Реструктуризація боргів фізичної особи у разі банкрутства, план реструктуризації

  1. Введення процедури реструктуризації Після того, як арбітражний суд визнає заяву про банкрутство...
  2. Дії фінансового керуючого після введення процедури реструктуризації і в ході процедури
  3. План реструктуризації боргів: складання проекту, схвалення, затвердження, виконання
  4. висновки
  5. Мінуси процедури реструктуризації боргів:

Введення процедури реструктуризації

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Після того, як арбітражний суд визнає заяву про банкрутство обгрунтованим, він вводить наступну процедура банкрутства - реструктуризацію боргів громадянина і призначає фінансового керуючого. Зверніть увагу - «реструктуризація боргів громадянина» - це лише назва процедури у справі про банкрутство. І дуже часто фактично в цій процедурі ніякої «реструктуризації» не проводиться, процедура проходить досить формально. З іншого боку - ця процедура може бути вигідна і для боржника і для його кредиторів. Боржник може уникнути реалізації майна - в разі його наявності, уникнути оскарження укладених угод незадовго до банкрутства, і при цьому поступово розрахуватися з кредиторами без нарахування відсотків, штрафів і неустойок.
Для того щоб суд ввів процедуру реструктуризації, громадянин повинен відповідати таким умовам:

  • Мати джерело доходу;
  • У нього має бути відсутня незнятої або непогашена судимість за умисний злочин в економічній сфері;
  • Фізична особа не має бути визнаний банкрутом протягом 5-ти попередніх років;
  • Повинен минути термін адміністративного покарання за певні правопорушення;
  • Протягом попередніх 8-ми років не повинен бути затверджений інший план по реструктуризації заборгованості цього боржника.

У разі, якщо боржник цим вимогам не відповідає - суд має право відразу перейти до наступної процедури - реалізації майна громадянина , Минаючи стадію реструктуризації.

Наслідки введення реструктуризації

З моменту введення цієї процедури для громадянина наступають наступні наслідки:

  • термін виконання грошових зобов'язань громадянина вважається, що настав;
  • припиняється нарахування пені, штрафів, неустойок та інших фінансових санкцій;
  • припиняється нарахування відсотків за зобов'язаннями;
  • призупиняється виконавче провадження щодо боржника;
  • будь-які вимоги до боржника можуть заявлятися лише в арбітражний суд в рамках розгляду справи про банкрутство

термін виконання грошових зобов'язань громадянина вважається, що настав;   припиняється нарахування пені, штрафів, неустойок та інших фінансових санкцій;   припиняється нарахування відсотків за зобов'язаннями;   призупиняється виконавче провадження щодо боржника;   будь-які вимоги до боржника можуть заявлятися лише в арбітражний суд в рамках розгляду справи про банкрутство

Введення процедури реструктуризації боргів передбачає обмеження в розпорядженні майном фізичної особи. Громадянин може здійснювати самостійно лише дрібні побутові правочини. Всі інші угоди боржник має право здійснювати тільки за згодою фінансового керуючого, в тому числі:

  • набувати і відчужувати майно вартістю понад 50 000 руб .;
  • набувати і відчужувати будь-яке нерухоме майно, цінні папери, транспортні засоби;
  • набувати і відчужувати частки в статутному капіталі; передавати майно в заставу;
  • отримувати і видавати кредити, позики, видавати поручительства.

У разі спору між громадянином і фінуправляющім з приводу угод - розбіжності дозволяє арбітражний суд.

Якщо громадянин укладає такі угоди без згоди керуючого - зацікавлені особи мають право звернутися до арбітражного суду з вимогою про визнання їх недійсними. При цьому за вчинення таких угод боржник може бути притягнутий до адміністративної відповідальності за неправомірні дії при банкрутстві за статтею 14.13 КоАП РФ. Що в свою чергу може спричинити відмова в списанні боргів по закінченню банкрутства.

Дії фінансового керуючого після введення процедури реструктуризації і в ході процедури

  • Фінансовий керівник повинен опублікувати повідомлення про введення щодо боржника процедури реструктуризації в Єдиному федеральному реєстрі відомостей про банкрутство і в газеті «Коммерсант».
  • Фінансовий керуючий зобов'язаний письмово повідомити всіх відомих йому кредиторів про визнання заяви про банкрутство обгрунтованим і введенні реструктуризації. Термін для розсилки повідомлень - 15 днів з дати прийняття судом відповідного рішення.
  • Протягом всієї процедури фінуправляющій погодить операції, що здійснюються боржником, за винятком дрібнопобутової.
  • Проекти плану реструктуризації представляються саме фінансовому керуючому, який зобов'язаний подати на розгляд перших зборів кредиторів звіт про свою діяльність, відомості про фінансове становище громадянина, проект плану реструктуризації боргів громадянина (при його наявності), свої заперечення щодо поданого проекту плану і (або) пропозиції щодо його доопрацюванні (при наявності таких заперечень і (або) пропозицій).
  • В ході виконання плану реструктуризації фінансовий керуючий розглядає пропозиції громадянина про внесення змін до плану.
  • Не пізніше ніж за місяць до закінчення терміну виконання плану реструктуризації фінансовий керівник повинен підготувати звіт про результати виконання затвердженого арбітражним судом плану реструктуризації боргів громадянина.

Пред'явлення вимог кредиторів

кредитори має право пред'явити вимоги до боржника протягом двох місяців з дати, коли було опубліковано повідомлення про визнання обгрунтованим заяви про банкрутство громадянина. Пропустили цей термін кредитори не позбавляються права пред'являти свої вимоги до боржника; вони мають право пред'явити їх у будь-який час. Якщо вимоги таких кредиторів будуть визнані обгрунтованими, то вони будуть числитися за реєстром кредиторів, їх виконають лише після задоволення вимог, включених до реєстру.
Вимоги кредиторів враховуються фінансовим керуючим в реєстрі кредиторів фізичної особи . Внесення кредитора до реєстру дає йому право брати участь в зборах кредиторів з правом голосу.
Боржник має право заперечувати проти вимог кредиторів, останні так само можуть заперечувати проти вимог інших кредиторів.

План реструктуризації боргів: складання проекту, схвалення, затвердження, виконання

За перші сім місяців дії правил про банкрутство фізосіб арбітражні суди не затвердили жодного плану реструктуризації.

Право складати проект плану реструктуризації заборгованості громадянина мають кредитори боржника, уповноважений орган та сам боржник В проекті плану повинні бути вказані:

  • термін і порядок погашення вимог кредиторів (основний борг плюс відсотки на основний борг);
  • сума щомісячних платежів в погашення вимог кредиторів.

Проект плану направляється керівникові, всім відомим кредиторам, в уповноважений орган та боржнику. Термін для направлення плану - 10 днів з дати закриття реєстру. Повідомлення про одержання проекту плану реструктуризації і про можливість ознайомлення з ним публікується фінансовим керуючим в єдиному федеральному реєстрі відомостей про банкрутство.

План реструктуризації заборгованості громадянина повинен бути схвалений кредиторами на перших зборах кредиторів. Це зібрання організовує і проводить фінансовий керуючий не раніше 20-ти днів з дня надіслання кредиторам проекту плану реструктуризації. Для залучення до участі в зборах фінансовий керуючий за 14 днів до дати зборів публікує інформацію про час і місце його проведення, а також направляє відповідні повідомлення кредиторам і в уповноважений орган. Збори можуть бути проведено і заочно. В цьому випадку до повідомлення керуючий прикладає бюлетені для заочного голосування.

Основне питання зборів кредиторів - схвалення або відмову у схваленні проекту плану реструктуризації заборгованості громадянина. Рішення приймається більшістю голосів від загального числа кредиторів і уповноважених органів, включених до реєстру. Якщо проект плану не був схвалений, суд за клопотанням зацікавленої особи може надати термін до двох місяців для доопрацювання плану. Після доопрацювання збори кредиторів проводиться повторно за тими ж правилами.

Якщо план реструктуризації заборгованості громадянина був схвалений зборами кредиторів, то фінансовий керуючий передає його на затвердження суду.
Умовами затвердження плану реструктуризації судом є:

  • погашення боржником поточних зобов'язань;
  • погашення боргів кредиторів першої та другої черги.

Крім того, для затвердження плану судом необхідно, щоб:

  • план був економічно здійсненним;
  • при його реалізації не порушувалися інтереси неповнолітнього;
  • план залишав боржнику і його сім'ї кошти для проживання в розмірі не менше величини прожиткового мінімуму;
  • виконання плану не перешкоджало погашення боржником своїх зобов'язань в майбутньому.

Якщо план не був схвалений зборами кредиторів, то суд може:

  • визнати громадянина-підприємця банкрутом і ввести процедуру реалізації його майна;
  • всупереч рішенням зборів кредиторів затвердити план реструктуризації в разі, якщо його виконання дозволити погасити заборгованість, більшу, ніж можна було б погасити за рахунок негайної реалізації майна (розподілі середньомісячного доходу боржника за шість місяців), і ця заборгованість становить не менше 50% розміру заявлених вимог .

Термін погашення громадянином боргів за планом реструктуризації може становити до 3-х років з дня його затвердження судом. Якщо спочатку для виконання плану було встановлено коротший термін, то за клопотанням зацікавлених осіб суд вправі його продовжити до 3-х років.
За місяць до закінчення терміну дії плану керуючий складає звіт за підсумками його виконання і направляє кредиторам, в уповноважений орган та до суду з додатком документів, що підтверджують погашення заборгованості. Якщо план не був виконаний, то, отримавши звіт, кредитори і уповноважений орган має право звернутися до суду з клопотанням про скасування плану і визнання громадянина-підприємця банкрутом. Якщо план виконаний і заборгованість погашена, суд виносить ухвалу про завершення процедури реструктуризації.

висновки

Реструктуризація боргів громадянина - досить непроста процедура. Передбачає задоволення вимог кредиторів шляхом складання графіків платежів на термін до 3-х років. При цьому боржник має такі переваги:

  • може домовитися з кредиторами про зменшення заборгованості та реструктуризації частини боргу;
  • на суму боргу нараховуються відсотки в розмірі ставки рефінансування ЦБ РФ, замість банківських відсотків або відсотків за договором;
  • неустойки, пені та штрафи не нараховуються;
  • реалізація майна боржника не проводиться.

Мінуси процедури реструктуризації боргів:

  • не найпростіша і швидка процедура. За перші 7 місяців дії положень закону, що передбачає банкрутство фізичних осіб, так і не було затверджено жодного плану реструктуризації;
  • процедура передбачає багато дій з боку фінансового керуючого, триває може більше 3-х років (з огляду на введення, затвердження плану і звіт за підсумками), а згідно із законом винагорода управителя за ВРЮ процедуру - 25 000 рублів. Складно уявити керівника, який три з половиною роки вів би процедуру за такі гроші.

Реструктуризація майна може бути цікава таким боржникам, які мають у власності дороге майно (наприклад, нерухомість) і не хочуть його втратити, або тим, хто за три роки до банкрутства здійснював операції з дорогим майном і побоюється їх оскарження. При цьому боржники повинні бути готові нести реальні витрати на ведення цієї процедури.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online