Пільги по комуналці? Тримай кишеню ширше!

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Уряд, схоже, збирається підкласти велику свиню пільговикам. Інваліди, ветерани, герої АТО, в'язні концтаборів і діти війни, всі ті, у кого ще залишилися знижки при оплаті комунальних послуг, для вас «хороша» новина: в наступному році ваші пільги хочуть спихнути на місцевий рівень. Це означає, що при відсутності грошей в районному чи міському бюджеті вам доведеться забути про свої «дисконтах».
Звичайна зовсім історія: пільги є, грошей немає. В Україні за станом на березень 2017 року був ні багато ні мало 18,7 млн. Пільговиків, які мали право на знижку при оплаті житла і комунальних послуг, безкоштовний проїзд, надбавки до зарплати і пенсії, звільнення від податків, право на безкоштовні квартири, ліки, путівки і навіть безкоштовні автомашини.
Я не шуткую. При Союзі майже всім інвалідам ВВВ, хто залишився без ноги або погано пересувався, видавали "Запорожці". У мого діда такий був. Наскільки я знаю, закон, за яким інвалідам бойових дій повинні давати в порядку черги "кульове авто", не скасований. Не знаю, правда, нашим АТОшнікам держава щось дає, крім милиць та колясок? Може, по великих святах, для показухи.
А ось безкоштовне житло дають. Регулярно бачу репортажі. Те прикордонникам на День прикордонника. Те сім'ям загиблих при виконанні. Те жертвам стихійних лих. Дуже рідко, зазвичай під вибори, сиротам або багатодітним сім'ям. Реальний шанс отримати житло, як на мене, є тільки у силовиків і чиновників. Як правило, фортуна повертається обличчям до тих, хто ближче до начальства.
Але безкоштовні квартири - це разові акції. Як правило, вони з'являються, коли міська влада "нагинають" забудовника. Якщо в житловому комплексі НЕ буде виділено певну кількість "квадратів" для урочистого вручення ключів пільговикам, то дозволу на забудову він не отримає.
З путівками на оздоровлення аналогічна історія. Мало бути чорнобильцем, інвалідом або "мати право". Треба ще вміти це право конвертувати в пільгу через правильні зв'язку. Що стосується безкоштовних ліків, то "інсулінові епопеї" - це вічна тема на всі часи. Варіанта три: або в бюджеті немає грошей, або не закупити ліки, або і те й інше.
Багато років поспіль держава намагалася позбутися від непідйомних для скарбниці пільг. Ще при антинародний режим (якщо не раніше) закрили тему з безкоштовними путівками ветеранам і чорнобильцям. Потім - з квартирами сиротам.
Відразу після перемоги євромайдан революції уряд Арсенія Яценюка "вичистити" професійні пільги. До літа 2014 року у нас було дуже багато категорій, що мали право на знижки з оплати житла і проїзду. Починаючи від суддів, прокурорів, пожежних і закінчуючи міліціонерам, військовослужбовцям, лікарями в сільській місцевості, патронажними працівниками, сільськими бібліотекарями, деякими категоріями працівників музеїв та вчителям в сільській місцевості.
З 1 липня 2014 року "лавочка" була прикрита. І житлово-комунальні пільги за професійною ознакою надаватися перестали. З цього моменту знижки на оплату житлово-комунальних послуг, послуг зв'язку, придбання твердого палива і скрапленого газу стали давати тільки тим, у кого дохід не перевищує 1,4 прожиткового мінімуму. На сьогодні цей мінімум становить одна тисяча шістсот двадцять чотири грн. на одну людину. Причому не важливо, хто ти: інвалід, пожежний, мати-одиначка або герой АТО.

Крім того, Арсеній Яценюк почав, а Володимир Гройсман продовжив перманентно зменшувати норми споживання комунальних послуг, які оплачуються за пільговою ціною. Під пільговий тариф потрапляє все менше кубів води, кубометрів газу, кіловат-годин електроенергії і метражу опалювальної площі.
Але влада все одно нила, що "обрізання" не дає належного ефекту. Оскільки до тих, хто воював, ліквідовував аварію на ЧАЕС та настраждався в життя (діти війни, в'язні нацистських концтаборів, реабілітовані), додалися нові нахлібники: біженці і переселенці.
Згідно з офіційною статистикою Міністерства соціальної політики, в Україні зареєстровано 1,7 млн. Вимушених переселенців із зони АТО і Криму. Формально держава гарантує їм деякі обсяги матеріальної допомоги. Але отримати їх на практиці проблематично. Особливо щомісячну грошову допомогу в 884 грн. на непрацездатних, 442 грн. - для працездатних і 1074 грн. - для інвалідів. Але є один хитрий садистський момент: загальна сума допомоги на сім'ю не може перевищувати 2400 Грн.
Не дають виплати, якщо у переселенців є житло поза зоною АТО, автомобіль або рахунок в банку. Знаю одну таку родину. Якось випадково розговорився з таксистом. Коля звуть. Він з дружиною і дитиною переїхав з Луганської області в околиці Києва до матері дружини, в однокімнатну квартиру.
Їм довелося прописатися у тещі, тому що дитину не брали в садок і не обслуговували в поліклініці, а дорослих без прописки - на роботу. Плюс у сім'ї є автомобіль. І виплат позбавили! Не важливо, що люди втратили будинок, земельну ділянку, бізнес, все нажите майно. Як то кажуть, ваші проблеми.
Причому, як розповідав цей Коля, йому прямо сказали: хочеш отримувати виплати, Верба в армію і йди в АТО. При цьому згідно із законом переселенцям належить тимчасове житло і навіть (якщо є можливості у місцевих рад) земельну ділянку.
Зрозуміло, що ніякого земельної ділянки простій людині зі статусом переселенця не дадуть. Їх отримують одиниці, як правило, "распальцованние біженці на джипах" і за дуже великі хабарі.
Житло для біженців - це взагалі дуже знущальна тема. Є постанова Кабміну №1094 від 16 грудня 2015 року про комплексну державну програму з підтримки переселенців на 2016-2017 рік. Там, по суті, зафіксований механізм впаріванія переселенцям недобудов, кинутих будинків і того, що красиво називається "модульні будівлі для тимчасового проживання", на пільгових умовах. Насправді це вагончики або бараки.
"Пропонували нам таке" модульне "житло, - розповідав мені Коля. - У Запорізькій області. Ліжко на другому ярусі двох'ярусної ліжка в восьмимісних "номерах" без зручностей за 140 гривень. Червоно дякую, як теща говорить ".
Коротше кажучи, всюди, де можна було урізати витрати на пільговиків, держава постаралося по максимуму. Залишалися дві досить масові позиції, які не вдалося "знищити" повністю: пільговий проїзд і знижка по оплаті комунальних послуг.
Транспортне питання врешті-решт вирішили: пільговий проїзд повністю перекладений на плечі місцевих бюджетів. І ось настав той трепетний момент, коли і комунальні пільги намагаються засунути туди ж.
за інформації РБК, в проекті держбюджету-2018, який вже пройшов профільний комітет і буде винесено в зал для голосування в перших числах листопада, Мінфін і пропонує покласти фінансування пільг з оплати комунальних послуг на місцеві бюджети. При цьому в рамках проголосованої медреформи центр також скорочує медичну субвенцію і планує вилучати більше грошей до держбюджету у багатьох міст.
Як пише РБК, з 2018 року чиновники пропонує "перекинути" на місця витрати на оплату пільг для населення за житлово-комунальні послуги. При цьому житлові субсидії, як і зараз, продовжать виплачувати з центральної скарбниці, а пільги - з місцевих бюджетів.
Ну, що ж, вітаю АТОшніков, інвалідів, ветеранів, реабілітованих і дітей війни. З великою ймовірністю, в багатьох місцевих бюджетах не знайдеться коштів, щоб компенсувати їм від 25% до 100% вартості комунальних послуг, як це належить пільгою.
Крім того, Арсеній Яценюк почав, а Володимир Гройсман продовжив перманентно зменшувати норми споживання комунальних послуг, які оплачуються за пільговою ціною
Ніхто не забороняє тим же АТОшнікам, якщо вони потрапляють в субсидованих категорію, звертатися за субсидією. Але різниця між пільгою і субсидією в тому, що пільга дається за пролиту кров, а субсидія - за бідність. Нівелюючи пільги АТОшнікам, держава ніби натякає: мовляв, твої заслуги більше нічого не варті, хлопець. Навіть смердючої знижки на водопостачання та вивезення сміття. Зрештою, ти ж не за це воював. Ти ж патріот!
При цьому Кабмін з Мінфіном проявляють чудеса крутійства й кмітливості. Вони не беруть на себе відповідальність за скасування пільг, а перекладають її на місцеву владу. Коли підніметься шквал обурення пенсіонерів, вдів, інвалідів та інших, центральна влада зможе картинно розвести руками і сказати: в тому, що в бюджеті міста немає грошей на пільги, винен ваш мер, а не ми. Він все вкрав. Ідіть до нього.
І підуть. Народ у нас недалекий. Отже, кожен місцевий начальник намагатиметься не створювати проблем з пільгами там, де це можна, щоб не зв'язуватися з пільговиками. Фахівці кажуть, що в підсумку доведеться виймати гроші з інших статей витрат.
У кращому випадку це може розбалансувати місцеві бюджети. У гіршому - посадові особи підпадають під кримінальну відповідальність за нецільове використання бюджетних коштів. Вибір між двох зол буде непростим. Якщо, звичайно, депутати не дотиснуть Мінфін і не змусять його повернути фінансування пільг назад в "юрисдикцію" держбюджету.

Єгор Смирнов

Не знаю, правда, нашим АТОшнікам держава щось дає, крім милиць та колясок?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online