Субсидіарну відповідальність за банкрутство фізичної особи

  1. суб'єкти вимоги
  2. відповідальність поручителя
  3. Відповідальність власника заставного майна
  4. Чоловік і спадкоємці банкрута
  5. межі відповідальності
  6. порядок стягнення

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Субсидіарну відповідальність передбачає оплату боргів банкрута іншими особами, які в силу закону або договору зобов'язані нести витрати за фінансово неспроможного громадянина.

На відміну від відповідальності у разі банкрутства юридичних осіб, додаткова відповідальність за фінансової неспроможності громадянина або ІП істотно обмежена.

Субсидіарну відповідальність може бути за:

  • іпотечним договором, договорами споживчого та автомобільного кредитування;
  • боргами банкрута, які забезпечені заставою майна третьої особи - знайомого або родича громадянина;
  • зобов'язаннями банкрута, за які розплачується поручитель-чоловік.

Зобов'язання, які виконуються в субсидіарної порядку потрібно відрізняти від солідарної відповідальності. Субсидіарну відповідальність можливо тільки в разі, якщо основний кредитор - банкрут не може виплачувати гроші за своїми боргами. Солідарна відповідальність - рівна. Це означає, що кредитор має право пред'явити матеріальне вимога до будь-якого з солідарних боржників або відразу до всіх, без з'ясування платоспроможності основного боржника (позичальника).

суб'єкти вимоги

суб'єкти вимоги

Право вимоги боргу у субсидіарного боржника є у:

  1. Конкурсних кредиторів.
  2. Уповноважених органів державної влади - судових приставів, податкової служби.
  3. Фінансового керуючого, який діє в інтересах банкрута і намагається знайти гроші для відновлення його платоспроможності.

відповідальність поручителя

Фінансовий керуючий має право ініціювати позовне провадження щодо поручителя банкрута з метою отримати оплату за кредити, які громадянин-банкрут ні здатний розрахуватися самостійно. Детальніше читайте в статті.

- Читати -

При відмові від добровільного виконання вимог за судовим наказом майно і грошові кошти поручителя на банківських рахунках і картах можуть бути заарештовані. Гроші, стягнені з поручителя, розподіляються між конкурсними кредиторами боржника.

Термін поручительства зазвичай закінчується після повного виконання кредитних зобов'язань банкрута.

Смерть основного позичальника не вважається підставою для припинення поруки. Він зобов'язаний виплатити борг за померлого банкрута в повному обсязі.

Відповідальність власника заставного майна

Відповідальність власника заставного майна

Кредитні зобов'язання громадянина-банкрута можуть бути забезпечені заставним майном, власником якого є інші громадяни. З їх згоди може бути підписана заставне угоду, за якою власник майна передає кредитору коштовності, автомобіль і навіть нерухоме майно.

При невиконанні боржником зобов'язань кредитори вправі звернути стягнення на заставлене майно. Але в рамках процедури банкрутства і введення плану реструктуризації заборонено звернення стягнення на заставне майно без урахування черговості виплат кредиторам і рішень фінансового керуючого.

Чоловік і спадкоємці банкрута

Чоловік і спадкоємці банкрута

Борги подружжя за кредитними зобов'язаннями також вважаються загальними, якщо тільки один з них не доведе в суді, що не користувався кредитом. За позовом кредиторів із загального нажитого майна подружжя може бути виділена частка банкрута, на яку накладається стягнення. Майно подружжя, придбане під час шлюбу, ділиться між ними порівну, якщо тільки один з них не доведе свій більший внесок в загальну майнову масу.

Після смерті банкрута конкурсні кредитори вправі звернутися до суду з позовом до його спадкоємців і зажадати повернути борги за померлої людини - в рамках вартості отриманого майна. Процес проводиться поза рамками конкурсного виробництва, так як після смерті громадянина припиняється його здатність мати права і обов'язки, тобто бути учасником процедури банкрутства.

Вартість майна спадкоємців, які несуть субсидіарну відповідальність за боргами померлого, встановлюється оцінкою майна або виходячи із правоустановчих (платіжних) документів.

Вимоги кредиторів до відповідачів обмежені термінами давності, тривалість якого становить 3 роки з того моменту, як кредитори повинні були дізнатися про наявність у померлого банкрута майна, яке перейшло до його спадкоємців.

Якщо спадкоємців у банкрута кілька, то вони несуть солідарну відповідальність і зобов'язані погасити борги в межах вартості перейшли до них цінних речей (ст. 1 175 ГК РФ).

межі відповідальності

межі відповідальності

Поручитель та інші особи, зобов'язані віддавати всі борги банкрута, за які вони ручалися. До складу боргу входить основна сума платежу, штрафи, пені, відсотки. Поручитель також зобов'язаний відшкодовувати судові витрати, в разі якщо проти нього подавалося позовну заяву.

Межа субсидіарної відповідальності вказано в договорі. Іноді порука передбачає кілька відповідачів по боргах банкрута, що поширене в рамках виконання кредитного договору на велику суму.

порядок стягнення

порядок стягнення

Борги з субсидіарних відповідачів стягуються в наказовому або судовому порядку. Наказне провадження передбачено, якщо обов'язкові платежі поручителя строго регламентовані, періодичні і в справі відсутній спір про право.

При наявності заперечень у поручителя та спору про право конкурсні кредитори стягують борги з поручителя після подачі позову, і в рамках змагального процесу.

Від банкрутства не застрахований жоден фізична особа. Поручителі, які свого часу погодилися надати свою гарантію по кредитним і іншим угодам, залишаються в зоні ризику і несуть відповідальність за боргами позичальника.

Майнові ризики також поширюються на чоловіка банкрута і його спадкоємців (в рамках процедури стягнення боргів після реалізації переданого у спадок майна). Субсидіарним відповідачам бажано:

  1. Ретельно зважувати всі ризики, перед тим як давати свою гарантію людині - потенційному банкруту.
  2. Постаратися зберігати всі документи, що підтверджують оплату боргів банкрута. У поручителя є право вимагати виплачені суми в порядку регресу.

У спірних ситуаціях доцільно скористатися підтримкою компетентного і відповідального юриста.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online