Ознаки навмисного та фіктивного банкрутства фізичної особи або підприємства

  1. Які дії можна розцінити як неправомірних
  2. Що таке навмисне банкрутство
  3. Ознаки навмисної неспроможності
  4. Яку відповідальність тягне за собою навмисне банкрутство
  5. Фіктивне банкрутство та його ознаки
  6. Яка відповідальність настає, якщо банкрутство фіктивно

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Якщо боржник не може в повному розмірі задовольнити вимоги кредиторів, то він може оголосити себе банкрутом Якщо боржник не може в повному розмірі задовольнити вимоги кредиторів, то він може оголосити себе банкрутом. Це право в Росії з'явилося і у фізичних осіб. Банкрутство закріплюється шляхом прийняття рішення арбітражним судом. Однак не всі боржники діють правомірно, частина з них намагається оголосити себе безпідставними, щоб не нести відповідальність за взяті зобов'язання. У навмисного та фіктивного банкрутства є свої ознаки, про які ми розповімо далі.

Які дії можна розцінити як неправомірних

Існує ряд дій боржника, які здатні трактуватися не на його користь:

  • відчуження або приховування майна і прав на нього;
  • невиконання своїх обов'язків (відмова від подачі заяви до суду);
  • порушення правил банкрутства в період провадження у справі про нього, зовнішнього управління або виконання мирової угоди;
  • фальсифікація документів.

Читайте також: Розмір держмита за банкрутство фізособи

Всі ці дії можна порахувати за ознаки, що вказують на випадки навмисного або фіктивного банкрутства. Згідно з останніми статистичними даними, неправомірних дій боржників стали фіксувати в кілька разів більше після того як стало можливим оголосити банкрутами фізичних осіб. Найчастіше громадяни намагаються заховати майно або ухилитися від дотримання правил.

Підходи до розслідування справ про неправомірне банкрутство приблизно однакові по відношенню до фізичних і юридичних осіб.

Що таке навмисне банкрутство

Якщо організація або фізична особа бере на себе додаткові боргові зобов'язання, перш ніж оголосити себе банкрутом, то процедуру визнають навмисною. Злочин може бути виражено:

  • нанесенням шкоди шляхом укладення невигідних контрактів;
  • прийняття боргових зобов'язань від третіх осіб;
  • прояви власної некомпетентності.

Таким чином, процедура банкрутства штучно провокується боржником (фізичною особою або керівником підприємства). Він переслідує досягнення власних цілей. При розгляді цього злочину, виділяються об'єкти, умисел і сторони.

У поняття об'єктивної сторони при навмисної неспроможності входять наступні елементи:

  • дію або його відсутність;
  • зв'язок між діянням і його наслідком;
  • великих збитків від дій боржника.

Якщо банкрутство відбувається через бездіяльність боржника, який є юридичною особою, то об'єктивною стороною буде його неспроможність як керівника організації. При прямій формі провини посадова особа цілеспрямовано призводить свою компанію до банкрутства. Злочин може бути здійснений і випадково, при непрямому намірі неправомірні дії призводять до проміжних або побічним небезпечних наслідків.

Ознаки навмисної неспроможності

Виявлення цих ознак найчастіше відбувається в момент, коли арбітражний керуючий проводить інвентаризацію, аудиторську перевірку або аналіз цільового стану фінансів банкрута. В ході перевірки особливу увагу направлено на наступні факти:

  • наявність дебіторської заборгованості;
  • спроби приховати майно;
  • ухилення від обов'язків боржником;
  • великі вкладення в той момент, коли боржник не здійснював поточні платежі.

При оголошенні підприємства неплатоспроможним частина його майна відчужується. Арбітражний керуючий обов'язково перевіряє, які угоди були здійснені фізичною або юридичною особою за останні 2 роки. Відлік ведеться від дати початку процедури банкрутства. Особливу увагу привертають атипові угоди. Якщо мова йде про підприємство, то до таких відносяться контракти з неринковими умовами. У фізичних осіб перевіряють наявність договорів дарування та продажу (як правило, в цьому випадку вартість майна сильно занижена) Як правило, після здійснення таких угод підприємство або приватна особа втрачають свою платоспроможність.

Читайте також: Яку організацію не можуть визнати банкрутом в Росії

Якщо підприємство запідозрено в навмисному банкрутство, то проводиться ретельний аналіз документації:

  • установчі документи;
  • контракти з дебіторами і кредиторами;
  • звітність з бухгалтерії;
  • відомості про поточні заборгованості;
  • звіти від незалежних експертів з оцінки бізнесу;
  • судові рішення і справи, пов'язані з діяльністю компанії (де вона виступала однією із сторін);
  • висновки аудиторів і ревізорной комісії;
  • документи, отримані від податкової.

Після аналізу цих паперів арбітражний керуючий зможе зробити висновок про причини банкрутства. Документація необхідна і для того, щоб зрозуміти, чи можуть бути задоволені повністю або частково вимоги кожного з кредиторів. Отримане висновок від арбітражного керуючого обов'язкова складова кримінальної справи про навмисне банкрутство.

Яку відповідальність тягне за собою навмисне банкрутство

Законом навмисне банкрутство класифікується як злочин, за яке зробив його понесе кримінальну відповідальність Законом навмисне банкрутство класифікується як злочин, за яке зробив його понесе кримінальну відповідальність. Стаття 196 КК РФ передбачає один з видів покарання:

  1. Штраф від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
  2. Стягнення суми, що дорівнює доходу засудженого за останні 2 роки.
  3. Позбавлення волі на строк до 6 років, призначений одночасно зі штрафом в розмірі до 80 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Цікаво, що сам факт навмисного доведення справ до банкрутства не буде трактуватися як злочин. Якщо в ході розгляду справи було доведено умисел, а збиток дій було завдано значної (понад 250 тисяч рублів), то навмисне оголошення неплатоспроможності призведе до відповідальності, відповідно до Кримінального кодексу.

Фіктивне банкрутство та його ознаки

Якщо у боржника є кошти для задоволення всіх вимог кредиторів повністю або частково, але замість повернення коштів оголошує себе неплатоспроможним, то така процедура буде носити назву фіктивною. Склад злочину буде присутній тільки в тому випадку, якщо боржник звернутися в арбітражний суд самостійно. Якщо це зробив кредитор, то організацію чи людину визнати фіктивним банкрутом не зможуть. Однак при цьому не заборонено порушувати кримінальну справу за іншими статтями, пов'язаними з кредиторською заборгованістю.

Основним показником, що фінансова неспроможність є фіктивною, впору назвати наявність у боржника грошових коштів, які можуть зберігатися на різних рахунках. Іноді кошти виводять в банки, розташовані в офшорних зонах. Відомості про таких рахунках найлегше приховати, але в ході арбітражної перевірки можуть бути виявлені факти переказу коштів в такі банки.

Для встановлення факту фіктивного банкрутства проводиться аналіз такої ж, як і при навмисної різновиди неспроможності. В першу чергу проводиться оцінка ступеня платоспроможності по ситуації на даний час. У другу, перевіряється забезпеченість зобов'язань банкрута наявністю оборотних активів.

Яка відповідальність настає, якщо банкрутство фіктивно

Керівники підприємства або фізичні особи можуть бути засуджені за фіктивне визнання банкрутства, але тільки в тому випадку, якщо вони самі направили заяву про неспроможність в арбітражний суд. При порушенні процедури банкрутства банком або іншим кредитором, в ході конкурсного виробництва знайдене майно або грошові кошти йдуть в рахунок покриття боргових зобов'язань.

Отже, якщо людина помилково оголосив себе неплатоспроможним, то згідно зі статтею 197 КК РФ він може понести відповідальність у вигляді:

  1. Штрафу від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
  2. Штрафу в розмірі доходу за період від 12 до 24 місяців.
  3. Примусових робіт на строк до 5 років.
  4. До 6 років позбавлення волі з додатковим призначенням штрафу в розмірі 80 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

При приблизно однакової відповідальності, ознаки фіктивного оголошення себе банкрутом кардинально відрізняються від тих, що притаманні навмисного. При фіктивної неспроможності боржник має можливість розплатитися з кредитором, але не здійснює її з різних причин (наприклад, не може погасити відсотки або одномоментно внести на рахунок банку всю суму позики). При цьому, щоб ухилитися від віку коштів повністю, він подає до арбітражного суду заяву про визнання свою фінансову неспроможність. Злочином таке банкрутство буде вважатися тільки при нанесенні збитку понад 250 тисяч рублів.

Читайте також: Хто може оголосити себе банкрутом перед банком

Навмисне характеризується тим, що неакуратне управління фінансами призводить до утворення великої кількості боргових зобов'язань, які підприємство або фізична особа не може закрити. При цьому випадкові помилки у веденні справ не вважаються злочином. Наявність атипових угод і наміру може стати доказом, що банкрутство дійсно навмисно.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online