«Одна клієнтка попросила зробити в її туфлях золоті підбори, повністю посипані кольоровими діамантами»

  1. «Столичний колекціонер замовив тростину, всередині якої ... контейнер для коньяку»
  2. «Люди не хочуть купувати криваві алмази, що видобуваються в зонах конфліктів»
  3. «У Туреччині та Єгипті часто продають не золоті прикраси, а вироби з металу, покритого тонким шаром золота»

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Відомий київський ювелір Віктор Гарарук розповів «ФАКТАМ» про останні новинки в моді на прикраси і про самих неймовірних замовленнях українських мільйонерів, з якими йому довелося стикатися

Ювелірна виставка в швейцарському Базелі - найбільша в світі. Щорічно тут експонуються новітні розробки дизайнерів. Про останні новинки ювелірної моди, представлених на виставці в нинішньому сезоні, «ФАКТАМ» розповів відомий київський ювелір Віктор Гарарук, єдиний в світі зумів відтворити в золоті парчу.

«Столичний колекціонер замовив тростину, всередині якої ... контейнер для коньяку»

- Пане Вікторе, криза в Базелі відчувався?

- Особливість нинішньої виставки в тому, що в ній брали участь переважно великі «гравці» ювелірного ринку, - розповідає Віктор Гарарук, серед клієнтів якого арабські шейхи і мільйонери. - Це відомі бренди, які не потребують особливої ​​реклами. Дрібні компанії зійшли з дистанції, не було і новачків. У порівнянні з минулим роком відвідувачів виявилося менше.

- А мода на прикраси змінилася? Наприклад, останній писк моди в аксесуарах - сумочки з парусини з розкішною обробкою всередині зі шкіри пітона. Гламур «напоказ» під час кризи стає чи не поганим тоном. Щоб пом'якшити стрес від переходу до антигламуру модницям рекомендують носити такі сумочки розстебнутими.

- У ювелірному мистецтві подібні антигламурні штучки були і раніше. Наприклад, одна німецька дизайнерська студія презентувала колекцію, назву якої можна перекласти на російську мову як «діамант всередині». Уявіть золоте кільце з невеликим виступом по центру - «шипом». На вигляд абсолютно звичайне. І тільки коли власник знімає його, всередині виявляється ... діамант в три карата. Вартість його близько 90 тисяч доларів!

- Прикольно ... До речі, така тенденція зараз і в одязі. Нещодавно я була на закритій презентації чоловічого одягу преміум-класу, і там демонстрували піджак на шифонової підкладці бузкового кольору. Зовні непомітний, сіренький, але коли власник його зніме і недбало кине на крісло, тим, хто розбирається в брендах і в моді, стане очевидно: його власник - багата людина. Піджак коштує кілька тисяч доларів.

- Коштовності можуть розповісти про матеріальний статус їх господаря, повірте, куди більше, ніж одяг (посміхається). Що ж стосується «антикризової» ювелірної моди, вразило кільце, в якому два камені. Один - діамант, другий - фіаніт, між якими перекреслений золотий знак рівності. Такий ось кітч: діамант вартістю в кілька тисяч доларів сусідить з каменем, ціна якого близько п'яти доларів.

- Ви розповідали, що один ваш клієнт просив виготовити для нього комп'ютерну клавіатуру з чистого золота. Зробили?

- Ні, я йому відмовив, адже функціональну клавіатуру з цього металу виготовити неможливо. Однак, незважаючи на кризу, і зараз замовлення бувають досить-таки несподівані. Нещодавно один клієнт просив зробити для нього «недорогу» тростина - не дорожче ... 15 тисяч доларів. Він колекціонує такі аксесуари.

- Яка ж це має бути тростину? Інкрустована діамантами?

- Дизайн він повністю довірив мені. Палиця можна виконати з золота або срібла, з каменями або без них, прикрасити гравіюванням або слоновою кісткою ... Не це головне. У замовника одне прохання: щоб усередині її був контейнер для коньяку грамів на 400. Ручка тростинки відгвинчується, і випити коньячку її власник може прямо на ходу. Але найбільш приголомшливий замовлення надійшло буквально на днях: каблуки жіночих туфель, інкрустовані золотом і діамантами.

- Шутите?

- Анітрохи. Шпилька висотою 12 сантиметрів буде повністю усипана діамантами - жовтими і білими, червоні - підуть вертикальної стрічечки на шпильці ззаду. У кожному підборах діамантів на вісім каратів.

- Хто ж ця замовниця? Артистка?

- Ні, дружина великого олігарха. Більше нічого не можу сказати. Коли надійшло замовлення, я пожартував: мовляв, може, поставимо замість діамантів стрази? А вона каже: «І куди я їх потім одягну?»

- Що ж там за туфлі, якщо каблуки такі?

- Дуже дорогого бренду. Дуже!

- А «рідні» підбори від них ви викинули?

- Ні. Мною виготовлені - це підбори-чохли. Вони легко надягають поверх «рідних» і так само легко знімаються.

- У скільки ж обійшлися модниці чудо-шпильки?

- Порядку 14 тисяч доларів.

- Я думала ... дорожче.

- Ні, там діаманти все дрібні (посміхається).

«Люди не хочуть купувати криваві алмази, що видобуваються в зонах конфліктів»

- Раніше - до кризи - деякі люди інвестували в коштовності та антикваріат з думкою: коли настануть важкі часи, вони зможуть все це продати і отримати гроші - Раніше - до кризи - деякі люди інвестували в коштовності та антикваріат з думкою: коли настануть важкі часи, вони зможуть все це продати і отримати гроші. Багато зараз продають ювелірні прикраси?

- Останнім часом мені часто телефонують, пропонують купити камені і прикраси досить сумнівного походження. Купувати з рук у незнайомців подібні речі дуже небезпечно.

- Вони можуть бути краденими?

- Не виключено. У моїх знайомих ювелірів траплялися ситуації, коли вони набували щось задешево і спочатку раділи, а потім по два-три місяці доводилося в міліції пояснюватися. І в результаті куплені речі відібрали, оскільки знайшлися їх власники. Грошей же, сплачених за покупку, зрозуміло, ніхто не повернув. Крім того, що здаються на перший погляд вигідними покупки можуть обернутися обманом в тому сенсі, що камінь виявиться не справжнім! У цьому випадку, як і в першому, гроші безповоротно втрачені.

Адже між «лікування» камінням і самородками дуже суттєва різниця. Нерідко перші видають за другі.

- Що значить «лікований» камінь?

- Такий, що мав ваду. Наприклад, сміття всередині. Його випалюють лазерними установками. На вигляд відрізнити «лікований» камінь від «здорового», природно чистого, непросто. Але «ліковані» стоять в рази дешевше. Щоб не помилитися при покупці каменю, обов'язково вимагайте сертифікат геммологической експертизи. Що ж стосується «кризових розпродажів», про яких ви запитали, знаю колекціонерів, які, володіючи дуже дорогими речами, віддадуть перевагу сидіти на хлібі і воді, але з прикрасами не розлучаться ...

- Ви сказали, що вам мало не щодня пропонують купити камені і прикраси. Щось гідне зустрічається?

- За невеликі гроші я придбав, наприклад рідкісної краси колумбійський смарагд, з якого планую зробити намисто. Думаю, таких смарагдів у світі небагато.

- Коли він був здобутий?

- Років сорок тому. Я як раз зараз займаюся його сертифікацією.

- Що значить недавно з'явився термін «зелене ювелірну прикрасу»?

- Такі прикраси зараз в особливій ціні. Йдеться, зрозуміло, не про колір. Зараз дуже багато уваги приділяється природного і соціальної екологічності каменю у всіх сенсах. Люди не хочуть купувати криваві алмази, які добувають в зонах конфліктів. Має значення навіть зарплата робітників на рудниках. Якщо вона жебрацька, в сім'ї голодують і вмирають діти, камінь може принести нещастя людині, яка купила його. Останнім часом в світі на такі речі дуже стали звертати увагу.

Кращі діаманти в цьому сенсі канадські, адже Канада не замішана в жодних міжетнічних війнах.

«У Туреччині та Єгипті часто продають не золоті прикраси, а вироби з металу, покритого тонким шаром золота»

- До речі, в світі зараз спостерігається ще одна дуже цікава тенденція - продовжує Віктор Гарарук. - З метою збереження навколишнього середовища вітається виготовлення нових ювелірних виробів з переплавлених. На Заході зараз про це багато говорять. Однак перероблене золото теж має бути екологічно чистим. У ньому, як і в продуктах харчування, не повинно бути домішок, які можуть шкодити здоров'ю людини. Адже іноді що буває - купує жінка золоті сережки однієї з найвищих проб золота, надягає їх і у неї починають запалюватися мочки вух. Або алергічний висип ні з того ні з сього виникає. І все тому, що в сплаві, з якого зроблені ці сережки, чого тільки немає - кадмій, алюміній ... Все це додається, щоб здешевити виріб. І потрібно бути дуже обережними, купуючи золоті прикраси в Туреччині, Єгипті, Арабських Еміратах. Найчастіше там продають не золото, а сплав, покритий тонким шаром золота.

- А камені хоч справжні?

- Всяке буває. Якось один клієнт показав мені кільце з діамантами, куплене в Єгипті, а в ньому справжніх діамантів п'ять-шість, всі інші камені - «під діаманти».

- Правда, що в зв'язку з кризою платина подешевшала практично в два рази?

- Цей метал дійсно подешевшав наполовину, але ще до кризи. Зазвичай платину використовують в чоловічих прикрасах. До речі, на виставці в Базелі спостерігалася ще одна цікава тенденція - компанії, які раніше спеціалізувалися виключно на жіночих прикрасах, стали створювати і чоловічі колекції.

- А ви особисто в своєму бізнесі кризу відчули?

- Я вам так скажу: ті люди, які збирали на коштовності, сьогодні відмовилися від прикрас на користь чогось більш життєво важливого. Самі ж багаті як купували, так і продовжують купувати - для себе, улюблених жінок, дітей.

- У вас можна купити прикрасу в кредит?

- Ні, проте деякі постійні клієнти іноді розплачуються частинами. Наприклад, купують виріб до якоїсь дати - їм потрібно терміново, а потім потихеньку віддають.

- Але можуть же і не віддати? В одному з дорогих ресторанів мені розповідали, як інший раз небідні клієнти, до того ж публічні люди, обіцяють розплатитися «завтра», але більше в цьому ресторані просто не з'являються.

- Всяке може трапитися. Тому ми довіряємо тільки тим, кого добре знаємо ...

Читайте нас в Telegram-каналі , Facebook і Twitter

А мода на прикраси змінилася?
Зробили?
Яка ж це має бути тростину?
Інкрустована діамантами?
Шутите?
Хто ж ця замовниця?
Артистка?
Коли надійшло замовлення, я пожартував: мовляв, може, поставимо замість діамантів стрази?
А вона каже: «І куди я їх потім одягну?
А «рідні» підбори від них ви викинули?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online