Багатодітна сім'я: як отримати квартиру

  1. Яка сім'я вважається багатодітною
  2. Програма «Житло»
  3. Хто може брати участь
  4. куди звертатися
  5. пільгова іпотека
  6. Необхідні документи
  7. Чи може багатодітна сім'я отримати кредит на квартиру, якщо вік кожного з подружжя - не більше 35 років?
  8. Земельні ділянки під будівництво
  9. перспективні програми
  10. Питання відповідь

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Питання покупки житла найбільш гостро стоїть для соціальних категорій населення, таких як малозабезпечені та багатодітні сім'ї, матері-одиначки, батьки, які виховують дітей-інвалідів. Для допомоги незахищеним громадянам створені державні програми, завдяки яким придбання власного житла для багатьох сімей стане реальною перспективою.

У статті ми розповімо про те, як багатодітній родині отримати квартиру від держави. В яких програмах можуть брати участь батьки з 3-ма і більше дітьми, що необхідно для оформлення пільгової іпотеки, як отримати земельну ділянку під будівництво житлового будинку - відповіді нижче.

Яка сім'я вважається багатодітною

Для того, щоб брати участь у федеральних програмах і мати право на отримання житлових субсидій, сім'я повинна офіційно мати статус багатодітної. Для цього повинен бути виконаний ряд умов, а саме:

  • кількість дітей має бути не менше трьох. У деяких російських регіонах цей показник збільшено до 4-х і навіть 5-ти (наприклад, а Інгушетії, республіці Марій Ел);
  • при підрахунку слід враховувати, що вік дітей повинен бути не більше 18-ти років. Якщо Ви виховуєте 3-х дітей, один з яких досяг повноліття, то в такому випадку Ви не можете бути визнані багатодітними. Винятки допускаються для студентів денної форми навчання (допустимий вік дитини для отримання соціального статусу - до 23-х років);
  • батьки можуть отримати офіційний статус багатодітних в разі, якщо вони разом виховують дітей. Якщо подружжя в розлученні, то багатодітним вважається той з батьків, з яким проживають діти. У разі, коли після розлучення двоє дітей проживають з матерію, а один з батьком, жоден з подружжя не вважається багатодітним батьком;
  • родина не вважаються багатодітній, якщо батьки позбавлені батьківських прав (обмежені в них), подружжя передали дітей під опіку, діти перебувають на повному забезпеченні держави (наприклад, навчаються в інтернаті).

Якщо всі умови Вами виконані, то для документально підтвердження соціального статусу Вам необхідно звернутися в орган соцзахисту за місцем проживання. Перелік документів, необхідних для надання, залежить від вимог в кожному конкретному регіоні.

Як правило, в соцзабезі вимагають свідоцтва про народження дітей, про шлюб (розлучення) подружжя, процесами усиновлення документи (якщо такі є), а також заповнену заяву (запит). Завдяки цьому можна робити посвідчення, яке дає право на ряд пільг, в тому числі на можливість оформлення пільгової іпотеки та участі в соціальних житлових програмах.

Програма «Житло»

Федеральна цільова програма (ФЦП) «Житло» - глобальний державний проект, спрямований допомогти росіянам отримати власне житло. Програма не спрямована на підтримку малозабезпечених, її завдання - допомогти громадянам зі стабільним доходом. Умови проекту передбачають, що Ви можете отримати субсидію у вигляді часткової компенсації вартості квартири, при цьому передбачається, що залишок вартості Ви в змозі оплатити самостійно (за рахунок високого щомісячного доходу або власних заощаджень). Розмір субсидії на квартиру варіюється в залежності від регіону проживання та в окремих випадках може доходити до 70% (наприклад, в Санкт-Петербурзі). В середньому показник дотації становить 30% від вартості квартири і для багатодітної сім'ї не може перевищувати 1.000.000 руб.

Хто може брати участь

Учасниками проекту можуть стати не тільки багатодітні, а й молоді батьки (вік кожного з подружжя - до 35 років), особи з науковим ступенем (один або обоє є кандидатом або доктором наук у віці до 40 років), а також вимушені переселенці, працівники МНС і т.п. Важливо розуміти, що батьки з трьома і більше дітьми мають пріоритет для участі в програмі в порівнянні з іншими категоріями громадян. Шанси на отримання субсидії збільшуються, якщо Ваша сім'я одночасно поєднує в собі кілька категорій: наприклад, Ви маєте ступінь кандидата наук, чоловік є співробітником МНС, при цьому Ви виховуєте трьох дітей.

Також Ви з чоловіком / дружиною повинні бути визнані платоспроможними для покупки квартири (покриття залишку платежу за мінусом субсидії). Платоспроможність визначається в кожному регіоні окремо і залежить від вартості житла і суми одержуваних доходів (зарплата, стипендія, аліменти тощо) і за вирахуванням витрат (комунальні послуги, оплата за оренду квартири, кредитні платежі). Якщо Ваші щомісячні доходи знаходяться на низькому рівні, але Ви маєте депозит, що дозволяє Вам оплатити частину вартості житла, то в такому випадку Ви також можете стати учасником програми. Документи про наявність необхідних коштів (довідка про доходи, виписка з банківського рахунку тощо) надаються куратору ФЦП в місцевій адміністрації для перевірки, він же виносить рішення про платоспроможність і право на участь в проекті.

Важливим критерієм участі є необхідність поліпшення житлових умов за однією з причин:

  • проживання в непридатних умовах (аварійний будинок, відсутність комунальних комунікації і т.п.);
  • відсутність будь-якого житла у власності (проживаєте з чоловіком і дітьми в орендованій квартирі);
  • площа житла, в якому Ви проживаєте, нижчими від встановлених норм (Ви проживаєте в однокімнатній квартирі разом з чоловіком і трьома дітьми).

Серед багатодітних сімей досить часто зустрічається саме остання ситуація. В даному випадку для того, щоб документально підтвердити факт необхідності в поліпшенні умов проживання, Вам знадобиться довідка про склад сім'ї та виписка з даними про житлову площу квартири. Ці документи необхідно передати до органу місцевого самоврядування для винесення відповідного рішення та видачі підтверджуючого документа.

куди звертатися

Зібравши всі документи (підтвердження статусу багатодітної сім'ї, довідка про те, що Вам потрібно поліпшити житлові умови, документи про платоспроможність, інші папери відповідно до вимог ст регіоні) і оформивши заяву, Вам необхідно звернутися до місцевого органу самоврядування. Процедура участі наступна:

  1. Ви передаєте пакет документів куратору програми в місцевій адміністрації. Через 10 робочих днів виноситься рішення про прийняття Вас в програму або відмову. Про рішення Вас повідомлять через ще 5 днів (або 15 днів після подачі заявки).
  2. До 1 вересня поточного року адміністрація стверджує список сімей, які отримають субсидії в наступному році. Ваші шанси на виплату вже в наступному році зростають, якщо Ви до 01.03.2005 встали на облік як потребують поліпшення житлових умов.
  3. Якщо Ви були узгоджені в якості одержувача виплати, то Вас повідомлять про це в письмовому вигляді поштою. Після отримання повідомлення Вам потрібно звернутися в адміністрацію для отримання Свідоцтва на соцвиплати.

Ставши власником Свідоцтва, Ви можете використовувати його виключно на придбання житла (в рамках даної програми - покупка квартири на первинному ринку або оформлення пайової участі в новобудові). Для цього Свідоцтво передається в банк (до закінчення 7-ми місяців з моменту отримання) разом з договором купівлі-продажу. Банк, отримавши кошти з бюджету, перераховує суму на рахунок продавця квартири. Залишок коштів Ви доплачуєте самостійно.

пільгова іпотека

Окрему увагу варто приділити програмі, що дозволяє багатодітним оформити пільгову іпотеку. В рамках програми «Житло для російської родини» батьки трьох і більше дітей можуть розраховувати на такі пільгові умови при оформленні кредитного договору:

  1. Стандартна іпотечна ставка (близько 13%) є досить високою і часто непідйомною для батьків, які виховують кілька неповнолітніх дітей. За участю в програмі Ви можете оформити іпотеку за зниженою ставкою, розмір якої залежить від умов в конкретному банку (середні показники: 11-12% на вторинне житло, 8-9% на придбання нової квартири, 6-7% при оформленні частки у власності в новобудові).
  2. Частини кредиту погашає держава. Розмір субсидії залежить від регіону проживання. Наприклад, в Красноярському краї батькам, які виховують 4-х і більше дітей, компенсують 75% від суми процентних платежів. У Новосибірську допомогу в розмірі 1.000.000 руб. отримують малозабезпечені багатодітні сім'ї.
  3. Ви можете використовувати материнський капітал як на внесення початкового і поточних платежів, так і на погашення відсотків.
  4. Тривалий період кредитування - найбільш приваблива умова іпотеки. З батьками трьох і більше дітей банки укладають договори в середньому на 30 років.
  5. Сума початкового внеску встановлюється нижче стандартної і може становити 10% від вартості житла.

Точні умови іпотечного кредитування для учасників ФЦП «Житло для російської родини» Ви можете уточнити в конкретному банку.

Необхідні документи

Умови пільгового кредитування залежать від норм і порядку, прийнятих в конкретному кредитній установі. Але, як правило, всі банки висувають такі вимоги:

  • підтверджений статус багатодітної сім'ї (наявність посвідчення);
  • необхідність в поліпшенні умов проживання;
  • реєстрація подружжя і дітей в тому регіоні, де оформляється участь в програмі.

Стандартний пакет документів, необхідний для надання до кредитної установи, виглядає так: Стандартний пакет документів, необхідний для надання до кредитної установи, виглядає так:

  • посвідчення багатодітної сім'ї;
  • паспорти батьків;
  • свідоцтва про народження дітей;
  • довідка про склад сім'ї;
  • документ, що підтверджує необхідність поліпшення умов проживання;
  • довідка про доходи позичальника (созаемщика);
  • договір купівлі-продажу квартири.

У більшості випадків пільгову іпотеку можуть оформити батьки, офіційно одружені, тому додатково варто підготувати копію свідоцтва.

Чи може багатодітна сім'я отримати кредит на квартиру, якщо вік кожного з подружжя - не більше 35 років?

Так. Якщо Ви зважаєте молодою сім'єю, то Ви маєте пріоритетні шанси на отримання кредиту в порівнянні з іншими багатодітними батьками. Якщо Ви плануєте використовувати материнський капітал для першого внеску, то Вам також знадобиться копія сертифіката (з обов'язковим наданням оригіналу) і виписка з ПФ про стан рахунку сім'ї. Для отримання більш точної і повної інформації про умови пільгової іпотеки в Вашому регіоні радимо Вам звернутися безпосередньо до кредитної установи.

Земельні ділянки під будівництво

Споруда власного будинку - це ще одна можливість поліпшити власні житлові умови. З 01.01.15 на регіональному рівні діє державна програма, що дозволяє багатодітним отримати земельну ділянку під забудову. Ви можете отримати від 6 до 15 соток землі в залежності від регіону проживання.

У більшості регіонів ділянки виділяють в межах міста. У деяких містах, наприклад в Москві, умовами програми не передбачено виділення землі в місті, тому Ви можете отримати ділянку тільки в області. Деякі регіони мають право на відшкодування вартості земельної ділянки грошовою компенсацією. Наприклад, в Санкт-Петербурзі в зв'язку з відсутністю вільних ділянок в земельному фонді влади можуть видавати громадянам грошові сертифікати.

Умови участі в ФЦП мало чим відрізняються від інших житлових проектів, для того, щоб оформити заявку, Вам необхідно:

  • мати посвідчення багатодітної сім'ї;
  • складатися в чоловіком / дружиною в офіційному шлюбі;
  • не мати інших земельних ділянок у власності;
  • мати офіційну реєстрацію в регіоні проживання (мінімум 5 років).

Також стандартно виглядає пакет необхідних документів:

  • посвідчення особи батьків і дітей (паспорта, свідоцтва про народження);
  • довідка про склад сім'ї;
  • посвідчення багатодітної сім'ї;
  • виписка з будинкової книги, що підтверджує прописку;
  • процесами усиновлення документи (при наявності).

У зв'язку з тим, що програма має регіональний характер, вимоги і список документів в різних суб'єктах РФ може відрізнятися один від одного.

Процедура участі в загальному порядку виглядає так: місцева адміністрація приймає від Вас необхідні папери і виносить рішення про погодження або відмову в участі в ФЦП (в термін до 30 днів, в деяких регіонах - 3 дні). Повідомлення про рішення направляється Вам поштою. Адміністрація має право на відмову в реєстрації Вас в якості претендента на ділянку в разі, якщо:

  • Ви позбавлені батьківських прав, про що є відповідна постанова;
  • не всі члени сім'ї є громадянами РФ (чоловік / дружина, діти змінили громадянство);
  • надана Вами інформація про себе (дружині / чоловіка, дітей) не відповідає дійсності;
  • дитина (або всі діти) знаходяться на держзабезпеченні.

Якщо рішення прийнято на Вашу користь, то Ви отримуєте номер в черзі. Списки на видачу ділянок узгоджуються щорічно, особи, яким планується видача землі в найближчому році, інформують у письмовій формі.

Використовувати право на отримання землі Ви можете тільки один раз. Якщо з якихось причин ділянку Вас не задовольняє (розмір, місце розташування), Ви маєте право від нього відмовитися. Але слід розуміти, що для отримання нової землі Вам доведеться проходити всю процедуру заново - подавати документи і стояти на обліку в черзі. При цьому немає ніякої гарантії, що нова ділянка буде надано з урахуванням всіх Ваших вимог. Тому радимо Вам не поспішати з відмовою, до того ж держава дає право на продаж ділянки.

перспективні програми

Як бачимо, на даний момент в РФ діє ряд програм, покликаних допомогти багатодітним батькам в отриманні власного житла. Але, незважаючи на це, багатьом сім'ям доводиться роками чекати настання черзі в списку учасників. Для того, щоб вирішити цю проблему, в Думу був внесений законопроект про створення федерального житлового фонду для багатодітних сімей, сформувати який планується за рахунок внесків забудовників. На думку авторів законопроекту, при будівництві житлового будинку забудовники повинні передавати на користь федерального фонду не менше 3% від загальної площі об'єкта. Квартири з сформованого фонду будуть видаватися тим батькам, у яких з'явився третій (або наступна дитина) після 01.01.16.

Станом на даний момент законопроект знаходиться на розгляді, рішення про його погодження не прийнято.

Питання відповідь

Питання: Федорцова мають 4-х дітей, в зв'язку з чим вони отримали від держави земельну ділянку в м Твер. Чи можуть Федорцова використовувати землю для будівництва дачного будинку?

Відповідь: Так, законом передбачено, що використовувати землю можна не тільки під будівництво житлового будинку, Також на ділянці Ви можете побудувати дачний будинок, а також використовувати землю для цілей тваринництва і садівництва.

Питання: Подружжя Ігнатови народилися троє дітей: двох дочок (8 і 10 років) і сина (17 років). У 2016 році Ігнатови отримали повідомлення про затвердження їх в списку одержувачів на виплату в рамках програми «Житло». У листі зазначено, що субсидія буде виплачена в 2017 році. 05.04.2017 синові Ігнатовим виповнюється 18 років. Чи зберігають Ігнатови право на субсидію.

Відповідь: Так як список на виплату був затверджений в 2016 (Ігнатови мали статус багатодітних), право на виплату зберігається. Крім того, якщо син, досягнувши повноліття, проходить навчання на очній формі, то Ігнатови вважаються багатодітними до тих пір, поки синові не виповниться 23 роки.

Питання: Подружжя Нікітіни мають 4-х дітей, троє з яких усиновлені. Які додаткові документи, крім стандартних, можуть бути затребувані для участі в житлових програмах?

Відповідь: Нікітіним необхідно підготувати копію свідоцтва про усиновлення на кожного з дітей. Також Нікітіни повинні звернутися до органів опіки за довідкою про те, що рішення про усиновлення дійсно і не скасовано.

Чи може багатодітна сім'я отримати кредит на квартиру, якщо вік кожного з подружжя - не більше 35 років?
Чи можуть Федорцова використовувати землю для будівництва дачного будинку?
Які додаткові документи, крім стандартних, можуть бути затребувані для участі в житлових програмах?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online