнів.

Супутні витрати при покупці нерухомості в Німеччині:

  • маклерський гонорар - 3,57-7,14% вартості нерухомості;
  • нотаріальна мито - 1,5% вартості нерухомості;
  • податок на придбання нерухомості - від 3,5% вартості нерухомості залежно від Землі (Гамбург, Берлін, Саксен-Анхальт - 4,5%; інші Землі також планують підвищення податку);
  • адвокатський гонорар на перевірку юридичної чистоти угоди - від 1% вартості нерухомості;
  • гербовий збір реєстраційного відомства - 0,5% вартості нерухомості;
  • заявка на кредит в банку - приблизно 1% вартості нерухомості.

Будівництво нового житла

Інша можливість придбання нового будинку - це його будівництво.

Архітектор. Процедура будівництва починається з пошуку архітектора, який не тільки спланує будинок, але і допоможе підшукати земельну ділянку, зробить калькуляцію витрат, а також сприятиме в організації робіт, наприклад, при отриманні дозволу на будівництво у відповідному державному органі. Треба відзначити, що дозвіл на будівництво дійсно тільки протягом певного часу, як правило, 3 років. Терміни встановлюються Положенням про будівництво і залежать від відповідної Землі. Наприклад, в Нідерсаксен, Саарланд - 3 роки, в Баварії і Райланд-Пфальц - 4 роки. За певну плату дозвіл на будівництво можна продовжити ще на 2-4 роки (в залежності від Землі). Будівництво повинно бути розпочато протягом даного терміну, причому перерву в будівництві не повинен перевищувати 1 року. Інакше дозвіл на будівництво втратить свою силу.

Після обговорення обсягу послуг, що надаються архітектором, замовник підписує з ним договір. Зміст договору визначається сторонами вільно. Але договір повинен відповідати положенням ГК Німеччини. У ньому обов'язково вказівки щодо обсягу послуг архітектора і оплату цих послуг замовником (§ 631 ГК Німеччини). Хоча закон не передбачає для договору обов'язкову письмову форму, рекомендується укладати договір у письмовій формі на випадок пред'явлення вимог до архітектора в судовому порядку. Як правило, архітектор надає до підписання вже готову форму договору.

Гонорар архітектора розраховується на підставі «Положення про оплату гонорару архітекторам і інженерам» і залежить від обсягу виконаних ним робіт. Наприклад, приблизний гонорар архітектора за надання їм послуг при будівництві будинку, вартість якого не перевищує 200 000 євро, може становити від 23 745 евро до 29 471 євро. При цьому гонорар архітектора розподіляється на окремі види наданих їм послуг наступним чином (§ 33 «Положення про оплату гонорару архітекторам і інженерам»):

  • перша консультація (з'ясування головних причин) - 3%;
  • попереднє планування і оцінка витрат - 7%;
  • планування проекту та складання кошторису витрат - 11%;
  • отримання дозволів на будівництво - 6%;
  • приведення у виконання планування - 25%;
  • підготовка об'єкту до передачі (складання списку виконаних робіт) - 10%;
  • участь в передачі об'єкта будівництва, включаючи складання кошторису вироблених витрат - 4%;
  • контроль за будівництвом та витратами на його проведення - 31%;
  • обслуговування об'єкта будівництва і ведення документації - 3%.

Право на гонорар виникає у архітектора тільки в разі, якщо був укладений договір і договір є дійсним. Договір може бути розірваний архітектором при наявності важливих причин, наприклад, якщо замовник не оплачує завдаток або не виконує взятих на себе зобов'язань (§§ 632а, 643 ЦК Німеччини). Замовник може розірвати договір у будь-який час, але він повинен буде сплатити вже виконану роботу архітектора (§§ 649 ГК Німеччини).

Попередня ціна будівництва будинку розраховується архітектором за статистичними показниками, тому в деяких випадках реальні витрати можуть перевищувати плановані.

Договір будівельного підряду. Договір з підрядником повинен обов'язково відповідати «Положення про маклера і підрядника». Особливо це стосується оплати. У разі якщо підрядник вимагає з замовника сплати завдатку, то відповідно до абз. 1 § 3 вищевказаного Положення, повинні бути виконані сле дмуть умови:

  • договір повинен бути укладений і бути дійсним;
  • для виконання договору повинні бути в наявності всі необхідні дозволи на будівництво;
  • для захисту права набувача на передачу йому у власність будинку в Поземельної книги повинна бути проведена попередня запис про це. Це діє також для випадку, якщо будівництво з яких-небудь причин не буде завершено.

Навіть якщо всі умови дотримані, підрядник не має права вимагати від замовника сплати завдатку, розмір якого істотно перевищує розмір конкретних будівельних робіт (§ 632а ГК Німеччини). У цьому випадку положення договору про сплату завдатку може бути визнано недійсним.

Договір будівельного підряду вважається укладеним тільки в тому випадку, якщо він був нотаріально завірений. Це стосується також плану і опису будівництва, якщо в договорі є посилання на них. Індивідуальні домовленості між підрядником і замовником також підлягають нотаріальному посвідченню для їх дієвості.

Наприклад, угода про резервування будинку за певним покупцем, якщо розмір завдатку за резервування може чинити тиск на покупку даної земельної ділянки. Конкретний розмір завдатку за резервування земельної ділянки не встановлено. Критичною межею вважається розмір завдатку, що становить 10% маклерської гонорару. Наприклад, при ціні нерухомості 300 000 євро і маклерским гонораром у розмірі 3,46% критичний розмір завдатку за резервування - 1211 євро.

Приклад: одна сімейна пара примітила будинок недалеко від Мюнхена і в страху, що цей будинок може придбати хтось інший, підписала договір резервування будинку і заплатила 2500 євро. При покупці будинку ця сума повинна була бути вирахувана з ціни нерухомості. У договорі вказувалося: «В разі якщо договір купівлі-продажу не буде укладено, сума в розмірі 2500 євро не повертається». Покупці вирішили все-таки купити інший будинок, але завдаток назад вони вже не отримали. Якщо договір про резервування будинку був би визнаний недійсним через високий розміру завдатку, то завдаток можна було повернути, але знову ж таки в судовому порядку.

«Купівля будинку за кресленням» - це велике вкладення грошей, пов'язане з ризиком, яке можна порівняти з покупкою «кота в мішку». Його не можна заздалегідь ні оглянути, ні оцінити якість споруди. Тому слід уважно прочитати і перевірити договір будівельного підряду, щоб згодом уникнути неприємних сюрпризів.

Договори будівельного підряду не складаються в однаковій формі, і зміст їх різниться. Зрозуміло, підрядник спробує включити в договір тільки ті положення, які, в першу чергу, вигідні для нього. Наприклад, обов'язки підрядника в залежності від положень в договорі можуть обмежуватися передачею земельної ділянки з незавершеним будівництвом. В цьому випадку залишилися роботи доведеться доробляти самостійно.

Перш ніж підписати договір слід перевірити будівельну організацію на предмет її фінансового стану, досвіду роботи на ринку будівництва і серйозності. Майже щодня в пресі публікуються повідомлення про банкрутство будівельних фірм. У цих випадках покупець в кращому випадку отримає частину внесених ним грошей, а в гіршому випадку втратить всі внесені заздалегідь гроші.

Навіть серйозна будівельна фірма може стати банкрутом. Щоб захистити себе і свої вкладення від можливого банкрутства будівельної організації, рекомендується вимагати від підрядника поручительство. Хоча рідко коли будівельні фірми йдуть на це. Єдино, що ще можна порадити в цьому випадку, це не переплачувати завдаток і здійснювати платежі в розстрочку. Розмір завдатку повинен відповідати вартості вироблених будівельних робіт.

Нотаріус. Договору будівельного підряду, як правило, складаються підрядником. У деяких випадках він доручає їх складання нотаріуса. І в тому, і в іншому випадках договір, в основному, відображає інтереси підрядника. Після отримання проекту договору від нотаріуса рекомендується звернутися до адвоката. Він скоректує договір з дотриманням інтересів замовника. Як правило, підрядник зацікавлений у продажу будинку через відсутнього фінансування, тому піде на поступки.

Укладення договору, як правило, відбувається у нотаріуса в присутності обох сторін договору. Але можливо також укладення договору «по частинах», якщо, наприклад, місцезнаходження підрядника не збігається з місцем будівництва. Покупець укладає договір у одного нотаріуса, підрядник - в іншого. Але проблема в тому, що ніде не врегульовано, протягом якого терміну покупець або підрядник повинні нотаріально завірити договору. Тому рекомендується вказати в договорі терміни, протягом яких договір підлягає нотаріальному ув'язнення.

Виписка з Поземельної книги. При укладанні договору будівельного підряду покупець купує не тільки будівлю або квартиру, але і земельну ділянку, на якій стоїть будинок.

Що знаходиться під землею, покупець, як правило, не бачить. Тому до звернення до нотаріуса рекомендується ознайомитися з інформацією про земельну ділянку в Поземельної книги. Розділ II Поземельної книги може містити запис, яка згодом може обмежити права покупця щодо користування даною земельною ділянкою.

Приклад: Після придбання будинку і земельної ділянки покупець вирішив здійснити мрію свого життя і вирити в саду басейн. Але якраз на тому самому місці, де повинен був бути басейн, під землею був проведений кабель до сусіднього земельній ділянці. Це «сервитутное» право було закріплено в Поземельної книги. Але при придбанні земельної ділянки покупець навіть не подумав, що це може означати. Щоб уникнути таких розчарувань, рекомендується поцікавитися, які обмеження з користування земельною ділянкою внесені в поземельну книгу і що вони можуть означати.

Розмір земельної ділянки. У Поземельної книги вказується розмір земельної ділянки. Але це не дає гарантії, що придбану земельну ділянку дійсно має такий розмір.

Тому до укладення договору в нотаріальному порядку рекомендується звернутися в кадастрову відомство за випискою з кадастру. У ній буде вказано точний розмір земельної ділянки.

Податок на придбання землі. Особливістю договору будівельного підряду є те, що замовник набуває разом з побудованим будинком і земельну ділянку. Тому набувач зобов'язаний сплатити податок на придбання землі, який становить 3,5% (у деяких Землях, наприклад Берлін, Саксен-Ангальт, цей податок становить 4,5%. Інші Землі також планують підвищення даного податку).

Якщо замовник набуває разом з будинком вбудовану кухню, меблі, ще не приклеєні килимові покриття і т.д., то рекомендується в договорі вартість цих предметів вказувати окремо, щоб з них не платити податок на придбання землі.

Щоб зменшити податкову базу, рекомендується також укласти два окремі договори: договір будівельного підряду і договір на купівлю-продаж земельної ділянки. Тоді податок буде стягуватися тільки з вартості земельної ділянки. Але, на жаль, фінансове відомство розглядає ці два договори як одне ціле, якщо вони були укладені одночасно або з невеликим проміжком часу. У разі укладення двох договорів необхідно враховувати ризик, якщо раптом один з договорів буде визнаний дійсним, а інший - недійсним.

Фінансове відомство повідомляє нотаріуса про сплату цього податку. І тільки після цього нотаріус передає всі документи в реєстраційну відомство, яке вже вносить інформацію про нового власника до Поземельної книги.

Як правило, замовник будинку отримує на нього 5-річну гарантію, і якщо в цей період виявляться будівельні недоліки, будівельна фірма буде зобов'язана усунути їх безкоштовно (§§ 634а ГК Німеччини). На жаль, іноді якість нових будинків залишає бажати кращого, що пояснюється прагненням деяких фірм знизити вартість будівництва за рахунок низькосортних матеріалів або використання низькокваліфікованої робочої сили. Тому, перш ніж підписати договір на будівництво житла, необхідно проконсультуватися у адвоката на предмет перевірки складеного будівельною фірмою договору.

Придбання нерухомості на торгах

Найчастіше для придбання свого житла розглядаються дві можливості: будівництво нового або ж покупка готової нерухомості. Третьою можливістю, до сих пір маловідомої, але в той же час найчастіше більш дешевою альтернативою є придбання нерухомості на торгах. Однак специфічні особливості придбання нерухомості на торгах без участі фахівця для недосвідченого людини можуть призвести до фінансового фіаско.

Придбання житла на торгахімеет свої плюси:

  • відсутні витрати на нотаріуса;
  • відсутня комісійний збір маклера;
  • купівельна ціна лежить, як правило, нижче ринкової вартості - за певних обставин нижче 50%.

Серйозним недоліком аукціону є повна відсутність будь-яких гарантій. Купивши таким чином нерухоме майно та виявивши пізніше недоліки, покупець не зможе пред'явити вимоги щодо їх усунення або відмовитися від покупки.

Навіть якщо набувач не несе витрати на нотаріуса і маклера при придбанні нерухомості з публічних торгів, на його плечі лягають витрати на реєстрацію придбання власності на нерухомість в Поземельної книги, на націнку при покупці нерухомості з публічних торгів, відсотки, витрати по забезпеченню надійності запропонованої ціни і пізніші типові зобов'язання власника. Покупець повинен буде сплатити запропоновану ним на аукціоні ціну, як правило, через 4-6 тижні. після придбання нерухомості з публічних торгів. Крім того він повинен сплатити податок на придбання земельної ділянки у власність, який становить 3,5%, а в Землях Берлін, Гамбург і Саксен-Анхальт - 4,5%.

Докладний звіт про нерухомість доступний в окружному суді, до якого відноситься об'єкт (§ 1 Закону про продаж нерухомості з публічних торгів). Він складений незалежними експертами. З нього можна дізнатися про реальну ринкову ціну об'єкта, а також про доходи, які він може принести, про недоліки самого об'єкта. До звіту, як правило, додаються план будови і фотографії. Рекомендується ознайомитися з цим звітом.

Терміни продажу нерухомості з публічних торгів офіційно оголошуються дільничними судами, як правило, за 3-4 міс. до проведення публічних торгів (абз. 1 § 39 Закону про продаж нерухомості з публічних торгів). Нерідко торги скасовуються незадовго до їх проведення, тому рекомендується спочатку довідатися в дільничному суді, чи будуть торги проводитися в призначений час. При певних обставинах термін проведення публічних торгів може відкладатися або скасовуватися остаточно.

Для участі в публічних торгах необхідно пред'явити документ, що засвідчує особу. Якщо сам покупець не може особисто бути присутнім на публічних торгах, то особа, яка представляє його інтереси, має надати нотаріально завірене доручення на участь у публічних торгах від імені набувача. Представники юридичної особи повинні підтверджувати свої представницькі повноваження завіреної випискою з торгового реєстру за останню дату. Крім того, учасник аукціону повинен надати гарантію на вимогу, сплативши, як правило, 10% від звичайної вартості продаваної з публічних торгів нерухомості (§ 68 Закону про продаж нерухомості з публічних торгів). Ці 10% не можуть бути оплачені готівкою, вони повинні бути своєчасно переведені в касу суду (абз. 1 § 69 і абз. 2 § 70). Прибутковий касовий ордер необхідно принести до терміну проведення торгів. Учасник публічних торгів також може сплатити вищевказану суму, передавши чек федерального банку або розрахунковий чек яким іншим чином в Німеччині банку (абз. 2 § 69). Третім варіантом є банківське поручительство (абз. 3 § 69).

Рекомендується до участі на аукціоні відвідати для проби кілька інших аукціонів і поспостерігати за тим, що відбувається з боку. Одночасно можна спланувати тактику поведінки. Також необхідно завчасно обговорити з банком умови кредитування об'єкта нерухомості.

Після придбання нерухомого майна на публічних торгах покупець стає його новим власником і може вимагати від колишнього власника звільнити нерухомість. По відношенню до наймачів та орендарів покупець має особливе право розірвання договору. При цьому діють положення житлового права, так що новий власник може розірвати договір тільки при наявності правомочного інтересу, наприклад, при «власній потребі» (§ 57 Закону про продаж нерухомості з публічних торгів і № 2 абз. 2 § 573 ЦК Німеччини).

Ціни на нерухомість в містах Німеччини на квітень 2010 р

Площа, м2

Мюнхен

Берлін

Гамбург

Штутгарт

Дрезден

Фрайбург

Гарміш

Баден-Баден

Франкфурт

квартири

до 40

1000-7514

768-5013

691-2795

1.097-2826

528-2330

882-3341

1219-4688

1531-6552

1000-2973

40-80

1254-7990

403-5950

652-5379

819-4211

417-3462

981-4.037

942-2466

740-4029

621-5070

80-120

1220-8854

412-7328

860-5931

900-4474

610-3604

1085-5943

1278-4563

671-5051

629-5484

від 120

1323-11 486

404-11 500

929-10 592

696-6427

532-3769

1000-5940

1531-6057

1150-5220

1006-9863

будинки

до 100

155 000-455 165

15 900-282 749

39 500-495 000

239 000-315 000

15 000-244 900

187 000-217 000

119 000-249 000

199 000

185 000-449 000

100-140

121 900-880 000

505 932-649 900

95 000-650 000

134 900-584 400

50 000-795 000

139 600-530 500

225 969-680 000

150 000-1 300 000

134 900-469 000

140-180

159 765-2 090 000

80 000-894 000

76 200-1 250 000

169 000-1 027 000

70 000-689 000

151 500-695 000

159 765-860 000

159 765-599 000

159 765-943 000

від 180

309 000-5 335 000

100 000-3 500 000

149 000-4 250 000

239 000-3 500 000

100 000-3 950 000

238 000-2 500 000

240 000-3 600 000

188 000-2 950 000

275 000-5 250 000

Земельні ділянки

до 300

212-898

109-290

179

26-690

137-749

29-500

360-403

-

25

300-600

468-1996

21-1789

274-1064

30-1300

16-675

29-683

82-1100

230-367

25-553

600-1200

104-1928

37-1486

114-893

22-952

14-463

470-556

85-900

185-366

68-1385

від 1200

50-1036

11-1667

104-1111

38-1243

21-748

283-295

64-979

199-1375

22-770

22-770

Запрошуємо Вас взяти участь в роботі нашого журналу! Надсилайте пропозиції про співпрацю, за тематикою матеріалів, свої статті та зауваження на електронна адреса редакції . Також запрошуємо Вас взяти участь в організованих журналом заходах (конференціях, круглих столах, обговореннях).

Також запрошуємо Вас взяти участь в організованих журналом заходах (конференціях, круглих столах, обговореннях)

Матеріал з журналу " Право і інвестиції ". Тексти статей всіх випусків журналу доступні в архіві . Умови підписки на друковану версію Ви можете дізнатися на сайті журналу . Передплатний індекс друкованої версії журналу в об'єднаному каталозі "Преса Росії" - 83171. Передплатний індекс в каталозі «Газети.Журнали» Росдруку - 82831. Поштова адреса редакції: 101000, Москва, Головпоштамт, а / я 470. Телефон (495) 778-0319 . (C) 1999 - 2014 " Право і інвестиції ".

Рішення про придбання нерухомості в Німеччині прийнято, що ж далі?
Як знайти продавця і правильно оформити угоду, уникнувши підстерігають при покупці нерухомості підводних каменів?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online