Оподатковується відпустку у зв'язку з вагітністю та пологами

  1. Чи оподатковується ПДФО допомога по вагітності та пологах? Допомога по вагітності та пологах обкладається...
  2. Допомога по вагітності та пологах - як видається лікарняний лист в 2018 році?
  3. Кому проводиться оплата декретної відпустки?
  4. Як утримується ПДФО з лікарняного листа по вагітності?
  5. Чи обкладаються прибутковим податком (ПДФО) декретні?
  6. Декретна відпустка: основні моменти
  7. Оподаткування декретних в 2017-2018 роках: утримується ПДФО з цих виплат
  8. Хто виплачує декретні, а також вираховують і віднімають прибутковий податок з декретних індивідуальні...
  9. Прибутковий податок з декретних в 2017-2018 роках
  10. Чи беруть прибутковий податок з доходів працюючої декретниці і як заповнити для неї довідку 2-ПДФО
  11. Лікарняний по вагітності та пологах
  12. Хто і коли видає документ
  13. особливості оформлення
  14. Оплата лікарняного листа
  15. Процедура оформлення лікарняного листа і отримання виплат по ньому
  16. Основні моменти
  17. Хто має право отримати лікарняний лист
  18. Кому лікарняний лист не покладається
  19. Термін надання відпустки
  20. Тонкощі процедури оформлення
  21. Форма і правила заповнення
  22. Хто відповідає за видачу лікарняних листів
  23. Вихід у відпустку пізніше дати, визначеної в листку непрацездатності
  24. Окремі питання, пов'язані з відпусткою у зв'язку з вагітністю та пологами
  25. В яких випадках покладається 2 і більше лікарняних листа
  26. Як оформляється відпуск, якщо жінка усиновляє дитини
  27. Чи належить лікарняний, якщо жінка перебуває у відпустці по догляду за дитиною
  28. Що означає рання постановка
  29. Питання оплати лікарняних листів
  30. Як розрахувати суму, належну до виплати
  31. хто оплачує
  32. Це цікаво:

Чи оподатковується ПДФО допомога по вагітності та пологах?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Допомога по вагітності та пологах обкладається ПДФО чи ні - таке питання виникає у бухгалтерів, коли настає час виплачувати допомогу вагітній жінці. Давайте розберемося по порядку.

Соціальні гарантії держави

Народження дітей завжди пов'язане з чималими матеріальними витратами і фізичними витратами. Як би не був бажаний дитина, батькам не завжди вдається все спланувати заздалегідь і належним чином підготуватися до цього значимого події. Очевидно, що додаткова допомога ніколи не буде зайвою.

У РФ вагітність і материнство перебувають під особливою увагою з боку держави. В рамках соцзабезпечення передбачені такі матвиплати:

  • допомога по вагітності та пологах (ПБР);
  • одноразова допомога жінкам, які стали на облік в медичних організаціях в ранні терміни вагітності;
  • одноразова допомога при народженні дитини;
  • щомісячну допомогу по догляду за дитиною.
  • Детальніше про кожен вид допомоги читайте в однойменній рубриці нашого сайту.

    Допомога по вагітності та пологах - як видається лікарняний лист в 2018 році?

    Правила нарахування оплати декретної відпустки у 2018 році не змінилися в порівнянні з попередніми періодами. ПБР виплачується жінці відразу за весь період відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами при наявності листа тимчасової непрацездатності, що видається майбутній мамі на 140 днів (за умови, що вона чекає одну дитину). В цьому випадку лист видається за 70 календарних днів до пологів. А якщо жінка чекає відразу декількох малюків, то такий документ видається за 84 календарних дні до пологів, і в ньому вказується 194 дня. У разі складних пологів при одноплодной вагітності лікарняний може бути продовжений ще на 16 днів.

    Якщо виникає ситуація усиновлення дитини у віці до трьох місяців, то ПБР виплачується одному з подружжя (за бажанням) з дня усиновлення і до закінчення 70 календарних днів від дня народження усиновленої дитини, а в разі одночасного усиновлення кількох дітей в розрахунку беруть участь 110 календарних днів з дня їх народження.

    Якщо так вийшло, що відпустки у зв'язку з вагітністю та по догляду за дитиною до 1,5 років припадають на один і той же час, то жінка не може дозволити собі скористатися відразу двома посібниками. Зате вона має право вибрати найбільшу з них, відповідно оформивши це заявою в бухгалтерію.

    Відзначимо, що ПБР виплачується в розмірі 100% середнього заробітку виходячи з суми всіх виплат, на які нараховуються страхові внески до ФСС, за останні 2 роки, але з урахуванням нормативів максимального і мінімального розмірів допомоги.

    Так, у 2017 році максимальний розмір ПБР, яке могла отримати майбутня мама при нормальних пологах одну дитину, становило 266 191,80 руб., А в 2018 році ця сума досягла значення 282 493,40 руб. Відповідно, якщо пологи виходять складними і кількість днів збільшиться до 156, то максимальне ПБР складе 296 613,72 руб. для 2017 року і 314 778,36 руб. для 2018 року.

    Мінімальний розмір ПБР розраховується виходячи з МРОТ, встановленого державою на дату видачі лікарняного. Якщо декретну відпустку почався після 01.01.2018, то мінімальний розмір ПБР при нормальних пологах одну дитину складе 43 675,80 руб., Якщо ж відпустку у зв'язку з вагітністю та пологами складе 156 днів, то мінімальна виплата буде дорівнює 48 666,87 руб.

    Джерелом фінансування ПБР, на відміну від допомоги по тимчасовій непрацездатності, цілком і повністю (з першого дня до останнього) є кошти ФСС.

    Детальніше про розрахунок ПБР читайте тут.

    Кому проводиться оплата декретної відпустки?

    Право на отримання ПБР мають застраховані особи. Обов'язковому соцстрахування підлягають громадяни РФ, а також інші особи, які працюють за трудовими договорами на території РФ. Іноземці, так само як і особи, які не мають громадянства, які тимчасово перебувають в РФ, можуть отримувати ПБР в тому випадку, якщо роботодавцем за них були перераховані страхові внески хоча б за 6 місяців до настання відпустки по вагітності та пологах.

    Особи, які займаються трудовою діяльністю приватно і добровільно оформили свої стосунки з ФСС, можуть придбати право на отримання ПБР тільки за умови, що вони повністю заплатили страхові внески.

    За яких умов сумісник може розраховувати на ПБР, читайте тут.

    Як утримується ПДФО з лікарняного листа по вагітності?

    Щоб зрозуміти наскільки вірно твердження, що допомоги по вагітності та пологах обкладаються ПДФО, звернемося до НК РФ. Ст. 217 присвячена перерахуванню доходів, які не обкладаються ПДФО. У п. 1 йдеться, що ПБР не підлягає оподаткуванню. Таким чином, при виплаті ПБР ПДФО утримувати не потрібно.

    Можлива така ситуація, коли роботодавець визнає за необхідне доплачувати своїм працівницям ПБР понад установлені норми до досягнення фактичного середнього заробітку. В цьому випадку необхідно буде з лікарняного по вагітності та пологах ПДФО утримувати зі наднормативної частини виплати, оскільки даний вид допомоги є нормованим.

    З іншого боку, можна оформити таку доплату у вигляді матдопомоги. Згідно п. 8 ст. 217 НК РФ матдопомогу при народженні батькові або усиновителю в межах 50 000 руб. на одну дитину ПДФО не обкладається.

    Детальніше про оподаткування матдопомоги при народженні дитини читайте тут.

    ПДФО з допомоги по вагітності та пологах не утримується, якщо тільки дане посібник розрахований за загальним правилом. Якщо ж роботодавець доплачує своїм співробітницям суми понад ПБР, то такі виплати обкладаються прибутковим податком.

    Дізнавайтесь першими про важливі податкові зміни

    nalog-nalog.ru

    Чи обкладаються прибутковим податком (ПДФО) декретні?

    Надіслати на пошту

    Чи обкладаються прибутковим податком декретні і як оформити довідку 2-ПДФО для співробітниці, що йде у відпустку у зв'язку з вагітністю та пологами? Що змінилося в цьому питанні в 2017-2018 роках? Про це - в нашій статті.

    Декретна відпустка: основні моменти

    Вираховують прибутковий податок з декретних? Це питання хвилює як саму винуватицю події, так і бухгалтерів, які займаються питаннями заробітної плати, оскільки помилки чреваті штрафами або навіть відмовою ФСС у відшкодуванні нарахованих виплат.

    У нашій країні жінки 70 днів до пологів і стільки ж після (за винятком ускладненою вагітності і пологів) забезпечуються посібником за рахунок коштів соціального страхування. На відміну від звичайного лікарняного, при якому його перші 3 дні оплачує роботодавець, витрати по оплаті лікарняного по вагітності та пологах повністю бере на себе ФСС. Основні моменти порядку нарахування та виплати декретних регулюються законом від 29.12.2006 № 255-ФЗ. Для отримання допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами необхідні наступні документи:

  • лікарняний лист (або листи, якщо жінка має кілька місць роботи і в кожному з них планує отримати допомогу);
  • довідка про розмір заробітку за роки, дані по яких будуть взяті до уваги виплати за лікарняним, якщо в цих роках у жінки були інші місця роботи.
  • Про те, за якими правилами визначається тривалість відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами, читайте в статті «Як правильно розрахувати декретну відпустку в 2017-2018 роках?».

    Оподаткування декретних в 2017-2018 роках: утримується ПДФО з цих виплат

    У п. 1 ст. 217 НК РФ міститься однозначну відповідь на питання, утримується прибутковий податок з декретних. У тексті цієї статті зазначено, що допомога по вагітності та пологах ПДФО не обкладається. Цим допомога по вагітності та пологах відрізняється від звичайного лікарняного, з якого ПДФО необхідно утримати.

    Непрацюючі жінки не мають права на відпустку у зв'язку з вагітністю та пологами, за винятком тих, які були звільнені у зв'язку з ліквідацією організації. Як і жінки, які пішли в звичайний декрет, вони отримують всі належні виплати без необхідності зменшувати їх на розмір прибуткового податку.

    Крім того, у вагітних жінок є право ще на 2 посібники:

  • Одноразову виплату для тих, хто став на облік в жіночій консультації до 12 тижнів вагітності. Її базова величина, встановлена ​​законом, становить 300 руб. З урахуванням індексації з 01.02.2017 вона дорівнює 613,14 руб.
  • Одноразово виплачується допомога по народженню дитини. Його базова величина, встановлена ​​законодавчо, становить 8 000 руб. З урахуванням індексації це посібник з 01.02.2017 дорівнює 16 350,33 руб.
  • Очікується, що з 01.02.2018 посібники зазначені посібники будуть проіндексовані на коефіцієнт, який відповідає зростанню споживчих цін за 2017 рік. Згідно з проектом підготовленого Урядом РФ постанови розмір цієї допомоги може скласти, відповідно, 632,76 руб. і 16873,54 руб.

    З сум цих виплат, так само як і з декретних, не вираховують прибутковий податок.

    Хто виплачує декретні, а також вираховують і віднімають прибутковий податок з декретних індивідуальні підприємці

    Фінансування виплати декретних повністю бере на себе Фонд соціального страхування РФ, який здійснює це за рахунок страхових внесків на соціальне страхування по непрацездатності та материнству. Платити такі внески повинен кожен з роботодавців (як юрособа, так і ІП).

    C 2017 року перерахування страхових внесків здійснюється не в сам фонд, а в ИФНС. Однак функції перевірки правильності нарахування декретних та прийняття рішення про їх відшкодування роботодавцю залишилися за ФСС.

    Сама жінка-підприємець при цьому може залишитися без декретних. Вони покладені їй тільки в одному випадку - якщо вона уклала з ФСС договір добровільного страхування і оплатила внески за повний календарний рік до моменту виходу в декрет.

    Наприклад, уклавши договір з Фондом соцстраху в 2017 році, жінка повинна до 31 грудня сплатити внески за весь цей рік. Тоді право на страхове забезпечення настане з 01.01.2018.

    Якщо жінка працевлаштована одночасно у кількох роботодавців, вона може отримати декретні по всіх місцях своєї роботи. Роботодавець в неосновний місці роботи зобов'язаний нараховувати виплати по вагітності та пологах точно в такому ж порядку, як і за основним.

    Прибутковий податок з декретних в 2017-2018 роках

    Ні в правилах розрахунку декретних, ні в питанні оподаткування їх ПДФО в 2017-2018 роках змін не відбулося. Це означає, що в 2017-2018 роках і раніше з декретних Не бере прибутковий податок. Однак традиційним змінам піддалися суми, що залежать від розміру МРОТ, і значення величини доходу працівника, в межах якої цей дохід обкладається внесками на страхування по непрацездатності та материнству.

    Виходячи з цих величин, в 2017 році для розміру декретних:

  • мінімальна величина в першій половині 2017 року дорівнює 34 521,20 руб., а з 01.07.2017 в зв'язку з черговим збільшенням розміру МРОТ склала 35 901,36 руб .;
  • максимальна для нормальних пологів (140 днів) знаходиться на рівні 266 191,80 руб .;
  • максимальна для ускладнених пологів (156 днів) склала 296 613,70 руб.
  • Для 2018 року аналогічні суми рівні:

  • мінімальна з 01.01.2018 - 43 675,40 грн .;
  • максимальна для нормальних пологів (140 днів) - 282 493,15 грн .;
  • максимальна для ускладнених пологів (156 днів) - 314 778,08 руб.
  • Про те, як розраховується мінімальна і максимальна сума, читайте в статті «Коли дають лікарняний лист по вагітності та пологах?».

    Чи беруть прибутковий податок з доходів працюючої декретниці і як заповнити для неї довідку 2-ПДФО

    Як вже говорилося вище, питання, чи утримують прибутковий податок з декретних, важливий для бухгалтерів, які видають довідки 2-ПДФО. Дійсно, якою має бути ця довідка для декретниці?

    Після відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами працівниця має право на відпустку по догляду за дитиною:

  • спочатку до 1,5 років, протягом якого їй (також за рахунок коштів ФСС) виплачується щомісячна допомога;
  • до 3 років, протягом якого у неї може не бути ніякого доходу, крім щомісячної компенсації в сумі 50 руб., встановленої указом Президента РФ від 30.05.1994 № 1110 та розповсюджується на всі 3 роки відпустки по догляду за дитиною.
  • Детальніше про ці виплати читайте в матеріалі «Ст. 256 ТК РФ: питання і відповіді ».

    Оскільки виплати, пов'язані з доглядом за дитиною, теж не обкладаються ПДФО, може статися, що у жінки протягом року немає доходів, щодо яких потрібно подати в ИФНС довідку 2-ПДФО. Т. е. В такій ситуації довідка не оформлюється.

    Однак чинне законодавство дозволяє жінці, яка перебуває у відпустці по догляду за дитиною, працювати (ст. 256 ТК РФ) з умовою, що робота буде здійснюватися в режимі неповного робочого часу. В цьому випадку довідка 2-ПДФО оформляється в загальному порядку.

    На питання, чи беруть прибутковий податок з декретних, є одна відповідь - негативний. На відміну від виплат за звичайним лікарняним, допомога по вагітності та пологах ПДФО обкладати не слід. На це однозначно вказано в п. 1 ст. 217 НК РФ.

    Лікарняний по вагітності та пологах

    Лікарняний по вагітності та пологах

    Отже, майбутня матуся наближається до довгоочікуваного періоду появи дитини на світ. У третьому триместрі вагітності для працюючих жінок важливий факт і правильність оформлення лікарняного по вагітності та пологах. Хто і коли видає бюлетень тимчасової непрацездатності?

    Давайте ж поговоримо про цей документ, особливості його видачі і оформлення.

    Хто і коли видає документ

    Листок непрацездатності у зв'язку з вагітністю та пологами зобов'язаний видати жінці її акушер-гінеколог. У разі його відсутності це робить лікар загальної практики або фельдшер. Оформляється вищевказаний документ на терміні в 30 тижнів вагітності. При цьому в лікарняному зазначають, що його тривалість становить 140 календарних днів, тобто 70 календарних днів - до пологів і стільки ж - після них.

    Бувають ситуації, коли майбутня мама на встановленому законодавством термін не бажає оформляти лікарняний, а хоче продовжувати роботу до пологів. В такому випадку її відмова записується в медичній карті. Але при повторному зверненні пацієнтки (наприклад, перед самими пологами) бюлетень видається на встановлений термін 140 днів з дня первинного звернення в жіночу консультацію.

    Слід зазначити, що при багатоплідній вагітності бюлетень видається раніше. Документ виписують в 28 тижнів вагітності тривалістю на 194 календарних дня. При цьому допологової період становить 84 календарних дня, післяпологовий - 110.

    Іноді трапляється, що багатоплідна вагітність діагностується безпосередньо в процесі пологів. Тоді жінці видають додатковий листок непрацездатності ще на 40 календарних днів. Врахуйте, що пологові будинки мають офіційні права з видачі лікарняних породіллям на 156 днів в ситуаціях, коли пологи були передчасними, тобто, в термін 28-30 тижнів вагітності.

    особливості оформлення

    Дородовий і післяродовий відпустку жінки повинні бути оформлені лікарем на одному бланку листка непрацездатності. При цьому в рядку вказівки причини непрацездатності доктор записує очікувану дату пологів, підкреслює напис про відпустку у зв'язку з вагітністю та пологами. При заповненні в рядки про режим записується амбулаторний та стаціонарний, а в графі про звільнення від роботи вказують загальна кількість декретної відпустки, тобто 140 при одноплодной або 194 календарних днів при багатоплідній вагітності.

    Свої особливості має оформлення лікарняного у разі усиновлення дитини.

    Так, в розділі про причини непрацездатності роблять запис про післяпологовій відпустці, а в розділі про звільнення від роботи вказують число, місяць і рік для початку звільнення і його закінчення включно. При цьому важливо, щоб дата рішення суду про усиновлення збігалася з датою звільнення від роботи.

    Оплата лікарняного листа

    Якщо жінка має страховий стаж менше 6 місяців, то допомога їй виплачують в розмірі, що не перевищує мінімальний розмір оплати праці (МРОТ), виходячи з місячного терміну роботи. Якщо в місцевості, де працює жінка, застосовують до зарплати районні поправочні коефіцієнти, то розмір допомоги повинен бути не більше МРОТ з урахуванням цих коефіцієнтів.

    А тепер про терміни виплати допомоги по вагітності та пологах. Роботодавець повинен призначити їх в строк до десяти днів з дня звернення жінки за отриманням виплати (при наявності всіх необхідних документів). Після призначення допомоги воно повинно бути виплачено в найближчий день. При цьому відповідно до Податкового Кодексу Російської Федерації така допомога не оподатковується.

    Слід зазначити, що процедура і порядок видачі лікарняного листа вагітній жінці в Росії регламентується Порядком видачі листків непрацездатності, завіреним наказом Міністерства охорони здоров'я та соціальної політики України від 29.06.2011 № 624н.

    Завдання вагітної жінки - вчасно отримати свій листок непрацездатності, перевірити наявність в ньому всіх дат, підписів, печаток і здати його в бухгалтерію свого підприємства (установи, організації). Подальші дії врегулюйте зі своїм бухгалтером, який повідомить дату отримання допомоги і його процедуру.

    beremennost.net

    Процедура оформлення лікарняного листа і отримання виплат по ньому

    Лікарняний лист по вагітності та пологах (Бір) покладається тим жінкам, які стали на облік і готуються до пологів, на весь період їхньої непрацездатності. У процесу оформлення є свої особливості і тонкощі, які будуть розкриті в цій статті.

    Основні моменти

    Трудовий кодекс РФ Повністю регламентує питання виходом у відпустку по вагітності та пологах для всіх працюючих жінок. Щоб піті у відпустку, та патенти, на роботу здати листок непрацездатності. Цей документ не тільки надає їй право на відпочинок, щоб підготуватися до пологів і відновитися після нього, за допомогою лікарняного листа вона заявляє своє право на отримання декретних виплат.

    У процесі організації декретної відпустки задіяно кілька учасників:

  • Жінка, офіційно працює в РФ, - це умова дозволяє їй отримати оплачувану відпустку.
  • Роботодавець, який надає місце роботи. Це може бути індивідуальний підприємець або юридична особа.
  • Територіальне відділення ФСС, в якому повинен бути зареєстрований роботодавець.
  • Медична організація, в якій вона спостерігається весь термін вагітності;
  • Установа допомоги при пологах.
  • Весь період вагітності і відновлення після пологів ці учасники повинні злагоджено організувати свою взаємодію, щоб для жінки процес оформлення документів був проведений максимально комфортно.

    Хто має право отримати лікарняний лист

    Лист непрацездатності видається офіційно працевлаштованим жінкам. В цьому випадку у організації повинен бути укладений договір з ФСС, а сама організація повинна вчасно здійснювати оплату страхових внесків за своїх працівників.

    Якщо жінка займається трудовою діяльністю самостійно, зареєструвавшись як індивідуального підприємця, або будучи нотаріусом або адвокатом, то вона повинна заздалегідь спланувати можливість отримання лікарняного листа.

    Страхові виплати в ФСС для цих категорій не є обов'язковими. Це означає, що при виході на лікарняний вони не будуть отримувати ніякого допомоги, оскільки не буду вважатися застрахованими. При цьому почавши платити страхові внески в 2018 році, на оплату лікарняних можна розраховувати тільки з наступного року.

    Кому лікарняний лист не покладається

    Законодавством строго прописано підстава, за якою видається лікарняний. І в таких випадках він не видається:

  • студенткам очної форми навчання;
  • службовцям за контрактом у збройних силах, співробітницям ОВС, служби виконання покарань, протипожежної служби, співробітницям митниці.
  • Ці категорії жінок зберігають право на одержання допомоги. Але розраховується воно виходячи з медичного висновку, виданого організацією, яка надала послуги при пологах.

    І є ряд випадків, коли лікарняний не видається і не оплачується:

  • Безробітним жінкам.
  • Студенткам заочного та вечірнього навчання.
  • Якщо у жінки статус ІП, або вона є адвокатом (нотаріусом) і не уклала договір страхування з ФСС, а внесок не сплатила. Тоді ці категорії жінок будуть прирівняні до безробітних і отримувати мінімальну допомогу.
  • Термін надання відпустки

    В останні місяці, коли жінка виношує дитину, процес пологів і відновний період після них піддають організм жінки великих навантажень, тому законодавство оцінює цей стан як непрацездатність. Період такої непрацездатності залежить від декількох факторів:

  • Загальні медичні показання, в яких врахована фізіологія жіночого організму і природний термін вагітності.
  • Особливості вагітності конкретної жінки. Наприклад, якщо вона виношує двійню, то навантаження на організм більше, а значить відновлюватися після пологів їй доведеться довше.
  • Для деяких категорій можуть знадобитися оздоровчі заходи до пологів.
  • Сам процес пологів, який може проходити по-різному. Наприклад, виникнення різних ускладнень під час пологів також оцінюють, як підставу для продовження періоду відновлення.
  • При цьому весь період відпустки умовно ділиться на дві частини: до пологів і після них. При цьому перша частина завжди досить умовна. І ніякої лікар не зможе з 100% -ою впевненістю визначити точний день пологів. Друга ж частина точно прив'язана до дати пологів і відраховується від неї. Загалом же передбачені такі стандартні терміни декретної відпустки:

  • Якщо все проходить зазвичай і не виникає ніяких ускладнень, то декрет надається на 140 днів, які рівними частинами діляться на 70 і 70 днів. Таким чином, жінка повинна вийти у відпустку за 70 днів до передбачуваної дати пологів, і приступити до роботи також, через 70 днів після пологів.
  • Якщо при звичайній вагітності сам процес пологів проходив з ускладненнями, то друга частина відпустки подовжується на 16 днів. Загальна тривалість в цьому випадку складе 156 днів.
  • Така ж тривалість передбачена для передчасних пологів, якщо пологи відбулися в період з 22 по 30 тижні вагітності. При цьому вона не отримує відпустки до пологів, але друга його частина збільшується до 156 днів.
  • Якщо у неї в період спостереження встановлена багатоплідна вагітність, то збільшуються обидві частини відпустки: допологова частина - до 84 днів, післяпологова - до 110 днів.
  • Якщо ж багатоплідна вагітність встановлена тільки в процесі пологів, то збільшується тільки друга частина відпустки на 24 дня. Загальна тривалість декрету складе 194 дня.
  • Детальніше про відпустку по декретну відпустку по вагітності та пологах читайте в цьому матеріалі.
  • Тонкощі процедури оформлення

    порядок оформлення

    Як тільки термін вагітності досягає 30 тижнів, медичний заклад, в якому жінка спостерігалася, має видати лікарняний лист.

    При заповненні листка необхідно обов'язково вказати наступну інформацію:

    1. Дата видачі;
    2. Код непрацездатності, для декретної відпустки код - 05;
    3. Передбачувана дата пологів, відраховується лікарем від дати видачі відповідно до терміну, який відповідає даним випадком;
    4. Якщо вона встала на облік до 12 тижнів, то ставиться відмітка про це. Це дає підстави для неї отримати додаткову допомогу;
    5. Період, протягом якого вона буде непрацездатна, відраховується від дати видачі листка;
    6. Дата, з якої вона може вийти на роботу або оформити відпустку по догляду за дитиною;
    7. Також лікар вказує свою посаду, прізвище та ініціали.

    У разі, якщо пологи пройшли з ускладненням або в момент пологів була встановлена багатоплідна вагітність, необхідно продовжити лікарняний. Це можуть зробити на підставі висновку медичного закладу, яке проводило породіллі. Таке продовження оформляється додатковою листком непрацездатності.

    Форма і правила заповнення

    З 2011 року бланк листка непрацездатності у зв'язку з вагітністю та пологами змінився, була підвищена його захист і з'явилася можливість заповнення за допомогою друкованих пристроїв. При заповненні фахівці повинні дотримуватися наступних рекомендацій:

  • всі записи вносяться в спеціальні осередки;
  • не можна залишати порожні клітинки на початку рядка;
  • записи робляться строго в межах осередків;
  • записи повинні бути російською мовою друкарським шрифтом прописними літерами, рекомендується це робити на друкованих пристроях;
  • записи виробляються тільки гелевою або пір'яний ручкою чорного кольору;
  • не допускаються ніякі помарки і виправлення.
  • не допускаються ніякі помарки і виправлення

    Хто відповідає за видачу лікарняних листів

    Право на видачу мають такі особи:

    • акушер-гінеколог, який спостерігав вагітність;
    • сімейний лікар (лікар загальної практики), якщо відсутня акушер-гінеколог, а якщо немає ні того, ні іншого фахівця, то фельдшер;
    • у всіх інших випадках таке рішення приймає лікарська комісія.
    • Якщо жінка в період вагітності спостерігалася в державній установі охорони здоров'я, то з видачею лікарняного проблем не буде. Ці організації мають ліцензію. Якщо жінка спостерігається в приватній клініці, то потрібно впевнитися, що у цієї клініки є ліцензія, і вона матиме право видати такий документ.

      Крім лікарняного листа жінка повинна написати заяву на відпустку, яке виглядає приблизно так:

      Крім лікарняного листа жінка повинна написати заяву на відпустку, яке виглядає приблизно так:

      Якщо організація, в якій жінка працювала, була ліквідована, то листок необхідно здати в орган соціального захисту.

      Якщо жінка стоїть на обліку в службі зайнятості, то листок здається саме в цю організацію.

      Для ІП та інших самозайнятих категорій жінок встановлена окрема процедура - всі документи подаються в ФСС, де вона зареєстрована. Сюди ж здають документи і безробітні жінки.

      Вихід у відпустку пізніше дати, визначеної в листку непрацездатності

      Лікарняний є лише підставою для надання відпустки, а сам відпустка надається з тієї дати, яку жінка вказує в заяві. І вона може вказати будь-яку дату, в тому числі і пізніше зазначеної в лікарняному.

      Окремі питання, пов'язані з відпусткою у зв'язку з вагітністю та пологами

      Умови для нарахування допомоги для ІП

      Внески до ФСС розраховуються за простою формулою. Підставою для розрахунку є мінімальний розмір оплати праці, який в 2018 році становить 11 163 рублів.

      Залежно від регіону він може коливатися в бік збільшення. Внесок до ФСС складе МРОТ * 2,9% * 12 місяців.

      Зараз ця сума становить 3884,72 рублів, її можна виплатити одноразово або частинами. Якщо ви уклали договір з ФСС тільки в цьому році, то право на одержання допомоги по вагітності настане вже в наступному році.

      В яких випадках покладається 2 і більше лікарняних листа

      Якщо жінка працює в декількох місцях, то відпустку їй надається в кожному місці, і для кожного місця оформляється лікарняний лист.

      Як оформляється відпуск, якщо жінка усиновляє дитини

      Жінка має право отримати відпустку тільки якщо дитині менше 3 місяців. У всіх інших випадках жінка має право отримати відпустку по догляду за дитиною.

      Відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами у разі усиновлення видається з моменту усиновлення та до того, як пройде 70 днів з моменту народження.

      Чи належить лікарняний, якщо жінка перебуває у відпустці по догляду за дитиною

      Перебування у відпустці по догляду не позбавляє права на отримання лікарняного Перебування у відпустці по догляду не позбавляє права на отримання лікарняного. І якщо в період догляду за дитиною, жінка повторно встає на облік по вагітності, то вона може оформити лікарняний.

      Він в цьому трапляється оформляється на таких же підставах і в такій же послідовності, що і при виході у відпустку з роботи. А це означає, що при досягненні 30-тижневого терміну вагітності, жінка може отримати листок непрацездатності і віднести його на роботу.

      Тут необхідно зазначити, що хоч жінці і годиться лікарняний, розраховуватися він буде на підставі її середньомісячного заробітку за останні 2 роки. При цьому у жінки перший декретна відпустка буде офіційно скасований і надано другий. А розмір виплат буде розрахований виходячи з розміру її зарплати на момент роботи або по мінімальній оплаті праці.

      Тому в деяких випадках буває вигідніше вийти на роботу, щоб повторно піти в декрет.

      Що означає рання постановка

      У лікарняному листі є пункт - «Рання постановка на облік». Зазвичай лікар при заповненні цього документа, звірившись з датою прийому на облік, відзначає цей пункт, якщо жінка зробила всі необхідні дії до 12-тижневого терміну. Це дозволяє їй отримати додаткову допомогу в розмірі 613,14 рублів. Ця сума індексується залежно від регіонального коефіцієнта.

      Питання оплати лікарняних листів

      Як він оплачується в 2018 році

      Вся сума виплачується в момент, коли жінка здає лист працездатності в бухгалтерію за місцем працевлаштування. Термін оплати - 10 днів з моменту отримання заяви та лікарняного листа.

      Як розрахувати суму, належну до виплати

      Для кожної категорії жінок, які мусять посібник, способи розрахунку дещо відрізняються.

      Мінімальний розмір допомоги покладається тим жінкам, які не мають роботи і за них не проводилися відрахування до ФСС. Посібник розраховується виходячи з МРОТ на все 140 днів декрету, за умови, що і вагітність, і пологи протікали зазвичай. В цьому випадку сума виплати складе 35901,37 рубля.

      Також цей розрахунок застосовується для студенток учнів на очній формі і індивідуальних підприємців. Якщо термін відпустки збільшується, то сума перераховується відповідно до кількості днів.

      Для жінок, які працюють за офіційним договором, допомога розраховується виходячи із середньої заробітної плати за 2 роки.

      Загальна формула розрахунку така:

      Сума доходу за 2 роки / 730 * 140.

      У цій формулі 730 - це кількість днів у двох роках, а 140 - тривалість декретної відпустки. Якщо рік високосний, то додається ще 1 день, а якщо період декрету змінився, то сума перераховується відповідно до нової тривалістю відпустки.

      Наприклад, якщо у жінки нараховується заробітна плата становить 40000 рублів, і вона не змінювалася за останні два роки, то її сумарний дохід становитиме 960 000 рублей. В такому випадку допомога становитиме: 960 000/730 * 140 = 184 109 рублів.

      Для інших категорій жінок замість доходу беруть МРОТ.

      хто оплачує

      Допомога виплачується саме в тому місці, куди були здані документи:

    • для працюючих жінок - це організація-роботодавець;
    • для ІП і безробітних - Фонд соцстрахування;
    • для зареєстрованих в центрі зайнятості - в ньому ж.
    • Посібник по раннього вставання на облік виплачується разом з основним посібником.

      Отже, відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами покладається кожної працюючої жінки, і сума допомоги, в залежності від середнього заробітку, може дуже сильно відрізнятися. І для того, щоб отримати належні виплати, потрібно своєчасно стати на облік і отримати лікарняний лист, який підтвердить право на отримання допомоги.

      На завершення статті, рекомендуємо вам подивитися детальний відео про лікарняний:

      matkapital.org

      Це цікаво:

      • Чи не повністю прийшла пенсія Діловодство Як продовжити лікарняний? Який би важливою і строкової не була робота, іноді все ж доводиться пропускати її станом здоров'я. Щоб уникнути можливих ускладнень, краще вилікуватися повністю, [...]
      • Що входить в нормативний стаж Чи входить декрет в стаж роботи Вкрай актуальне питання для чекають поповнення в сімействі - це переривається трудовий стаж, на час догляду за дитиною. Законодавство досить сильно змінилося за останні роки, [...]
      • Як зареєструвати заяву у відділі кадрів Заява до відділу кадрів Ряд документів в сфері трудових відносин правильно оформити не на ім'я керівника, а досить скласти заяву до відділу кадрів. Звичайно, якщо клопотання буде складено керівництву, [...]
      • Будівництво юрист навчання Курси підвищення кваліфікації будівельників Підвищення кваліфікації по будівництву Безпека в будівництві жорстко регулюється вимогами НОСТРО і Наказом Мінрегіонрозвитку РФ №624 від 30.12.2009р. Одним з […]
      • Заява в бухгалтерію на зміну прізвища Заява в бухгалтерію Дуже часто у своїй трудовій діяльності ми стикаємося з необхідністю скласти заяву в бухгалтерію для врегулювання фінансових питань. Це може бути оплата проїзду в зв'язку з [...]
      • Заява бланк по вагітності та пологах Зразок заяви на відпустку у зв'язку з вагітністю та пологами у 2018 році Піклуючись про майбутню породіллю і будучи зацікавленим у відтворенні населення, держава надає можливість працюючим жінкам перебувати в [...]
    Чи оподатковується ПДФО допомога по вагітності та пологах?
    Допомога по вагітності та пологах - як видається лікарняний лист в 2018 році?
    Кому проводиться оплата декретної відпустки?
    Як утримується ПДФО з лікарняного листа по вагітності?
    Чи обкладаються прибутковим податком (ПДФО) декретні?
    Допомога по вагітності та пологах - як видається лікарняний лист в 2018 році?
    Кому проводиться оплата декретної відпустки?
    Як утримується ПДФО з лікарняного листа по вагітності?
    Що змінилося в цьому питанні в 2017-2018 роках?
    Про те, за якими правилами визначається тривалість відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами, читайте в статті «Як правильно розрахувати декретну відпустку в 2017-2018 роках?
    BIKINIKA.com.ua
    Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

    We have 4 guests online