Банкрутство поручителя - як не платити кредит за інших?

  1. визначення поняття
  2. Залучення поручителя до відповідальності
  3. Як вчинити поручителю
  4. Кожен з варіантів має як переваги, так і недоліки.
  5. Неспроможність поручителя до банкрутства боржника
  6. Юридичні консультації
  7. загальні рекомендації

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Якщо ви не брали кредит в банківських або інших фінансових організаціях, але виступили поручителем при оформленні позики друзями, родичами або колегами, від вас можуть зажадати його повернення в повному обсязі.

Щоб знати свої права і обов'язки, необхідно розібратися в законодавстві, що стосується поручительства.

визначення поняття

Згідно зі статтею 361 Цивільного кодексу РФ, порука виступає одним з варіантів гарантії виконання зобов'язань. Відповідно, при підписанні договору відповідальність за виконання зобов'язань перед кредитором несе не тільки позичальник, але і його поручитель.

У статті кодексу зазначено, що зобов'язання можуть бути не тільки грошовими, і на момент укладання угоди вони можуть не існувати, а виникнути в майбутньому. У статті кодексу зазначено, що зобов'язання можуть бути не тільки грошовими, і на момент укладання угоди вони можуть не існувати, а виникнути в майбутньому

Коли боржник неспроможний виконати взяті зобов'язання, вони повністю або частково переходять на поручителя, згідно з укладеним договором.

Стаття 363 ЦК РФ говорить, що договір може бути складений таким чином, що боржник і поручитель будуть нести не солідарну відповідальність, а брати на себе різну ступінь зобов'язань.

У той же час, відповідальність поручителів при банкрутстві боржника настає в повній мірі, відповідно до положень статті 173 закону «Про неспроможності» . Іншими словами, якщо у позичальника немає грошей, щоб погасити кредит, робити це буде поручитель. Уникнути цього можна тільки, оформивши банкрутство або викупивши борг.

Важливо знати і те, що поручитель в рівній мірі відповідає за укладеним договором, як і позичальник. Це означає, якщо останній не вніс вчасно платіж або якусь його частину, за нього заплатити банку в зазначений термін зобов'язаний поручитель.

Залучення поручителя до відповідальності

Коли боржник вирішує скористатися Федеральним законом № 476 та оформити добровільне банкрутство , То кредитори вправі звернутися безпосередньо до поручителя, вимагаючи від нього відшкодування боргу в повному обсязі, що включає:

  1. Основний борг;
  2. пеню та штрафи;
  3. судові витрати.

Разом з тим, існує ряд випадків, коли поручітельскіе відносини можуть бути розірвані Разом з тим, існує ряд випадків, коли поручітельскіе відносини можуть бути розірвані. Серед них:

  • виконання зобов'язання боржником;
  • ліквідація боржника;
  • відмова кредитора прийняти виконане зобов'язання;
  • переведення боргу іншим особам (саме позичальникам, а не кредиторам);
  • витікання терміну поручительства.

Таким чином, в разі смерті позичальника або ж визнання його банкрутом в ході судового розгляду звернення кредиторів до поручителів, по суті, стає незаконним. Однак тут є ряд нюансів.

Коли майна боржника не вистачає для погашення наявної заборгованості, залишок боргу списується, і він вважається погашеним, але при цьому вимоги кредиторів залишаються незадоволеними. У такій ситуації банки та інші фінансові організації залучають до відповідальності саме поручителя, і це законно (відповідно до закону «Про банкрутство»).

Як вчинити поручителю

Виступаючи поручителем за кредитом, багато хто не знає наслідків підписання договору, і погоджуються на це, щоб виручити друга, колегу і т.д. Звичайно ж, чужий борг віддавати ніхто не хоче. Варіантів в такій ситуації можна виділити два:

  1. банкрутство поручителя фізичної особи;
  2. «Викуп» боргу.

Кожен з варіантів має як переваги, так і недоліки.

Визнання фінансової неспроможності може здійснюватися на загальних підставах, відповідно до положень ФЗ №476. Про своє майно можна не переживати, якщо воно захищене статтею 496 Цивільно-процесуального кодексу - там вказані ті Визнання фінансової неспроможності може здійснюватися на загальних підставах, відповідно до положень ФЗ №476 категорії, які судові пристави не має права відібрати.

Варто відзначити, що зазвичай банківські організації неохоче судяться з поручителями, оскільки в більшості випадків процедура для них марна, якщо немає того майна, яке може бути вилучено .

Другий варіант для поручителя - це самому викупити заборгованість. Можливість передбачена кредитним договором, що дає право банку та іншої фінансової організації продавати борг третім особам. Відповідно, поручитель викуповує борг у кредитора і права на нього в тому числі.

Потім вже поручитель може звертатися до суду, вимагаючи визнання боржника банкрутом, що спричинить продаж майна позичальника, а виручені від реалізації кошти поручитель забере собі.

Неспроможність поручителя до банкрутства боржника

Поручитель може оформляти особисте банкрутство і в тому випадку, коли позичальник платоспроможний. Причини цього абсолютно різні, і часто не пов'язані з кредитом, за яким фізична особа брало на себе обов'язки поручительства.

Якщо арбітражний суд визнає поручителя неспроможним виконувати свої фінансові зобов'язання, банк має право вимагати від позичальника дострокового погашення всієї суми боргу.

В такому випадку можна звернутися до представників банківської організації та попросити, щоб договір був переоформлений на іншого поручителя. Клопотання має взяти реванш, оскільки банки не зацікавлені змушувати свого клієнта звертатися в суд.

Юридичні консультації

У кожній із зазначених ситуацій буде правильним звернутися за допомогою до   профільним юристам   , Незалежно від того, чи потрібна допомога позичальнику або поручителю У кожній із зазначених ситуацій буде правильним звернутися за допомогою до профільним юристам , Незалежно від того, чи потрібна допомога позичальнику або поручителю. Самостійно розібратися в галузі законодавства часто не представляється можливим. Мало того, що для розуміння законодавства потрібна наявність профільної освіти, так ще й галузь постійно змінюється, доповнюється різними поправками.

Перша консультація зазвичай пропонується безкоштовно, і цим варто користуватися.

загальні рекомендації

Щоб не довелося оформляти банкрутство поручителя фізичної особи, необхідно добре подумати, перед тим як ставити свій підпис під договором кредитування.

Варіанти виходу з ситуації можуть бути наступні:

  1. Попросіть потенційного позичальника надати вам кредитну історію, щоб підтвердити факт його сумлінності.
  2. Якщо немає термінової необхідності в отриманні великої суми грошей, можна порадити зацікавленій в позику особі звернутися в банк з проханням видати невеликий кредит на нетривалий термін, що зазвичай не вимагає наявності поручителів.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online