Мирова угода. Укладення та розірвання мирової угоди

  1. Що таке мирова угода?
  2. Зміст мирової угоди
  3. Складання мирової угоди
  4. Етапи укладення мирової угоди
  5. Як виповнюється мирову угоду?
  6. Розірвання мирової угоди і його наслідки
  7. Порядок розгляду заяви про розірвання мирової угоди:
Мирова угода може бути чудовим способом завершити судовий процес. Особливо в тих випадках, коли є реальна загроза програти справу і понести великі втрати. Історію про такий випадок я вже розповідав в статті про хитре мирову угоду.

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Не треба думати, що мирова угода є вимушеним заходом тільки в разі програшу. Я знаю чимало прикладів, коли управлінці або юристи навмисно заводили будь-які переговори в суд, щоб укласти угоду саме в суді і закрити питання судовою ухвалою. Трохи нижче стануть зрозумілі мета і сенс такої тактики.

У статті буде розглянуто тільки цивільний процес в суді загальної юрисдикції. Наведені нижче принципи застосовні і в арбітражному процесі, тим більше, що порядок укладення мирової угоди в арбітражному процесі, практично, такий же.

Що таке мирова угода?

Мирова угода - це звичайний громадянсько-правовий договір , Яким сторони припиняють судовий спір і встановлюють нові права / обов'язки. Відмінність мирової угоди від інших цивільно-правових угод в тому, що воно затверджується судом і має силу рішення суду. Крім того, укладення мирової угоди мають додаткові процесуальні наслідки, встановлені статтею 221 ЦПК РФ. Згідно ст. 220-221 ЦПК РФ, після затвердження мирової угоди сторони не можуть звертатися до суду з позовом один до одного за таким же спору (за таким же предмету і соснованіям).

Мирова угода не визнається новацією. Таким чином, в разі, якщо за основним зобов'язанням (за кредитом, позикою) укладено мирову угоду, це не означає припинення забезпечують зобов'язань (застав, поручительств)

Законність угоди перевіряє суд і якщо знаходить її незаконною, то не може затвердити (п.2 ст.39 ЦПК РФ). Найчастіше, звичайно, суд затверджує мирову угоду. Суд не тільки зацікавлений в затвердженні мирової угоди, а навіть зобов'язаний вживати заходів щодо укладення сторонами мирової угоди (п.5 ст.150, 172 ЦПК РФ). Тому, якщо суддя побачить косяки в мировій угоді, то вкаже на них і дасть час виправити.

Укласти мирову угоду можна на будь-якій стадії цивільного процесу - від першого засідання до виконання рішення суду. Тобто укласти можна в суді на будь-якої інстанції - першої, апеляційної, касаційної (ст. 39, 173, 326.1, 346 ЦПК РФ), а також на стадії виконання рішення суду (ст.439 ЦПК РФ).

Як вже зазначалося вище, суд не може затвердити мирову угоду, якщо воно порушує закон і / або порушує інтереси третіх осіб.

При складанні мирової угоди повинні дотримуватися всі умови як при укладанні цивільно-правового договору. Всі положення про недійсність угоди (статьі166 - 179 ГК РФ) відносяться і до мирової угоди.

Наприклад, якщо для укладення договору юридичній особі потрібне схвалення учасників товариства, то і для забезпечення дружнього врегулювання такого ж предмету потрібно таке схвалення.

В принципі, будь-який учасник процесу, зацікавлений у виконанні мирової угоди, повинен сам аналізувати угоду на предмет законності і можливості виконання. Не варто сподіватися на суддю. Суд може затвердити мирову угоду, не піклуючись про те, як воно буде виконуватися.

Рішення про укладення мирової угоди з боку конкурсних кредиторів та уповноважених органів приймається зборами кредиторів. Рішення зборів кредиторів про укладення мирової угоди приймається більшістю голосів від загального числа голосів конкурсних кредиторів та уповноважених органів відповідно до реєстру вимог кредиторів і вважається прийнятим за умови, якщо за нього проголосували всі кредитори за зобов'язаннями, забезпеченими заставою майна боржника.

Повноваження представника конкурсного кредитора і представника уповноваженого органу на голосування з питання укладення мирової угоди повинні бути спеціально передбачені в його довіреності. Рішення про укладення мирової угоди з боку боржника приймається боржником - громадянином або керівником боржника - юридичної особи, яка виконує обов'язки керівника боржника, зовнішнім керуючим або конкурсним керуючим.

Мирова угода затверджується арбітражним судом. При затвердженні мирової угоди арбітражний суд виносить ухвалу про затвердження мирової угоди, в якому вказується на припинення провадження у справі про банкрутство. У разі, якщо мирова угода укладається в ході конкурсного виробництва, в ухвалі про затвердження мирової угоди вказується, що рішення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури не підлягає виконанню.

Мирова угода укладається в письмовій формі. З боку боржника мирову угоду підписується особою, яка прийняла відповідно до цього Закону рішення про укладення мирової угоди. Від імені конкурсних кредиторів та уповноважених органів мирову угоду підписується представником зборів кредиторів або уповноваженим зборами кредиторів на вчинення даної дії особою. У разі, якщо у мировій угоді беруть участь треті особи, з їхнього боку мирову угоду підписується цими особами або їх уповноваженими представниками.

Зміст мирової угоди

Мирова угода має містити положення про порядок і строки виконання зобов'язань боржника в грошовій формі. Мирова угода може містити положення про зміну строків та порядку сплати обов'язкових платежів, включених до реєстру вимог кредиторів.

Умови мирової угоди, що стосуються погашення заборгованості по обов'язковим платежам, що стягуються від імені відповідно до законодавства про податки і збори, не повинні суперечити вимогам законодавства про податки і збори.

Задоволення вимог конкурсних кредиторів у негрошовій формі не повинно створювати переваги для таких кредиторів у порівнянні з кредиторами, вимоги яких виконуються в грошовій формі. За згодою кредитора мировою угодою можуть бути встановлені менший розмір відсоткової ставки, менший термін нарахування процентної ставки або звільнення від сплати відсотків.

Затвердження мирової угоди арбітражним судом в ході процедур, застосовуваних у справі про банкрутство, є підставою для припинення провадження у справі про банкрутство. У разі винесення арбітражним судом ухвали про відмову в затвердженні мирової угоди мирова угода вважається неукладеним. Винесення арбітражним судом ухвали про відмову в затвердженні мирової угоди не перешкоджає укладенню нової мирової угоди.

Ухвалу про затвердження мирової угоди може бути переглянуто за нововиявленими обставинами у разі, якщо: обставини, що перешкоджають утвердженню мирової угоди, не були і не могли бути відомі заявнику на момент затвердження мирової угоди; заявник не брав участі в укладенні мирової угоди, проте мировою угодою порушені його права і законні інтереси. При поновленні провадження у справі про банкрутство відносно боржника вводиться процедура, в ході якої було укладено мирову угоду.

У разі скасування ухвали про затвердження мирової угоди при введених відносно боржника процедурах, що застосовуються у справі про банкрутство, у новій справі про банкрутство конкурсні кредитори і уповноважені органи, які брали участь в укладенні мирової угоди, має право заявити свої вимоги до боржника в новій справі про банкрутство в складі і в розмірі, які передбачені цією статтею. Розірвання мирової угоди, затвердженого арбітражним судом, за згодою між окремими кредиторами і боржником не допускається.

Мирова угода може бути розірвана арбітражним судом щодо всіх конкурсних кредиторів та уповноважених органів за заявою конкурсного кредитора або конкурсних кредиторів і (або) уповноважених органів, які мали на дату затвердження мирової угоди не менше ніж однієї четвертої вимог конкурсних кредиторів та уповноважених органів до боржника.

Складання мирової угоди

Якщо сторони домовилися укласти мирову угоду, то суд відкладає судове засідання. Сторонам дається час на складання тексту мирової угоди. Сторона, зацікавлена ​​у мировій угоді, може попередньо скласти проект угоди і представити його в судовому засіданні іншій стороні і суду.

Щоб не затягувати судовий процес, треба повністю узгодити текст мирової угоди з іншою стороною до наступного судового засідання. В судовому засіданні суду надається готовий текст мирової угоди, підписаний сторонами. В цьому ж засіданні суд перевіряє текст угоди, і якщо немає порушень, то стверджує мирову угоду і виносить ухвалу про припинення судового провадження.

При складанні тексту угоди, головною умовою є незаперечність кожного пункту угоди. Кожне положення угода має бути остаточним, не вимагає тлумачення і не породжує питання при виконанні. Саме тому угода не може містити положень, які будуть виконуватися під будь-яким умовою (при невиконанні умови виникне суперечка).

У ЦПК не міститься розпоряджень як повинно бути складено мирову угоду. Мирова угода, взагалі, може бути укладено усно: суд заносить волевиявлення сторін до протоколу, сторони розписуються в протоколі і суд виносить відповідну ухвалу. Але як уже говорилося вище, краще тримати цей процес під контролем.

Слід пам'ятати, що якщо мировою угодою встановлюються тривалі правовідносини або встановлюється обов'язок укласти якийсь договір, то повинні бути ретельно прописані не тільки істотні умови цього договору, а й інші умови угоди, необхідні для безперешкодного виконання угоди. Інакше можуть виникнути серйозні проблеми на стадії виконання угоди.

Особливо уважним треба бути, коли предметом угоди є нерухоме майно. Справа в тому, що мирова угода може бути підставою для реєстрації прав на нерухоме майно. Якщо нерухоме майно зазначено неправильно (наприклад, часто вказують просто адреса об'єкта), то реєстраційна служба може відмовити в реєстрації, і доведеться або звертатися до суду за роз'ясненням (уточненням), або судитися ще й з реєстраційною службою. Правильно буде виписати об'єкт з свідоцтва про право (як описано в свідоцтві) або з кадастрового паспорта.

Окремим пунктом необхідно розподілити судові витрати (п.2 ст.101 ЦПК РФ). Ця умова не обов'язково, але тоді судові витрати розподілить суд і результат може бути незадовільним.

Етапи укладення мирової угоди

- Ухвалення рішення з боку боржника. При укладенні мирової угоди на стадії спостереження або фінансового оздоровлення рішення приймається самим боржником, на стадії зовнішнього управління - зовнішнім керуючим, на стадії конкурсного виробництва - конкурсним керуючим.

- Ухвалення рішення з боку конкурсних кредиторів та уповноважених органів. Приймається на зборах кредиторів більшістю голосів від загального числа голосів конкурсних кредиторів та уповноважених органів відповідно до реєстру вимог кредиторів.

- Підписання мирової угоди. З боку боржника мирову угоду підписується особою, яка прийняла рішення про укладення угоди, з боку кредиторів - представником зборів кредиторів або уповноваженим зборами кредиторів на вчинення даної дії особою.

- Затвердження мирової угоди арбітражним судом. Умови твердження містяться в статті 158 ФЗ «Про неспроможність (банкрутство)». При цьому суд не вправі змінювати зміст мирової угоди, представленого в суд для затвердження.

Як виповнюється мирову угоду?

Якщо мирову угоду виповнюється сторонами добровільно, то питань, зрозуміло, не виникає.

Але нерідко після затвердження мирової угоди одна зі сторін ухиляється від виконання мирової угоди. У таких випадках необхідно подавати в суд, який затвердив мирову угоду, заяву про видачу виконавчого листа.

Виконавчий лист подається в територіальну службу судових приставів за місцем проживання відповідача. Загалом, виповнюється мирову угоду так само, як і звичайне рішення суду.

Розірвання мирової угоди і його наслідки

Мирова угода затверджується ухвалою суду. Відповідно, будь-яка сторона у справі має право подати скаргу (апеляційну, касаційну) на дане визначення суду.

Якщо ухвалу суду містить істотні порушення норм права, то вищестоящий суд може скасувати ухвалу суду і направити справу на новий розгляд.

Таким чином, подається скарга не на саме мирову угоду, а на ухвалу суду про затвердження мирової угоди.

Скарга подається в такі ж терміни, як і на будь-яке інше рішення суду. Тобто скарга в 15 денний термін, а касаційна протягом шести місяців.

Розірвання мирової угоди щодо всіх конкурсних кредиторів та уповноважених органів є підставою для поновлення провадження у справі про банкрутство, за винятком випадків, коли щодо боржника введені процедури, застосовувані в новій справі про банкрутство.

У разі розірвання мирової угоди при введенні відносно боржника процедур, які застосовуються в новій справі про банкрутство, конкурсні кредитори і уповноважені органи, вимоги яких були врегульовані мировою угодою, має право заявити свої вимоги до боржника в новій справі про банкрутство в складі і в розмірі, які передбачені цим мировою угодою.

При поновленні провадження у справі про банкрутство відносно боржника вводиться процедура, яка застосовується в справі про банкрутство та в ході якої було укладено мирову угоду. Кандидатури арбітражних керуючих представляються в арбітражний суд в порядку, встановленому статтею 45 цього Закону, саморегулівної організацією, яка представляла такі кандидатури в ході зазначеної процедури, застосовуваної в справі про банкрутство.

У разі невиконання мирової угоди боржником кредитори вправі без розірвання мирової угоди пред'явити свої вимоги в розмірі, передбаченому мировою угодою, в загальному порядку, встановленому процесуальним законодавством.

У разі порушення провадження у новій справі про банкрутство боржника обсяг вимог кредиторів, щодо яких укладено мирову угоду, визначається умовами, передбаченими мировою угодою. Порядок розгляду заяви про розірвання мирової угоди

Порядок розгляду заяви про розірвання мирової угоди:

1. Спори про розірвання мирової угоди розглядаються арбітражним судом, який розглядав справу про банкрутство.

2. Заява про розірвання мирової угоди підписується конкурсним кредитором або конкурсними кредиторами або уповноваженими органами, вимоги яких не виконані боржником на умовах мирової угоди і (або) щодо вимог яких боржником істотно порушені умови мирової угоди.

3. У разі надходження до арбітражного суду заяви про розірвання мирової угоди арбітражний суд виносить ухвалу про призначення засідання з розгляду заяви про розірвання мирової угоди.

4. За результатами розгляду заяви про розірвання мирової угоди, затвердженого арбітражним судом, суд виносить ухвалу, яка підлягає негайному виконанню і може бути оскаржене в порядку, передбаченому Арбітражним процесуальним кодексом Російської Федерації.

5. У разі відмови в задоволенні заяви про розірвання мирової угоди арбітражний суд виносить ухвалу про відмову в розірвання мирової угоди.

Максим Шилін
Інформаційне Агентство "Фінансовий Юрист"

Що таке мирова угода?
Що таке мирова угода?
Як виповнюється мирову угоду?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online